Wix vs Shopify: Vår slutsats genom att testa båda plattformarna (2020)

Wix vs Shopify: Vår slutsats genom att testa båda plattformarna (2020)

Wix vs Shopify: Vår slutsats genom att testa båda plattformarna (2020)

Att bygga en webbplats och bygga en onlinebutik överlappar anmärkningsvärt. Varje område tenderar att ha sina egna stora programvarunamn, men det finns även en överlappning här också.


I den här recensionen kommer jag att titta på vad jag tycker är ett av de mest intressanta fallen av överlappning och den efterföljande konkurrensen som kommer ut ur det. I ett hörn har vi den mest populära e-handelsplattformen just nu.

Så långt som out-of-the-box-lösningar går (vilket betyder lösningar som kommer med allt du behöver) är Shopify lätt kungen.

Sedan 2006 har Shopify underlättat mer än 82 miljarder dollar i försäljning och stöder för närvarande över 600 000 aktiva butiker. Nog sagt.

I det andra hörnet av ringen har vi vad som troligen är den mest populära webbplatsbyggaren: Wix. Wix har vuxit sedan 2006 och tjänat över 110 miljoner användare, med i genomsnitt 45 000 nya anmälningar varje dag.

Ett område Wix försöker bli starkt inom är e-handel. När allt kommer omkring, har Wix säkert etablerat sig som en ledare inom enkel webbplatsbyggnad – varför inte använda både sin enorma popularitet och webbplatsbyggande verktyg för att göra butiksbyggnad på samma sätt?

Shopify är helt klart ett starkt val här, men ger Wixs e-handelssida några nya fördelar? Är det kanske mer överkomligt eller ännu mer intuitivt? Alla dessa frågor (och mer!) Kommer jag att utforska i den här recensionen.

Jag har testat både Shopify och Wix, och även om det inte finns ett enda enkelt svar … finns det några svar. Så låt oss komma igång!

Innehållsförteckning

Hoppa för att se specifikt test genom att klicka på följande länkar

  1. Prissättning och funktionsjämförelse
  2. Enkel användning
  3. Kundsupport
  4. Säkerhet och tillförlitlighet
  5. Slutsats: Vilket rekommenderar jag?

Prissättning och funktionsjämförelse

Wix
Shopify

PlanenGrundläggandeGrundläggande Shopify
Pris / mån.$ 20 / mo$ 29 / mo
Obegränsade produkterJaJa
Gratis SSL-certifikatJaJa
Transaktionsavgifter2,0%
24/7 supportJaJa
WebbutikJaJa
Lagring20 GB
Bandbreddobegränsatobegränsat

Låt oss titta på det som de flesta av er (med rätt) vill veta först: vad är priserna och vad får du för dessa priser?

Shopify har i huvudsak tre nivåer, börjar på $ 29 med Basic Shopify och slutar på $ 299 med Advanced Shopify.

Shopify-prissättningUtöver dessa har Shopify två andra planer: Shopify Plus är för företagsklassiga lösningar och Shopify Lite (som egentligen inte är en butiksbyggare, men mini-butik kopplad till Facebook). Jag kommer att fokusera på de tre nivåerna som visas ovan.

När det gäller funktioner får du i princip alla nödvändigheter från inträdesnivån och uppåt. Ingår från första nivå:.

Dessa är alla ganska standard / solid, men något ganska bra är Shopify inkluderar övergivna vagn återhämtning för den första nivån. Detta gör att du enkelt kan kontakta kunder om de lämnade din butik med något kvar i sin kundvagn.

När du går upp till högre nivåer, får du fler personalkonton, presentkort, rapporter, USPS prioriterade postkubikpriser (som baserar prissättningen på de yttre dimensionerna i paket istället för deras vikt, potentiellt sparar mycket pengar) och lägre transaktionsavgifter.

Wix har också tre nivåer för sin affärs- och e-handelsbyggare.

wix planI motsats till detta är Wix helt klart mycket billigare, med alla tre planerna i princip på skalan från Shopifys första nivå. Vänta, va? Kommer Wix inte bara att bli vinnaren här?

