Как да защитим уебсайта си от хакване (12 възможни начина)

Бизнес уебсайтът служи за магазин, тъй като често е първата точка за контакт с клиентите. Поради тази причина, отпуснатата спрямо външни заплахи за сигурността може да компрометира критичните бизнес отношения. В целия свят правителствата винаги са се стремили да възпират хакерите, като приемат строги закони за кражба на данни. Броят на случаите на нарушаване на данните обаче продължава да нараства.


Този нарастващ брой заплахи за сигурността на външни уебсайтове би трябвало да бъде от основно значение за всеки бизнес. Това е така, защото дори едно нарушение на сигурността може да повлияе на доверието на клиента, дори ако последствията са незначителни.

В тази статия ще разгледаме какво представлява сигурността на уебсайта, защо трябва да защитите уебсайта си и съвети за възпиране на хакерите.

Също така ще разгледаме как създаването на екип, посветен на разработването на Symfony във вашия екип, може да помогне за засилване на сигурността на уебсайта Ви.

Какво е сигурност на уебсайтове?

Сигурността на уебсайта е всеки план за действие, чиято цел е да предотврати неоторизиран достъп до данни и съдържание на уебсайта.

Що се отнася до сигурността на уебсайта …

85% от клиентите никога не биха се занимавали с уебсайт, който изпраща данните си до незащитена връзка.

Дори по-лошо…

82% от тях никога не биха рискували да сърфират в необезпечен уебсайт.

Въпреки тези тревожни статистически данни, повечето фирми продължават да третират сигурността на уебсайта като допълнителен проблем. Според доклад на Risk Based Security, през първата половина на 2019 г. са настъпили над 3800 нарушения, разкриващи повече от 4 милиарда записи.

Но това не е шокираща част …

От над 4 милиарда открити записи, 3,2 милиарда са в резултат на 8 нарушения на данните.

Защитата на уебсайта помага да защитите уебсайта си от следното:

DDoS атаки: Това е злонамерена атака, която нарушава нормалната работа на уебсайт. Това става чрез затрупване на заобикалящата инфраструктура на уебсайта с ненужен интернет трафик.

Зловреден софтуер: Използва се за разпространение на спам, кражба на чувствителна информация за клиентите и получаване на неоторизиран достъп до сайт.

Черен списък: Това води до нерегламентирано премахване на уебсайт от резултатите от търсачката. Той може също да включва маркиране с предупреждения, което отвръща посетителите.

Defacement: Заменя съдържанието на уебсайта със злонамерено съдържание.

Експлоатация на уязвимостта: Използва експлоатация на вратички в уебсайт като стари приставки, за да поеме контрола над уебсайт.

Като се има предвид, че хакерството се подпомага от автоматизирани скриптове, чистещи в интернет, за да се използват вратичките за сигурност на уебсайта, ето нашите топ 12 съвета, които ще ви помогнат да запазите сайта си безопасен онлайн.

hostingpill12 начина да избегнете хакване на уебсайта си

 1. Редовно актуализирайте софтуера си
 2. Използвайте HTTPS
 3. Потърсете SQL инжектиране
 4. Инвестирайте в автоматични архиви
 5. Инсталиране на защитна стена на уеб приложение (WAF)
 6. Засилете вашия контрол на достъпа
 7. Скриване на администраторски страници
 8. Ограничете качването на файлове
 9. Пробвайте портовете за предаване на имейл
 10. Защита срещу XSS атаки
 11. Опростете вашите съобщения за грешки
 12. Инсталирайте скенери за уязвимост на уебсайтове

Нека обясня подробно всяка точка.

1. Редовно актуализирайте софтуера си

актуализирайте редовно

Актуализацията на софтуера може да изглежда като очевидно предложение, но е от първостепенно значение при осигуряването на вашия уебсайт.

Собствениците на софтуер редовно пускат софтуерни лепенки и актуализации на защитата, за да защитят системите от уязвимости в сигурността като зловреден софтуер и вируси .

