Какво представлява грешката 502 Bad Gateway и как да я поправим (Лесно ръководство за отстраняване)

Едно от нещата, които със сигурност смущават както потребителите, така и собствениците на мрежи, е виждането на код за грешка, който се появява на уебсайта или на една от неговите страници. Един от тези досадни вредители е грешка 502 или грешна грешка в шлюза.


Въпреки че не е толкова често срещан като другите грешки в сървъра, този е особено обезпокоителен, когато се случи, особено тъй като често е трудно да се намери коренът на проблема.

Но какво точно е 502 лоша грешка в шлюза?

502 лоши шлюза
Просто казано, тази грешка е код на състоянието на HTTP (Hypertext Transfer Protocol) и възниква, когато един онлайн сървър не получи или смята, че не е получил правилен отговор от друг онлайн сървър.

Това може да се случи с всеки от всяка настройка, всеки браузър и всяко устройство. Ето защо, нека да видим какво причинява тази грешка и как да я поправим и да се отървем от нея завинаги.

Бандата 5xx

Както може би вече знаете, 502 не е единствената грешка, която може да възникне сред 500-те серии грешки, които просто чакат да ви съсипят деня. Това каза, ето няколко от най-често срещаните и най-важните грешки от групата 500, които трябва да сте наясно.

 • 500 вътрешна сървърна грешка – вашият уеб сървър ще покаже тази грешка, след като срещне условие, което не й позволява да изпълни задачата си, т.е. заявка на клиента.
 • 501 Не е реализиран – сървърът не може да поддържа или разпознава метода на заявка. Липсва му функционалността за обработка на заявката, така че тя отговаря с тази грешка.
 • 502 Bad Gateway – сървърите се сражаваха и сега те не си говорят един с друг. Шегува се встрани, докато действа като прокси или шлюз, вашият сървър не получи правилен отговор от възходящ сървър при опит да обработи заявката.
 • 503 Услуга не е налична – Временно състояние, когато сървърът не е достъпен за обработка на заявки, защото или се случва поддръжка или в момента е претоварен.
 • 504 Gateway Timeout – Сървърът, докато действа като прокси или шлюз, не получи отговор навреме от друг сървър, като DNS, например, така че не може да обработи заявката.
 • 505 HTTP версия не се поддържа – грешката му възниква, когато вашият уеб сървър не може или не поддържа версията на версията на HTTP протокола, произлизаща от заявката. Грешката обикновено съдържа описание защо сървърът няма да сътрудничи.
 • грешка 502

Причините за 502 Грешка

В повечето случаи грешката 502 е просто хълцане в комуникацията между два онлайн сървъра. Нищо основно и нищо твърде сериозно. Въпреки това, да разберете какво точно е причинило грешка 502, често може да бъде доста предизвикателство.

Основната причина е, че тази грешка възниква между два онлайн сървъра, над които нямате абсолютно никакъв контрол.

За собствениците на уеб сайтове, които сами по себе си не са разработчици, наличието на такъв във вашия екип може да бъде много полезно при справяне с подобни грешки. Можете да проверите онлайн за работни места на софтуерния инженер, за да получите ясна картина на това, което може да очаквате от програмист, ако решите да наемете такъв.

Нещо повече, тази грешка може да се прикрие като различни други съобщения за грешка, като 502 Proxy Error, HTTP 502, 502 Bad Gateway NGINX и т.н. Във всеки случай, преди да загубите здрав разум относно това, което може да е причинило грешката, ето няколко най-често срещани причини.

