Whatfarë është 502 Gabim Gateway i gabuar dhe si ta rregullojmë atë (Udhëzues i thjeshtë për të rregulluar)

Whatfarë është 502 Gabim Gateway i gabuar dhe si ta rregullojmë atë (Udhëzues i thjeshtë për të rregulluar)

Whatfarë është 502 Gabim Gateway i gabuar dhe si ta rregullojmë atë (Udhëzues i thjeshtë për të rregulluar)

Një nga gjërat që sigurisht irritojnë si konsumatorët ashtu edhe pronarët e uebit është duke parë një kod gabimi që shfaqet në faqen e internetit ose në njërën prej faqeve të tij. Një nga ata dëmtuesit e bezdisshëm është gabimi 502 ose gabimi i keq i portës.


Edhe pse nuk është aq e zakonshme sa gabimet e tjera të serverit, ky është veçanërisht i mundimshëm kur ndodh, veçanërisht pasi që shpesh është e vështirë të gjesh rrënjën e problemit.

Por, çfarë është saktësisht 502 gabim i portës?

502 porta të këqija
Ta themi thjesht, ky gabim është kodi i statusit HTTP (Hypertext Transfer Protocol) dhe ndodh kur një server në internet nuk e merr ose mendon se nuk ka marrë një përgjigje të duhur nga një server tjetër në internet.

Mund të ndodhë me këdo në çdo konfigurim, çdo shfletues dhe çdo pajisje. Prandaj, le të shohim se çfarë e shkakton këtë gabim dhe si të rregullojmë, dhe shpresojmë të shpëtoj prej tij për mirë.

Bandës 5xx

Siç mund ta dini tashmë, 502 nuk është gabimi i vetëm që mund të ndodhë në mesin e 500 serive të gabimeve që thjesht presin të shkatërrojnë ditën tuaj. Thënë kështu, këtu janë disa nga gabimet më të zakonshme dhe më të rëndësishme nga grupi 500 për të cilin duhet të jeni të vetëdijshëm.

 • 500 Gabim i brendshëm i serverit – Web serveri juaj do të shfaqë këtë gabim pasi të ndeshet me një gjendje që e pengon atë të përmbushë detyrën e tij, d.m.th. kërkesën e klientit.
 • 501 Not Implemented – serveri nuk mund të mbështesë ose të njohë metodën e kërkesës. I mungon funksionaliteti për të përpunuar kërkesën në mënyrë që të përgjigjet me këtë gabim.
 • 502 Bad Gateway – serverët kishin një luftë dhe tani ata nuk po flasin me njëri-tjetrin. Shaka mënjanë, ndërsa vepron si një përfaqësues ose një hyrje, serveri juaj nuk ka marrë një përgjigje të duhur nga një server në rrjedhën e sipërme ndërsa përpiqet të përpunojë kërkesën.
 • 503 Shërbimi nuk është i disponueshëm – Një kusht i përkohshëm kur një server nuk është i disponueshëm për të përpunuar kërkesat sepse ose ka një mirëmbajtje që po ndodh ose aktualisht është i mbingarkuar.
 • 504 Gateway Timeout – Serveri, ndërsa vepronte si një proxy ose një portë përsëri nuk mori përgjigje në kohë nga një server tjetër, siç është DNS, për shembull, kështu që nuk mund ta përpunojë kërkesën.
 • 505 Versioni HTTP Pa Mbështetur – gabimi i tij ndodh kur serveri juaj në internet nuk mund ose nuk do të mbështesë versionin e versionit të protokollit HTTP me origjinë nga kërkesa. Gabimi zakonisht përmban një përshkrim pse serveri nuk do të bashkëpunojë.
 • gabimi 502

Shkaqet pas 502 Gabimi

Në shumicën e rasteve, gabimi 502 është vetëm një hidhërim në komunikimin midis dy serverëve në internet. Asgjë e madhe dhe asgjë shumë serioze. Sidoqoftë, të zbulosh saktësisht se çfarë shkaktoi një gabim 502 shpesh mund të jetë mjaft sfiduese.

Arsyeja kryesore është se ky gabim ndodh midis dy serverëve në internet për të cilët nuk keni absolutisht asnjë kontroll mbi.

Për pronarët e uebit që nuk janë vetë zhvilluesit, të pasurit një në ekipin tuaj mund të jenë shumë të dobishëm kur merren me gabime të tilla. Ju mund të kontrolloni në internet për punët e inxhinierëve të softuerit për të marrë një pamje të qartë të asaj që mund të prisni nga një zhvillues nëse vendosni të punësoni një.

Për më tepër, ky gabim mund të maskojë veten si mesazhe të ndryshme të gabimit, të tilla si 502 Gabim Proxy, HTTP 502, 502 Bad Gateway NGINX etj. Sidoqoftë, para se të humbni mendjemadhësinë tuaj mbi atë që mund të ketë shkaktuar gabim, këtu janë disa arsye më të zakonshme që fshihen pas tij.

