Isfarë është gabim 404 që nuk u gjet dhe si ta rregulloni atë (shpjegohet me shembullin)

Isfarë është gabim 404 që nuk u gjet dhe si ta rregulloni atë (shpjegohet me shembullin)

Isfarë është gabim 404 që nuk u gjet dhe si ta rregulloni atë (shpjegohet me shembullin)

Kur një kërkues klikon në faqen tuaj të internetit, shfletuesi i tyre i dërgon serverit tuaj informacionin në lidhje me përmbajtjen që ata dëshirojnë të qasen.


Pastaj serveri identifikon faqen që po kërkojnë dhe e dërgon atë përsëri në shfletuesin e kërkuesit.

Serveri i përgjigjet kërkesës së përdoruesit përmes një kodi të përgjigjes HTTP.

Tani, nëse gjithçka luan mirë, kërkuesi do të zbresë në faqe pa parë kodin e përgjigjes. Nga ana tjetër, nëse ka ndonjë problem në bashkëveprimin midis serverit dhe shfletuesit, mesazhi i gabimit do të shfaqet.

Ekzistojnë dy lloje të mesazheve të gabimit të shfletuesit.

Së pari, gabimet e serverit 5xx tregojnë se serveri ka hasur në një problem të veçantë, duke mos qenë në gjendje t’i përgjigjet kërkesës së kërkuesit.

Së dyti, gabimet e shfletuesit 4xx tregojnë se ekziston një problem me shfletuesin e klientit.

Unë kam shkruar tashmë për lloje të ndryshme të gabimeve 4xx në një artikull të kohëve të fundit dhe tani është koha të përqëndrohemi në më zhgënjyesin e tyre të gjithë.

Po, po flas për paralajmërimin famëkeq “Na vjen keq, faqja nuk u gjet”, që ndjehet si kamë në zemrën e çdo kërkuesi.

Ky është gabimi 404 Not Found, duke informuar një përdorues që përmbajtja e kërkuar e tyre nuk është e disponueshme për momentin.

Faqja nuk u gjet

404 Gabim i Gjetur i Definuar

Një gabim 404 është kodi i përgjigjes HTTP i dërguar nga serveri juaj në shfletuesin e kërkuesit.

Kjo mesazh informon një përdorues që serveri punon, por faqja e kërkuar e tyre nuk ekziston më mbi të.

Shtë e rëndësishme të mos ngatërroni mesazhin e gabimit 404 me gabimin DNS, që tregon se emri i serverit nuk mund të gjendet.

Rëndësia e personalizimit të faqeve të gabimeve 404

Si çdo gabim tjetër 4xx, 404 Faqe Not Found është gjithashtu një gabim nga ana e klientit.

Zakonisht ndodh për tre arsye kryesore:

 • Një përdorues ka gabuar adresën tuaj të internetit. Edhe typo më i vogël mund të na udhëheqë në një domen krejtësisht të ndryshëm ose të rezultojë në shfaqjen e faqes 404.
 • Një përdorues klikoi në lidhjen e prishur. Kjo është një lidhje e jashtme, duke çuar në faqen që nuk ekziston më në faqen tuaj.
 • Ju hoqën përmbajtjen e kërkuar nga përmbajtja juaj e internetit ose thjesht e transferuat atë në një URL tjetër.

Qëllimi juaj është të ruani përvojat e pa vend të përdoruesit duke shpjeguar se çfarë ndodhi.

Për fillestarët, shikoni 404 faqet e zakonshme që shfletoni kur kërkoni në internet. Zakonisht fillojnë me mesazhin si “Error 404”, “404 Not Not”, “404 Page Not Found”, i ndjekur nga zhgargimi teknik i konfuzionit.

Dofarë bëjnë kërkuesit në situata të tilla? Të mbingarkuar, ata hedhin një faqe të tillë dhe fillojnë të kërkojnë një pjesë të ngjashme të përmbajtjes.

Për fat të mirë, ju mund ta shmangni atë duke rregulluar faqet tuaja të Gabimit 404.

Shikoni faqen shkëlqyese 404 nga Lego.

faqja lego nuk u gjet

Imazhi i marrë nga faqja zyrtare e lego

Ai na mëson një mësim të rëndësishëm – thjeshtësia është thelbësore për rritjen e përvojës së përdoruesit:

 • Në vend që të zgjedhin një opsion të dizajnit gjenerik, ata përdorën Minifigures e tyre në faqen e tyre 404.

