Wat is 502 Bad Gateway-fout en hoe dit te verhelpen (Easy Guide to Fix)

Wat is 502 Bad Gateway-fout en hoe dit te verhelpen (Easy Guide to Fix)

Wat is 502 Bad Gateway-fout en hoe dit te verhelpen (Easy Guide to Fix)

Een van de dingen die zowel consumenten als webeigenaren zeker frustreren, is het zien van een foutcode op de website of op een van de pagina’s. Een van die vervelende plagen is de 502-fout of slechte gateway-fout.

Hoewel deze niet zo vaak voorkomt als andere serverfouten, is deze bijzonder lastig wanneer deze zich voordoet, vooral omdat het vaak moeilijk is om de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Maar wat is precies de 502 slechte gatewayfout?

502 slechte gateways
Simpel gezegd, deze fout is de HTTP-statuscode (Hypertext Transfer Protocol) en deze treedt op wanneer een online server niet of niet naar behoren reageert van een andere online server.

Het kan iedereen overkomen in elke configuratie, elke browser en elk apparaat. Laten we daarom eens kijken wat deze fout veroorzaakt en hoe deze te verhelpen, en hopelijk voorgoed van de hand doen.

De 5xx-bende

Zoals u wellicht al weet, is de 502 niet de enige fout die kan optreden onder de 500 reeks fouten die erop wachten uw dag te verpesten. Dat gezegd hebbende, hier zijn enkele van de meest voorkomende en belangrijkste fouten van de 500-groep waarvan u op de hoogte moet zijn.

 • 500 Internal Server Error – Uw webserver geeft deze fout weer zodra deze een voorwaarde tegenkomt die verhindert dat deze zijn taak vervult, d.w.z. clientverzoek.
 • 501 Niet geïmplementeerd – server kan de aanvraagmethode niet ondersteunen of herkennen. Het mist de functionaliteit om het verzoek te verwerken, dus het reageert met deze fout.
 • 502 Bad Gateway – servers hadden ruzie en nu praten ze niet met elkaar. Grappen terzijde, terwijl hij als proxy of gateway fungeerde, ontving uw server niet het juiste antwoord van een upstream-server terwijl hij probeerde het verzoek te verwerken.
 • 503 Service niet beschikbaar – Een tijdelijke toestand wanneer een server niet beschikbaar is om verzoeken te verwerken omdat er onderhoud plaatsvindt of momenteel overbelast is.
 • 504 Gateway-time-out – De server, die als proxy of gateway fungeerde, kreeg niet op tijd antwoord van een andere server, zoals DNS, dus hij kon het verzoek niet verwerken.
 • 505 HTTP-versie niet ondersteund – zijn fout treedt op wanneer uw webserver de versie van de HTTP-protocolversie die afkomstig is van de aanvraag niet kan of zal ondersteunen. De fout bevat meestal een beschrijving waarom de server niet meewerkt.
 • fout 502

De oorzaken achter 502 Error

In de meeste gevallen is de 502-fout slechts een hapering in de communicatie tussen twee online servers. Niets belangrijks en niets te serieus. Echter, om erachter te komen wat een 502-fout veroorzaakte, kan vaak een behoorlijke uitdaging zijn.

De belangrijkste reden is dat deze fout optreedt tussen twee online servers waar u absoluut geen controle over heeft.

Voor webeigenaren die zelf geen ontwikkelaars zijn, kan het erg handig zijn om er een in uw team te hebben bij het omgaan met dergelijke fouten. U kunt online zoeken naar banen voor software-ingenieurs om een ​​duidelijk beeld te krijgen van wat u van een ontwikkelaar mag verwachten als u besluit er een te huren.

Bovendien kan deze fout zich vermommen als verschillende andere foutmeldingen, zoals 502 Proxy Error, HTTP 502, 502 Bad Gateway NGINX enzovoort. Voordat u uw verstand verliest over de oorzaak van de fout, zijn hier in ieder geval enkele van de meest voorkomende redenen.

