Shopify vs. WordPress: Revizuit după 27 de zile de testare! (2020)

Dacă v-a interesat să vă configurați online magazinul, probabil că veți găsi aceste două greutăți grele:


Shopify și WordPress.

Shopify este una dintre cele mai mari platforme comerciale de comerț electronic din jurul:

magazin despre

Peste un milion de afaceri care utilizează Shopify și 183 miliarde de dolari în activitate economică.

Apropo, al doilea număr masiv? Doar din 2016 până în 2018. În doar 2 ani, Shopify a creat valoare în economia globală mai mare decât PIB-ul MOST al țărilor lumii.

Shopify este un serviciu software plătit care se concentrează pe ușurința de utilizare și liniște sufletească – este ca un constructor de site-uri, dar pentru magazine.

Și apoi există WordPress. WordPress este una dintre singurele alte entități care pot contracara cu adevărat Shopify la îndemână și influența.

wp.com despre

Dar este ceva mai complicat, deoarece există de fapt DOUĂ tipuri de WordPress:

Primul este WordPress.org. Este „WordPress” original și este o platformă open-source pentru gestionarea conținutului site-ului (în special blogurile).

WordPress.org este gratuit, atât timp cât sunteți plătit pentru găzduire și un nume de domeniu.

Apoi există WordPress.com – a fost cofondat de unul dintre tipii care au construit WordPress-ul original și oferă planuri plătite cu o serie de funcții.

Dar, în timp ce versiunea gratuită implică mult mai multă configurare și configurare din partea utilizatorului, WordPress.com seamănă mai mult cu un constructor de site-uri: oferă găzduire, precum și software, plus că este ușor de utilizat.

În acest articol, voi vorbi mai ales despre WordPress.com. Dar WordPress.org este încă o opțiune importantă, așa că o voi menționa aici și acolo.

Deci, acestea sunt cele două greutăți mari: Shopify și WordPress sunt foarte populare și au milioane de utilizatori.

Deci, care este mai bun pentru construirea afacerii tale online?

Nu-mi face griji, prietene. Am testat ambele platforme și le iubesc pe amândouă.

Și asta înseamnă, de asemenea, că am câteva indicii despre care este cel mai bun pentru tine.

Să începem cu ceva care va fi în fruntea preocupărilor dvs.:

Performanţă

Da, performanța contează foarte mult cu site-urile web în general … dar contează mai ales dacă este vorba despre magazinele online despre care vorbim.

Sigur, nimeni nu vrea ca site-ul lor web să coboare prea des. Dar dacă conduci o afacere, timpul de oprire se poate traduce cu ușurință în vânzări pierdute. Deci performanțele bune sunt esențiale.

Să ne uităm mai întâi la performanțele Shopify. Shopify oferă aceste garanții:

magazin de performanță

Timpul de funcționare 99,98% este destul de bun. Majoritatea gazdelor garantează găzduire de 99,9%, așa că pentru Shopify, al cărui obiectiv principal nu este nici măcar de găzduire, să faci un pas mai sus este destul de mare.

Aceasta este o valoare minimă de 99,98% pentru:

uptime generală

În medie, veți avea 8 minute de oprire pe lună. De obicei, consider că 99,95% și mai sus sunt „bune”, deși 99,99% sau 100% este, desigur, unde îmi place să văd companii.

Dar în viața reală?

Da, am găsit că Shopify rămâne mereu în picioare. Din când în când, există perioade rare de oprire, dar este foarte rară.

Garanția Shopify de 99,98% NU înseamnă că este cea mai mare sumă pe care o veți obține. În total, aș spune că Shopify are un timp de funcționare FANTASTIC.

Dar, în timp ce rămâneți sus este esențial, viteza este o altă componentă majoră a performanței. În ecranul de ecran care v-am arătat mai devreme, Shopify susține că are „servere rapide în flăcări”.

Nu aș spune că am constatat că Shopify este atât de rezistent în ceea ce privește viteza site-ului așa cum este acesta cu timpul de funcționare.

Dar este destul de rapid și există un motiv bun pentru care:

Shopify folosește o rețea de livrare de conținut sau CDN. Un CDN înseamnă că grupuri mari de servere sunt plasate în întreaga lume, astfel încât acestea sunt întotdeauna aproape de utilizatori.

Astfel, atunci când clienții din întreaga lume folosesc site-ul dvs., vor obține viteze relativ solide.

Deci, în general, Shopify are o funcționare MARE și o viteză destul de bună.

Acum să vorbim despre WordPress.com:

De fapt, WordPress.com nu oferă nicio garanție de performanță.

„Woah”, s-ar putea să te gândești. „Cum este atât de popular? Toată lumea garantează performanțe bune. Trebuie să sugă! ”

Nu este atât de rapid, bucko! Cu siguranță este ciudat că WordPress.com nu-și iese din cale să se laude cu performanțe deosebite, având în vedere că întregul punct al WordPress.com este acela de a găzdui cu ușurință site-uri WordPress.

Orice ar fi motivul, nu a fost niciodată o problemă pentru mine. Nici eu, bănuiesc, pentru marea majoritate a utilizatorilor WordPress.com.

În primul rând, timpul de funcționare și viteza site-ului meu pe WordPress.com au fost minunate. Au fost ușor comparabile cu Shopify – orice diferență între cele două ar fi în marja de eroare.

Și amintiți-vă, WordPress.com este extrem de popular. Milioane de oameni îl folosesc: BILLIONS vizitează site-urile WordPress.com.

Nu este o coincidență: ci pentru că WordPress.com are un performanță foarte bună. Majoritatea oamenilor nici măcar nu se îngrijorează dacă site-ul lor WordPress va funcționa.

Dacă sunteți curios despre WordPress.org, nu pot să vă spun: WordPress.org este software-ul pe care îl instalați pe o gazdă terță parte.

Adică, alegeți gazda dvs., apoi configurați software-ul WordPress.org pe ea. Atunci performanța se va reduce în cea mai mare parte la performanța gazdei.

Unele gazde sunt însă mai bune decât altele. Iată câteva dintre cele mai bune gazde pentru WordPress.

Așa cum spuneam, nu există un câștig clar între performanța site-ului meu Shopify și performanța site-ului meu WordPress.com..

Asta e o veste bună! Înseamnă că oricare dintre platforme va performa în mod minunat pentru tine.

