Kaj je 404 ni bilo mogoče najti Napaka in kako jo popraviti (razloženo s primerom)

Ko iskalec klikne na vaše spletno mesto, njihov brskalnik pošlje vašemu strežniku podatke o vsebini, do katere želi dostopati.


Nato strežnik prepozna stran, ki jo zahteva, in jo pošlje nazaj v brskalnik iskalca.

Strežnik odgovori na prošnjo uporabnika prek kode HTTP.

Če se vse dobro izkaže, bo iskalec pristal na strani, ne da bi videl kodo odziva. Po drugi strani pa se v primeru interakcije med strežnikom in brskalnikom prikaže težava, prikaže se sporočilo o napaki.

Obstajata dve vrsti sporočil o napaki brskalnika.

Prvič, napake 5xx strežnika kažejo, da je strežnik naletel na določeno težavo, ker ni mogel odgovoriti na zahtevo iskalca.

Drugič, napake brskalnika 4xx kažejo, da obstaja težava z brskalnikom stranke.

V nedavnem članku sem že pisal o različnih vrstah 4xx napak in zdaj je čas, da se osredotočimo na najbolj frustrirajoče od vseh.

Ja, govorim o zloglasnem opozorilu “Oprostite, strani ni bilo mogoče najti”, ki je v srcu katerega koli iskalca videti kot bodalo..

To je napaka 404 Not Found, ki uporabnika obvešča, da zahtevani del vsebine trenutno ni na voljo.

Stran ni najdena

Napaka ni definirana

Napaka 404 je koda odziva HTTP, ki jo vaš strežnik pošlje brskalniku iskalca.

To sporočilo sporoči uporabniku, da strežnik deluje, vendar njegova zahtevana stran na njem ne obstaja več.

Pomembno je, da sporočila o napaki 404 ne zamenjate z napako DNS, kar pomeni, da imena strežnika ni mogoče najti.

Pomen personalizacije 404 strani napak

Kot vsaka druga napaka 4xx je tudi napaka na strani odjemalca 404 Page Not Found.

Ponavadi se pojavi iz treh ključnih razlogov:

 • Uporabnik je napačno vpisal vaš spletni naslov. Tudi najtanjši tisk lahko nas vodi do popolnoma druge domene ali pa prikaže stran 404.
 • Uporabnik je kliknil prekinjeno povezavo. To je zunanja povezava, ki vodi do strani, ki na vašem spletnem mestu ne obstaja več.
 • S svojega spletnega mesta ste odstranili želeni del vsebine ali ga preprosto premestili na drug URL.

Vaš cilj je ohraniti brezhibne uporabniške izkušnje z razlago, kaj se je zgodilo.

Za začetek si oglejte običajne 404 strani, na katere naletite med brskanjem po spletu. Običajno se začnejo s sporočilom, kot so »404 Napaka«, »404 ni mogoče najti«, »404 strani ni mogoče najti«, ki ji sledi zmeden tehnični žargon.

Kaj iščejo iskalci v takšnih situacijah? Presenečeni, odvržejo takšno stran in začnejo iskati podobno vsebino.

K sreči se temu lahko izognete tako, da prilagodite svoje strani z napakami 404.

Poglej sijajno 404 stran Lega.

strani lego ni mogoče najti

Slika na uradni spletni strani lego

Nauči nas pomembne lekcije – preprostost je ključna za povečanje uporabniške izkušnje:

 • Namesto da bi izbrali možnost splošnega oblikovanja, so na svoji 404 strani uporabili Minifigure.

Stran z napakami Lego 404 je zabavna in poudarja njihove glavne lastnosti, kot sta igrivost in prijaznost. Z barvami, tipografijo, logotipi ali slikami blagovne znamke na strani 404 lahko ustvarite zaupanje uporabnikov in povečate njihovo prepoznavnost blagovne znamke.

 • Za razlago težave so uporabili naravni jezik.

Lego je uporabnika preprosto obvestil, da je vzrok težave bodisi stara povezava bodisi premaknjena stran. Nadomestite zapletene izraze s preprostimi razlagami in vsakodnevnim jezikom, ki ga lahko razume vsakdo.

 • Iskalce hranijo na svojem spletnem mestu.

Ideja je spodbuditi iskalce, da se vrnejo na vašo domačo stran. Na primer, navedite povezavo do domače strani, povezavo do spletnega mesta, iskalno vrstico, povezave do priljubljenih objav, povezave do (in fotografij) vaših najbolj vročih izdelkov.

Ne pozabite navesti povezav do podpore za stranke ali celo dodati obrazca za stik, saj je to eden najlažjih načinov za povratne informacije strank.

Iskanje napake 404 na vašem spletnem mestu

Na vašem spletnem mestu obstaja veliko brezplačnih in plačljivih orodij, ki vam bodo pomagala prepoznati in odpraviti napako 404.

Izberite tiste, ki ponujajo možnosti spremljanja v realnem času, preslikajte vsa mesta, kjer iskalci vidijo napako 404, in vam pomagajo oceniti stroške napake 404..

1. Spletni dnevnik Analytics

Za začetek lahko uporabite svoje gostovalno okolje za dostop do datotek dnevnika.

Prijavite se v svoj račun cPanel in pojdite v upravitelj datotek. Zagotovili vam bodo temeljite podrobnosti dnevnika v želenem časovnem okviru. Če želite izvedeti več o tem, kako so iskalci našli napako, lahko uporabite dnevnike spletnih strani.

Ena njegovih največjih prednosti je, da opazuje katerega koli obiskovalca spletnega mesta, pa naj bo to vaša stranka ali Googlovi pajki.

