Što je 401 neovlaštena pogreška i kako to ispraviti (4 objašnjena rješenja)

Nesumnjivo ste naišli na pogrešku ili dvije tijekom pregledavanja vaših omiljenih web stranica na mreži. Te su pogreške uobičajena smetnja koju webmasteri i potrošači ne vole vidjeti.


Ipak, ove neugodnosti uspijevaju podnijeti i nastavljaju mučiti ljude čak i danas.

Ali koji su to točno kodovi grešaka koji se pojavljuju niotkuda i bez objašnjenja zašto su se pojavili na prvom mjestu?

Jednostavno rečeno, Internet ili World Wide Web funkcioniraju na temelju aplikacijskog protokola namijenjenog distribuiranim i kolaborativnim informacijskim sustavima hipermedije, inače poznatim kao HTTP ili Hypertext Transfer Protocol.

Drugim riječima, HTTP omogućuje komunikaciju između klijenata i poslužitelja te na taj način omogućuje nesmetan prijenos podataka između njih dvojice.

Međutim, kada se negdje usput nalazi problem s komunikacijom, pojavljuje se pogreška označena kao kod statusa odgovora. Najčešće su one pogreške 4xx koje predstavljaju problem ili problem. Imajući to u vidu, usredotočimo se na neovlaštenu grešku 401 i kako je ispraviti.

Vrste pogrešaka 4xx

Pogreške ili kodovi statusa koji počinju s brojem 4 često se odnose na pogreške klijenta. Drugim riječima, problemi imaju neke veze sa zahtjevima klijenta ili ih direktno uzrokuju sami klijenti.

Nadalje, ove pogreške mogu ukazivati ​​na to da li je situacija privremena ili trajna. Evo nekoliko primjera 400 kodova grešaka.

 • Pogreška 400: loš zahtjev – u ovom slučaju poslužitelj neće ili ne može obraditi zahtjev iz različitih razloga, kao što su nevažeće uokvirivanje poruke zahtjeva, pogrešno oblikovan zahtjev sintakse, varljiv zahtjev za usmjeravanje i tako dalje. Jednostavno rečeno, poslužitelj ne razumije što želite od njega.
 • Pogreška 401: Neovlašteno – Fokus naše današnje teme je pogreška 401 slična 403 Zabranjena pogreška. To se događa kada se previše puta pokušate prijaviti pogrešnim vjerodajnicama, tako da poslužitelj odluči da vas ne zaobiđe. Vjerojatno ste napravili pogrešku u kucanju. Ovo zaključavanje je privremeno i obično traje oko 30 minuta. Pravi je problem kada primite ovu pogrešku, ali sigurni ste da niste pogriješili.
 • Pogreška 403: Zabranjeno – sve je u redu, no poslužitelj odbija poduzeti. Zašto, poslužitelj, zašto? Ovdje je najčešći problem što vjerojatno postoji problem s konfiguracijom dozvola. Jednostavno rečeno, poslužitelj smatra da nemate dozvolu za pristup resursu bez obzira na vašu provjeru autentičnosti.
 • Pogreška 404: nije pronađeno – svima poznata pogreška “Ups, nešto je pošlo po zlu” ili “Žao nam je, stranica nije moguća” Pogreška je vjerojatno najčešća vrsta kodova statusa klijenta. Kao što ste vjerojatno pogodili, ova se pogreška pojavljuje kada resurs ne postoji ili trenutno nije dostupan, ali može biti tako u budućnosti.

Sada kada bolje razumijemo ove neugodne kodove pogrešaka, vrijeme je da se usredotočimo na onaj 401 i kako ga se riješiti.

Popravak koda greške 401: Korisnička perspektiva

Kao što je spomenuto prije, ako primijetite pogrešku 401, to obično znači da ste dali pogrešne vjerodajnice za prijavu koje poslužitelj nije mogao prepoznati.

No, ono što se događa kada u stvari pružite ispravne vjerodajnice za prijavu, ali poslužitelj vam i dalje pruža neovlaštenu poruku?

Ovo ukazuje na dublji problem od jednostavne pogreške u upisu. To znači da web-poslužitelj možda nije primio vaše vjerodajnice zbog problema s preglednikom, pa je odlučio malo popričati s vama..

Postoji nekoliko načina na koji možete pokušati riješiti ovaj problem i evo primjera svakog od njih.

1. Provjerite URL

 • U nekim slučajevima ručno upišete URL (Uniform Resource Locator) u preglednik ili imate zastarjeli URL sa oznakom, pa ga koristite. Uobičajena je pogreška koja se može ispraviti provjerom pravopisnih pogrešaka ili provjerom je li URL još uvijek održiv.

uRL

2. Provjerite vjerodajnice svoje prijave

 • Iznenadili biste se kako su pogreške u kucanju najčešći razlog našeg 401 problema. Pravopisne pogreške u korisnim alatima koje pamte vaše vjerodajnice, poput LastPass-a ili RememBear-a, tako da vam ne bi trebalo ponovo upisivati ​​vjerodajnice svaki put kada se želite prijaviti..

