Kaj je 401 nepooblaščena napaka in kako jo odpraviti (4 pojasnjene rešitve)

Nedvomno ste med brskanjem po svojih najljubših spletnih mestih naleteli na napako ali dve. Te napake so pogosta nadloga, ki je ne želijo videti niti spletni skrbniki in potrošniki.


Kljub temu te nevšečnosti uspejo prenašati in še danes motijo ​​ljudi.

Toda kaj točno so te napake, ki se nenehno pojavljajo in ne razlagajo, zakaj so se pojavile na prvem mestu?

Preprosto povedano, internet ali svetovni splet delujeta na podlagi aplikacijskega protokola, namenjenega distribuiranim in sodelovalnim hipermedijskim informacijskim sistemom, sicer imenovanim HTTP ali protokol za prenos hiperteksta..

Z drugimi besedami, HTTP omogoča komunikacijo med strankami in strežniki in tako omogoča neoviran prenos podatkov med obema.

Ko pa se nekje na poti pojavi težava s komunikacijo, se pojavi napaka, označena kot koda statusa odziva. Najpogostejše napake so 4xx, ki predstavljajo težavo oz. Glede na to se osredotočimo na nepooblaščeno napako 401 in kako jo odpraviti.

Vrste napak 4xx

Napake ali kode stanja, ki se začnejo s časom številka 4, se nanašajo na napake stranke. Z drugimi besedami, težave so v zvezi s prošnjami strank ali jih neposredno povzročajo same stranke.

Poleg tega lahko te napake kažejo, če so razmere začasne ali trajne. Tu je nekaj primerov 400 kod napak.

 • Napaka 400: Slaba zahteva – v tem primeru strežnik zahteve ne bo obdelal ali je ne more obdelati zaradi različnih razlogov, kot so neveljavno kadriranje sporočil zahteve, napačno oblikovana sintaksa, zavajajoča zahteva za usmerjanje in tako naprej. Preprosto povedano, strežnik ne razume, kaj želite od njega.
 • Napaka 401: Nepooblaščeno – Napaka naše današnje teme je napaka 401 podobna napaki 403 Prepovedana napaka. Pojavi se, ko se prevečkrat poskusite prijaviti z napačnimi poverilnicami, tako da se strežnik odloči, da vas ne bo. Verjetno ste se tako zelo zasramovali. Ta izklop je začasen in običajno traja približno 30 minut. Resnično je vprašanje, ko dobite to napako, vendar ste prepričani, da niste naredili napake.
 • Napaka 403: Prepovedano – vse je v redu, vendar strežnik noče ukrepati. Zakaj, strežnik, zakaj? Najpogostejša težava pri tem je, da verjetno obstaja težava s konfiguracijo dovoljenj. Preprosto povedano, strežnik meni, da nimate dovoljenja za dostop do vira ne glede na pristnost.
 • Napaka 404: ni mogoče najti – Vseskozi znana napaka »Ojoj, nekaj je šlo narobe« ali »Oprostite, strani ni bilo mogoče najti« napaka je verjetno najpogostejša vrsta kode statusa stranke. Kot ste verjetno uganili, do te napake pride, če vira ne obstaja ali trenutno ni na voljo, vendar bo morda v prihodnosti tako.

Zdaj, ko bolje razumemo te nadležne kode napak, je čas, da se osredotočimo na 401 in kako se ga znebiti.

Popravljanje kode napake 401: Uporabniška perspektiva

Kot smo že omenili, če pride do napake 401, to običajno pomeni, da ste posredovali napačne poverilnice za prijavo, ki jih strežnik ni mogel prepoznati.

Vendar, kaj se zgodi, ko dejansko zagotovite pravilne podatke za prijavo, vendar strežnik vam še vedno pošlje nepooblaščeno sporočilo?

To kaže na globlje vprašanje kot preprost tipk. To pomeni, da spletni strežnik morda ni prejel vaših poverilnic zaradi težave z brskalnikom, zato se je odločil, da se z vami nekoliko bolj zafrkavate..

Obstaja nekaj načinov, kako lahko poskusite odpraviti to težavo in tukaj je nekaj primerov.

1. Preverite URL

 • V nekaterih primerih ročno v brskalnik vtipkate URL (enoten lokator virov) ali imate zastarel URL, zaznamek, zato ga uporabljate. To je običajna napaka, ki jo je mogoče odpraviti s preverjanjem črkovalnih napak ali preverjanjem, ali je URL še vedno izvedljiv.

URL

2. Preverite poverilnice

 • Presenetilo bi vas, da so napake pri tipkanju najpogostejši razlog za našo težavo 401. Pravopisne napake v uporabnih orodjih, ki si zapomnijo vaše poverilnice, na primer LastPass ali RememBear, tako da vam ni treba vnašati poverilnic vsakič, ko se želite prijaviti.