Inte riktigt. Låt oss titta på vad Wix har att erbjuda. Kom ihåg att Wixs e-handelsplaner i stort sett ligger ovanför det befintliga webbplatsbyggnadsverktyget, så du får en otroligt väl presenterad webbplatsbyggare plus butikskapacitet.

Att gå in på alla funktioner kan ta ett tag, men för att säga det kort, Business Basic-kontot och framåt borde ge dig ganska mycket allt du behöver för att ta full kontroll över din butik.

Wix börjar med 20 GB lagringsutrymme, som kan utökas till 50 GB vid tredje nivån och obegränsad bandbredd. Du får fem videotimmar, vilket förmodligen är mer än tillräckligt, men du kan också ta bort den gränsen genom uppgraderingar.

Bortsett från att du får några appar gratis, en gratis domän under ett år (om du vill; du kan också ansluta din domän utan extra kostnad), Google Analytics plus annonskuponger.

Att jämföra de två är lite svårt. Shopify har en tydlig överhand när det gäller allvarliga handelsbehov – bara baserat på sina fraktförmåner och rabatter plus dess avancerade rapporter.

Å andra sidan är Wix 100% provision gratis – vilket innebär att det inte tar ut pengar från din försäljning. Detta står i kontrast till Shopify, som tar ut en liten procentandel extra av inköpen som dina kunder gör.

Shopify tar ingen avgift för att ansluta en domän, om du har en från en tredje part, men den debiterar för att registrera en domän. Visserligen kommer Wix att debitera dig för en registrerad domän efter det första året, men åtminstone det första året är gratis. Dessa faktorer utgör ett slags Shopify-bagage – extra avgifter eller dolda kostnader som är olyckliga.

Dessutom kommer användare som inte behöver Shopifys grundlighet uppskatta Wix prisvärdhet. Exempelvis har e-handelsplanerna ett övergivet verktyg för återhämtning av vagnar och möjligheten att ge kunder kuponger. Det senare kan installeras gratis via en app (även om kvaliteten är tveksam), medan du måste uppgradera till Shopifys andra nivå för att installera.

Wix tillhandahåller således många viktiga butiksverktyg antingen direkt eller indirekt till ett mycket mer överkomligt pris.

Design är också mycket viktigt för onlinebutiker.

Båda företagen erbjuder ett urval av mallar att välja mellan och du kan ändra nästan vad som helst i dem. Men Wix är lite bättre när det gäller anpassningsbarhet, och Wix har hundratals fler teman än Shopify.

Shopify-themes

Shopify har ett anständigt urval av teman, men de kan ibland känna sig repetitiva.

wix temanÄven om Wix har fler teman finns det bara ett fåtal typer av butiksteman per butikskategori. Detta kan vara användbart, men det kan också vara snävt, eftersom du bara har några alternativ per butikskategori.

Shopify är liknande, men det är teman som smälter samman mer. Naturligtvis ger detta också upprepningsproblemet. Lyckligtvis kan du också använda andra mallar på Wix och lägga till en butiksfunktion manuellt. Detta innebär lite extra arbete i slutet, men inget för viktigt i planen för enkel byggande av webbplatser.

Om du tar hänsyn till de andra teman som inte är e-handel, har du hundratals val. Så medan Shopifis teman inte är dåliga, skulle jag säga att Wix vinner med ett långt skott bara för rent val.

Bortsett från teman har både Wix och Shopify appbutiker om standardfunktionerna inte räcker. Jämförelse av kostnader blir svårt här, och saker beror verkligen på dina affärsbehov.

Medan vissa appar är gratis eller har låga priser för den första användningsperioden (vanligtvis ett år) betalas många önskvärda och vissa kan bli ganska dyra. För företag som har råd med det kan appar göra några få brister i din butik perfekt eller lägga till ett extra lager av komfort till dina kunder.

