Hva er 401 Uautorisert feil, og hvordan fikser jeg det (4 løsninger forklart)

Utvilsomt har du kommet over en feil eller to mens du surfer på favorittnettstedene dine på nettet. Disse feilene er en vanlig plage som både webansvarlige og forbrukere ikke liker å se.


Likevel klarer disse ulempene å tåle og fortsette å plage folk selv i dag.

Men hva er disse feilkodene som fortsetter å dukke opp utenfra og uten å forklare hvorfor de har dukket opp i utgangspunktet?

Enkelt sagt, Internett eller World Wide Web-funksjonene er basert på applikasjonsprotokollen designet for distribuerte og samarbeidende hypermedias informasjonssystemer, ellers kjent som HTTP eller Hypertext Transfer Protocol.

Med andre ord muliggjør HTTP kommunikasjon mellom klienter og servere, og tillater dermed sømløs overføring av data mellom de to.

Men når det er et kommunikasjonsproblem et sted underveis, oppstår det en feil som er merket som en responsstatuskode. De vanligste feilene er de 4xx som representerer et problem eller et problem. La oss fokusere på den uautoriserte feilen 401 og hvordan du løser den.

Typer 4xx feil

Feil eller statuskoder som starter med nummer 4 ofte refererer til klientfeil. Problemer har med andre ord noe med klientforespørsler å gjøre eller skyldes direkte av klientene selv.

Dessuten kan disse feilene indikere om situasjonen er midlertidig eller permanent. Her er noen eksempler på 400 feilkoder.

 • Feil 400: Dårlig forespørsel – I dette tilfellet vil eller ikke behandler serveren forespørselen på grunn av forskjellige årsaker, for eksempel ugyldig innramming av forespørselsmeldinger, misformet forespørsel om syntaks, villedende ruteforespørsel og så videre. Enkelt sagt forstår serveren ikke hva du vil ha av den.
 • Feil 401: Uautorisert – Fokuset for temaet vårt i dag 401-feilen ligner 403 forbudte feil. Det oppstår når du prøver å logge deg på med feil legitimasjon altfor mange ganger, slik at serveren bestemmer seg for å holde deg utenfor. Du har sannsynligvis laget en skrivefeil så skam på deg. Denne låsen er midlertidig, og den varer vanligvis i 30 minutter. Det virkelige problemet er når du får denne feilen, men du er sikker på at du ikke har gjort en feil.
 • Feil 403: Forbudt – Alt er bra, men serveren nekter å gjøre noe. Hvorfor, server, hvorfor? Det vanligste problemet her er at det sannsynligvis er et problem med tillatelseskonfigurasjon. Enkelt sagt anser serveren at du ikke har tillatelse til å få tilgang til en ressurs uavhengig av godkjenningen din.
 • Feil 404: Ikke funnet – Den berømte “Ups, noe gikk galt” eller “Beklager, siden ble ikke funnet” -feilen er sannsynligvis den vanligste typen klientstatuskoder. Som du sikkert har gjettet, oppstår denne feilen når ressursen ikke eksisterer eller den ikke er tilgjengelig for øyeblikket, men kan være det i fremtiden.

Nå som vi har bedre forståelse av disse irriterende feilkodene, er det på tide å fokusere på 401-en og hvordan bli kvitt den.

Å fikse 401-feilkoden: Brukerperspektivet

Som nevnt tidligere, hvis du opplever 401-feilen, betyr det vanligvis at du har oppgitt feil påloggingsinformasjon som serveren ikke kunne gjenkjenne.

Imidlertid, hva som skjer når du faktisk oppgir riktig påloggingsinformasjon, men serveren gir deg fortsatt en uautorisert melding?

Dette indikerer et dypere problem enn en enkel skrivefeil. Det betyr at webserveren kanskje ikke har mottatt legitimasjon på grunn av nettleserproblemer, så den bestemmer seg for å rote med deg litt mer.

Det er noen måter du kan prøve å løse dette problemet på, og her er eksempler på hver av dem.

1. Sjekk URL-en

 • I noen tilfeller skriver du inn en URL (Uniform Resource Locator) manuelt i nettleseren, eller du har en utdatert URL-bokmerke slik at du bruker den. Det er en vanlig feil som kan løses ved å sjekke for stavefeil eller sjekke om nettadressen fremdeles er levedyktig.

url

2. Kontroller påloggingsinformasjon

 • Du vil bli overrasket over at skrivefeil er den vanligste årsaken bak 401-problemet vårt. Stavefeil i nyttige verktøy som husker påloggingsinformasjonen din, for eksempel LastPass eller RememBear, slik at du ikke trenger å skrive inn legitimasjon hver gang du vil logge inn.

