Какво е 404 не е намерена грешка и как да я поправим (обяснено с пример)

Когато търсещият кликне върху вашия уебсайт, техният браузър изпраща на вашия сървър информацията за съдържанието, до което искат достъп.


След това сървърът идентифицира страницата, която искат, и я изпраща обратно в браузъра на търсещия.

Сървърът отговаря на заявката на потребителя чрез HTTP код за отговор.

Сега, ако всичко се получи добре, търсещият ще кацне на страницата, без да вижда кода за отговор. От друга страна, ако има някакъв проблем във взаимодействието между сървъра и браузъра, ще се покаже съобщението за грешка.

Има два типа съобщения за грешка в браузъра.

Първо, 5xx грешки в сървъра показват, че сървърът е срещнал определен проблем, тъй като не е в състояние да отговори на заявката на търсещия.

Второ, грешките в браузъра 4xx показват, че има проблем с браузъра на клиента.

Вече писах за различни видове 4xx грешки в неотдавнашна статия и сега е време да се съсредоточим върху най-фрустрационните от всички тях.

Да, говоря за прословутото предупреждение “Съжалявам, страницата не може да бъде намерена”, което се чувства като кинжал в сърцето на всеки търсещ.

Това е грешката 404 Not Found, уведомяваща потребителя, че исканото им съдържание в момента не е достъпно.

Страницата не е намерена

Грешката 404 не е намерена

Грешка 404 е кодът за отговор на HTTP, изпратен от вашия сървър до браузъра на търсещия.

Това съобщение информира потребител, че сървърът работи, но исканата от тях страница вече не съществува на него.

Важно е да не бъркате съобщението за грешка 404 с DNS грешка, което показва, че името на сървъра не може да бъде намерено.

Значението на персонализирането на 404 страници за грешки

Както всяка друга 4xx грешка, 404 Page Not Found също е грешка от страна на клиента.

Обикновено се появява по три основни причини:

 • Потребителят неправилно въведе вашия уеб адрес. Дори и най-малката печатна грешка може да ни насочи към съвсем различен домейн или да доведе до появата на страницата 404.
 • Потребител кликнал върху счупената връзка. Това е външна връзка, водеща към страницата, която вече не съществува на вашия сайт.
 • Премахнахте исканото парче съдържание от уебсайта си или просто го преместите на друг URL адрес.

Вашата цел е да поддържате безупречни потребителски изживявания, като обясните какво се е случило.

Като за начало погледнете общите 404 страници, в които нападате, когато сърфирате онлайн. Обикновено започват с съобщението като „404 Грешка“, „404 не е намерено“, „404 страница не е намерена“, последвано от объркване на технически жаргон.

Какво правят търсещите в такива ситуации? Прекомерни, те изхвърлят такава страница и започват да търсят подобно съдържание.

За щастие можете да избегнете това, като персонализирате страниците си с грешки 404.

Вижте блестящата страница 404 от Лего.

страницата за лего не е намерена

Изображение, взето от официалния уебсайт на лего

Той ни учи на важен урок – простотата е ключова за увеличаването на потребителското изживяване:

 • Вместо да изберат опция за общ дизайн, те използваха своите Minifigures на своята страница 404.

Страницата за грешки на Lego 404 е забавна, като подчертава основните им черти, като игривост и дружелюбност. Използването на цветовете на марката, типографията, логотипите или изображенията на вашата страница 404 ви позволява да изградите доверие на потребителите и да повишите тяхната маркова информираност.

 • Те използваха естествен език, за да обяснят проблема.

Lego просто информира потребител, че причината за проблема е или стара връзка или страница, която е била преместена. Заменете сложни термини с прости обяснения и всекидневен език, който всеки може да разбере.

 • Те поддържат търсещите на сайта си.

Идеята е да вдъхновите търсещите да се върнат към началната ви страница. Например, предоставете връзка към началната си страница, връзка към вашата карта на сайта, лента за търсене, връзки към популярните ви публикации, връзки към (и снимки на) най-горещите ви продукти.

Не забравяйте да предоставите връзки към поддръжката на клиентите си или дори да добавите формуляр за контакт, тъй като това е един от най-лесните начини да получите отзиви на клиентите.

Намиране на грешка 404 на вашия сайт

Има много мощни инструменти, безплатни и платени, които могат да ви помогнат да идентифицирате и коригирате грешка 404 на вашия уебсайт.

Изберете тези, които предлагат опции за наблюдение в реално време, картографирайте всички места, където търсещите виждат грешка 404, и ще ви помогнат да прецените разходите за грешка 404..

1. Web Log Analytics

За начало бихте могли да използвате хостинг средата си за достъп до вашите журнални файлове.

Влезте в акаунта си в cPanel и отидете на File Manager. Той ще ви предостави подробни данни за дневника в желания период от време. Можете да използвате регистрационните файлове на уебсайтове, за да научите повече за това как търсачите са открили грешката.

Едно от най-големите му предимства е, че наблюдава всеки посетител на уебсайта, било то вашият клиент или роботите на Google.