Faqja e gabimeve të Lego 404 është argëtuese, duke theksuar tiparet e tyre thelbësore, të tilla si gjallëri dhe mirëdashësi. Përdorimi i ngjyrave, tipografisë, logove ose imazheve tuaja të markës në faqen tuaj të 404 ju lejon të krijoni besim me përdoruesit dhe të rrisni vetëdijen e tyre për markën.

 • Ata përdorën gjuhë natyrale për të shpjeguar problemin.

Lego thjesht informoi një përdorues se shkaku i problemit është ose një lidhje e vjetër ose një faqe që është zhvendosur. Zëvendësoni termat komplekse me shpjegime të thjeshta dhe gjuhën e përditshme që të gjithë mund ta kuptojnë.

 • Ata mbajnë kërkues në faqen e tyre.

Ideja është të frymëzoni kërkuesit të kthehen në faqen tuaj. Për shembull, siguroni një lidhje në faqen tuaj, një lidhje me sitin tuaj, një shirit kërkimi, lidhje me postimet tuaja të njohura, lidhje me (dhe fotot e) të produkteve tuaja më të nxehta.

Mos harroni të siguroni lidhje për mbështetjen e klientit tuaj ose madje të shtoni një formë kontakti, pasi kjo është një nga mënyrat më të lehta për të marrë përshtypjet e klientit.

Gjetja e një gabimi 404 në sitin tuaj

Ka shumë mjete të fuqishme, të lira dhe të paguara, të cilat mund t’ju ndihmojnë të identifikoni dhe rregulloni gabimin 404 në faqen tuaj të internetit.

Zgjidhni ato që ofrojnë mundësi të monitorimit në kohë reale, hartifikoni të gjitha vendet ku shikuesit shohin gabimin 404 dhe ju ndihmojnë të vlerësoni kostot e gabimit 404.

1. Analizat e Log-ut

Për fillestarët, ju mund të përdorni mjedisin tuaj të pritjes për të hyrë në skedarët tuaj log.

Hyni në llogarinë tuaj cPanel dhe shkoni te File Manager. Do t’ju ofrojë detaje të hollësishme të regjistrit brenda afatit kohor të dëshiruar. Ju mund të përdorni regjistrat e faqeve në internet për të mësuar më shumë rreth asaj se si kërkuesit gjetën gabimin.

Një nga avantazhet e tij më të mëdha është se ajo vëzhgon çdo vizitor në uebfaqe, qoftë ai i klientit tuaj apo i servilëve të Google.

Më e rëndësishmja, këto informacione mund të hapen lehtësisht si një skedar excel dhe pastaj të klasifikohen bazuar në kodin e përgjigjes HTTP.

2. Mjetet e zvarritjes

Vegla zvarritje si Screaming Frog ose DeepCrawl janë një thesar informacioni për lidhjet e faqes suaj të internetit. Ata përdorin një zvarritës që indekson faqen tuaj në mënyrë të ngjashme me Google.

Zvarritësi skanon të gjithë faqen tuaj dhe mjet ofron një listë të gjerë të të gjitha lidhjeve të thyera në të. Në këtë mënyrë, ju lehtë do të identifikoni burimin e gabimit 404.

Një nga problemet kryesore me mjetet e zvarritjes është se ato kanë një shtrirje të kufizuar. Ata skanojnë të gjithë faqen tuaj, por çfarë bëhet me kanalet e tjera që njerëzit përdorin për të gjetur përmbajtjen tuaj?

3. Mjetet e Analitikës

Shumë administratorë të faqes së internetit vëzhgojnë 404 gabime të gjetura nga llogaria e tyre në Google Analytics. Kjo mund të bëhet përmes Ndjekjes së Ngjarjeve që regjistron ndërveprimet e përdoruesve me elementë të ndryshëm të faqes në internet.

Një nga avantazhet më të mëdha të këtyre mjeteve qëndron në faktin se ata mund t’ju informojnë se si ju kushtojnë 404 gabime. Për shembull, ju mund të klasifikoni raportet tuaja nga vizitorët që përplasen në një gabim 404 dhe ata që nuk i krahasuan sjelljet e tyre.

Nëse jeni duke drejtuar një sit WP, atëherë Google Analytics nga Yoast është një nga shtojcat më të fuqishme për ju. Përkatësisht, ajo automatikisht etiketon të gjitha gabimet 404, kështu që t’i gjeni ato direkt në Google Analytics.

E tëra çfarë duhet të bësh është të shkosh te Sjellja > Përmbajtja e faqes > Përmbajtja Drilldown dhe më pas shiko 404.html.