3. Fjern nettleserhistorikk og informasjonskapsler

 • I dag er det ingen som tømmer surfehistorikk eller informasjonskapsler lenger og praktisk talt noensinne. Bortsett fra å samle en overflod av digitalt søppel over tid, kan denne vanen også forårsake et 401-feilproblem når du prøver å logge deg på det nettstedet du foretrekker. Fakta av saken er at informasjonskapsler er utdrag som lagrer noe av din personlige informasjon, inkludert innloggingsinformasjon. De kan minne om et nettsted på hvem du er, men de fungerer ikke alltid riktig. Hvis du får en 401, men du er sikker på at det ikke er en skrivefeil, kan du prøve å tømme nettleserhistorikk, informasjonskapsler og hurtigbuffer, og prøv igjen. Slik kan du gjøre det.
 • For Mozilla Firefox – Gå til hamburgermenyen, klikk Alternativer, gå til Personvern og Innstillinger og finn Historikk, klikk Fjern Historikk og velg Alt for å bli kvitt informasjonskapsler helt..

firefox-alternativerfirefix-personvernfirefox-innstilling

 • For Google Chrome – Kom til punktmenyen øverst til høyre, klikk på den, velg Innstillinger > Avansert > Fjern nettlesingsdata.

krominnstillinger

krominnstillinger1krominnstillinger1

 • For Safari – Bare klikk på Tøm historie i Historie-menyen, så er du klar.

safariklar historie

4. Spyl DNS

 • En annen skyldige for 401 feil kan være et DNS-serverproblem. Heldigvis er dette problemet ganske enkelt å fikse.
 • For Windows OS-brukere – Logg deg på datamaskinen din som administrator. Skriv “CMD” i søkefeltet for å åpne ledetekst. Når du er ledetekst, skriver du inn følgende ipconfig / flushdns og trykker enter.

vindu cmd

 • For Mac OS-brukere – Trykk Kommando og mellomromstasten for å åpne Spotlight-søk. Når det er “Terminal”. Skriv inn følgende i kommandogrensesnittet: “sudo killall -HUP mDNSResponder”.
 • Har du også prøvd å slå den av og deretter på igjen?

giphy

Å fikse 401-feilen: Webmasterperspektivet

Nå som vi dekket hva en 401 uautorisert feil er og hvordan vi løser den fra klientsiden, la oss se på hva webansvarlige kan gjøre for å bli kvitt disse feilene.

Rull tilbake til forrige versjon

 • Ofte bruker webansvarlige et CMS (Content Management System) som WordPress, for å gjøre forretninger. Hver CMS krever oppdateringer fra tid til annen, og disse oppdateringene kan introdusere nye nye feil bortsett fra dem de har løst. Det er med andre ord ikke uvanlig at oppdateringer forårsaker 401 feil. I så fall kan du bare rulle tilbake til forrige versjon før du oppdaterer der alt fungerte bra.

Avinstaller endringer

 • CMS-plattformer, for eksempel at WordPress er den mest populære, har forskjellige tilleggsprogrammer som kan hjelpe en webmaster ut. Disse tilleggene inkluderer temaer, plugins, widgets og så videre. Som du kan forestille deg, kan ethvert tredjeparts tillegg føre til en konflikt med systemet der den er en 401-feil. I et slikt scenario er det bare å avinstallere eventuelle tillegg som kan ha forårsaket en feil.

Virkningen av feil på brukerne

Feil er ganske vanskelig, for å si det mildt. De kan irritere brukere og ha stor negativ innvirkning på deres tilfredshet og generelle opplevelse, selv om feilen oppstod fordi brukere gjorde en feil.

En feilside og melding kan imidlertid gjøres interessant og til og med underholdende, for å minimere og dempe brukernes frustrasjon.

Derfor lager utviklere tilpassede sider for feilmeldinger. For eksempel kan du endre metabeskrivelsene for feilsider for å gi brukerne kontekst bak feilen, samt instruksjoner om mulige løsninger på problemet..

Men hvor er moroa i det? En kjedelig beskjed som beskriver en løsning på feilen kan faktisk være skjemmende, for å si det mildt. Derfor går utviklere ofte et skritt videre for å lette brukernes smerte.

 • Som et eksempel lar Android’s 404-feilside deg spille et dumt, men likevel underholdende spill. Hvis du snublet på en feilside, kan du like godt gjøre det beste ut av det.

404

 • Et annet eksempel er Slacks feilside. Selv om det fargerike landskapet med interaktive griser og kyllinger kan betette frustrasjonen din ytterligere, kan du ikke la være å kaste en glad tåre i latter.
 • Hvis du vil ha underholdning, kan du sjekke ut Kualos feilside. Dette webhotell gir deg muligheten til å spille den legendariske rominntrengerne av et spill og til og med få rabatt hvis du oppnår den høye poengsummen.

ingen plass

Uansett kan til og med ulemper være en mulighet til å snu ting og gjøre bruker frustrasjon til ikke-så-mye-frustrasjon.

Konklusjon

Til slutt kommer det ned på hvor kreativ du er, og hvordan du planlegger å nærme deg hele feiltingen. Feil vil fortsette å eksistere uansett hvor hardt du prøver å unngå dem.

Det sier seg selv at du i det minste kan gjøre er å gjøre ditt beste for å fikse dem før brukerne tyr til fakler og stigebord.

Den uautoriserte feilen 401 er ganske vanlig og hovedsakelig et resultat av en brukers manglende evne til å tålmodig skrive inn påloggingsinformasjon. Likevel kan denne feilen skje av andre årsaker også.

Derfor er det viktig å forstå hvordan man tilnærmer seg problemet, samt forstå hvordan man løser det på riktig måte.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map