Najpomembneje je, da se te informacije zlahka odprejo kot datoteka excel in nato razvrstijo na podlagi kode odziva HTTP.

2. Orodja za pajkanje

Orodja za plazenje, kot so Screaming Frog ali DeepCrawl, so zakladnica informacij o povezavah na vašo spletno stran. Uporabljajo pajka, ki indeksira vaše spletno mesto podobno kot Google.

Pajek pregleda celotno spletno mesto, orodje pa nudi obširen seznam vseh prekinjenih povezav na njem. Tako boste zlahka prepoznali vir napake 404.

Ena večjih težav z orodji za pajke je, da imajo omejen obseg. Pregledajo celotno spletno mesto, kaj pa drugi kanali, ki jih ljudje uporabljajo za iskanje vaše vsebine?

3. Orodja Analytics

Mnogi skrbniki spletnih mest opažajo napake 404 Not Found iz svojega računa Google Analytics. To lahko storite s sledenjem dogodkom, ki beleži interakcije uporabnikov z različnimi elementi spletnega mesta.

Ena največjih prednosti teh orodij je v tem, da vas lahko obvestijo o tem, kako vas stane 404 napak. Na primer, lahko svoja poročila razvrstite po obiskovalcih, ki so naleteli na napako 404, in tistih, ki niso primerjali svojega vedenja.

Če imate spletno mesto WP, je Google Analytics by Yoast eden najmočnejših vtičnikov za vas. Namreč, samodejno označi vseh 404 napak, tako da jih lahko najdete neposredno v storitvi Google Analytics.

Vse kar morate storiti je, da pojdite na vedenje > Vsebina spletnega mesta > Vrnitev vsebine in nato glejte 404.html.

Edina težava z orodji za analitiko je ta, da na vašem spletnem mestu ne preprečijo prihodnjih napak. Obveščajo vas le o stvareh, ki so se že zgodile.

4. Orodja za povratne povezave

Gradnja povezav je še vedno ena najpomembnejših SEO taktik. Omogoča nam pridobivanje kakovostnih povezav iz avtoritetnih spletnih virov. To ne bo samo povečalo vaše uvrstitve, ampak tudi povečalo vašo spletno avtoriteto.

Ko bodo blogerji razumeli vrednost vaše vsebine, se bodo nanjo organsko povezali.

Če želite kar najbolje izkoristiti strategijo za izgradnjo povezav, morate redno spremljati povratne povezave.

Vaš cilj je preveriti, ali se katera koli neželena pošta povezuje na vas ali še huje, ali katera spletna mesta povezujejo na neobstoječe strani na vašem spletnem mestu.

Obstaja veliko preverjanj povratne povezave, kot so Moz Pro, Ahrefs, Monitor Backlinks in SEMrush, s katerimi lahko vidite, katera spletna mesta povezujejo na vaše spletno mesto.

Ko ugotovite, da povezava vodi do izbrisane strani na vašem spletnem mestu, se obrnite na blogerja in prosite, naj se vrnejo nazaj na podoben vir na svojem spletnem dnevniku.

Popravljanje napake 404

Prepoznali ste 404 napake, zato jih morate zdaj odpraviti.

Seveda, to je odvisno od vira napake 404.

Če je na primer težava v prekinjeni povezavi, naredite tisto, kar sem že omenil – povežite se z lastnikom spletnega mesta in ga prosite, naj prekinjeno povezavo nadomesti z delovno.

Če ljudje še vedno iščejo vsebino na strani, ki ste jo izbrisali, to pomeni, da jim je prinesla vrednost.

Za vas je to pokazatelj, da morate obnoviti stran. Seveda to storite le, če ni nobenega dobrega razloga, da bi stran najprej izbrisali.

Na koncu bi lahko napako 404 odpravili s preusmeritvami. Na ta način sporočate strežniku, da obiskovalca vodi od prekinjene povezave do delovne:

 • Ročno ustvarite preusmeritve v datoteki .htaccess, konfiguracijski datoteki, ki nadzoruje funkcije strežnika Apache. Postavljen je v korenski imenik vašega spletnega mesta. Najprej morate poudariti, da želite narediti preusmeritev izjave in nato izbrati preusmeritev 301 (trajno premaknjeno). Nato želite navesti povezavo, na katero preusmerite, in povezavo, na katero želite preusmeriti URL..
 • Uporabite vtičnik za preusmeritev. To je preprostejši način ustvarjanja preusmeritev. Nekateri najzmogljivejši vtičniki za preusmeritev za WordPress so Preusmeritve, Easy HTTPS preusmeritev, 301 preusmeritve in WP 404 samodejno preusmeritev na podobno objavo.

Zavijanje

404 strani, ki jih ni mogoče najti, škodijo vaši spletni prisotnosti na toliko ravneh.

Poleg tega, da vplivajo na vašo SEO uvrstitev, škodujejo uporabniškim izkušnjam. Današnji iskalci so tehnično pametni.

Cenijo svoj čas in ne želijo izgubljati časa na napačnih straneh spletnega mesta. Zato morate spremljati napake 404 na svojem spletnem mestu in jih odpraviti.

Seveda se strani in vsebina nenehno brišejo. Ne glede na to, kako previdni so, bo iskalnik napačno vpisal vaš naslov ali kliknil povezavo, ki ne deluje.

Zato morate ustvariti prilagojene strani, ki bodo z njimi odmevale, jih obveščati in navdihovati, da ostanejo na vašem spletnem mestu.

Upam, da to pomaga!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map