Deci următorul punct de vedere este:

Ușurință în utilizare

Mulți oameni nu au grijă de secțiuni de ușurință în utilizare, dar sunt extrem de relevanți pentru acest subiect.

În general, faptul că software-ul ușor de utilizat este esențial pentru majoritatea întreprinderilor mici online și este o parte majoră a atragerii atât a WordPress cât și a Shopify.

Așadar, pornirea noastră este Shopify. Shopify este foarte ușor – la început, trebuie doar un e-mail, un nume și o parolă pentru a începe.

Apoi, trebuie să introduceți câteva informații de bază despre natura magazinului dvs.:

configurare magazin

Și, apropo, dacă îi spui lui Shopify că te joci doar cu serviciul (acest lucru ar fi cazul dacă faci proba gratuită, de exemplu, sau nu ești în general sigur), vor încerca să facă lucrurile chiar mai ușoare:

configurare magazin

Apoi veți introduce câteva informații suplimentare de contact și puteți începe:

configurare magazin

În total, acest proces mi-a luat aproximativ 3 minute. Și ar fi fost și mai rapid dacă nu aș fi luat capturi de ecran pentru această recenzie!

În orice caz, puteți vedea din această pagină de pornire că Shopify încearcă să păstreze lucrurile clare pentru începători.

Pagina de pornire încearcă să vă ajute să scoateți din întâmplare cele mai importante lucruri: să aveți produse, un nume de domeniu și o temă.

Dacă sunteți un utilizator nou, făcând clic pe oricare dintre celelalte opțiuni de meniu sau caracteristici principale va dezvălui o imagine drăguță care explică elementele de bază și are un buton „începeți”:

usurinta magazinelor

Altceva îmi place foarte mult sunt setările:

setări de siguranță pentru magazin

Există o mulțime de setări, dar sunt toate într-un singur loc și explicate super simplu.

În plus, chiar și unele dintre setări sunt caracteristici extraordinare de ușurință. De exemplu, opțiunea „fișiere” vă oferă un loc central pentru gestionarea întregului conținut media, chiar dacă este răspândit pe diferite pagini sau nu este încă public.

În plus, paginile de setare „legale” și „taxe” sunt câteva caracteristici cu adevărat proaste.

Da, s-ar putea să nu fie un înlocuitor pentru gestionarea propriilor taxe sau documente legale sau angajarea altcuiva pentru a le face, dar cu siguranță pot salva proprietarii de afaceri un ton de timp:

usurinta magazinelor

Mai ales dacă expediezi în diferite țări și obții venituri din aceste zone. Shopify și-a dat seama deja de o parte din asta, iar acest lucru este de mare ajutor.

Și deși voi acoperi mai multe caracteristici principale în următoarea secțiune, este destul de ușor de gestionat elementele de bază ale magazinului dvs.:

usurinta magazinelor

În acest exemplu, pot gestiona foarte simplu o mulțime de produse simultan din pagina centrală a produselor. De asemenea, pot edita mai detaliat pentru fiecare produs, desigur.

Acest tip de gestionare ușoară este consecvent în toate celelalte funcții pe care le oferă Shopify. Și veți vedea mai multe aspecte în secțiunea de caracteristici, așa că nu vă faceți griji!

Așadar, aceasta este o imagine de ansamblu a ușurinței în materie de utilizare a Shopify … în mod clar, Shopify este greu de obținut în acest domeniu..

Dar să vedem cum face WordPress.com!

Ca și Shopify, ai nevoie doar de câteva elemente de bază pentru a începe:

wp.com setup1

De asemenea, cum ar fi Shopify, după ce înregistrați câteva informații de bază ale contului, veți introduce câteva informații despre magazinul dvs.:

wp.com setup2

Atunci vi se va cere ce doriți să fie domeniul dvs. și să obțineți câteva noutăți de către WordPress.com pe domenii care sunt gratuite pentru primul an, dar care să reînnoiască la un preț ridicat.

Apoi puteți alege nivelul pentru care doriți să plătiți, pe care îl voi acoperi în secțiunea următoare.

Unul dintre motivele pentru care WordPress.com este atât de popular este că are un plan gratuit.

Și, deși, în mod esențial, va trebui să plătiți dacă doriți un magazin online prin WordPress, faptul că există un plan gratuit înseamnă și că nu trebuie să vă grăbiți să alegeți un nivel:

wp.com setup3.5

De fapt, puteți vizualiza întotdeauna planurile dvs. pentru actualizări rapide, iar cele mai importante întrebări frecvente sunt enumerate chiar mai jos de planurile care vă vor ajuta să alegeți.

Deci, aceasta este o caracteristică destul de utilă, mai ales că WordPress.com nu oferă încercări gratuite pentru planurile plătite.

De asemenea, deși accentul nostru aici este comerțul electronic, bloggingul este un lucru major pentru care WordPress este cunoscut. În plus, blogurile și comerțul electronic merg împreună tot timpul.

Așa arată în ultima versiune a editorilor de pagini și postări WordPress:

wp.com ușurință2

Destul de simplu, nu?

Când faceți clic pe semnul mic plus, puteți adăuga un nou „bloc” – așa cum se numesc elementele paginii – și apoi puteți să le mutați ușor între alte blocuri.

Acest lucru nu este tocmai bun pentru a vă deplasa în imagini: chiar vă este mai ușor să vă deplasați prin text.

Deci, dacă realizați că o propoziție merge mai bine aici decât acolo, este foarte ușor să vă deplasați. Nici nu trebuie să tăiați și să lipiți.

Există, de asemenea, o mulțime de materiale pe care le puteți adăuga ca blocuri. Acestea ar fi unele dintre cele mai frecvente:

wp.com easy3

Dar există multe altele:

wp.com easy4

Unele dintre aceste blocuri sunt nefolositoare pentru site-urile de comerț electronic:

wp.com ușurință5

„Editorul de blocuri”, așa cum este numit, este impresionant nu doar pentru că îți oferă o mulțime de caracteristici și flexibilitate, dar este foarte ușor de utilizat.

Același lucru este valabil și pentru personalizarea aspectului site-ului și pentru editarea temelor:

wp.com ușurință6

Sincer nu sunt un fan imens al editorului de site-uri WordPress. Cred că interfețele de personalizare „ușoare” ar trebui să se concentreze mai mult pe drag-and drop.

