Što je 301 preusmjeravanje i kako to postaviti (objasnjene 2 metode)

Web stranice postale su digitalni identitet za tvrtke i zbog intenzivne konkurencije sastavno je da ove web portale ažuriraju. Inače, zbog zastarjele web prisutnosti, internetska marka može izaći s tržišta.


Kako bi web stranica bila svježa i relevantna, važno ju je redizajnirati u redovitim intervalima. Međutim, remont vašeg web portala nije tako lako kao što se čini.

Morate razviti čvrstu strategiju kako biste osigurali da su vaši kupci i tražilice usmjereni na najnoviju verziju URL-a.

Još uvijek zbunjeni? Napravimo detaljnu analizu kako bismo postavili jasne osnove.

Što je 301 preusmjeravanja?

U slučaju da odlučite premjestiti svoju tvrtku na novu web stranicu, postojat će zahtjev za preusmjeravanje web prometa na novi URL.

Preusmjeravanje 301 je naredba koja se koristi da se tražilicama i posjetiteljima vaše web stranice usmjeri na drugačiji URL koji nije onaj koji odaberu na stranici rezultata pretraživača, niti onaj koji su u početku upisali u svoje preglednike..

301 preusmjeravanja

Izvor slike: netdna-ssl

Kako biste pravilno (tehnički) postavili 301 preusmjeravanja na svoju web stranicu, možete unajmiti iskusnu tvrtku za razvoj web stranica koja ima bogato iskustvo u pripremi bešavnih karata za preusmjeravanje i njihovoj implementaciji na najbolji mogući način.

Ali unatoč zapošljavanju profesionalca, jednako je važno za vas da steknete ideju o tim preusmjeravanjima i iz kojih razloga biste ih trebali koristiti.?

Koji su glavni razlozi zbog kojih biste mogli implementirati 301 preusmjeravanja?

 1. Imate potpuno novu web stranicu ili web stranicu i želite implementirati trajno preusmjeravanje
 2. Neispravne stranice ili URL
 3. Pri prelasku na HTTPS
 4. Remont vašeg web portala (redizajniranje)
 5. Izmjena URL-ova iz bilo kojeg razloga
 6. Pri uklanjanju sadržaja ili rješavanju problema u vezi sa sadržajem
 7. Rješavanje problema s dinamičnim URL-om
 8. Promjena ili spajanje domena
 9. Maksimiziranje autoriteta domene povezivanjem web pretvorbi s jednim URL-om

Kako djeluje 301 preusmjeravanje?

U osnovi naredba za preusmjeravanje 301 ukazuje na to da posjetitelji web lokacije i tražilice znaju da je određena stranica trajno premještena na drugu stranicu. Cijeli se postupak može podijeliti u sljedeća tri koraka:

 • Korisnik ili tražilica stižu na izvorni URL
 • Naredba za preusmjeravanje 301 vodi ih do novog URL-a koji nije onaj koji su upisali u preglednik.

III. Proces prepisivanja URL-a započinje iznova

Istražimo sliku prikazanu na Mozu kako bismo razumjeli cjelokupni postupak u kojem zapravo djeluje 301 preusmjeravanje:

301 preusmjeravanja rade

Kako 301 preusmjeravanje utječe na SEO & Poredak web portala?

Poredak stranica ili SEO izvedba web stranice izravno utječe na 301 preusmjeravanja. To može imati ili negativan ili pozitivan utjecaj na rang stranice vašeg web portala.

Imati iskustva u pravilnoj implementaciji 301 preusmjeravanja može biti sastavni alat za optimizaciju vaše web stranice za povećane konverzije.

301 preusmjeravanja su također poznata kao trajna preusmjeravanja i stoga će se sve značajke preusmjerene stranice kao što su MozRank, autoritet stranice, vrijednost prometa, PageRank itd. Pripisati stranici obilaska..

Time stranica obilaska predstavlja preusmjerenu drugu.

Kao rezultat 301 preusmjeravanja, stara se stranica uklanja iz Googleovog indeksa, a nova zauzima svoje mjesto.

Postupno, Google, kao i ostale glavne tražilice, počinje davati vašu novu domenu prednost starijoj u smislu SEO ljestvice..

Shvatimo to uz pomoć dijagrama toka:

301 preusmjeravanje

Izvor slike: Hostinger

Pomoću 301 preusmjeravanja postaje lakše mijenjati stari sadržaj i preuređenje web stranica je neprimjetno. Također, pomaže u nesmetanom prijenosu ovlasti i pravilnom postavljanju preusmjeravanja povećavaju SEO performanse vaše web stranice.