 • Serveri i origjinës nuk po funksionon – E thënë thjesht, serveri juaj mund të mos funksionojë siç duhet. Rrënja e problemit tuaj mund të jetë një çështje e lidhjes, joproduktive të serverit, mbingarkesa, shumë trafik etj.
 • Problemet me emrin e domain – Ky problem ndodh kur domeni nuk po e përcakton si duhet adresën e IP. Regjistrimet e pasakta të DNS të përcaktuara si niveli i hostimit të domenit mund të jenë arsyeja që qëndron pas kësaj çështjeje. Gjithashtu, ndryshimet e bëra në DNS ndoshta nuk kanë mjaft kohë për t’u përhapur globalisht në mënyrë që të ndodhë gabimi. Kjo mund të jetë për shkak të një faktori të ngadaltë TTL (Koha për të jetuar).
 • Kërkesa e bllokuar nga Firewall – Ah po, firewall i mirë i vjetër dhe shqetësimet e tij për sigurinë. Kur dyshoni për problemin, kontrolloni murin e zjarrit. Në shumicën e rasteve, ideja kryesore pas gabimit 502 është, në të vërtetë, muri i zjarrit. Mund të bllokojë kërkesat midis shërbimeve, veçanërisht në faqet e internetit të WordPress që kanë shtojca sigurie. Për më tepër, mund të jetë edhe mbrojtja DDoS.
 • Dështimi i serverit – Serveri juaj ka goditur kovën. Ka disa arsye që mund të ndodhin. Për shembull, serveri është jashtë linje për shkak të mirëmbajtjes, serveri u rrëzua ose përmbajtja e serverit është në kundërshtim me termat dhe kushtet e ofruesit, shkoni në figurë.
 • Gabim në shfletuesin – Besoni ose jo, shpeshherë arsyeja që qëndron pas 502 tonë janë shtesa të shfletuesit. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur keni zgjerime AdBlock që mbrojnë përdoruesit nga reklamat e bezdisshme dhe pop-ups. Një arsye tjetër thjesht mund të jetë një version i vjetëruar i shfletuesit në përdorim.

Fiksimi i gabimit 502

Tani po arrijmë te pjesa interesante. Fiksimi i një gabimi 502 është mjaft shpesh aq i thjeshtë sa bëhet. Nga pikëpamja e konsumatorit, kjo mund të jetë po aq e lehtë sa të rifarkoni faqen. Ka disa mënyra për të rregulluar këtë gabim dhe këtu janë disa prej tyre.

 • Rifreskoni faqen – Po ju e keni lexuar ashtu, thjesht rifarkoni faqen dhe gabimi mund të shkojë për mirë. Siç u përmend më parë, gjëja e dobët mund të ketë nevojë për pak më shumë kohë.
 • ringarkoni faqen

 • Fillimi i një seance të re të shfletuesit – Një tjetër zgjidhje është mbyllja e gjithçkaje, pastrimi i historisë së shfletimit, cookies dhe cache dhe fillimi i një seance të re. Një seancë e re private ose incognito mund të ndihmojë gjithashtu në rregullimin e gabimit.
 • pastroni cookies për të shmangur gabimin 502pastroni imazhet e memorizuar për të shmangur gabimin 502

 • Rinisni kompjuterin tuaj – Nëse gjithçka nuk funksionon, rivendosni makinën dhe provoni përsëri.
 • Provoni një shfletues të ndryshëm – Problemi mund të jetë i lidhur me shfletuesin, kështu që provoni një tjetër, të tillë si Google Chrome, Mozilla Firefox etj.
 • Kthehuni më vonë – Gjërat duken shumë të pashpresa nëse provoni të gjitha sa më sipër për të rregulluar gabimin. Ju mund të përpiqeni të kontaktoni ofruesin tuaj të shërbimit të Internetit ose webmasterin, por përsëri, thjesht shkoni të merrni disa kafe dhe të ktheheni më vonë, gabimi mund të zgjidhet vetë në kohën kur të ktheheni.

Zgjidhje për zhvilluesit

Këndvështrimi i zhvilluesit ndryshon nga ai i konsumatorit. Fiksimi i gabimit 502 si një menaxher i uebit mund të jetë gjithashtu pa probleme. Prandaj, këtu janë disa zgjidhje për 502 për zhvilluesit.

 • Mundohuni të kuptoni nëse serveri në rrjedhën e sipërme është i arritshëm me anë të gjurmimit të gjurmëve ose duke provuar IP-në e serverit.
 • Përdorni mjetet e provës DNS për të parë nëse emri i kualifikuar i domain është duke u zgjidhur siç duhet.
 • Kontrolloni regjistrat e gabimeve të serverit ose faqes së internetit për të parë nëse ka ndonjë gabim të veçantë që hidhet në server.
 • Për faqet e WordPress, provoni të riemërtoni përkohësisht dosjen “wp-content / plugins” për të përjashtuar shtojcat si një shkak të mundshëm për gabimin.
 • Kontrolloni shkrimet e zjarrit për çdo shenjë bllokimi.

Fjala përmbyllëse

Ndër të gjitha gabimet e mundshme që mund të ndodhin në server ose në faqen e internetit, gabimi 502 i keq i portës nuk është më i keqi i pjesës. Sidoqoftë, është akoma problematike.

Edhe pse mund të zgjidhet shpejt dhe me efikasitet, mund të tregojë çështje më serioze që mund të shkaktojnë probleme më serioze në të ardhmen, kjo është arsyeja pse ia vlen të kontrolloni pak më tej kur ndodh.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Adblock
  detector