Вик вс ВордПресс: Наше искуство стварања странице на Вик-у и ВордПресс-у

Дакле, дошло је до овога. Не могу прецијенити популарност Вик-а и ВордПресс.цом-а: оба су изузетно популарни системи за управљање садржајем (ЦМС).


Први је познат по томе што је главни пионир и снажан у лаганом прављењу веб страница. Потоњи је познат по томе што је градитељ веб локација за многе блогове, мада га „обичне“ веб странице такође често користе.

Напомена: технички постоје две врсте ВордПресс-а. Први је ВордПресс.орг, који је бесплатан и опен соурце софтвер за управљање садржајем. Кориштење ВордПресс.орг-а захтијева више ствари о вашем крају, наиме добивање хостинга и добивање имена домена од различитих страна.

Други је ВордПресс.цом: ово је комерцијална верзија ВордПресс-а која изгледа врло слично, али делује више попут плаћеног ЦМС-а. ВордПресс.цом је услуга све на једном месту, што значи да плаћање за њега укључује хостинг и називе домена (попут Вик-а).

У овом прегледу говорит ћу о ВордПресс.цом и помињаћу га управо као ВордПресс.

У сваком случају, ово двоје су заиста дивови. За Вик тврди да је у 2017. имао 110 милиона корисника. За ВордПресс се често говори да користи 32% веб локација на Интернету (што значи и ВордПресс.цом и ВордПресс.орг), али до података за ВордПресс.цом посебно је теже доћи. Једна процена је да 37 милиона места користи ВордПресс.цом.

Па који је бољи? Кому треба веровати при изради веб странице? И Вик и ВордПресс имају бесплатне верзије, што избор чини још сложенијим.

Оба су једноставна за употребу. Обоје су очигледно искористили безброј милиона корисника. Како неко може измерити ове две велике локације за изградњу сајта једни против других?

Па, читај. Јер ја ћу учинити управо то.

Цене

Наша прва брига: цена. Колико коштају ВордПресс и Вик производи? Одговор има пуно везе са њиховом огромном популарношћу.

Вик и ВордПресс познати су по томе што имају „фреемиум“ модел – можете добити бесплатни налог и користити неке од алата, али ћете морати да платите за надоградњу и набавку праве ствари (име домена, СЕО алати итд. ).

Структура цена Вик-а мало је сложенија од ВордПресс-а, зато се прво позабавимо. Ако желите да имате пун налог на Вик-у, можете добити или премиум планове веб локација или премиум бизнис и планове е-трговине.

Најосновнији премијски план износи 5 УСД месечно и у основи вам омогућава да повежете домену – то је најнезначајнија надоградња са бесплатног налога. Цомбо, други ниво, износи 11 УСД месечно, а Унлимитед је трећи ниво од 14 УСД. Четврти ниво, ВИП, износи 29 долара месечно.

вик премиум планови

Планови премиум е-трговине имају три нивоа, а не четири: Бусинесс Басиц по 20 долара месечно, Бусинесс Унлимитед по 25 долара и Бусинесс ВИП по 35 долара. Виши слојеви повећавају простор за складиштење, испоручују неограничену пропусност и имају више маркетиншких алата или других бонуса.

А ВордПресс? ВордПресс има три плаћена плана и један бесплатан. Први плаћени план, Лични, почиње од 4 УСД месечно. Премиум, други ниво, је 8 УСД, а Бусинесс стиже за $ 25. То је то због структуре цена ВордПресс-а.

ВордПресс планови

Укратко, Вик и ВордПресс имају врло блиске планове. Обоје имају бесплатне верзије, први плаћени планови им су раздвајање у доларима, а други нивои су само неколико долара.

Уз оволико близу цене, једна платформа не може заиста описати као јефтинију од друге само на ценовним ознакама – за то ћемо морати да уђемо у функције.

Карактеристике

Као и до сада, обе платформе су веома скупе и веома популарне. Да бисмо вам помогли да их даље разликујемо, обратимо се функцијама које нуде.