След като получите известия за актуализация, подканващи да актуализирате, уверете се, че спазвате незабавно. Например, ако използвате CMS или форум, винаги прилагайте актуализации и лепенки за защита, за да защитите уебсайта си.

2. Използвайте HTTPS

използвайте https

Винаги внимавайте за https и зелено заключване на изображението в лентата на вашия браузър всеки път, когато давате чувствителна информация. Тези два знака ще ви помогнат да сигнализирате дали определена уеб страница е безопасна или не.

SSL сертификатите ви помагат безопасно да прехвърляте чувствителна информация като лични данни, кредитни карти и информация за контакт между сървъра и уебсайта.

През 2018 г. Google Chrome внедри актуализация на защитата, която алармира посетителите на уебсайта дали на уебсайта има инсталиран SSL сертификат или не. Ако уебсайтът ви не е защитен, посетителите винаги ще отскачат, дори ако не събирате чувствителна информация.

3. Потърсете SQL инжектиране

внимавайте за sql инжекции

SQL Injection атаки се случват, когато хакерите използват URL параметър, за да направят промени във вашата база данни. В резултат на това те могат да получат неоторизиран достъп до вашия уебсайт.

Използването на стандартния Transact SQL излага уебсайта Ви на атаки SQL Injection. Това е така, защото те правят лесно да вмъквате нечестни кодове в заявката на уебсайта си.

За да избегнете подобни атаки, винаги използвайте параметризирани заявки, тъй като те са лесни за изпълнение. Излишно е да казвам, че параметризираните заявки се използват широко в много уеб езици.

4. Инвестирайте в автоматични архиви

автоматични архиви

Не можем да наблегнем повече на това да имаме уебсайт. Непрекъснато развиващият се характер на кибератаките означава, че никой уебсайт не е 100% безопасен. Последното нещо, което искате е да изгубите всичко на вашия сайт, просто защото сте забравили да го архивирате. Поради тази причина трябва винаги да имате актуализирана резервна версия на вашия уебсайт.

Наличието на актуална резервна копие прави възстановяването много по-лесно и по-евтино, въпреки неудовлетвореността, свързана със загуба на данни.

Ако имате проблеми с архивирането на данните си ръчно, можете да инвестирате в автоматичен инструмент за архивиране.

5. Инсталиране на защитна стена на уеб приложение (WAF)

web applicaiton защитна стена

Друг ефективен начин за възпиране на хакерите е инсталирането на защитна стена на уеб приложение. WAF се разполагат пред сървъра, където пресяват целия нежелан трафик и блокират всички опити за хакване.

Повечето съвременни защитни стени на уеб приложения са базирани в облак и се предлагат като plug-and-play услуги.

6. Засилете вашия контрол на достъпа

настройка за контрол на достъпа

Винаги сме склонни да вървим с еднакви пароли, които лесно се запомнят. Хакерите като хора са също наясно с тази слабост и са склонни да я използват. Като собственик на уебсайт уверете се, че създавате сигурни пароли, за да предотвратите неоторизирани опити за влизане от хакери.

Като алтернатива можете да използвате генератори на пароли, за да създадете защитени пароли със специална комбинация от знаци, букви и цифри.

7. Скриване на администраторски страници

скрий страниците на администратора

Скриването на вашите администраторски страници от индексирането на търсачките е друг трик, който можете да използвате, за да покриете вашия уебсайт. За това можете да използвате файл robots.txt, за да възпрепятствате администрирането на страниците на администратора да бъдат изброени в търсачките, поради което хакерите затрудняват да ги намерят.

Освен това можете да създадете допълнителен защитен слой, като ограничите достъпа за вход на уебсайта си до конкретни IP адреси чрез ASP.NET.

8. Ограничете качването на файлове

ограничете качването на файлове

Качването на файлове на уебсайт е често срещано явление. Особено важно е, когато клиентите искат да качват изображения или други документи. Въпреки това, колкото и да е полезно, последиците за сигурността от хостинг на съоръжение за качване на файлове на вашия уебсайт са доста значителни.