3. Očistite povijest pregledavanja i kolačiće

 • Danas nitko više i više nikada ne briše povijest pregledavanja ili kolačiće. Osim što će vremenom prikupiti obilje digitalnog smeća, ova navika može uzrokovati i problem s greškom 401 kada se pokušate prijaviti na bilo koju web lokaciju koju želite. Činjenica je da su kolačići isječci koji pohranjuju neke od vaših osobnih podataka, uključujući vjerodajnice za prijavu. Oni mogu podsjetiti web mjesto tko ste, ali ne rade uvijek ispravno. Ako dobijete broj 401, ali sigurni ste da nije pogreška, pokušajte obrisati povijest pregledavanja, kolačiće i predmemoriju pa pokušajte ponovo. Evo kako to možete učiniti.
 • Za Mozilla Firefox – idite na izbornik hamburgera, kliknite Opcije, idite na Privatnost i postavke i pronađite Povijest, kliknite Izbriši povijest i odaberite Sve da biste se potpuno riješili kolačića.

mogućnosti krijesnicafirefix privatnostpostavljanje krijesnica

 • Za Google Chrome – Otvorite izbornik točaka u gornjem desnom kutu, kliknite ga, odaberite Postavke > Napredna > Obriši podatke pregledavanja.

postavke kroma

krom postavke1krom postavke1

 • Za Safari – samo kliknite Clear Clear u izborniku History i sve ste spremni.

safari jasna povijest

4. Isperite DNS

 • Drugi krivac za 401 pogreške može biti pitanje poslužitelja DNS (Domain Name System). Srećom, ovaj je problem prilično lako popraviti.
 • Za korisnike Windows OS-a – Prijavite se na svoje računalo kao administrator. Upišite “CMD” u traku za pretraživanje da biste otvorili naredbeni redak. Jednom u naredbeni redak upišite sljedeće “ipconfig / flushdns” i pritisnite tipku Enter.

prozor cmd

 • Za korisnike Mac OS-a – Pritisnite Naredba i razmaknica da otvorite pretraživanje u središtu pažnje. Jednom tamo upišite “Terminal”. U naredbeno sučelje upišite sljedeće: “sudo killall -HUP mDNSResponder”.
 • Također, jeste li pokušali isključiti ga ponovo ponovo?

giphy

Popravak pogreške 401: perspektiva webmastera

Sada kada smo objavili što je neovlaštena 401 pogreška i kako je ispraviti s klijenta, pogledajmo što webmasteri mogu učiniti kako bi se riješili tih pogrešaka.

Vratite se na prethodnu verziju

 • Često webmasteri koriste CMS (sustav za upravljanje sadržajem) kao što je WordPress kako bi započeli svoj posao. Svaki CMS zahtijeva povremena ažuriranja i ta ažuriranja mogu uvesti nove svježe bugove osim onih koje su popravili. Drugim riječima, nije neuobičajeno da ažuriranja uzrokuju pogreške 401. U tom se slučaju jednostavno vratite na prethodnu verziju prije nego što ažurirate gdje je sve radilo u redu.

Deinstalirajte promjene

 • CMS platforme, poput one najpopularnije WordPress, imaju razne dodatke koji mogu pomoći webmasteru. Ti dodaci uključuju teme, dodatke, widgete i tako dalje. Kao što možete zamisliti, bilo koji dodatak treće strane može uzrokovati sukob sa sustavom od kojih je jedna pogreška 401. U takvom scenariju jednostavno deinstalirajte sve dodatke koji su mogli uzrokovati pogrešku.

Utjecaj pogrešaka na korisnike

Pogreške su prilično neugodna situacija. Oni mogu iritirati korisnike i imati veliki negativni utjecaj na njihovo zadovoljstvo i cjelokupno iskustvo, iako je greška nastala jer su korisnici pogriješili.

Međutim, stranica o pogrešci i poruka mogu biti zanimljivi, pa čak i zabavni, kako bi se umanjile i ublažile frustracije korisnika.

Zato programeri stvaraju prilagođene stranice za poruke o pogrešci. Na primjer, možete izmijeniti meta opise stranica sa pogreškama kako biste korisnicima pružili kontekst iza pogreške, kao i upute za moguća rješenja postojećeg problema..

Ali gdje je zabava u tome? Doista, dosadna poruka koja opisuje rješenje pogreške možda je u najmanju ruku zataškavajuća. Zato programeri često idu korak dalje kako bi olakšali bol korisnicima.

 • Kao primjer, Androidova pogreška na stranici 404 omogućuje vam da igrate blesavu, ali bez obzira na to zabavu. Ako naiđete na stranicu s pogreškama, možda biste i najbolje iskoristili.

404

 • Drugi primjer je Slackova stranica s pogreškama. Iako živopisni krajolik s interaktivnim svinjama i kokošima može dodatno upaliti vašu frustraciju, ne možete si pomoći nego proliti radosnu suzu u smijehu.
 • Ako želite zabavu, provjerite Kualovu stranicu s pogreškama. Ova web hosting tvrtka omogućuje vam da igrate legendarne vrste osvajača svemira i čak ostvarite popust ako dođete do visokog rezultata.

nema mjesta

U svakom slučaju, čak i neugodnost može biti prilika za preokret stvari i pretvaranje korisničke frustracije u ne baš veliku frustraciju.

Zaključak

Na kraju se svodi na to koliko ste kreativni i kako planirate pristupiti cijeloj stvari s pogreškama. Pogreške će i dalje postojati bez obzira koliko se trudili da ih izbjegnete.

Nepotrebno je da se barem možete potruditi popraviti ih prije nego što korisnici pribjegnu bakljama i vilama.

Neovlaštena pogreška 401 uobičajena je i uglavnom je rezultat nemogućnosti korisnika da strpljivo upiše svoje vjerodajnice za prijavu. Ipak, ova se pogreška može dogoditi i iz drugih razloga.

Zbog toga je važno razumjeti kako pristupiti problemu, kao i razumjeti ga kako pravilno riješiti.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map