Какво е пренасочване 301 и как да го настроите (обяснени 2 метода)

Уебсайтовете са се превърнали в дигитална идентичност за бизнеса и поради интензивната конкуренция е неразделно да актуализират тези уеб портали. В противен случай, поради остаряло присъствие в мрежата, онлайн марка може да излезе от пазара.


За да поддържате уебсайт свеж и подходящ, е важно да го препроектирате на редовни интервали от време. Но преразглеждането на вашия уеб портал не е толкова лесно, колкото изглежда.

Трябва да разработите стабилна стратегия, за да гарантирате, че вашите клиенти и търсачките са насочени към най-новата версия на URL адреса.

Все още объркан? Нека направим подробен анализ, за ​​да разясним основните положения.

Какво е 301 пренасочвания?

В случай, че решите да преместите бизнеса си на нов уебсайт, ще има изискване за пренасочване на уеб трафика към новия URL адрес.

Пренасочването 301 е команда, използвана за насочване на търсачките и посетителите на вашия сайт към различен URL адрес, който не е този, който те избират от страницата с резултати от търсачката, нито този, който първоначално са въвели в браузърите си..

301 пренасочвания

Източник на изображението: netdna-ssl

За да настроите правилно (технически) 301 пренасочвания на уебсайта си, можете да наемете опитна компания за уеб разработки, която има богат опит в подготовката на безпроблемни пренасочвания на карти и прилагането им по най-добрия възможен начин.

Но независимо от наемането на професионалист, за вас е също толкова важно да придобиете представа как работят тези пренасочвания и поради какви причини трябва да ги използвате?

Кои са основните причини, по които може да искате да приложите 301 пренасочвания?

 1. Имате чисто нов уебсайт или уеб страница и искате да внедрите постоянна пренасочване
 2. Неправилни страници или URL адрес
 3. При преминаване към HTTPS
 4. Основен ремонт на вашия уеб портал (препроектиране)
 5. Промяна на URL адреси по някаква причина
 6. Когато премахвате съдържание или коригирате някои проблеми, свързани със съдържанието
 7. Решаване на проблеми с динамичните URL адреси
 8. Промяна или сливане на домейни
 9. Максимизиране на авторитета на домейна чрез свързване на уеб преобразувания с един URL адрес

Как работят 301 пренасочвания?

По принцип команда за пренасочване 301 показва, че посетителите на сайта и търсачките знаят, че определена страница е преместена на друга страница за постоянно. Целият процес може да бъде разделен на следните три стъпки:

 • Потребител или търсачка пристига на оригинален URL адрес
 • Командата за пренасочване 301 ги отвежда до новия URL адрес, който не е този, който са въвели в браузъра.

III. Процесът на пренаписване на URL започва отначало

Нека проучим изображение, показано на Moz, за да разберем целия процес, в който действително работят 301 пренасочвания:

301 пренасочвания работят

Как 301 пренасочване влияе на SEO & Класиране на уеб портал?

Класирането на страници или SEO ефективността на уебсайт директно се влияе от пренасочванията на 301. Той може да има или отрицателно, или положително въздействие върху класацията на страниците на вашия уеб портал.

Наличието на опит в правилното прилагане на 301 пренасочвания може да бъде интегрален инструмент за оптимизиране на уебсайта Ви за по-големи реализации.

301 пренасочвания са известни също като постоянни пренасочвания и следователно всички качества на пренасочената страница като MozRank, орган на страницата, стойност на трафика, PageRank и др. Ще бъдат приписани на страницата за заобикаляне.

Това прави, че страницата за обиколка представлява пренасочената напълно.

В резултат на 301 пренасочвания старата страница се елиминира от индекса на Google, а новата заема мястото си.

Постепенно Google, както и другите основни търсачки, започва да дава на вашия нов домейн предпочитание пред стария по отношение на SEO класации.

Нека го разберем с помощта на блок-схема:

301 пренасочване

Източник на изображението: Hostinger

С помощта на 301 пренасочвания става по-лесно да промените старото съдържание и да направите редизайнът на уеб сайта безпроблемен. Също така, той помага за безпроблемното прехвърляне на авторитета и правилното настройване на пренасочването повишава SEO ефективността на вашия уебсайт.