Dar acest lucru se datorează faptului că o mulțime de teme WordPress au versiuni de bază gratuite, dar au mai multe caracteristici și stiluri atunci când sunt achiziționate – astfel încât acest format funcționează bine cu piața masivă a temelor WordPress.

Un alt punct excelent către ușurința de utilizare a WordPress.com este cât de ușor este de importat și exportat:

wp.com ușurează importul

Nu mă înțelegeți greșit, și Shopify are asta, dar nu este la fel de fluid ca WordPress. WordPress este foarte popular și este folosit pentru persoanele care merg din și din el, din orice motive.

Shopify facilitează importul și exportul anumitor lucruri – de exemplu, contacte.

Însă WordPress face foarte ușor să importați întregul site și tot conținutul său.

Cu toate acestea, în afară de import, nu aș spune că WordPress are un avantaj față de Shopify.

Dacă doriți să gestionați doar un blog, sigur – WordPress este mai bun pentru a combina ușurința de utilizare cu instrumentele de blog decât Shopify.

Dar comerțul electronic? Aceasta este toată oferta Shopify. Shopify se dorește a fi o soluție de neconfuzat.

Deși WordPress alimentează MULTE site-uri de comerț electronic și, deși WordPress.com are instrumente de comerț electronic, nu concurează destul de mult cu jocul Shopify.

Permiteți-mi să clarific totuși ceva:

Pentru marea majoritate a oamenilor, asta nu va conta. Ambele platforme sunt suficient de ușoare încât aproape orice proprietar de site va putea să își gestioneze magazinul online eficient.

Shopify este, în general, mai ușor pentru gestionarea unui site al cărui scop este un magazin. Dar WordPress este mai ușor pentru gestionarea unui site de ansamblu – în special a unui blog – care are un magazin.

Are sens?

Nu vă faceți griji dacă nu. De asemenea, caracteristicile afectează puternic ușurința de utilizare. Deci, mai departe:

Compararea prețurilor și caracteristicilor

Prețurile și caracteristicile sunt în cazul în care lucrurile devin puțin zarite. Dar sunt foarte importante și vor fi printre primele întrebări pe care le au clienții potențiali (ca tine).

Asadar, haideti sa începem! Primul preț este prețurile Shopify:

magazin de prețuri

Începând de la 29 de dolari pe lună și se termină la 299 de dolari pe lună, există în mod clar o gamă largă care poate părea inițial un pic scump.

Shopify poate obține un preț scump și vă voi explica de ce mai târziu, dar prețurile de bază de aici sunt aproximativ coerente cu prețurile concurenților, așa că nu ne putem plânge prea mult.

În plus, când vedeți funcțiile care vin cu aceste numere, nu este atât de rău:

caracteristicile magazinelor

Este un set de caracteristici destul de solid.

Toate cele trei niveluri principale obțin produse nelimitate, canale de vânzare prin diferite site-uri de social media și piețe online, coduri de reducere, certificate SSL și recuperare a coșului abandonat.

Asta înseamnă practic dacă clienții dvs. părăsesc site-ul dvs. în timp ce mai au ceva în coșuri, vor primi un e-mail automat cu coșul încă plin, pentru o perioadă limitată de timp – acest lucru este destul de esențial pentru menținerea vânzărilor..

De asemenea, toate nivelurile beneficiază de reduceri și etichete competitive la transport, reducând costul de livrare.

Al doilea nivel extinde conturile de personal pe care le puteți avea la 5, vă permite să oferiți carduri cadou și vă oferă rapoarte profesionale.

De asemenea, primiți rate de transport mai competitive și taxa pe care Shopify o face atunci când faceți vânzări este ușor redusă.

Atât pe cel de-al doilea, cât și pe cel de-al treilea nivel se obțin și prețuri cubice prin poștă prioritară USPS.

Pe scurt, acest lucru permite expeditorilor cu volum mare să modifice modul în care pachetele sunt ponderate un pic: pachetele mici, dar totuși grele, obțin anumite reduceri dacă sunt în conformitate cu cerințele pachetului.

Al treilea nivel vă oferă 15 conturi de personal, rapoarte chiar mai avansate, afișează rate de expediere la finalizare și reduceri competitive la transportul de până la 74%.

Al treilea nivel plătește și cel mai mic procent la Shopify pe vânzare, la 2,4% + 0,30 USD pentru vânzările de carduri online.

Și dacă utilizați un alt furnizor de plăți care nu este Shopify, plătiți 0,5% în loc de 2% (ceea ce plătește primul nivel).

Aceste caracteristici mai avansate sunt bune, dar mă întreb cât de mult se potrivesc scării în preț. La urma urmei, 299 de dolari pe lună este cu mult mai mult de 79 de dolari pe lună – va trebui să profitați la maxim de acele conturi de personal pentru ca acesta să merite.

Pe hârtie se pare că acestea sunt caracteristici destul de solide. Dar ceea ce contează este cât de bine sunt în viața reală. Să aruncăm o privire.

Asta înseamnă să adăugați un produs în Shopify:

caracteristicile shopify adproduct

Începi cu elementele de bază. Nu pentru a reîncărca secțiunea de ușurință în utilizare, dar acest lucru este foarte ușor de utilizat.

În ciuda acestui fapt, interfața simplă de utilizator vă permite să gestionați lucruri precum locul în care îl vindeți (de exemplu, nu doar pe site-ul dvs. web, ci pe social media sau pe alte canale), prețul pe articol (duh), cât de mult aveți, etc. pe:

Caracteristici shopify addproduct2

În plus, există acele lucruri utile legate de transport, dacă vi se aplică.

Adăugarea clienților este destul de simplă:

caracteristicile magazinului addcustomer

De asemenea, puteți face notițe despre clientul dvs., puteți căuta scutiri de taxe aferente achizițiilor de la respectivul client (în funcție de locul unde sunt, desigur) și să adăugați etichete pentru a grupa clienții mai eficient.

Este totul bun, dar consider că acest lucru este un pic de bază.

Există o mulțime de programe software pentru gestionarea contactelor și au funcții mult mai avansate, deoarece s-au concentrat pe acest tip de lucru.

Astfel, putem oferi Shopify un pic de trecere, mai ales că puteți integra magazinul Shopify cu un astfel de software menționat mai sus.

Dar chiar și așa, asta poate fi scump rapid. Cu WordPress există câteva modalități potențiale de a gestiona clienții cu mai multe detalii, dar cu un cost mai mic.