Почећу од ВордПресс-а. Бесплатни ВордПресс план долази са „Јетпацк Ессентиал“ карактеристикама – што је најосновније алате за одржавање сајта, попут гледања активности на вашој веб локацији, посетилаца итд. – неким бесплатним темама и основним прилагођавањем. Сви наредни планови долазе са Јетпацк Ессентиалс-ом.

Бесплатни планови такође добијају 3 ГБ простора за складиштење података, немају сопствене домене и имају ВордПресс.цом оглашавање. Можете их уклонити надоградњом на плаћени план.

Функције ВордПресс.цом

Први прави ниво / плаћени план, Лични, је врло сличан. Међутим, долази са подршком за е-пошту и цхат уживо, 6 ГБ простора за складиштење, уклањањем огласа и прилагођеним називом домена.

Премиум и Бусинесс, последња два нивоа (по 8 УСД и 25 УСД) доносе значајније промене у карактеристикама.

Корисници добијају приступ свим премиум темама, добивају напредније прилагођавање дизајна, више простора за складиштење и неке алате за е-трговину (попут уновчавања сајтова, једноставне обраде плаћања).

Мислим да је за једноставне блогере ВордПресс одличан – зато је на крају ипак тако популаран међу блогерима. Бесплатан пакет је прилично великодушан, а први ниво је прилично у реду – међутим, мислим да би требало да имају више алата или предложака за прилагођавање клијентима који плаћају улазни ниво..

Уз то, ограничење складиштења на само 13 ГБ за Премиум рачуне звучи помало смрдљиво. Чињеница да можете уклонити ВордПресс брендирање, инсталирати додатке или користити СЕО алате надоградњом на највиши ниво такође је мало неправедно по мом мишљењу.

Бесплатни налог Вик-а сличан је ВордПресс-у по томе што је углавном основни градитељ веб локација са поддоменом компаније.

Први плаћени ниво, Цоннецт Домаин, омогућава вам да додате сопствено име домена и омогућава 1 ГБ пропусног опсега и 500 МБ простора за складиштење.

Цомбо, други ниво, удвостручује дозволу за пропусност и повећава количину меморије на 3 ГБ. Такође уклања огласе, слично као Персонал на ВордПресс-у.

Вик функције се упоређују са ВордПресс-ом

Неограничено и ВИП последња су два нивоа за Вик-ове премиум планове веб локација, а они се превасходно повећавају, чине ограничење пропусне ширине неограниченим, повећавају количину складиштења (на 10ГБ и 20ГБ), повећавају количину видео времена које се може учитати, побољшавају корисничку подршку и могућности е-поште. (укључујући маркетиншке кампање путем е-поште).

Сви пословни и е-цоммерце премиум рачуни на Вик-у имају неограничену пропусност, Гоогле аналитику, обраду плаћања, бесплатне домене прве године, бонове за огласе, још боље могућности е-поште и више простора за складиштење (20—50 ГБ).

Непотребно је рећи, ако мислим да је ВордПресс мало шкрт због складиштења, издвајања, мислим да је Вик још више. Морам да одморим ово двоје јер су они првенствено програмери веб локација и системи за управљање садржајем, а нису толико фокусирани на сам хостинг.

Уз ВордПресс, претпостављамо да корисници обично додају садржај редовно – посебно блогери. То можда није толико случај са Виком, па су можда разлике у складиштењу оправдане у том смислу.

На страну, мислим да је ВордПресс боље доступан за своје планове за први и први ниво.

Иако је ВордПресс отприлике бољи за бесплатне и прве слојеве, Вик има много боље могућности веб локације и дизајна / прилагођавања на тим нивоима.

Вик га такође узима с преосталим слојевима, а лепо је имати и више опција за избор. Они који посебно имају интересе за е-трговину, пронаћи ће снаге са Вик-ом.

