Vad är 404 inte hittat fel & hur man fixar det (förklaras med exempel)

När en sökare klickar på din webbplats skickar webbläsaren din server informationen om innehållet de vill ha åtkomst till.


Servern identifierar sedan den sida de begär och skickar tillbaka den till sökarens webbläsare.

Servern svarar på användarens begäran via en HTTP-svarskod.

Om allt nu spelar bra kommer landaren att landa på sidan utan att se svarskoden. Å andra sidan, om det finns något problem i interaktionen mellan servern och webbläsaren, kommer felmeddelandet att visas.

Det finns två typer av webbläsarfelmeddelanden.

Först indikerar 5xx-serverfel att servern har stött på ett särskilt problem och inte kan svara på sökarens begäran.

För det andra visar 4xx webbläsarfel att det finns ett problem med klientens webbläsare.

Jag har redan skrivit om olika typer av 4xx-fel i en ny artikel och nu är det dags att fokusera på det mest frustrerande av dem alla.

Jej, jag pratar om den beryktade ”Tyvärr, sidan kunde inte hittas” varning som känns som en dolk i någon sökers hjärta.

Det är 404 Not Found-felet och informerar en användare om att deras begärda innehåll inte är tillgängligt för tillfället.

sidan hittas inte

404-felet har inte definierats

Ett 404-fel är HTTP-svarskoden som skickas av din server till sökarens webbläsare.

Det här meddelandet informerar en användare om att servern fungerar, men deras begärda sida finns inte längre på den.

Det är viktigt att inte blanda 404-felmeddelandet med DNS-felet, vilket indikerar att servernamnet inte kan hittas.

Betydelsen av att anpassa 404-felsidor

Liksom alla andra 4xx-fel är 404 Page Not Found också ett klientsidanfel.

Det förekommer vanligtvis av tre viktiga skäl:

 • En användare har skrivit in din webbadress felaktigt. Till och med den minsta typfilen kan leda oss till en helt annan domän eller resultera i utseendet på 404-sidan.
 • En användare klickade på den trasiga länken. Det här är en extern länk som leder till den sida som inte finns på din webbplats längre.
 • Du tog bort det begärda innehållet från din webbplats eller helt enkelt flyttade det till en annan URL.

Ditt mål är att upprätthålla obefläckade användarupplevelser genom att förklara vad som hände.

Till att börja med, titta på de vanliga 404 sidorna du stöter på när du surfar online. De börjar vanligtvis med meddelandet som “404 Error”, “404 Not Found”, “404 Page Not Found” följt av förvirrande teknisk jargon.

Vad gör sökare i sådana situationer? Överväldigad dike de en sådan sida och börjar leta efter ett liknande innehåll.

Lyckligtvis kan du undvika det genom att anpassa dina 404 Error-sidor.

Titta på den lysande 404-sidan av Lego.

legosidan hittades inte

Bild från officiell lego-webbplats

Det lär oss en viktig lektion – enkelhet är nyckeln till att öka användarupplevelsen:

 • Istället för att välja ett generiskt designalternativ, använde de Minifigures på 404-sidan.

Legos 404-felsida är rolig och betonar deras kärndrag som lekfullhet och vänlighet. Med dina märkesfärger, typografi, logotyper eller bilder på din 404-sida kan du skapa förtroende hos användare och öka deras varumärkesmedvetenhet.

 • De använde naturligt språk för att förklara problemet.

Lego informerade helt enkelt en användare om att orsaken till problemet är antingen en gammal länk eller en sida som har flyttats. Byt ut komplexa termer med enkla förklaringar och vardagsspråk som alla kan förstå.

 • De håller sökare på sin webbplats.

Tanken är att inspirera sökare att gå tillbaka till din hemsida. Ge till exempel en länk till din hemsida, en länk till din webbplatskarta, en sökfält, länkar till dina populära inlägg, länkar till (och foton av) dina hetaste produkter.

Glöm inte att tillhandahålla länkar till din kundsupport eller till och med lägga till ett kontaktformulär, eftersom detta är ett av de enklaste sätten att få kundåterkoppling.

Hitta ett 404-fel på din webbplats

Det finns många kraftfulla verktyg, både gratis och betalda, som kan hjälpa dig att identifiera och fixa fel 404 på din webbplats.

Välj sådana som erbjuder övervakningsalternativ i realtid, kartlägg alla platser där sökarna ser 404-felet och hjälper dig att uppskatta kostnaderna för 404-felet.

1. Webbloggaranalys

Till att börja med kan du använda din värdmiljö för att komma åt dina loggfiler.

Logga in på ditt cPanel-konto och gå till File Manager. Det ger dig grundlig logginformation inom önskad tidsram. Du kan använda webbplatsloggar för att lära dig mer om hur sökare hittade felet.

En av dess största fördelar är att den observerar alla besökare på webbplatsen, vare sig det är din kund eller Googles sökrobotar.