Men många företag kan göra det bra med verktyg på båda plattformarna. För företag som inte bryr sig om extrautgifterna skulle jag säga att Shopifys app store har ett mycket bättre och mer praktiskt urval av appar.

shopify appstoreÅ andra sidan har Wix ett mycket bättre urval av gratisappar.

wix-appmarknadDet enda problemet med Wix gratisappar är att även om det verkligen finns många av dem, är inte många av dem högkvalitativa lösningar. Shopifys app-butik är dyrare men mycket mer praktiskt, medan Wix’s butik ibland kan gränsa till gimmicky.

Ett sista objekt jag vill nämna: Wix har något som heter Wix Answers, som i princip låter dig skapa kundtjänstsystem för dina kunder otroligt enkelt. Du kan göra liknande saker via Shopify-appbutiken, men att Wix har ett helt eget programtillägg på egen hand är bra.

I slutändan är Wix och Shopify svåra att jämföra eftersom de bibehåller betydande skillnader. Detta betyder naturligtvis också att de bibehåller olika styrkor …

Jag tror att Wix är ett bättre alternativ för dem med lättare e-handelsbehov. Shopify skulle fortfarande göra ett utmärkt jobb, men om du bara behöver etablera en butik och ta en relativt låg ordervolym är Wix ett bra alternativ.

Detta beror delvis på att Shopify kan vara dyrare än dess värde för mindre företag som behöver e-handelslösningar, men inte ovanligt. De extra avgifterna som Shopify lägger till köp, plus de dyra apparna och kostnaderna för att registrera en domän kan göra det lite betungande.

Wix är relativt kostnadseffektiv i kontrast för mindre användare. Det är ungefär i nivå med Shopify när det gäller funktioner och på vissa sätt tillåter användare ännu mer kontroll över aspekter av deras butiks design.

Ett Wix-konto kan tillhandahålla några av funktionerna som är begränsade till Shopify-konton med högre nivåer, även om du kanske måste gå igenom app store och de kanske inte är lika bra. Dessutom har Wix fler mallar.

Å andra sidan är Shopify ett bättre alternativ för dem med tyngre e-handelsbehov, och för dem som räknar med att göra mycket frakt (dvs de som inte bara säljer digitala produkter).

Shopify tillhandahåller alla verktyg du behöver för din butik, plus att det kommer med mycket förmåner ur lådan som kommer att göra frakten mycket mer genomförbar. Det är också bättre för skalning, vilket motiverar de stora prishopparna mellan nivåerna.

Sammanfattningsvis är saker ganska uppdelade. Wix kan vara mer kostnadseffektivt för dem med enklare e-handelsbehov, medan Shopify nästan säkert är bättre lämpad för tunga online-affärer. Naturligtvis finns det fler faktorer som spelar in …

Enkel användning

Hur lätt är det att använda Shopify eller Wix? Här är våra två konkurrenter extremt nära.

Tänk på att både Shopify och Wix kraftigt har marknadsfört sig som lätta att använda webbplats / butiksbyggare. Att bara reducera Shopify eller Wix till lagringsallokeringar eller fraktförmåner kan skära ut mycket av det som har gett dessa två så enorma vädjan.

Wix är naturligtvis mest känt för att vara en webbplatsbyggare. Att hantera butiken är bara en annan del av att använda webbplatsbyggaren, vilket är förvånansvärt utmärkt.

wix webbplats byggareLägga till eller hantera en produkt på din butiksida är till exempel lika enkelt som att gå till en liten sidofält som innehåller vanliga element / verktyg och klicka på butiksverktyget.

wix instrumentbrädaWix gör det också mycket enkelt att hantera dina olika webbplatser och ditt konto. På allvar kan saker inte vara mer intuitiva.

Shopify är annorlunda. Shopifys fortfarande intuitiva och enkla att använda, men det är mindre i ansiktet: användargränssnittet är inte så prangigt eller animerat (vilket ibland är att föredra). Det är ungefär lika enkelt att använda som Wix.

En viktig skillnad här: Shopifys butikverktyg är lite högre, och dess användargränssnitt gör ett bättre jobb med att göra det enkelt utan att ge avkall på det praktiska. Wix användarvänlighet manifesteras mestadels i webbplatsbyggnads- och designaspekter.