Най-важното е, че тази информация може лесно да се отвори като Excel файл и след това да бъде класифицирана въз основа на кода на HTTP отговор.

2. Инструменти за обхождане

Инструментите за обхождане като Screaming Frog или DeepCrawl са съкровищница от информация за връзките към уебсайта ви. Те използват робот, който индексира вашия сайт подобно на Google.

Ароматизаторът сканира целия ви сайт и инструментът предоставя обширен списък на всички прекъснати връзки към него. По този начин лесно ще идентифицирате източника на грешката 404.

Един от основните проблеми с инструментите за обхождане е, че те имат ограничен обхват. Те сканират целия ви сайт, но какво ще кажете за другите канали, които хората използват, за да намерят съдържанието ви?

3. Инструменти за анализ

Много администратори на уебсайтове наблюдават грешки 404 Not Found от своя акаунт в Google Analytics. Това може да стане чрез проследяване на събития, което записва взаимодействията на потребителите с различни елементи на уебсайта.

Едно от най-големите предимства на тези инструменти се крие във факта, че те могат да ви информират как 404 грешки ви струват. Например, можете да класифицирате отчетите си от посетителите, навлезли в грешка 404, и от тези, които не са сравнявали поведението си.

Ако използвате WP сайт, Google Analytics от Yoast е един от най-мощните плъгини за вас. А именно, той автоматично маркира всички 404 грешки, така че можете да ги намерите директно в Google Analytics.

Всичко, което трябва да направите, е да отидете в „Поведение“ > Съдържание на сайта > Разбиване на съдържанието и след това вижте 404.html.

Единственият проблем с инструментите за анализи е, че те не предпазват уебсайта Ви от бъдещи грешки. Те ви информират само за нещата, които вече са се случили.

4. Инструменти за обратна връзка

Изграждането на връзки все още е една от най-важните SEO тактики. Тя ни позволява да печелим висококачествени връзки от авторитетни онлайн източници. Това не само ще повиши вашата класация, но и ще увеличи вашия онлайн авторитет.

А именно, след като блогърите разберат стойността, която предоставя вашето съдържание, те ще се свържат органично с него.

За да извлечете максимума от стратегията си за изграждане на връзки, трябва редовно да наблюдавате връзките си.

Целта ви е да проверите дали някой спам сайтове се свързва към вас или, още по-лошо, дали някой уебсайтове се свързва към несъществуващи страници на вашия уебсайт.

Има много проверки за обратни връзки, като Moz Pro, Ahrefs, Мониторни връзки и SEMrush, които ви позволяват да видите какви уебсайтове свързват към вашия уебсайт.

След като установите, че дадена връзка води до изтрита страница на вашия сайт, трябва да се свържете с блогър и да ги помолите да се свържат обратно към подобен ресурс във вашия блог.

Фиксиране на грешка 404

Открихте 404 грешки, така че трябва да ги поправите сега.

Разбира се, това зависи от източника на грешка 404.

Например, ако проблемът се крие в прекъсната връзка, направете това, което споменах по-горе – свържете се със собственика на уебсайта и ги помолете да заменят прекъснатата връзка с работещата.

Ако хората все още търсят съдържанието на страницата, която сте изтрили, това означава, че тя им донесе стойност.

За вас това е индикатор, че трябва да възстановите страницата. Разбира се, трябва да го направите само ако няма добра причина, поради която сте изтрили страницата на първо място.

Накрая можете да поправите грешката 404 с пренасочвания. По този начин казвате на сървър, който да насочва посетител от прекъсната връзка към работеща:

 • Създайте пренасочвания ръчно във .htaccess файла, конфигурационен файл, който контролира функциите на Apache сървъра. Той се поставя в основната директория на вашия сайт. Първо ще трябва да подчертаете, че искате да направите пренасочване на изявление и след това да изберете пренасочването 301 (Преместено постоянно). След това искате да посочите връзката, към която пренасочвате, както и връзката, към която искате да пренасочите URL адреса.
 • Използвайте плъгин за пренасочване. Това е по-прост начин за създаване на пренасочвания. Някои от най-мощните плъгини за пренасочване за WordPress са пренасочвания, лесно пренасочване HTTPS, пренасочване 301 и автоматично пренасочване на WP 404 към подобна публикация.

Опаковане

404 Неоткрити страници нараняват вашето онлайн присъствие на толкова много нива.

Освен, че влияят на вашите SEO класации, те навредят на потребителските преживявания. Днешните търсачи са технологични.

Те ценят своето време и не искат да губят време на дефектни страници на уебсайтове. Ето защо трябва да наблюдавате 404 грешките на вашия уебсайт и да ги поправяте съответно.

Разбира се, страниците и съдържанието се изтриват постоянно. Колкото и да са внимателни, търсещият все пак ще въведе неправилно вашия адрес или ще кликне върху връзка, която не работи.

Ето защо трябва да създадете персонализирани страници, които да отговарят на тях, да ги информират и вдъхновяват да останат на вашия сайт.

Надявам се това да помогне!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map