 • De oorspronkelijke server werkt niet – Simpel gezegd, uw server werkt mogelijk niet correct. De oorzaak van uw probleem kan een verbindingsprobleem zijn, downtime van de server, overbelasting, te veel verkeer enz.
 • Domeinnaamproblemen – Dit probleem doet zich voor wanneer het domein het IP-adres niet correct bepaalt. Onjuiste DNS-records die zijn ingesteld als domeinhostingniveau kunnen de oorzaak zijn van dit probleem. Bovendien hadden de wijzigingen in de DNS waarschijnlijk niet genoeg tijd om wereldwijd door te geven, zodat de fout zich voordoet. Dit kan komen door een trage TTL-factor (Time To Live).
 • Verzoek geblokkeerd door de firewall – Ah ja, de goede oude firewall en zijn beveiligingsproblemen. Controleer bij twijfel over het probleem de firewall. In de meeste gevallen is het brein achter de 502-fout in feite de firewall. Het kan verzoeken tussen services blokkeren, vooral op WordPress-websites met beveiligingsplug-ins. Bovendien kan het ook de DDoS-bescherming zijn die in werking treedt.
 • Serverfout – Uw server heeft de emmer geschopt. Dit kan verschillende redenen hebben. De server is bijvoorbeeld offline vanwege onderhoud, de server is gecrasht of de serverinhoud is in strijd met de voorwaarden van de provider..
 • Browserfout – Geloof het of niet, de reden achter onze 502 zijn vaak browserextensies. Dit is met name het geval bij AdBlock-extensies die gebruikers beschermen tegen vervelende advertenties en pop-ups. Een andere reden kan simpelweg een verouderde versie van de gebruikte browser zijn.

De 502-fout oplossen

Nu komen we bij het interessante deel. Het oplossen van een 502-fout is vaak zo eenvoudig als mogelijk. Vanuit het oogpunt van de consument kan dit net zo gemakkelijk zijn als het opnieuw laden van de pagina. Er zijn verschillende manieren om deze fout op te lossen en hier zijn er een paar.

 • Laad de pagina opnieuw – Ja, u leest het goed, laad de pagina opnieuw en de fout is mogelijk voorgoed verdwenen. Zoals eerder vermeld, heeft het arme ding misschien wat meer tijd nodig.
 • herlaad de pagina

 • Start een nieuwe browsersessie – Een andere oplossing is om alles te sluiten, browsegeschiedenis, cookies en cache te wissen en een nieuwe sessie te starten. Een nieuwe privé- of incognitosessie kan ook helpen de fout op te lossen.
 • wis cookies om een ​​502-fout te voorkomenwis gecachte afbeeldingen om een ​​502-fout te voorkomen

 • Start uw computer opnieuw op – Als het allemaal niet lukt, reset u de machine en probeert u het opnieuw.
 • Probeer een andere browser – Het probleem kan browsergerelateerd zijn, dus probeer een andere, zoals Google Chrome, Mozilla Firefox enz.
 • Kom later terug – Dingen zien er hopeloos uit als je al het bovenstaande hebt geprobeerd om de fout op te lossen. U kunt proberen contact op te nemen met uw internetprovider of de webmaster, maar nogmaals, ga gewoon wat koffie halen en kom later terug, de fout kan zichzelf oplossen tegen de tijd dat u terugkeert.

Oplossing voor de ontwikkelaars

Het standpunt van de ontwikkelaar verschilt van dat van de consument. Het oplossen van de 502-fout als webmanager kan ook naadloos zijn. Daarom zijn hier een paar oplossingen voor de 502 voor ontwikkelaars.

 • Probeer erachter te komen of de upstream-server bereikbaar is door trace-routing of ping om het IP-adres van de server te testen.
 • Gebruik de DNS-testtools om te controleren of de gekwalificeerde domeinnaam correct wordt opgelost.
 • Controleer de foutenlogboeken van de server of website om te zien of er een bepaalde fout wordt gegenereerd op de server.
 • Probeer voor WordPress-sites de naam van de map “wp-content / plugins” tijdelijk te hernoemen om de plug-ins uit te sluiten als mogelijke oorzaak van de fout.
 • Controleer de firewall-logboeken op tekenen van blokkades.

Afsluitend woord

Van alle mogelijke fouten die zich op de server of op de website kunnen voordoen, is de 502 bad gateway-fout niet de ergste. Het is echter nog steeds lastig.

Hoewel het snel en efficiënt kan worden opgelost, kan het wijzen op ernstigere onderliggende problemen die in de toekomst tot ernstiger problemen kunnen leiden.Daarom is het de moeite waard om verder te kijken wanneer het zich voordoet.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me