Isfarë është 401 Gabim i paautorizuar dhe si ta rregullojmë atë (4 zgjidhje të shpjeguara)

Padyshim, ju keni hasur në një gabim ose dy ndërsa kërkoni në uebfaqet tuaja të preferuara në internet. Këto gabime janë një telash i zakonshëm që të dy webmasterët dhe konsumatorët nuk duan të shohin.


Akoma, këto bezdi arrijnë të durojnë dhe të vazhdojnë të shqetësojnë njerëzit edhe sot.

Por, cilat janë saktësisht këto kode gabimi që vazhdojnë të mos dalin askund dhe pa shpjeguar pse ato janë shfaqur në radhë të parë?

Ta themi thjesht, funksionet e Internetit ose World Wide Web bazuar në protokollin e aplikacionit të dizajnuar për sistemet e informacionit të shpërndarë dhe bashkëpunues të hipermedisë, të njohur ndryshe si HTTP ose Hypertext Transfer Protocol.

Me fjalë të tjera, HTTP mundëson komunikimin midis klientëve dhe serverëve duke lejuar kështu transferimin e të dhënave midis të dyve.

Sidoqoftë, kur ekziston një çështje komunikimi diku gjatë rrugës, ndodh një gabim i shënuar si kod i statusit të përgjigjes. Gabimet më të zakonshme janë ato 4xx që paraqesin një çështje ose një problem. Duke pasur parasysh këtë, le të përqendrohemi në 401 gabimin e paautorizuar dhe si ta rregullojmë atë.

Llojet e gabimeve 4xx

Gabimet ose kodet e statusit që fillojnë me numrin 4 shpesh i referohen gabimeve të klientit. Me fjalë të tjera, çështjet kanë të bëjnë me kërkesat e klientit ose shkaktohen drejtpërdrejt nga vetë klientët.

Për më tepër, këto gabime mund të tregojnë nëse situata është e përkohshme ose e përhershme. Këtu janë disa shembuj të 400 kodeve të gabimit.

 • Gabim 400: Kërkesë e keqe – Në këtë rast, serveri nuk do ose nuk mund ta përpunojë kërkesën për arsye të ndryshme, të tilla si inkuadrimi i mesazhit të kërkesës së pavlefshme, kërkesë sintaksore e keqformuar, kërkesë mashtruese e kursit etj. Ta themi thjesht, serveri nuk e kupton se çfarë dëshiron prej tij.
 • Gabimi 401: I paautorizuar – Fokusi i temës sonë sot gabimi 401 është i ngjashëm me gabimin 403 të ndaluar. Ndodh kur përpiqeni të regjistroheni me shumë herë kredencialet e pasakta, në mënyrë që serveri të vendos që t’ju mbajë jashtë. Ju ndoshta keni bërë një shtypje kaq të turpshme për ju. Ky bllokim është i përkohshëm dhe zakonisht zgjat 30 min ose më shumë. Ështja e vërtetë është kur e merrni këtë gabim por jeni të sigurt që nuk keni gabuar.
 • Gabimi 403: i ndaluar – Gjithçka është në rregull, megjithatë serveri nuk pranon të ndërmarrë veprime. Pse, server, pse? Issueështja më e zakonshme këtu është se ka ndoshta një problem me konfigurimin e lejeve. E thënë thjesht, serveri konsideron se nuk keni lejen për të hyrë në një burim, pavarësisht nga vërtetimi juaj.
 • Gabimi 404: Nuk u gjet – Gabimi i njohur gjatë gjithë kohës “Oops, diçka nuk shkoi mirë” ose “Na vjen keq, faqja nuk u gjet” gabimi është ndoshta lloji më i zakonshëm i kodeve të statusit të klientit. Siç e keni besuar me siguri, ky gabim ndodh kur burimi nuk ekziston ose nuk është i disponueshëm për momentin por mund të jetë i tillë në të ardhmen.

Tani që kemi një kuptim më të mirë të këtyre kodeve të gabimit të bezdisshëm, është koha të përqendrohemi në një 401 dhe si të shpëtojmë prej tij.

Fiksimi i kodit të gabimit 401: Perspektiva e përdoruesit

Siç u përmend më parë, nëse e keni gabimin 401, zakonisht nënkupton që ju keni siguruar kredencialet e gabuara të hyrjes që serveri nuk mund t’i njihnin.