 • Сървърът за произход не работи – Просто казано, вашият сървър може да не работи правилно. Коренът на проблема ви може да е проблем със свързаността, престой в сървъра, претоварване, твърде много трафик и т.н..
 • Проблеми с името на домейна – Този проблем възниква, когато домейнът не определя правилно IP адреса. Неправилните DNS записи, зададени като ниво на хостинг на домейни, може да са причина за този проблем. Също така, промените, направени в DNS, вероятно нямаха достатъчно време за разпространение в световен мащаб, така че възниква грешката. Това може да се дължи на бавни TTL (Time To Live) фактори.
 • Заявката е блокирана от защитната стена – А, да, добрата добра защитна стена и нейните проблеми за сигурността. Когато се съмнявате в проблема, проверете защитната стена. В повечето случаи основният начин за грешка 502 всъщност е защитната стена. Той може да блокира заявки между обслужвания, особено на уебсайтове на WordPress, които имат приставки за сигурност. Нещо повече, това може да бъде и защитата на DDoS.
 • Грешка в сървъра – Вашият сървър ритна кофата. Има няколко причини това да се случи. Например сървърът е офлайн поради поддръжка, сървърът се е сринал или съдържанието на сървъра е в нарушение на условията и условията на доставчика..
 • Грешка в браузъра – Вярвате или не, често причината за нашите 502 са разширенията на браузъра. Това е особено вярно, когато имате разширения на AdBlock, които предпазват потребителите от досадни реклами и изскачащи прозорци. Друга причина може просто да е остаряла версия на браузъра в употреба.

Фиксиране на грешката 502

Сега стигаме до интересната част. Поправянето на грешка 502 често е толкова просто, колкото се получава. От гледна точка на потребителите, това може да бъде толкова лесно, колкото презареждането на страницата. Има няколко начина за поправяне на тази грешка и ето няколко от тях.

 • Презаредете страницата – Да, четете това право, просто презаредете страницата и грешката може да бъде изчезнала завинаги. Както споменахме по-рано, лошото нещо може просто да се нуждае от малко повече време.
 • презаредете страницата

 • Стартиране на нова сесия на браузъра – Друго решение е да затворите всичко, да изчистите историята на сърфиране, бисквитките и кеша и да започнете нова сесия. Нова частна или инкогнито сесия също може да помогне за отстраняване на грешката.
 • изчистете бисквитките, за да избегнете грешка 502изчистете кешираните изображения, за да избегнете грешка 502

 • Рестартирайте компютъра – ако всичко се провали, нулирайте устройството и опитайте отново.
 • Опитайте друг браузър – Проблемът може да е свързан с браузъра, така че опитайте друг, като Google Chrome, Mozilla Firefox и т.н..
 • Върнете се по-късно – Нещата изглеждат доста безнадеждни, ако сте опитали всичко по-горе да поправите грешката. Може да се опитате да се свържете с вашия доставчик на интернет услуги или уебмастъра, но отново, просто отидете да си вземете кафе и да се върнете по-късно, грешката може да се отстрани до момента, в който се върнете.

Решение за разработчиците

Гледната точка на програмиста се различава от потребителската. Фиксирането на грешката 502 като уеб мениджър също може да бъде безпроблемно. Ето защо, ето няколко решения на 502 за разработчиците.

 • Опитайте се да разберете дали сървърът нагоре по течението е достъпен чрез проследяване на маршрута или ping за тестване на IP сървъра.
 • Използвайте инструментите за тестване на DNS, за да проверите дали квалифицираното име на домейн се разрешава правилно.
 • Проверете регистрационните файлове за грешки в сървъра или уебсайта, за да видите дали има определена грешка в сървъра.
 • За WordPress сайтове, опитайте временно да преименувате папката „wp-content / plugins“, за да изключите приставките като възможна причина за грешката.
 • Проверете журналите на защитната стена за признаци на блокове.

Заключителна дума

Сред всички възможни грешки, които могат да възникнат на сървъра или на уебсайта, грешката 502 лош шлюз не е най-лошото от лота. Въпреки това, все още е проблемно.

Въпреки че може да бъде разрешен бързо и ефективно, той може да посочи по-сериозни основни проблеми, които могат да причинят по-сериозни проблеми в бъдеще, поради което си струва да проверите малко по-нататък, когато се случи.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map