Рекао бих да је само на основу функција ВордПресс бољи за блогере у целини (то је вероватно очигледно). Вик је, међутим, бољи за прављење већине других веб локација, укључујући мале и личне. За потребе е-трговине, Вик га узима у руке.

Лакоћа коришћења

Масовна популарност и ВордПресс-а и Вик-а нешто је одлика колико су једноставни за употребу. Ако већ не знате, вероватно сте то погодили: обоје су веома једноставни за употребу.

Више од тога, лакоћа коришћења је део њиховог идентитета. Па ко победи?

Да будем искрен, не могу заиста да упоредим. Обе су невероватно једноставне за коришћење: једине разлике су у њиховом дизајну и корисничким сучељима, који могу другачије да се допадну корисницима.

Могу рећи да је Вик лакши за креирање општих веб локација док је ВордПресс лакши за блогање. Очигледно, зар не? Немој ме погрешно схватити Ако то тражите, без већих проблема можете блогирати с Вик-ом. А ВордПресс има веома једноставне алате за прављење веб локација.

вик контролна табла

Ипак, Вик вам омогућава да без икаквих проблема имате много више руку са веб страницом раније (што значи да има ниже слојеве). Радите са више предложака и далеко више опција за уређивање чак и са бесплатног налога – и то је још увек тако једноставно као ВордПресс, ако не и више.

Вик предлошци

Супротно томе, ВордПресс вас гура да направите свој први пост од тренутка када сте поставили свој налог.

Преглед надзорне табле ВордПресс-а

Није лоше, али једноставност употребе открива снагу ове две платформе.

Све у свему, само ћу рећи да је то кравата: и Вик и ВордПресс су одлични примери како треба изгледати једноставност употребе у мрежним решењима.

Подршка муштеријама

Ако су обоје супер једноставни за употребу, вероватно нема превише потребе за корисничком подршком … само се шалим! То је помало тачно, али увек је важна снажна корисничка подршка. Одржавају ли ово двоје блиску конкуренцију?

Да.

Прво, представници обе платформе су веома солидни, мада се ваше могућности за контакт са њима донекле разликују. ВордПресс нема подршку за телефон, али има подршку за ћаскање и подршку е-поште за све нивое плаћања.

Супротно томе, Вик нуди само телефонску подршку и подршку за карте и нема опцију за ћаскање уживо. Ово је прилично несрећно, али на крају, и ВордПресс и Вик покривају две од три главне опције – тако да само зависи од тога који вам је дражи.

Рећи ћу, међутим, да су и ливе цхат, улазнице / е-пошта и телефонска подршка били прилично одлични и са ВордПрессом и с Вик-ом. Мислим да су представници Вика били мало кориснији, али нисам сигуран колико бих то требао приписати случајности или самом Вик-у.

Што се тиче информација на лицу мјеста, и Вик и ВордПресс раде добро, само из различитих разлога.

Обоје имају добру збирку информативних чланака, али по мом мишљењу Вик-ов Центар за помоћ је и много боље организован и садржи бољи садржај.

Вик центар за помоћ

Страница за подршку ВордПресс-у је и даље корисна, али није тако чврста као Вик-ов Центар за помоћ.

Страница за подршку ВордПресс-у

ВордПресс се одликује невероватном интернет заједницом. Због велике популарности, и ВордПресс.цом и ВордПресс.орг имају вероватно најкорисније форуме и странице за одговоре на Интернету. Наравно да постоји званични ВордПресс форум, али то је само делић ствари на мрежи.

Незванично се може наћи мноштво подршке на разним местима. Брзи Гоогле добро ће илустровати поанту. Вик такође има живу интернетску заједницу – једну од најбољих и највећих у свету СааС – али огромност ВордПресс заједнице тешко је конкурирати.

Укратко, рекао бих да и Вик и ВордПресс имају веома добре представнике за корисничку подршку, али Вик би могао мало да преузме водство.

За информације на мрежи Вик има бољу званичну документацију и подршку, али ВордПресс има већу и кориснију интернет заједницу од Вик-а. Уопштено говорећи, обојица имају сјајну корисничку подршку.