Nu este clar, deoarece depinde de integrările dvs. și de planul de găzduire sau de planul WordPress.com, dar se poate întâmpla.

În orice caz, Shopify oferă, de asemenea, analize care sunt impresionat de:

shopify rapoarte de caracteristici

O mulțime de analize implicite ale site-ului sunt super bazice. Cu Shopify, puteți vizualiza graficele rapide ale mai multor aspecte diferite ale magazinului dvs..

De asemenea, le puteți vizualiza pentru orice interval de timp doriți (setarea mea implicită este „astăzi”) și chiar puteți compara anumite ore cu altele.

Cu toate că formatul este destul de simplu, există o mulțime de date pe care le puteți privi fără a petrece mult timp. Este o caracteristică excelentă și va fi suficient de avansat pentru majoritatea întreprinderilor mici.

Shopify oferă și funcții de marketing. Ceva de genul.

În orice caz, iată cum arată când vă apropiați de configurarea unei campanii noi:

Caracteristicile magazinului de marketing1

Este un set destul de decent de opțiuni, prin faptul că toate locurile principale sunt acoperite. Shopify oferă chiar și opțiuni de campanie de marketing pentru Snapchat și SMS.

Dar lucrul este că acestea nu provin exact din Shopify. Sunt furnizate de terți și au nevoie să instalați integrări:

Caracteristicile magazinului de marketing2

Poate fi un pic de durere să instalați integrări și să gestionați setări pentru ele pentru diferitele campanii de marketing pe care doriți să le extrageți, în special în comparație cu ideea de a putea gestiona totul din Shopify în mod implicit..

Dar realitatea este că oricine este serios cu privire la implementarea unei campanii ar trebui să fie dispus să interacționeze cu o mulțime de detalii și ar fi foarte probabil să nu folosească oricum un terț.

În plus, astfel de extensii / aplicații se instalează de obicei rapid și oferă mai multe funcții decât în ​​mod implicit Shopify:

Caracteristicile magazinelor de marketing3

Deci nu este o afacere uriașă, chiar dacă la început poate fi cam enervant.

Același lucru este valabil mai mult sau mai puțin pentru configurarea automatizărilor: Shopify are câteva opțiuni ușoare pentru care să alegeți, dar va trebui să instalați câteva aplicații.

În caz contrar, dacă opțiunile Shopify nu vă sunt suficient de bune, puteți merge la App Store și puteți primi alte opțiuni pentru dvs..

Ceea ce sună ca un punct natural de trecere la magazinul de aplicații Shopify:

șabloane de caracteristici shopify1

Acum, magazinul de aplicații Shopify a fost întotdeauna solid, dar a devenit deosebit de impresionant recent. Acest lucru se datorează faptului că magazinul de aplicații Shopify oferă un număr IMPORTANT de aplicații:

Peste 3.000.

Aceasta înseamnă că există o aplicație pentru aproape fiecare funcție de nișă de care ai putea avea nevoie și, de obicei, mai mult de una.

Și, bineînțeles, funcțiile suplimentare mai populare au o concurență mare și, astfel, integrări solide clare de utilizat.

Principala problemă în acest moment este prețul:

Unele aplicații sunt gratuite, altele sunt gratuite pentru o perioadă limitată de timp, iar altele sunt plătite. Majoritatea aplicațiilor bune sunt plătite.

Și atunci când combini costul Shopify cu aplicațiile / integrările și șabloanele (pe care le voi acoperi curând), lucrurile devin costisitoare rapid.

Acum, nu spun că WordPress este neapărat mai ieftin.

Poate fi mai puțin costisitor pentru aproximativ același pachet, dar WordPress poate fi și mai ieftin, mai ales dacă utilizați WordPress.com și nu WordPress.org

Acum, am terminat aproape să analizăm caracteristicile deosebite ale Shopify. Dar mai trebuie să verificăm șabloane.

Șabloanele sunt un lucru esențial de luat în considerare: aproape toată lumea își dorește ca afacerile lor să arate bine.

Și dacă sunteți tipul de persoană care este destul de interesat de Shopify, este posibil să preferați o perioadă mai simplă de personalizare a site-ului dvs..

Din fericire, Shopify păstrează șabloane și teme la fel de ușor ca în orice altă parte a serviciului său:

Când începeți să personalizați o temă, puteți alege dintre teme gratuite, teme plătite în magazinul de teme sau pur și simplu personalizați tema simplă implicită.

Însă, acolo se termină norocul nostru:

șabloane de caracteristici shopify1

Uită-te la colțul din stânga sus …

Există doar 8 teme gratuite pentru a alege.

Și chiar și din opțiunile plătite, există doar 64. Acest lucru este, în mod evident, mult mai bun decât 8, dar nu există unii concurenți:

De exemplu, Wix are literalmente sute de teme. Și WordPress? WordPress are MULTE de teme. Dar înapoi la Shopify:

Chiar dacă ați putea argumenta că temele Shopify sunt mai clasice și mai bine concepute decât unii concurenți, nu sunt atât de sigur.

Sigur, toate arată frumos, dar, având în vedere cât de puține sunt, nici măcar nu ies în evidență unul de celălalt. Și dacă este cazul, aș avea mai multe opțiuni.

Totuși, nu este sfârșitul lumii. Shopify vă oferă caracteristici solide de personalizare, chiar dacă acestea nu sunt de ultimă oră, astfel încât sunteți în continuare capabil să vă separați magazinul.

Așa arată atunci când vă personalizați temele:

Caracteristicile magazinului personalizează1

Notă importantă: acesta nu este un constructor de drag and drop, oameni buni. În acest sens, este un fel de interfață de personalizare a WordPress:

Modul în care editați este schimbând navigarea prin meniurile și instrumentele din partea stângă. Aceasta acoperă aproape toate caracteristicile site-ului:

Caracteristicile magazinului personalizează2

Dar problema este că acest lucru poate fi încă un pic limitativ. Puteți depăși acest lucru instalând aplicații pentru crearea de pagini care vă oferă mai multă flexibilitate, dar acest lucru se poate adăuga rapid.

În timp ce este posibil să nu fie fiecare opțiune oferită de Shopify, cred că am acoperit elementele fundamentale (și apoi unele).

Magazinul poate fi uneori limitativ, dar este atât de frumos proiectat și ușor de utilizat încât este greu să găsești o greșeală. La urma urmei, scopul este de a obține o soluție din afara casei.

Acum, să ne uităm la ce ne poate oferi WordPress.