Även om Wix fortfarande har butikshanteringsverktyg som är enkla att använda (se ovan), är de lite mindre robusta när det gäller detaljer. Shopify utmärker sig genom att göra vissa aspekter av din butik lätt att redigera utan att ge avkall på din förmåga att kontrollera detaljer.

Förutom de olika användarvänlighetens styrkor, erbjuder Wix och Shopify snabbkorrigeringar för vissa grundläggande saker. Shopify har till exempel både råd (se nästa avsnitt för mer information om det) och användbar programvara för att göra det enkelt att generera vissa e-handelsgrunder.

shopify build varumärkeWix erbjuder för sin del en webbplatsgenerator (liksom en logotyptillverkare).

wix redaktör

Tänk på att detta skiljer sig från att redigera en befintlig mall: om den enkla webbplatsbyggaren inte räckte kan du få en automatisk genererad.

Även om det låter bra är det naturligtvis i praktiken inte så bra lösning. Om du driver ett onlineföretag räknar du förmodligen inte med Wixs auto-genererade webbplatser.

Shopifys programvara är lite mer praktisk i detta avseende, men jag tror att en liknande princip gäller: medan Shopify kan hjälpa dig att skapa en logotyp, kanske du redan har en. Återigen är det trevligt att ha.

Sammanfattningsvis är både Shopify och Wix högst upp när det gäller användarvänlighet, men de visar dessa styrkor inom olika områden. Wix användarvänlighet passar bäst för webbplatsuppbyggnadsupplevelsen, eftersom det ger dig mycket kontroll över design utan att göra saker ovänliga.

Men Wix offrar vissa detaljer om butiksfunktioner (som produkter eller beställningar) som Shopify inte gör. Shopify har stor användarvänlighet för att hantera butiksfunktioner utan att offra detaljer, men låter dig inte heller göra så mycket med design som Wix.

I slutändan kallar jag det för slips: det beror bara på vad du prioriterar här.

Kundsupport

Både Shopify och Wix har enastående rykte för sin användarvänlighet. Även om detta tenderar att innebära den bokstavliga enkelheten att använda programvaran, överlappar användarvänligheten mycket med kundsupport.

Kundtjänst är ett viktigt. Även om Shopify och Wix är relativt enkla att använda plattformar, kan en erfaren eller kunnig användare fortfarande bromsas om de inte används till plattformarna.

Dessutom gör det aldrig ont att veta hur du kan få ut mesta möjliga av ditt konto. Detta är fallet, kvalitetstjänst är viktigt, även om en tjänst är lätt att använda. Jag talar om två huvudtyper av kundsupport: representanter som är tillgängliga för kontakt och information på plats.

Wix lider lite när det gäller alternativ för att kontakta representanter. Om du använder en e-handelsplan med Wix kan du kontakta representanter via telefon eller biljettsystem – det finns inget livechattalternativ.

Även om du betalar för det dyraste Wix-kontot du kan och därmed har VIP-support är telefonlinjerna inte dygnet runt.

Alla saker som beaktas, detta är inte ett stort problem. Att vänta på en telefon kan dock vara en irritation, plus livechatt är ett utmärkt sätt att få snabba svar medan du multitaskar på en dator. Inget enormt, men verkligen olyckligt.

Shopify erbjuder alla tre metoderna för att kontakta representanter. Enligt min erfarenhet har Shopifys kundtjänstpersonal inte varit till någon hjälp.

Shopify-chatFör att ha en solid livechatt, samt bra telefon- och biljettstöd, skulle jag ge Shopify rekvisita för att bli bättre när det gäller att kontakta personal. Wix är inte dåligt – telefonsupport och biljettstöd är vanligtvis anständigt – men Shopify sticker bara ut.

Förutom att direkt kontakta kundsupport erbjuder Wix och Shopify informations- och utbildningsresurser på platsen.

Av de två gör Shopify mycket mer. Shopify har så många resurser att det är svårt att hålla reda på dem alla.