3. Počistite zgodovino brskanja in piškotke

 • Danes nihče več in praktično nikoli ne briše zgodovine brskanja ali piškotkov. Poleg tega, da bo sčasoma zbrala obilje digitalne smeti, lahko ta težava povzroči tudi napako 401, ko se poskušate prijaviti na katero koli spletno mesto, ki vam je ljubše. Dejstvo je, da so piškotki odrezki, ki hranijo nekatere vaše osebne podatke, vključno z poverilnice za prijavo. Na spletnem mestu lahko opomnijo, kdo ste, vendar ne delujejo vedno pravilno. Če dobite številko 401, vendar ste prepričani, da ni napačna napaka, poskusite izbrisati zgodovino brskanja, piškotke in predpomnilnik ter poskusite znova. Tukaj je opisano, kako lahko to storite.
 • Za Mozilla Firefox – pomaknite se do menija hamburgerjev, kliknite Možnosti, pojdite na zasebnost in nastavitve in poiščite Zgodovino, kliknite Počisti zgodovino in izberite Vse, da se piškotki popolnoma znebite..

možnosti kresnicFirefix zasebnostnastavitev kresnice

 • Za Google Chrome – Odprite meni s pikami v zgornjem desnem kotu, kliknite nanj in izberite Nastavitve > Napredno > Počisti podatke brskanja.

krom nastavitve

krom nastavitve1krom nastavitve1

 • Za Safari – v meniju Zgodovina kliknite Izbriši zgodovino in pripravljeni ste.

safari jasna zgodovina

4. Izperite DNS

 • Drugi krivec za napake 401 je lahko težava s strežnikom DNS (domenski sistem). Na srečo je to težavo precej enostavno odpraviti.
 • Za uporabnike operacijskega sistema Windows – Prijavite se v računalnik kot skrbnik. V iskalno vrstico vnesite »CMD«, da odprete ukazni poziv. Ko v ukazni poziv vtipkate naslednje “ipconfig / flushdns” in pritisnite Enter.

okno cmd

 • Za uporabnike operacijskega sistema Mac OS – Pritisnite ukaz in preslednico, da odprete iskanje v središču. Ko enkrat vtipkate “Terminal”. V ukazni vmesnik vnesite naslednje: “sudo killall -HUP mDNSResponder”.
 • Prav tako ste ga poskusili izklopiti in nato znova vklopiti?

giphy

Popravljanje napake 401: perspektiva spletnega skrbnika

Zdaj, ko smo razkrili, kaj pomeni nepooblaščena napaka 401 in kako jo odpraviti s strani odjemalca, si poglejmo, kaj lahko spletni skrbniki znebijo teh napak.

Vrnite se na prejšnjo različico

 • Spletni skrbniki pogosto uporabljajo svoj CMS (sistem za upravljanje vsebine), kot je WordPress, za svoje poslovanje. Vsak CMS zahteva občasne posodobitve in te posodobitve lahko dodajo nove nove napake poleg tistih, ki so jih odpravili. Z drugimi besedami, ni redkost, da posodobitve povzročijo 401 napake. V tem primeru se preprosto posodobite na prejšnjo različico, preden posodobite, kje je vse delovalo v redu.

Odstranite spremembe

 • Platforme CMS, kot je WordPress, ki je najbolj priljubljena, imajo različne dodatke, ki lahko pomagajo spletnemu skrbniku. Ti dodatki vključujejo teme, vtičnike, pripomočke in tako naprej. Kot si lahko predstavljate, lahko vsak dodatek drugih proizvajalcev povzroči konflikt s sistemom, od katerih je napaka 401. V takšnem primeru preprosto odstranite vse dodatke, ki so morda povzročili napako.

Vpliv napak na uporabnike

Napake so precej neprijetno, milo rečeno. Uporabnike lahko dražijo in močno negativno vplivajo na njihovo zadovoljstvo in splošno izkušnjo, čeprav je do napake prišlo, ker so uporabniki naredili napako.

Stran z napakami in sporočilo o napaki pa sta lahko zanimiva in celo zabavna, da bi zmanjšali in zmanjšali frustracije uporabnikov..

Zato razvijalci ustvarjajo strani po meri za sporočila o napakah. Na primer, lahko spremenite meta opise za strani z napakami, da uporabnikom omogočite kontekst za napako in navodila za možne rešitve težave..

Toda kje je zabava v tem? Dejansko je dolgočasno sporočilo, ki opisuje rešitev napake, vsaj rečeno nespodbudno. Zato razvijalci pogosto stopijo korak naprej, da lajšajo bolečino uporabnikov.

 • Kot primer, Androidova stran z napakami 404 omogoča igranje neumne, a kljub temu zabavne igre. Če ste naleteli na stran z napako, se lahko kar najbolje potrudite.

404

 • Drug primer je Stran z napako Slacka. Čeprav pisana pokrajina z interaktivnimi prašiči in piščancem lahko še bolj razburi vašo frustracijo, ne morete pomagati, ampak v smehu preliti radostno solzo.
 • Če želite zabavo, si oglejte Kualovo stran z napakami. To spletno gostovanje vam omogoča, da igrate legendarne vrste napadalcev vesoljskih napadalcev in celo dosežete popust, če dosežete najvišjo oceno.

ni prostora

V vsakem primeru je lahko celo neprijetnost priložnost, da stvari spremenite in uporabniške frustracije spremenite v ne tako veliko frustracije.

Zaključek

Na koncu se spusti do tega, kako kreativni ste in kako nameravate pristopiti k celotni stvari z napako. Napake bodo še naprej obstajale, ne glede na to, kako težko se jim boste skušali izogniti.

Samoumevno je, da se lahko vsaj potrudite, da jih popravite, preden se uporabniki zatečejo po baklah in vilih.

Nepooblaščena napaka 401 je precej pogosta in je večinoma posledica nezmožnosti uporabnika potrpežljivo vnašati svoje poverilnice za prijavo. Kljub temu se lahko ta napaka zgodi tudi iz drugih razlogov.

Zato je pomembno razumeti, kako pristopiti k težavi in ​​razumeti, kako jo pravilno rešiti.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map