Без значение колко старателно са вашите системи в проверката на автентичността на качените файлове, злонамерените бъгове все още могат да се промъкнат. За да избегнете това, винаги съхранявайте качените файлове извън директорията webroot. Освен това винаги използвайте скрипт, докато достъпвате такива файлове, когато е необходимо.

9. Пробвайте портовете за предаване на имейл

сонда портове за предаване на имейл

Една от основните вратички, които атакуващите използват за хакване на уебсайт, не е самият уебсайт. Вместо това те използват вашите имейл портове, за да ги качат в уебсайта.

Поради това е важно да защитите своите имейл предавания. За целта е необходимо да отидете на настройките за имейл и да проверите портовете, чрез които общувате.

Ако предавате през POP3 порт 110, IMAP порт 143 или SMTP Port 25 портове, шансовете са големи, че вашите имейл предавания не са защитени. Въпреки това, IMAP порт 993, SMTP порт 465 и POP3 порт 995 са сравнително сигурни, тъй като са криптирани.

10. Защита срещу XSS атаки

защита срещу атака на xss

Нападението за скриптове на различни сайтове (XSS) възниква, когато злонамерен скрипт / и се инжектира в доброкачествен и надежден уебсайт.

По принцип този злонамерен скрипт работи от страна на клиента, манипулирайки съдържанието на страницата и краде информация. След това тази информация се връща обратно на нападателя, който може да я използва за вредни цели.

Има много начини да избегнете XSS атаки като валидиране на всички външни входове. Освен това можете да предотвратите XSS уязвимости чрез изход от потребителски вход. Избягването на потребителското въвеждане изисква да събирате и удостоверявате безопасността на данните, получени от външни страни, преди да ги предоставите на крайния потребител.

11. Опростете вашите съобщения за грешки

опростяване на съобщения за грешки

Грешките са голямо изключване за потребителите на уебсайтове и често могат да доведат до високи степени на отпадане. Трябва обаче да постигнете баланс между информацията, която да издавате, и това, което да откажете. Никъде другаде не се вписва поговорката „удари там, където най-много боли“, освен в съставянето на съобщение за грешка.

Изтичането на всички ваши тайни ви оставя изложени и нападателите могат да се възползват от такава информация, за да ударят там, където боли най-много. За да избегнете това, предоставете подкани за минимални грешки, без да разкривате подробности за изключението.

12. Инсталирайте скенери за уязвимост на уебсайтове

скенер за уязвимост на уебсайта

Ако не можете да определите къде се крият техническите слабости на уебсайта ви, може да бъде трудно да се поправи ситуацията. Един от най-добрите начини за справяне с това е чрез инвестиране в скенери за уязвимост на уебсайтове.

Тези скенери търсят всички уеб страници, идентифицират уязвимостите и предписват подходящо средство за защита.

Роля на развитието на Symfony в сигурността на уебсайтовете

Symfony е една от най-популярните PHP рамки с отворен код с MVC архитектура. Благодарение на своята подходяща сигурност за токен API, защита на CSRF и динамична сериализация, той се използва широко от вътрешни и отдалечени екипи за разработка за изграждане на високоефективни приложения и уебсайтове.

Това съчетано с навременни надстройки го прави рамката за избор за повечето проекти за развитие.

Заключителни мисли

Както можете да видите, сигурността на уебсайта докосва широк спектър от области. Като собственик на бизнес е важно да защитите уебсайта си. Отнасяйте се по същия начин, както бихте третирали заведение с тухли и хоросани, като използвате охранител. В заведение за производство на тухли и хоросани пробивите никога не могат да се случат изобщо, но не ви струва да сте подготвени.

С горните съвети за това как да защитите уебсайт, не трябва да ви липсват идеи за това къде да започнете. В злощастното събитие, което не е технологично, ИТ аутсорсингът ви позволява да наемете специализиран екип за разработка, който да ви помогне да осигурите вашия уеб сайт.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map