Permiteți-mi să recapitulez ceea ce am spus în introducere, pentru că contează aici.

Există două tipuri de WordPress. Mă concentrez mai ales pe WordPress.com, versiunea comercială a WordPress.

Versiunea gratuită a WordPress funcționează astfel:

Plătești pentru găzduire pe cont propriu, apoi instalezi gratuit WordPress.org pe ea. De acolo, instalați pluginuri care vă oferă funcționalitatea magazinului sau vă asigurați că planul dvs. de găzduire are funcționalitate de comerț electronic.

Marea majoritate a timpului, persoanele care utilizează comerțul electronic prin pluginuri WordPress folosesc WooCommerce. WooCommerce este enorm de popular și poate fi o alternativă cu costuri mai mici la Shopify.

Acesta este motivul pentru care am comparat deja WooCommerce și Shopify. În multe puncte de vedere, această recenzie este o comparație între Shopify și WordPress.org.

Așa că voi face referiri continue la aceasta, deoarece este o opțiune valabilă. Dar deocamdată, am pus accentul pe WordPress.com.

Ne vom începe cu prețurile:

preturi wp.com

Oh, și există și un plan gratuit.

Acum s-ar putea să aruncați o privire la acest lucru și să vă spuneți – primele două planuri sunt de 4 și 8 dolari pe lună, care este WAY mai ieftin decât prețurile de pornire ale Shopify!

Nu este atât de rapid, amice.

Dacă doriți doar să porniți un blog sau un site web fără funcții de magazin, primele două niveluri pot fi în regulă. Dar dacă vrei să începi un magazin online?

Te uiți mai ales la ultimele două planuri. Al patrulea nivel, desigur, este planul „comerț electronic” și este conceput special pentru a găzdui magazinele online.

Dar puteți dota site-ul dvs. cu funcționalitatea coșului de cumpărături prin utilizarea de pluginuri (echivalentul aplicațiilor Shopify).

Cu toate acestea, pentru a accesa pluginuri, trebuie să plătiți pentru planul de afaceri. Oricum este destul de aproape de planul de nivel de intrare al Shopify.

Tehnic, ORICE plan plătit poate colecta plăți recurente. Deci, puteți câștiga bani în continuare cu orice plan plătit.

În mod alternativ, puteți utiliza planul Premium (al doilea nivel) pentru a colecta plăți simple. Știu prin PayPal și numai în țara dvs. sau într-un număr limitat de țări, din câte știu.

Dar dacă doriți să luați comerțul mai în serios, este mai probabil să mergeți cu Business sau comerț electronic.

Ideea mea este că prețurile de pornire nu sunt departe. Cu toate acestea, în comparație cu performanța superioară a magazinului Shopify, care se ridică la 79 $ și 299 USD pe lună, WordPress.com este totuși mai ieftin, deoarece nu se apropie niciodată de asta.

Acum, în mod clar, caracteristicile sunt destul de importante aici. Acestea sunt elementele de bază:

caracteristicile wp.com1

Așa cum am spus, există un plan gratuit, dar este atât de limitat încât nu îl pot considera cu adevărat în sfera de aplicare a acestui articol. Același lucru este valabil și pentru primul nivel, Personal.

Dar este în regulă – deoarece Premium înainte are cea mai mare parte a elementelor de bază necesare pentru un site decent. Shopify avea deja toate elementele de bază – stocare nelimitată, lățime de bandă etc. – deoarece accentul este pus pe magazin și prețurile au început deja ridicate.

Dar cu WordPress.com, primul plan care vă permite să vindeți lucruri are 13 GB de stocare.

Cel mai probabil este mult și, dacă încercați să economisiți bani folosind Premium, probabil că nu veți apropia prea mult limita.

Dar Business și comerțul electronic au 200 GB, ceea ce va satisface aproape toți cei care citesc acest lucru. Obțineți acces la teme premium, cu abilități de personalizare premium și mai avansate.

Așa cum am spus, puteți lua plăți recurente și plăți regulate, simple, cu o temă Premium. De asemenea, primiți instrumente de marketing pentru social media, dar acestea sunt cu adevărat de bază.

Integrarea Google Analytics este plăcută, dar nimic special. Puteți face acest lucru și cu Shopify.

Amintiți-vă că spuneți că, dacă sunteți serios în a face un magazin online, veți avea în vedere cel mai probabil ultimele două niveluri?

Iata de ce:

caracteristicile wp.com

Posibilitatea de a încărca teme vă este mai ușor să vă faceți propria temă sau să angajați pe cineva care să vă proiecteze una pentru dvs..

Înlăturarea mărcii WordPress? Face ca site-ul tău să pară WAY mai profesionist și mai de încredere pentru vizitatori.

Acum, planul de comerț electronic își câștigă prețul: puteți accepta plăți în zeci de țări, să vă integrați cu transportatorii de transport, să găzduiți produse sau servicii nelimitate, să accesați instrumente de marketing adecvate pentru comerțul electronic și să aveți teme personalizate mai bune.

Iată ce înseamnă toate acestea:

Planul de comerț electronic, la 45 de dolari pe lună, este planul WordPress.com cel mai comparabil cu planul de pornire al Shopify. Care este de 27 de dolari pe lună.

Deci toate lucrurile despre Shopify sunt scumpe? Pare acum puțin mai scump în comparație cu WordPress.

Desigur, iată unde intră în joc pluginurile:

wp.com are plugin-uri

Utilizarea planului de afaceri la 25 dolari pe lună și instalarea de pluginuri de care aveți nevoie – unele dintre ele sunt gratuite – v-ar putea oferi aproximativ aceleași caracteristici ca un plan Shopify, pentru un cost mai mic sau comparabil.

Principalul plugin relevant aici este WooCommerce. Este unul dintre pluginurile prezentate în partea stângă sus!

WooCommerce este de fapt de la Automattic, care este aceeași companie care furnizează WordPress.com. Deci se încadrează foarte natural atât în ​​ecosistemele WordPress.org cât și în cele ale WordPress.com.

Iată cum arată în WordPress.org:

wp.org woocommerce

Este actualizat tot timpul și are 5 milioane de instalații active. Este gratuit de utilizat (și are funcții mai avansate pentru care puteți plăti) și vine cu integrări proprii opționale.

Deci, costul aici este mai personalizabil pentru tine. Dacă plătiți pentru planul de afaceri, puteți instala WooCommerce și puteți folosi diverse extensii gratuite pentru a obține un magazin online comparabil cu Shopify în termeni de funcții.