Sidoqoftë, çfarë ndodh kur ju bëni, në të vërtetë, siguroni kredencialet e sakta të hyrjes, por serveri ende ju siguron një mesazh të paautorizuar?

Kjo tregon një çështje më të thellë sesa një typo e thjeshtë. Do të thotë që serveri në internet mund të mos ketë marrë letrat kredenciale për shkak të problemit të shfletuesit, kështu që vendos të rrëmbejë me ju pak më shumë.

Ka disa mënyra se si mund të përpiqeni të rregulloni këtë problem dhe këtu janë shembuj të secilës prej tyre.

1. Kontrolloni URL-në

 • Në disa raste, shkruani një URL (Uniform Resource Locator) në shfletuesin manualisht ose keni një URL të vjetëruar të shënuar në mënyrë që ta përdorni atë. Shtë një gabim i zakonshëm që mund të rregullohet duke kontrolluar gabime drejtshkrimore ose duke kontrolluar nëse URL-ja është akoma e zbatueshme.

url

2. Kontrolloni kredencialet tuaja të hyrjes

 • Ju do të befasoheni që batutat janë arsyeja më e zakonshme që qëndron pas problemit tonë 401. Gabime drejtshkrimore në mjete të dobishme që mbajnë mend letrat kredenciale tuaj, të tilla si LastPass ose RememBear, në mënyrë që të mos keni nevojë të rishkruani letrat kredenciale sa herë që dëshironi të identifikoheni.

3. Pastroni historinë e shfletimit dhe cookies

 • Sot, askush nuk heq historinë e shfletimit ose cookies më dhe praktikisht kurrë. Përveç grumbullimit të një bollëku të hedhurinave dixhitale me kalimin e kohës, ky zakon mund të shkaktojë gjithashtu një problem gabimi 401 kur përpiqeni të identifikoheni në çfarëdo faqe interneti që dëshironi. Fakti i çështjes është që cookies janë copa që ruajnë disa nga informacionet tuaja personale, përfshirë kredencialet e hyrjes. Ata mund të kujtojnë një faqe në internet se kush jeni, por jo gjithmonë funksionojnë si duhet. Nëse merrni një 401 por jeni të sigurt që nuk është një tipografi, provoni të pastroni historinë e shfletimit, cookies dhe cache, atëherë provoni përsëri. Ja se si mund ta bëni atë.
 • Për Mozilla Firefox – Shkoni në menunë e hamburgerit, klikoni Opsione, shkoni te Intimitetet dhe Cilësimet dhe gjeni Historinë, klikoni Clear History dhe zgjidhni Gjithçka për të hequr qafe cookie-t.

opsionet e Firefox-itprivacy firefixvendosja e zjarrit

 • Për Google Chrome – Shkoni në menunë e pikave në këndin e sipërm të djathtë, klikoni mbi të, zgjidhni Cilësimet > i përparuar > Fshi te dhenat e shfletuara.

cilësimet e kromit

cilësimet e kromit1cilësimet e kromit1

 • Për Safari – Thjesht klikoni në Clear History në menunë Histori dhe të gjithë jeni të vendosur.

safari histori e qartë

4. Flush DNS

 • Një tjetër fajtor për gabimet 401 mund të jetë një çështje serveri DNS (Domain Name System). Për fat të mirë, ky problem është mjaft i lehtë për tu zgjidhur.
 • Për përdoruesit e Windows OS – Hyni në kompjuterin tuaj si administrator. Shkruajeni “CMD” në shiritin e kërkimit për të hapur komandën e shpejtë. Pasi të jeni në Command Prompt, shkruani “ipconfig / flushdns” të mëposhtëm dhe goditni enter.

cmd dritare

 • Për përdoruesit e Mac OS – Shtypni Komandën dhe Spacebar për të hapur kërkimin e Spotlight. Sapo shtypni “Terminal”. Në ndërfaqen e komandës, shkruani sa vijon: “sudo killall -HUP mDNSResponder”.
 • Gjithashtu, a keni provuar ta fikni atë përsëri përsëri?

giphy

Fiksimi i gabimit 401: Perspektiva e webmasterit

Tani që kemi mbuluar se çfarë është një gabim 401 i paautorizuar dhe si ta rregullojmë atë nga një klient, le të shohim se çfarë mund të bëjnë webmasterët për të hequr qafe këto gabime.