Viktigast av allt är att denna information enkelt kan öppnas som en Excel-fil och sedan klassificeras baserad på HTTP-svarskoden.

2. Genomsökningsverktyg

Genomsökningsverktyg som Screaming Frog eller DeepCrawl är en skattkälla med information om dina webbplatslänkar. De använder en sökrobot som indexerar din webbplats på samma sätt som Google.

Genomsökaren skannar hela webbplatsen och verktyget ger en omfattande lista över alla trasiga länkar på den. På detta sätt identifierar du enkelt källan till 404-felet.

Ett av de största problemen med genomsökningsverktyg är att de har ett begränsat omfattning. De skannar hela webbplatsen, men hur är det med andra kanaler som människor använder för att hitta ditt innehåll?

3. Analysverktyg

Många webbplatsadministratörer observerar 404 Not Found-fel från deras Google Analytics-konto. Detta kan göras genom händelsespårning som registrerar användarnas interaktioner med olika webbplatselement.

En av de största fördelarna med dessa verktyg ligger i det faktum att de kan informera dig om hur 404-fel kostar dig. Till exempel kan du klassificera dina rapporter av besökarna som stötte på ett 404-fel och de som inte gjorde och jämför sina beteenden.

Om du driver en WP-webbplats är Google Analytics av ​​Yoast en av de mest kraftfulla plugins för dig. Nämligen märker den automatiskt alla 404-fel så att du kan hitta dem direkt i Google Analytics.

Allt du behöver göra är att gå till beteende > Webbplatsinnehåll > Content Drilldown och se sedan 404.html.

Det enda problemet med analysverktyg är att de inte hindrar din webbplats från framtida fel. De informerar bara om de saker som redan har hänt.

4. Backlink-verktyg

Länkbyggnad är fortfarande en av de viktigaste SEO-taktikerna. Det gör att vi kan tjäna länkar av hög kvalitet från auktoritativa onlinekällor. Detta kommer inte bara att öka din ranking utan också öka din online-auktoritet.

När bloggare förstår värdet på ditt innehåll levererar de nämligen organiskt.

För att få ut mesta möjliga av din strategi för länkbyggnad måste du övervaka dina bakåtlänkar regelbundet.

Ditt mål är att kontrollera om några spammy-webbplatser länkar till dig eller, ännu värre, om några webbplatser länkar till sidor som inte finns på din webbplats.

Det finns många backlink-checkar, som Moz Pro, Ahrefs, Monitor Backlinks och SEMrush, som låter dig se vilka webbplatser som länkar till din webbplats.

När du har identifierat att en länk leder till en raderad sida på din webbplats bör du kontakta en bloggare och be dem att länka tillbaka till en liknande resurs på din blogg.

Åtgärda ett 404-fel

Du har identifierat 404-fel, så du måste fixa dem nu.

Visst, detta beror på källan till 404-felet.

Till exempel, om problemet ligger i en trasig länk, gör sedan vad jag nämnde ovan – kontakta webbplatsägaren och be dem ersätta den trasiga länken med den fungerande.

Om människor fortfarande letar efter innehållet på den sida du har tagit bort betyder det att det skapade värde för dem.

För dig är detta en indikator på att du bör återställa sidan. Naturligtvis bör du göra det bara om det inte finns någon god anledning till varför du raderade sidan i första hand.

Slutligen kan du åtgärda 404-felet med omdirigeringar. På det här sättet ber du en server att vägleda en besökare från en trasig länk till en fungerande:

 • Skapa omdirigeringar manuellt i .htaccess-filen, en konfigurationsfil som styr Apache-serverns funktioner. Det placeras i rotkatalogen på din webbplats. Du måste först betona att du vill göra en uttalande omdirigering och sedan välja 301 (Moved Permanently) omdirigering. Sedan vill du ange länken du omdirigerar samt länken du vill att URL ska omdirigera till.
 • Använd ett omdirigeringsplugin. Detta är ett enklare sätt att skapa omdirigeringar. Några av de kraftfullaste omdirigeringsprogrammen för WordPress är omdirigeringar, Easy HTTPS-omdirigering, 301 omdirigeringar och WP 404 Auto omdirigering till liknande inlägg.

Inpackning

404 Inte hittade sidor skadar din online-närvaro på så många nivåer.

Bortsett från att påverka dina SEO-ranking skadar de användarupplevelser. Dagens sökare är tekniskt kunniga.

De värdesätter sin tid och vill inte slösa bort tid på felaktiga webbplatssidor. Det är därför du måste övervaka 404-felet på din webbplats och fixa dem i enlighet därmed.

Visst, sidor och innehåll raderas ständigt. Oavsett hur försiktiga de är, kommer sökaren fortfarande att skriva in din adress eller klicka på en länk som inte fungerar.

Det är därför du måste skapa personliga sidor som kommer att resonera med dem, informera dem och inspirera dem att stanna på din webbplats.

Hoppas det här hjälper!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map