Нека разгледаме няколко основни предимства от прилагането на точни 301 пренасочвания:

 • Няма шанс за дублирано съдържание, тъй като търсачките ще разглеждат пренасочената страница като отделна единица.
 • Ежедневните ви посетители на сайта няма да намаляват и няма да кацат на страница с грешка „404 страница не е намерена“.
 • Класирането на страниците ви ще остане непокътнато и лесно можете да прехвърлите авторитета на стария URL адрес на новия, който ще ви помогне да задържите последователите си, като ги пренасочите към страницата за заобикаляне.

Как да настроите 301 пренасочвания?

Е, има няколко начина, които уеб експертите могат да използват за настройка на 301 пренасочвания. Тези пренасочвания могат лесно да бъдат настроени както за една уеб страница, така и за цял домейн.

Настройването на 301 пренасочвания е изключително важно, защото тези пренасочвания могат да осигурят на посетителите на вашия сайт безпроблемно изживяване. Също така, това може да им попречи да се забият в задънена улица.

Метод 1. Редактиране на вашия .htaccess файл за изпълнение на 301 пренасочвания

Можете да настроите пренасочване 301, като редактирате вашия .htaccess файл и за това трябва да влезете в своя Център за контрол на акаунти (ACC) и да отидете в лявата странична лента и да кликнете върху Domains.

Изберете функцията „Управление на вашите домейни“ от падащия списък и изберете тази, която искате да пренасочите.

Сега трябва да отидете на „Управление на уеб настройките“, които можете да намерите от падащия списък на секцията Уеб настройки.

Трябва да кликнете върху опцията „Преглед или редактиране на вашия .htaccess файл“, в случай че вече имате .htaccess файл.

Но ако никога не сте създавали такъв файл, можете да щракнете върху опцията „Създаване на .htaccess файл“. Нека разберем този процес с помощта на екранна снимка:

301 htaccess за пренасочване

Източник на изображението: Pair

И накрая, за да настроите 301 пренасочвания, трябва да включите няколко реда във вашия .htaccess файл, който може да бъде разделен допълнително на две основни категории:

 • Пренасочване 301 / http://www.new-domain.com/ (настройка на пренасочване за една уеб страница)
 • Пренасочване 301 /old-file.html http://www.domain.com/new-file.html (Настройване на пренасочване за цял домейн)

След като завършите тази стъпка, трябва само да щракнете върху Запазване на промените, само ако вече имате .htaccess файл. Или натиснете Създаване на файл за добавяне на нови .htaccess файлове.

Метод 2. Използване на WordPress приставки за настройка на 301 пренасочвания

Плъгинът за пренасочване на WordPress също може да помогне на уебмастърите при настройването на 301 пренасочвания. Също така този плъгин може да ви помогне да следите 404 грешки. Можете да намерите този плъгин в директорията на плъгини WordPress.

301 плъгин за пренасочване на wordpress

Източник на изображението: Входящо сега

За целта първо трябва да инсталирате и активирате приставката. След приключване на процеса на активиране трябва да посетите секцията „Инструменти“ и да кликнете върху „Пренасочване“, за да настроите пренасочванията си.

Тук можете да поставите стария URL, както и новия целеви URL адрес. След като поставите и двете, просто трябва да натиснете „добавяне на пренасочване“, за да завършите процеса на настройка на 301 пренасочвания.

Можете да разгледате изображението, дадено по-долу и да разберете как да изпълните целия процес.

301 процес на пренасочване

Източник на изображението: WPBeginner

301 пренасочвания могат да помогнат на уеб порталите ви да се представят по-добре по отношение на SEO и да запазят своята база за посетители, ако се изпълняват правилно.

Но неподходящият подход за настройка на тези пренасочвания може да навреди на класирането на страниците ви и може да ви накара да загубите ценните си клиенти.

заключение

С две думи, пренасочване 301 може лесно да се настрои, като следва гореспоменатите най-добри практики. Освен това, той може да бъде един от най-добрите инструменти за оптимизиране на вашия уебсайт за максимална видимост.

Освен това чрез 301 пренасочвания можете да сте сигурни, че онлайн трафикът е насочен към най-актуализираната версия на вашия URL адрес.

Но за да се гарантира, че тези пренасочвания няма да окажат неблагоприятно въздействие върху вашата класация и органичен трафик, подходящият подход за създаването им е задължителен.

Така че, пожелаваме ви успех със следващата ви стратегия за пренасочване на уеб портал и може би ви дава възможност да получите богати награди в бъдеще.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map