Având în vedere că planul de afaceri al WordPress.com vine deja cu o personalizare mai avansată decât alte niveluri, puteți fi aproximativ egal cu costurile Shopify sau chiar mai mici.

Luați în considerare acest lucru: WordPress.com are WAY mai multe teme gratuite decât Shopify:

wp.com prezintă teme

Desigur, nu toate sunt destinate magazinelor, dar majoritatea pot suporta magazinele cu pluginuri și personalizare potrivite.

Și WordPress.org are și mai multe teme – de fapt, aproape sigur cea mai mare colecție de teme pentru gestionarea site-ului, perioada:

teme wp.org

Majoritatea sunt gratuite, dar cu o personalizare limitată și trebuie plătite pentru a debloca funcții tematice mai avansate.

Notă: WordPress.com și WordPress.org au teme suprapuse. WordPress.org are o colecție mai mare și are WAY mai multe teme gratuite.

Dar totuși, dacă încercați să mergeți pentru o combinație de accesibilitate și calitate a site-ului / magazinului, utilizarea planului de afaceri WordPress.com amestecat cu WooCommerce ar putea fi unul dintre cele mai bune pariuri.

Ați putea face, de asemenea, ceva similar cu WordPress.org, dar din nou – depinde de planul dvs. de găzduire, care depinde de dvs. să vă dați seama și să configurați.

Principalul dezavantaj al strategiei de reducere a costurilor prin utilizarea de pluginuri este că trebuie să aveți grijă de mult mai multe:

Indiferent dacă sunteți pe WordPress.com sau .org, trebuie să vă gestionați pluginul WooCommerce și apoi să gestionați o mulțime de integrări pentru THAT-ul plugin … ca să nu mai vorbim de alte pluginuri pentru site-ul dvs. pe care oricum v-ați interesa să instalați..

Și deși adevăratele teme gratuite ale Shopify sunt atât de limitate, s-ar putea să fiți obligat să plătiți pentru o temă, temele gratuite pentru WordPress.com și temele gratuite pentru WordPress.org vor necesita multă săpătură înainte de a găsi una care vă permite să personalizați pentru satisfacția dvs..

Ideea mea este că Shopify ar putea fi scump, deoarece este mai probabil să nu fiți obligat să cumpărați o temă, în plus, aplicațiile gratuite ale Shopify sunt în general mai limitate decât aplicațiile / plugin-urile gratuite WordPress.

DAR, practic, le iei pe toate într-o singură platformă centralizată. Temele și plugin-urile WordPress pot fi create una pentru cealaltă, dar există mai multe piese în mișcare.

Acum, există și cealaltă opțiune:

Ați putea fi interesat de planul de comerț electronic al WordPress.com. Dacă da, iată aproximativ ceea ce am fi așteptat să fie mai bun decât Shopify:

Ar trebui să fie mai bun decât primul nivel al Shopify, deoarece este mai scump, dar nu trebuie să fie la fel de bun ca al doilea nivel al Shopify.

Și pe asta, este greu de spus. Opțiunile de expediere și tarifele competitive ale planului de comerț electronic WordPress.com sunt comparabile cu cele ale Shopify.

Instrumentele de marketing? Cred că sunt mai avansate, dar nu cu atât mai mult. Și în orice caz, majoritatea oamenilor vor folosi pluginuri pentru a-și stimula jocul de marketing – atât pentru WordPress, cât și pentru Shopify.

Și vă amintiți când v-am arătat instrumentele de marketing ale Shopify? Practic au instalarea integrărilor. Așadar, este destul de greu să marchezi aici diferențe importante.

Un punct în favoarea WordPress este că nu va lua nici o reducere a vânzărilor.

În timp ce Shopify va reduce reducerea necesară cu cât este mai scump planul dvs., va fi totuși cel puțin 2.4% și 0.30 USD din fiecare vânzare online.

Și dacă utilizați alți furnizori de plăți, Shopify va lua și ceva mai mult.

Însă WordPress.com nu face nimic din aceste lucruri, așa că nu trebuie decât să vă faceți griji cu privire la ceea ce iau furnizorii de plăți terți.

Ați putea face cazul în care WordPress.com nu are un instrument integrat de gestionare a contactelor, cum ar fi Shopify. Dar chiar și atunci, puteți obține un plugin pentru asta.

Așadar, când mă uit la lucrurile în mod holistic, planul de comerț electronic al WordPress.com nu se evidențiază exact din funcții.

Practic, ar fi o opțiune bună pentru persoanele care doresc o soluție ieșită din comun, cum ar fi Shopify, dar cărora le place platforma WordPress.

Din nou, asta nu înseamnă că nu are caracteristici solide, ci doar că nu este exact un pas deasupra primului nivel al Shopify în departamentul de funcții. Și atunci când are un preț notabil mai mare, asta contează.

În general, BASE Shopify poate fi mai bun în funcții decât BASE WordPress … dar aceasta este o simplificare extremă.

Deci, acolo îl ai. Nu există un răspuns clar, având în vedere gama de funcții pe care le puteți adăuga atât Shopify, cât și WordPress prin intermediul pluginurilor (în special WordPress) și al diferitelor niveluri luate în considerare..

Nu vă faceți griji, prieteni. Va fi mai ușor să vezi ce platformă este mai bună pentru tine, deoarece acoperim mai mult teren. Urmatorul:

Relații Clienți

Deci, asistență pentru clienți:

Contează foarte mult. Secțiunea de ușurință în utilizare ar putea să te fi convins că nu ai nevoie reală de asistență pentru clienți, deoarece interfața utilizator este atât de simplă.

Mai gandeste-te. Administrezi un magazin și ar putea apărea orice număr de lucruri care ar face răspunsuri rapide nu doar ușurare, dar și economisire a costurilor.

Nu mai vorbim, asistența pentru clienți vă poate ajuta, de asemenea, să profitați la maxim de software-ul pe care îl utilizați.

Deci, ca de obicei, voi începe cu Shopify. Shopify are asistență uimitoare pentru clienți.

Chatul live este întotdeauna de încredere. Iată un exemplu:

shopify chat chat de asistență1

Când trebuie să utilizați chat-ul live, introduceți mai întâi subiectul.

Vă vor fi afișate apoi articole conexe și întrebări comune despre termen, ȘI veți primi în continuare un buton de contact dacă nu sunteți mulțumit.