Kthehu përsëri tek versioni i mëparshëm

 • Shpesh, webmasterët përdorin një CMS (Sistemi i Menaxhimit të Përmbajtjes) si WordPress, për të vazhduar punën e tyre. Do CMS kërkon herë pas here përditësime dhe këto azhurnime mund të prezantojnë gabime të reja të reja përveç atyre që kanë rregulluar. Me fjalë të tjera, nuk është e pazakontë që azhurnimet të shkaktojnë gabime 401. Në atë rast, thjesht ktheni në versionin e mëparshëm para se të azhurnoni ku gjithçka funksiononte mirë.

Ininstaloni ndryshimet

 • Platformat CMS, të tilla si WordPress duke qenë më të njohurat, kanë shtesa të ndryshme që mund të ndihmojnë një administrator jashtë. Këto shtesa përfshijnë tema, shtesa, widget dhe kështu me radhë. Siç mund ta imagjinoni, çdo shtesë e palës së tretë mund të shkaktojë një konflikt me sistemin e të cilit një është një gabim 401. Në një skenar të tillë, thjesht çinstaloni çdo shtesë që mund të ketë shkaktuar një gabim.

Ndikimi i gabimeve te përdoruesit

Gabimet janë mjaft bezdi, për ta thënë butë. Ata mund të irritojnë përdoruesit dhe të kenë një ndikim të madh negativ në kënaqësinë e tyre dhe përvojën e përgjithshme, edhe pse gabimi ka ndodhur sepse përdoruesit kanë bërë një gabim.

Sidoqoftë, një faqe dhe mesazh gabimesh mund të bëhen interesante dhe madje edhe argëtuese, në mënyrë që të minimizohen dhe zbuten zhgënjimet e përdoruesve..

Kjo është arsyeja pse zhvilluesit krijojnë faqe me porosi për mesazhe gabimi. Për shembull, mund të ndryshoni përshkrimet e meta për faqet e gabimit për t’i dhënë përdoruesve kontekstin pas gabimit, si dhe udhëzimet për zgjidhjet e mundshme të problemit në fjalë.

Por ku është kënaqësia në atë? Në të vërtetë, një mesazh i shurdhër që përshkruan një zgjidhje për gabimin mund të jetë më pak i keq, për të thënë të paktën. Kjo është arsyeja pse zhvilluesit e kohërave shkojnë një hap më tej për të lehtësuar dhimbjen e përdoruesve.

 • Si shembull, faqja e gabimeve 404 të Android ju lejon të luani një lojë pa kuptim, por megjithatë argëtuese. Nëse keni ngecur në një faqe gabimesh, mund të bëni më të mirën e saj.

404

 • Një shembull tjetër është faqja e gabimeve të Slack. Edhe pse peizazhi shumëngjyrësh me derrat dhe pulat ndërvepruese mund të ndezë zhgënjimin tuaj më tej, ju nuk mund të ndihmoni por derdhni një lot të gëzueshëm në të qeshura.
 • Nëse doni argëtim, atëherë shikoni faqen e gabimit të Kualo. Kjo kompani web hosting ju lejon të luani llojin e një loje të pushtuesve legjendar të hapësirës dhe madje të shënoni një zbritje nëse arrini rezultatin e lartë.

nuk ka hapësirë

Në çdo rast, edhe një bezdi mund të jetë një mundësi për t’i kthyer gjërat dhe për ta kthyer zhgënjimin e përdoruesit në jo-aq shumë-zhgënjim.

përfundim

Në fund, zbret se sa krijues jeni dhe si planifikoni t’i qaseni tërë gabimit. Gabimet do të vazhdojnë të ekzistojnë pavarësisht sa mundoheni t’i shmangni ato.

Do të thotë që së paku ju mund të bëni është të bëni çmos për t’i rregulluar ato përpara se përdoruesit të përdorin pishtarë dhe puseta.

Gabimi i paautorizuar i 401 është mjaft i zakonshëm dhe kryesisht si rezultat i paaftësisë së një përdoruesi për të shtypur me durim në kredencialet e tij të hyrjes. Megjithatë, ky gabim mund të ndodhë edhe për arsye të tjera.

Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të kuptoni se si t’i qaseni problemit, si dhe të kuptoni se si ta zgjidhni atë si duhet.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map