Det främsta bland Shopifys resurser är Hjälpcenter och communityforum. Hjälpcentret är en kunskapsbas som är mycket omfattande, välorganiserad och snygg. Det är lika enkelt att bläddra igenom hjälpcentret som att söka efter specifika artiklar.

shopify hjälpcenterShopifices forumsidor är inte lika mycket som hjälpcentret, men de är fortfarande ganska användbara, särskilt för mer specifika problem. En bra sak med Shopifys storlek är att du kan hitta många forum och råd om Shopify även utanför webbplatsens forum.

Utöver detta inkluderar Shopifys övriga resurser mer djupgående affärs- och e-handelsinriktade guider och kurser. Speciellt inkluderar dessa: en blogg, Shopify Academy, en serie utbildningsböcker som heter guider och ett par podcast.

Slutligen erbjuder Shopify en hel del verktyg: ett affärs encyklopedi och Shopify Polaris (som har detaljerad information om Shopifys designstandarder) är de mest anmärkningsvärda, men det finns också en hel sida med andra verktyg.

utforska verktygÄven om jag inte kan säga att dessa verktyg är väsentliga, är de längder som Shopify har gått för att göra sådana saker tillgängliga för sina kunder (och potentiella kunder) mycket imponerande och gör Shopifys kundsupport rankad som en av de bästa som jag någonsin har sett.

Wixs kundtjänstresurser, förutom representanter, är totalt sett anständiga, men de jämför bara inte med Shopifys.

Wix har en egen blogg som innehåller användbar information, men kom ihåg att det inte är lika e-handelscentriskt som Shopify eftersom Wix också hjälper människor med bearbetningswebbplatser som inte betalar.

Wix hjälpcenter är också mycket omfattande – kanske inte riktigt lika bra som Shopifys, men säkert en väl utvecklad kunskapsbas.

wix hjälpcenterFör att sätta samman allt är det svårt att säga att Wix verkligen jämför med Shopify på kundsupport. Återigen skulle jag vilja upprepa att Wix har bra stöd: kunskapsbasen är riktigt solid, och att kontakta representanter via telefon eller biljett fungerar ganska bra.

Men Shopifys mångfald av resurser, verktyg, djup kunskapsbas och mycket hjälpsamma representanter ger det vinsten vad gäller kundsupport..

Säkerhet och tillförlitlighet

Naturligtvis har vi en sista huvudfaktor att täcka, och det är en av de viktigaste. Speciellt om du driver ett onlineföretag eller om vissa delar av ditt företag är online är det mycket viktigt att ha god säkerhet och genomgående goda resultat.

Sanningen ska sägas, Shopify och Wix säger inte massor om deras säkerhet. Båda kommer ut ur deras sätt att påpeka att de är certifierade på rätt sätt för att hantera betalningsinformation (båda har den högsta nivån av PCI-efterlevnad).

Shopify har faktiskt en hel sida avsedd för att visa sin PCI-överensstämmelse.

shoppa pciPCI-efterlevnad är bra, men det är också en grundläggande del av att vara en säker kundvagnsprogramvara och säger inte så mycket.

Wix är ännu värre när det gäller att beskriva sin egen säkerhet.

wix-virusskyddDen här artikeln i hjälpcentret säger nästan ingenting.

Å andra sidan har Wix ganska bra drifttid genom mina mätningar och riktigt bra responstid.

wix testplats upptidSå även om det är sant att vi verkligen borde veta mer om Wixs säkerhet, är åtminstone prestandan ganska bra.

Shopify är i huvudsak densamma på detta område: medan inget företag säger mycket på sina webbplatser om säkerhetsprotokoll, uppfyller de industrins guldstandarder för säkerhet och presterar mycket bra.

Jag har funnit att både Shopify och Wix är mycket pålitliga tjänster, inte bara i deras driftstid och responstid, utan i den dagliga programupplevelsen. Jag har inte sett några fel, eller åtminstone ingen anmärkning.

Och även om bristen på avslöjande är olyckligt betyder det inte nödvändigtvis att Wix och Shopify har dålig säkerhet: Shopify har åtminstone behandlat tiotals miljarder i transaktioner utan mycket väsen.

Så långt som säkerheten går säger jag att jag känner mig lite mer bekväm med Shopify på grund av dess väletablerade rekord, men att båda företagen troligen är bra. När det gäller tillförlitlighet är båda företagen fantastisk.