Сигурност и поузданост

Од цена до корисничке подршке, Вик и ВордПресс једноставно неће одустати од своје блиске конкуренције. На сваком кораку изгледају одлучни у томе, а сигурност и поузданост су неки од најбољих примера тога.

Вик на својој веб локацији не говори много о својој безбедности – то је нажалост, али није ретко са неким компанијама. По мом искуству, безбедност Вик-а је била у реду.

ВордПресс наводи неколико својих безбедносних мера: шифрирање према заданим поставкама за све веб локације, заштитни зидови, мере ДДоС напада, редовне резервне копије података и слично. Такође можете да преузмете своје ВордПресс податке на било ком нивоу налога, као неку врсту ручне резервне копије.

Шта кажете на редовне перформансе Вик-а и ВордПресс-а? Како је продужено? Тестирали смо и ову солидну меру перформанси и сигурност сервера.

продужење рада вик тест локације

Овде можете видети последњи Уптиме наше Вик веб локације

Као што видите, и време продужетка и време одзива са Вик-ом је било веома добро.

Радно време ВордПресс странице

Овде можете видети најновији Уптиме сајта за ВордПресс.

И као што видите, наше време продужетка и одговора са ВордПресс-ом је такође било одлично – можда и мало више.

Устручавам се да ВордПресс прогласим искреним победником. И ВордПресс и Вик имали су три месеца савршеног продужетка. Иако је Вик имао месец дана са неколико минута застоја, ми такође формално тестирамо Вик месец дана дуже.

Такође не мислим да је разлика од 100 мс толико приметна – када је разлика у стотинама, то приметим.

Опћенито, и Вик и ВордПресс имају изврсна времена продужења и реакције у нашим мјерењима – боље од већине хостинг веб локација које смо тестирали, што је изненађујуће.

Рекао бих да ВордПресс мало води ка сигурности и поузданости, али да су и Вик и ВордПресс уопште сигурни и да раде веома добро.

Закључак

Чак и ако само скимујете, вероватно разумете како су врхунски ВордПресс и Вик у изградњи веб локација и фреемиум моделима. Хајде да пређемо на велике тачке …

Вик и ВордПресс веома су скупе. Када неко узме у обзир функције, ВордПресс би могао бити бољи за бесплатни ниво и први плаћени план. Генерално гледано, ВордПресс је бољи за повремене блогере, не изненађујуће.

Међутим, Вик је много бољи за све који су заинтересовани да зараде на својој веб локацији, са више планова и алата за е-трговину који бирају. Вик је такође бољи за целокупни дизајн сајта, тако да они који желе да блогирају, али су јако уложени у дизајн, могу да нађу бољу опцију у Вик-у.

Што се тиче једноставности коришћења, њих су два подједнако једноставна за употребу – Вик је импресивнији због тога што је лако креирати и прилагођавати странице, а ВордПресс је лакши свима који желе одмах започети блог без икаквих корака.

Када је у питању корисничка подршка, ствари су блиске, али више нијансиране. Вик и ВордПресс обојица имају на располагању чврсте представнике, барем по мом искуству. ВордПресс има бољу интернетску заједницу, чак и ван званичних ресурса странице, али Вик има много бољу званичну документацију и ресурсе.

Коначно, што се тиче сигурности и поузданости, они су и даље у вези. ВордПресс можда има боља времена одзива, али са малом разликом, и по мом мишљењу жири је још увек у току упоређивања времена.

Добра вест је да обоје имају боље време продужења и одзива од већине главних хостинг компанија на нашим тестовима.

Укратко, препоручио бих ВордПресс онима који су заинтересирани за лежерно, лично или иначе блогање са малим временом.

Ја бих препоручио Вик у основи свима другима: онима који желе било коју другу врсту веб локације, онима који желе високо прилагодљиве и добро дизајниране блогове, и свима који желе зарадити новац од свог веб мјеста.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map