Este puțin mai desenat decât mi-aș dori pentru un chat live, dar este totuși destul de rapid.

Veți fi plasat într-o coadă într-o pagină de chat – de obicei am fost prima dată când se întâmplă asta, așa că nu a trebuit niciodată să aștept mult – și apoi să pot ajunge la chat:

shopify chat de asistență3

shopify chat de asistență4shopify chat de asistență5

Știu, știu – nu mi-au răspuns întrebării!

E in regula. Am pus intenționat o întrebare mai dură.

Majoritatea repetărilor de chat-uri live în majoritatea companiilor de software nu pot spune nicio informație care nu este deja disponibilă imediat pe site-ul web sau în articolele de asistență.

Și cum a spus reprezentantul, au putut verifica dacă există documente conexe. Am decis să nu le iau pe el pentru că puteam face același lucru.

Dar, în ciuda așteptării mai lungi decât ideale, totul a durat doar cinci minute, iar reprezentantul era viitor și receptiv.

Acesta este doar un exemplu de chat, dar de cele mai multe ori, reprezentanții au fost capabili să vă ajute ori de câte ori am avut nevoie.

În general, chat-ul live este bine, chiar dacă nu este cel mai bun vreodată. Dar Shopify are de asemenea suport de e-mail / bilet, asistență telefonică și suport pentru Twitter.

Sincer, acestea sunt mai multe opțiuni decât au nevoie de majoritatea oamenilor, dar orice – este fantastic ca pachet.

Atracția principală (pentru mine) a asistenței pentru clienți a Shopify nu o reprezintă reprezentanții: toate resursele și informațiile pe care Shopify le are la îndemână.

Resursa principală este pagina de ajutor:

shopify helpcenter

Are o mulțime de articole. Sunt bine scrise și informative.

Forumul Shopify este o altă resursă excelentă: este o pagină a comunității care este unul dintre cele mai bune forumuri ale comunității pe care le-am văzut pentru un produs software.

Există peste 580.000 de postări, care acoperă aproape fiecare subiect. Nu este util doar pentru a căuta în postările anterioare, ci pentru a vă pune singuri întrebări.

Asta nu e tot. Shopify are un canal YouTube cu tutoriale video, o secțiune pentru seminarii web și chiar o listă lungă de instrumente gratuite și un depozit de fotografii gratuite care vă ajută să începeți cu afacerea dvs..

Shopify a încercat, de asemenea, acest nou instrument numit Shopify Compass:

busolă de suport pentru magazin

Este încă în versiune beta, dar destul de fain. Puteți urmări progresul magazinului dvs. pentru anumite lucruri:

compas de sprijin pentru magazin2

Și, de asemenea, puteți să vă setați propriile obiective în afară de cel premad.

De asemenea, ușurează participarea la ateliere online gratuite, o resursă educațională destul de mare.

Știu că sunt o mulțime de lucruri, dar puteți vedea de ce sunt un fan al serviciului de asistență al clienților Shopify, corect?

Există multe modalități de a contacta reprezentanții și, atunci când faceți acest lucru, este bine. Dar informațiile și resursele de învățare disponibile sunt unele dintre cele mai bune.

Poate WordPress să concureze cu toate acestea?

În opinia mea, da. Dar într-un mod diferit:

WordPress are un conținut de asistență mai puțin adaptat pentru prima parte decât Shopify. Și acolo unde există, este mai puțin lustruit.

Toate planurile (plătite) primesc suport de e-mail și chat live. Planurile de afaceri și comerț electronic pot primi chiar ajutor personalizat.

WordPress.com are și un forum comunitar:

wp.com forum de suport

Dar nu este atât de bine organizat ca și Shopify. Este încă popular, deci nu săriți să-l utilizați, dar nu este la fel de simplificat ca Shopify.

Pagina principală de asistență / centrul de ajutor WordPress.com nu este aproape de Shopify:

asistență pentru asistența wp.com

Este mai prost organizat, ceea ce înseamnă că încercarea de a răsfoi articole este mai mult o durere.

De asemenea, nu există multe articole. Micul buton de asistență poate fi util:

wp.com suport de ajutor

De fapt, de multe ori mi se pare mai util decât să merg direct la pagina principală de asistență. Ceea ce este nefericit.

Deci, cum se apropie WordPress chiar și de Shopify în calitate de suport?

Ei bine, este cu siguranță adevărat că Shopify are un suport mai bun pentru prima parte.

Dar WordPress.com este atât de popular încât puteți găsi mai multe articole de suport, postări pe forum și așa mai departe despre asta pe internet.

Același lucru este valabil și pentru WordPress.org.

Este posibil să aveți anumite preocupări naturale cu privire la încredere. Sigur, unele informații vor fi depășite, iar unele pot fi inexacte.

Însă WordPress este un subiect online extrem de popular încât cele mai mari sau mai populare rezultate, răspunsuri și ghiduri pentru WordPress sunt de obicei grozave.

Shopify are și acest gen de discuții exterioare, dar nu este nicăieri aproape de scara WordPress (.com sau .org).

Pe scurt:

Shopify și WordPress au reprezentanți de servicii pentru clienți comparabile, deși Shopify are mai multe modalități de a ajunge la ei.

Și Shopify câștigă cu siguranță pentru informații ușor de consumat și material de primă petrecere. Dar, în general, este mult mai mult conținut pe WordPress, și asta merită totuși.

Gata pentru ultimul factor luat în considerare?

Securitate

Vei avea de gestionat o mulțime de date despre clienți, nu doar dvs., așa că sper să nu aveți nevoie de un explicator pentru motivul pentru care securitatea este importantă.

Din păcate, am găsit atât Shopify, cât și WordPress.com nu fac multe pentru a vorbi despre securitatea lor.

Shopify vorbește despre conformitatea PCI:

magazin de securitate

Conformitatea PCI înseamnă a fi certificat ca fiind sigur pentru gestionarea informațiilor despre debitul online și cardul de credit.

Este cel mai important standard al industriei, iar Shopify are cel mai înalt nivel de conformitate.

Aceasta înseamnă că Shopify este garantat cu un minim de securitate.

Mi-aș dori să existe mai multe informații de la Shopify despre modul în care își securizează serverele și centrele de date și ce alte aparate digitale le-au creat.

Dar respectarea PCI de nivel superior este mult mai bună decât nimic.