Slutsats: Vilket rekommenderar jag?

Klart är Wix och Shopify väldigt lika, men ändå olika inom viktiga områden. Shopify är ett oerhört väl etablerat namn inom e-handel och Wix är ett oerhört väletablerat namn inom webbplatsbyggnad.

Wix är lite starkt här och försöker bygga kundvagnsprogramvara på sin befintliga webbplatsbyggnadsprogramvara, en ganska naturlig ansträngning – trots allt överlappar butiksbyggnad och webbplatsbyggnad mycket.

Så vilket är bättre? Ha bara skojar. Vi vet alla att det inte är så enkelt. Låt oss springa igenom viktiga punkter.

Shopify och Wix presterar båda mycket pålitligt, uppfyller industrikriterierna för e-handelsförtroende, men avslöjar inte tillräckligt om deras säkerhetspraxis.

Shopifys kundsupport är fenomenalt, även om Wix är också ganska bra – det ser bara sämre ut jämfört med Shopifys.

När det gäller användarvänlighet har båda företagen ett rykte för att vara snygga och mycket enkla att använda. Dessa rykter håller upp, men på olika sätt.

Shopify gör det enkelt att redigera vissa delar av din butik utan att offra lite detaljer eller extrafunktioner. Shopifys designfunktioner är också starka och enkla att använda, men tillåter inte lika mycket kontroll som Wixs byggare.

Wix å andra sidan tillåter enorm användarkontroll över webbplatsens utseende utan att göra saker för komplicerade. Avvägningen är att även om du kan hantera dina butiks funktioner mycket enkelt, så förlorar du vissa detaljer och strikthet du får med Shopify.

För att ta hänsyn till priser och huvudfunktioner: Shopify är helt klart mycket dyrare. Dess tre huvudnivåer långt utanför Wix-nivåerna – Wixs tre e-handelsplaner är alla några få dollar inom Shopifys första nivå.

Shopifys planer kan göra några allvarliga tunga lyft – bokstavligen i form av leveranser. En anledning till att Shopify är för småföretag är att den kan sänka fraktkostnaderna och spara tid också, via fraktetiketter, fraktrabatter och mer. Shopifys app-butik är också allvarligare (plus dyrare).

Å andra sidan tillhandahåller Wix de flesta av de väsentliga funktionerna i e-handel för mycket överkomliga priser. Du kan hantera alla beställningar, produkter, rabatter och kuponger du behöver – allt för ungefär priset på Shopifys startnivåplan, även om du måste installera några gratis appar för att göra det.

Dessutom tar Wix inte den irriterande provisionen eller transaktionsavgifterna som Shopify gör, inkluderar en domän gratis (för ett år), har många gratisapplikationer och har hundratals teman att välja mellan.

Det största problemet är att du tappar lite detaljer – oroa dig inte, det är inget allvarligt, men du kunde inte hålla en oerhört detaljerad CRM som du kunde på Shopify – och du kan inte skala ditt företag nästan lika bra som du kan med Shopify.

Kort sagt, ja, Shopify är dyrare, men för företag som förutser mycket frakt och / eller som förväntar sig behovet att skala, kan det vara mycket kostnadseffektivt.

Wix är dock inte värdelöst: det är bättre för företag som kan skicka paket men inte till stora mängder eller för alla som säljer en online-produkt. Shopify kan vara bra för sådana människor också, men om dessa människor inte har stränga kundvagnsbehov och bara behöver den grundläggande programvaran, kommer Wix att ge ett mer prisvärt sätt att få jobbet gjort.

Om du fortfarande är förvirrad, oroa dig inte. Shopify har en 14-dagars gratis provperiod du kan leka med, och Wix låter dig skapa ett gratis konto som kan använda webbplatsbyggaren. Du kan till och med skapa en butik helt gratis, du kan bara inte publicera under din egen domän eller bearbeta betalningar förrän du uppgraderar ditt konto.

Så vad väntar du på, mina kolleger? Dags att komma till affärer!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Adblock
    detector