Pogledajmo nekoliko ključnih prednosti implementacije preciznih 301 preusmjeravanja:

 • Nema šanse za kopiranje sadržaja jer će tražilice preusmjeriti stranicu kao zasebnu cjelinu.
 • Dnevni posjetitelji web-mjesta neće se smanjiti i neće letjeti na stranicu s pogreškom “404 stranice nisu pronađene”.
 • Poredak vaše stranice ostat će netaknut i možete jednostavno prenijeti autoritet starog URL-a na novi koji će vam pomoći u zadržavanju svojih sljedbenika preusmjeravanjem na stranicu zaobilaznice..

Kako postaviti 301 preusmjeravanja?

Pa, postoji nekoliko načina na koje web stručnjaci mogu koristiti za postavljanje 301 preusmjeravanja. Ove se preusmjeravanja mogu lako postaviti i za jednu web stranicu ili za cijelu domenu.

Postavljanje 301 preusmjeravanja izuzetno je važno jer ta preusmjeravanja mogu posjetiteljima vaše web stranice pružiti besprijekoran doživljaj. Također, može ih spriječiti da zaglave u ćorsokaku.

Metoda 1. Uređivanje .htaccess datoteke za implementaciju 301 preusmjeravanja

Možete postaviti preusmjeravanje 301 uređivanjem datoteke .htaccess i za to se morate prijaviti u svoj Centar za kontrolu računa (ACC) i otići na lijevu bočnu traku i kliknuti na Domene.

Na padajućem popisu odaberite značajku “Upravljanje vašim domenama” i odaberite onu koju želite preusmjeriti.

Sada morate prijeći “Upravljanje web postavkama” koje možete pronaći na padajućem popisu odjeljka Web postavke.

Morate kliknuti na opciju “Pogledajte ili uredite svoju .htaccess datoteku” u slučaju da već imate .htaccess datoteku.

Ali ako nikada niste stvorili takvu datoteku, možete kliknuti na opciju “Kreiraj .htaccess datoteku”. Da razumemo ovaj postupak uz pomoć snimke zaslona:

301 htaccess za preusmjeravanje

Izvor slike: Par

Konačno, za postavljanje 301 preusmjeravanja trebate dodati nekoliko redaka u svoju .htaccess datoteku koja se dalje može podijeliti u dvije glavne kategorije:

 • Preusmjeravanje 301 / http://www.new-domain.com/ (Postavljanje preusmjeravanja za jednu web stranicu)
 • Preusmjeravanje 301 /old-file.html http://www.domain.com/new-file.html (Postavljanje preusmjeravanja za cijelu domenu)

Nakon dovršetka ovog koraka trebate kliknuti Spremi promjene samo ako ste već imali .htaccess datoteku. Ili dodirnite Create File za dodavanje novih .htaccess datoteka.

Metoda 2. Korištenje WordPress dodataka za postavljanje 301 preusmjeravanja

WordPress dodatak za preusmjeravanje također može pomoći webmasterima u postavljanju 301 preusmjeravanja. Također, ovaj dodatak može vam pomoći u praćenju 404 pogreške. Taj dodatak možete pronaći u direktoriju dodataka WordPress.

301 dodatak za preusmjeravanje riječi

Izvor slike: Ulazno sada

Za to prvo morate instalirati i aktivirati dodatak. Nakon dovršetka postupka aktivacije morate posjetiti odjeljak “Alati” i kliknuti na “Preusmjeravanje” da biste postavili preusmjeravanja..

Ovdje možete unijeti stari URL kao i novi odredišni URL. Nakon umetanja oboje morate samo dodirnuti „dodati preusmjeravanje“ kako biste dovršili postupak postavljanja 301 preusmjeravanja..

Možete pogledati sliku navedenu u nastavku i razumjeti kako izvršiti cijeli postupak.

301 postupak preusmjeravanja

Izvor slike: WPBeginner

301 preusmjeravanja mogu pomoći vašim web portalima da rade bolju u pogledu SEO-a i zadržati svoju posjetiteljsku bazu ako se pravilno izvode.

No, neprimjeren pristup postavljanju ovih preusmjeravanja može naštetiti vašoj ljestvici stranica i može vas izgubiti dragocjenim kupcima.

Zaključak

Ukratko, preusmjeravanje 301 može se lako postaviti slijedeći gore navedene najbolje prakse. Štoviše, to može biti jedan od najboljih alata za optimizaciju vaše web stranice za maksimalnu vidljivost.

Također, putem 301 preusmjeravanja možete osigurati da se mrežni promet usmjerava prema najnovijoj verziji URL-a.

No, kako biste osigurali da ta preusmjeravanja ne bi imala negativan utjecaj na vašu ljestvicu i organski promet, adekvatan pristup njihovom postavljanju je obavezan.

Dakle, želimo vam puno sreće sa sljedećom strategijom za preusmjeravanje na web portalu i neka vam pruži priliku da u budućnosti ostvarite bogate nagrade..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map