Ceea ce mă conduce la următorul concurent …

Asta spune WordPress:

securitate wp.com

Practic, nu este nimic – este același lucru cu a spune „nimic nu este perfect, dar suntem siguri”.

Singurul lucru real este că aceștia spun că își monitorizează serviciile pentru vulnerabilități. Dar acesta este un fel de truism și ceva ce trebuie să aștepți de la orice companie online.

Există câteva vești bune:

WooCommerce este sigur. Nu respectă PCI, ci pentru că conformitatea PCI se aplică mai mult procesării plăților decât software-ului de comerț electronic general (când utilizați WooCommerce pe WordPress, conformitatea PCI este responsabilitatea dvs.).

WooCommerce este auditat în mod regulat de către profesioniștii din domeniul securității, așa că, aș dori să putem auzi mai multe de la WordPress.com, cel puțin integrarea principală este solidă.

Și WordPress.org? Pe măsură ce modelul a trecut, acest lucru se bazează în cea mai mare parte la standardele de securitate ale gazdei.

Pe scurt: Shopify și WordPress nu au informații despre măsurile de securitate, dar Shopify are o confirmare solidă în conformitate cu PCI (trebuie să procedeze, după cum Shopify procesează plățile).

Gata să reunim toate acestea?

Concluzie

Aici suntem concluzia unei bătălii prelungite între două greutăți de comerț electronic.

Să recapitulăm ce a participat fiecare dintre concurenții noștri:

Magazinul Shopify are performanțe deosebite, oferă o asistență excelentă pentru clienți și este, în general, intuitiv și ușor de utilizat.

Securitatea Shopify este puțin complicată, deși nu este neapărat slabă și poate fi un preț scump, dar nu mult mai mult decât concurenții săi.

În ceea ce privește funcțiile, Shopify este, în principiu, complet prezentat și are și o mulțime de integrări disponibile. Deși atunci când ține cont de aceste integrări, plus teme premium, Shopify poate ieși în evidență puțin scump.

WordPress.com este aproximativ la fel de ușor de utilizat ca Shopify, deși este orientat mai mult către site-ul general și gestionarea conținutului.

Are asistență decentă pentru clienți, așa cum este oferită de companie, dar este mult mai mult material și discuții online de la terți. Desigur, nu știm prea multe despre securitate.

Când utilizați planul de comerț electronic de la WordPress.com, funcțiile sunt ridicate aproximativ cu cele ale Shopify.

Când utilizează planul de afaceri și echipează WooCommerce și alte plugin-uri, utilizatorii ajung și cu un set de caracteristici comparabil cu Shopify, pentru costuri mai mici. Dar totuși implică mai multe piese de management și de mișcare.

Există multe pentru a urmări aici: folosind Shopify, utilizând WordPress.org, folosind nivelul de afaceri WordPress.com cu pluginuri sau folosind nivelul de comerț electronic al WordPress.com (și poate și cu plugin-uri).

Dacă sunteți confuz, iată un mic explicator care poate păstra lucrurile simple:

 • WordPress.org: software-ul în sine este gratuit, principalul plugin pentru coșuri de cumpărături (WooCommerce) este de asemenea gratuit. Costurile se datorează faptului că veți plăti probabil pentru alte pluginuri, upgrade-uri la WooCommerce și hosting. Cu toate acestea, implică gestionarea mult mai multor piese mobile.
 • WordPress.com: software-ul este plătit, dar poate fi mai puțin scump decât Shopify. Ca și WordPress.org, are o bibliotecă enormă de teme și plugin-uri, inclusiv WooCommerce. Cu toate acestea, WordPress.com este mai „scos” decât versiunea gratuită.
 • Shopify: planuri mai scumpe, mai puține teme și instrumente implicite oarecum limitate (deși sunt încă bune). Dar, scoți totul din cutie.

În acest fel, puteți gândi WordPress.com ca un fel de opțiune de mijloc între Shopify și WordPress.org.

Este mai scump decât WordPress.org, dar mai ieftin decât Shopify. Este mai mult concentrat pe ușurință decât WordPress.org, dar Shopify este cel mai bine pentru a fi utilizat din perspectiva gestionării magazinului.

Iată sfatul meu:

Dacă menținerea costurilor scăzute este importantă pentru dvs., ar trebui să consultați WordPress.com și WordPress.org.

Acest lucru este valabil mai ales dacă sunteți un individ sau un freelancer: probabil puteți lua timpul pentru a învăța WordPress.org și a-l echipa cu pluginurile sau funcțiile de găzduire necesare.

Dacă doriți să mențineți costurile scăzute, dar de asemenea, nu doriți să vă supărați asupra pieselor în mișcare tot timpul, WordPress.com este mai bun decât WordPress.org:

Veți primi o selecție masivă de teme și pluginuri, plus funcții bune pe măsură ce creșteți nivelurile, dar nu va trebui să vă faceți griji cu privire la găzduire deloc.

Shopify este cel mai bun pentru persoanele care acordă prioritate experiențelor mai simple. Și nu este nicio rușine pentru asta! Nu este vorba de a fi rău la tehnologie, ci de a economisi timp și dureri de cap.

Shopify este, de asemenea, mai bun pentru întreprinderile mai mari, deoarece este mai ușor să colaborăm cu oamenii de pe platformă.

Și în timp ce WordPress.com este încă ușor de utilizat, Shopify aduce totul mai bine. Începe pe partea cea mai scumpă, iar nivelurile superioare sunt foarte scumpe în comparație cu WordPress.

Selecția limitată de teme gratuite înseamnă, de obicei, că veți plăti pentru o temă Shopify sau veți plăti pe cineva să vă facă una personalizată. Există pluginuri gratuite și plătite, ca în cazul WordPress, dar accentul se pune mai mult pe cele plătite.

Linia de jos (și da, aceasta este o simplificare):

WordPress.com și WordPress.org sunt mai bune pentru a vă menține prețurile flexibile. Shopify este mai bun pentru experiența all-in-one.

Încă nu sunt sigur?

Cel mai bun mod de a afla este doar să le încercați. WordPress.com are un plan GRATUIT pe care îl puteți folosi pentru totdeauna:

wp.com plan gratuit

Și Shopify are un proces complet de 14 zile gratuit:

magazin de încercare gratuită

Deci ce mai aștepți?

Du-te acolo, construiește-ți magazinul și începe să câștigi bani!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map