Problemi i vetëm me mjetet e analitikës është se ato nuk e parandalojnë uebfaqen tuaj nga gabimet në të ardhmen. Ata vetëm ju informojnë për gjërat që kanë ndodhur tashmë.

4. Mjetet e lidhjes backlink

Ndërtimi i lidhjeve është ende një nga taktikat më të rëndësishme të SEO. Kjo na lejon të fitojmë lidhje me cilësi të lartë nga burime autoritative në internet. Kjo jo vetëm që do të rrisë renditjen tuaj, por gjithashtu do të rritet autoriteti juaj në internet.

Përkatësisht, pasi blogerët të kuptojnë vlerën e përmbajtjes suaj, ata do të lidhen me të në mënyrë organike.

Për të përfituar sa më shumë nga strategjia juaj për ndërtimin e lidhjeve, duhet të monitoroni lidhjet tuaja rregullisht.

Qëllimi juaj është të kontrolloni nëse ndonjë sit spammy po ju lidh me ju ose, akoma më keq, nëse ndonjë faqe në internet po lidh me faqe që nuk ekzistojnë në faqen tuaj të internetit.

Ka shumë damë lidhëse, si Moz Pro, Ahrefs, Monitor Backlinks dhe SEMrush, që ju lejojnë të shihni se çfarë uebfaqe po lidhin me faqen tuaj të internetit.

Pasi të identifikoni se një lidhje po çon në një faqe të fshirë në faqen tuaj, duhet të kontaktoni një bloger dhe t’i kërkoni prej tyre të lidhen me një burim të ngjashëm në blogun tuaj.

Fiksimi i një gabimi 404

Keni identifikuar 404 gabime, kështu që duhet t’i rregulloni ato tani.

Sigurisht, kjo varet nga burimi i gabimit 404.

Për shembull, nëse problemi qëndron në një lidhje të prishur, atëherë bëni atë që përmenda më lart – lidheni me pronarin e faqes në internet dhe kërkoni që ata të zëvendësojnë lidhjen e prishur me atë që funksionon.

Nëse njerëzit janë ende në kërkim të përmbajtjes në faqen që keni fshirë, kjo do të thotë se ajo u solli vlera atyre.

Për ju, ky është një tregues që duhet të rivendosni faqen. Sigurisht, ju duhet ta bëni këtë vetëm nëse nuk ka një arsye të mirë pse e fshini faqen në radhë të parë.

Më në fund, ju mund të rregulloni gabimin 404 me ridrejtime. Në këtë mënyrë, ju po i thuani një serveri për të udhëhequr një vizitor nga një lidhje e prishur në atë që punon:

 • Krijoni ridrejtimet manualisht në skedarin .htaccess, një skedar konfigurimi që kontrollon funksionet e serverit Apache. Isshtë vendosur në direktorinë rrënjësore të faqes tuaj. Së pari do të duhet të theksoni se dëshironi të bëni një deklaratë të ridrejtuar dhe më pas të zgjidhni ridrejtimin 301 (Leviz Permanently). Pastaj, ju doni të deklaroni lidhjen që po ridrejtoni, si dhe lidhjen që doni të ridrejtoni URL-në.
 • Përdorni një plugin ridrejtues. Kjo është një mënyrë më e thjeshtë për të krijuar ridrejtime. Disa nga shtojcat më të fuqishme të ridrejtimit për WordPress janë ridrejtimet, Easy HTTPS ridrejtimi, 301 ridrejtimet dhe WP 404 Auto ridrejtimi për postin e ngjashëm.

Duke përfunduar atë

404 Faqet e gjetura dëmtojnë praninë tuaj në internet në kaq shumë nivele.

Përveç ndikimit në renditjen tuaj të SEO, ata dëmtojnë përvojat e përdoruesve. Kërkuesit e sotëm janë teknik.

Ata vlerësojnë kohën e tyre dhe nuk duan të humbin kohë në faqet e internetit të gabuara. Kjo është arsyeja pse ju duhet të monitoroni gabimet 404 në faqen tuaj të internetit dhe t’i rregulloni ato në përputhje me rrethanat.

Sigurisht, faqet dhe përmbajtja po fshihen vazhdimisht. Pavarësisht se sa të kujdesshëm janë, një kërkues do të gabojë akoma adresën tuaj ose të klikojë në një lidhje që nuk funksionon.

Kjo është arsyeja pse ju duhet të krijoni faqe të personalizuara që do të rezonojnë me ta, t’i informoni ata dhe t’i frymëzoni ata të qëndrojnë në faqen tuaj.

Shpresoj se kjo të ndihmon!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Adblock
  detector