Най-добрите Node.js хостинг доставчици за 2020 г.

Node.js е сравнително по-нова технология и е тенденция навсякъде, особено в уеб разработката. Той има няколко предимства и вероятно това е и една от причините популярността му да нараства.


Node.js беше пуснат за първи път през 2009 г. и има своята стабилна последна версия, пусната през 2018 г..

С Node.js може да се използва една единна платформа за клиента, както и скриптове от страна на сървъра. Малко от топ марките включват – GoDaddy, Groupon, LinkedIn, Netflix, Microsoft, PayPal, Yahoo, Walmart, за да назовем няколко.

Защо трябва да използвате?

Е, ако все още мислите дали Node.js е полезен; след това позволете ми да ви дам няколко предимства от използването на Node.js.

Определено Node.js е модерна технология и осигурява нова перспектива за уеб разработката.

 • Node.js е лек, мощен, ефективен и бърз
 • Потребителите могат да имат един унифициран език за цялостно уеб развитие, за разлика от традиционния подход, при който един език се използва за развитие от страна на клиента, а друг за разработка от страна на сървъра..
 • Node.js няма стръмна крива на обучение. След като се научи, това може лесно да се използва за цялостно разработване на уебсайтове.
 • Разработката с помощта на Node.js е лесна, а също така се ускорява много бързо, поради лекотата на технологията. Предлагат се няколко JS инструмента с отворен код
 • Node.js има огромна поддръжка на общността, която осигурява голям брой JS инструменти с отворен код на редовни интервали.
 • Технологията е изградена за мащабируема среда. Това е най-подходящият избор на технология за архитектура на микросервизи. Лесно е да добавите нови модули към логиката на приложението.
 • Node.js има по-бързо време за реакция. Той създава ограничен брой нишки, докато обработва голям брой едновременни заявки. Благодарение на това са ангажирани по-малко ресурси и следователно времето за реакция е по-бързо.
 • Node.js може да работи на почти всички платформи като Windows, Unix, MacOS, FreeBSD и много други.

Докато планирате да се адаптирате към Node.js, вие също така трябва да знаете най-добрия доставчик на Node.js на пазара.

Проведох обширни изследвания и съставих този списък с безплатни и платени доставчици на хостинг услуги на Node.js.

Тук сме дали ранг въз основа на нашия опит.

Най-добрият хостинг на Node.js за 2020 г.

Node.js хостинг
съхранение
Bandwidth
Цена / мес.
Моята оценка
Smarteraspнеограниченнеограничен$ 2.95★★★★★
A2 хостингнеограниченнеограничен$ 3.92★★★★
Bisend10GB SSD50GB$ 2.95★★★★
Fastcomet15 GB SSDUnmetered$ 2.95★★★★
SiteGround480GB SSD10TB$ 269.00★★★★

Без допълнително обобщение, нека се потопим в подробен преглед на всеки хостинг на Node.js.

През тази публикация ще ви преведа през различните най-подходящи доставчици на Node.js.

Най-добра стойност на Node.js хостинг като цяло (5) | Безплатен Node.js домакин (3)

Нека започнем с това, като предоставя 5 хостинг на Node.js с най-добра стойност.

1. Smarterasp.net

smarterasp-лого Smarterasp.net, по-известен с ASP.net хостинг, предоставя и хостинг услуги Node.js.

Това за пръв път стартира през 1999 г. и има клиентска база от над 343, 196. Във всеки момент от cPanel можете да активирате хостинг на Node.js.

Ето плана на Smarterasp.net Node.js включва:
Smarterasp.net nodjs план

Основният план, както и най-модерните планове, включват повечето от функциите. Те се различават само по конфигурация.

С основния план получавате общи функции за хостинг, специфични за Windows хостинг функции, MySQL и скриптове, за да посочите няколко.

Техническата конфигурация включва-

 • Функции на Windows 2016/2012 като IIS 10.X, IIS 8.X достъп
 • Поддръжка за MySQL и MSSQL. Поддържа се MSSQL 2016, 2014, 2012, 2008
 • Функции за хостинг на имейл като уеб поща, SMTP, POP3, IMAP и други основни функции
 • Поддръжка за скриптове, която включва няколко функции, заедно с node.js
 • Няколко предварително инсталирани компоненти като PHPMailer, CDO, JMail и други

Smarterasp.net Удобства:

Скорост и надеждност – Smarterasp.net осигурява значителна скорост. Той има облак на SSD сървър на приложения, облак за съхранение на файлове в SSD, CloudFlare CDN.

Освен това гарантира 99,9% продължаване.

Безплатна пробна версия – Можете да опитате техните безплатни хостинг услуги за пробен период от 30 дни. Това включва и безплатна пробна поддръжка, която е 24/7. С пробната версия получавате и временно име на домейн.

Ако го споделите, получавате допълнителен кредит от 30 дни. Общо можете да имате безплатна пробна версия от 60 дни. За разлика от други хостинг платформи Node.js, Smarterasp.net ви позволява да имате дълъг пробен период, за да изследвате неговите функции и достъпност.

Поддръжка за добавки – Smarterasp.net има списък с инсталация с едно щракване за няколко приложения. Малко от тях са Acquia Drupal, Umbraco, DasBlog, BlogEngine.net и много други.

Включени са и няколко предварително инсталирани компонента. Това включва – PHPMailer, JMail, ADO.net, CDO, FSO и няколко други.

Сигурност – Smarterasp.net има защитна стена за защита на трафика. Отделно от това, той има антивирусна и анти-спам защита. Включено е автоматично архивиране на данни.

Той поддържа SSAE 16 SOC 2 Тип 2 съответствие.

Поддръжка за клиенти на Smarterasp.net:

Smarterasp.net разполага с голяма колекция от база знания и уроци на своя уебсайт. Можете да достигнете до тях чрез чат на живо, имейл, телефон и билети. Има и раздел от уебсайта, посветен на често задаваните въпроси.

Техният чат на живо е изключително бърз и отзивчив. Ще получите отговор почти мигновено. Също така, представителят за поддръжка на клиенти предостави някои бързи справочни връзки от уебсайта.

Смарта ~ 1

Започнете с SmarterASP.NET

2. Хостинг на A2

а2-хостинг-логоКато начало, нека да поговоря за A2 хостинг за Node.js хостинг.

За първи път стартира през 2001 г. и осигурява поддръжка за хостинг, базиран на Linux и Windows.

A2 хостингът разполага с широка гама от удобни за разработчиците функции, специално разработени за хостинг на Node.js.

A2 хостингът предоставя 3 различни хостинг планове-

Характеристика
LITE<
SWIFT
TURBO
съхранениенеограниченнеограниченнеограничен
Bandwidthнеограниченнеограниченнеограничен
SSL & SSDБезплатноБезплатноБезплатно
Контролен панелCpanelCpanelCpanel
Брой сайтове1неограниченнеограничен
Цена$ 3.92 / месец$ 4.90 / месец$ 9.31 / месец

Вижте пълните планове за Node.js на A2 хостинг тук..

С основния план получавате поддръжка за 1 уебсайт, неограничено съхранение, неограничена честотна лента. Ами не само това, можете по всяко време да си върнете парите.

Други неща, които ви харесват – неограничен месечен трансфер на данни, cPanel достъп, 25 имейл адреси, 5 MySQL бази данни, 1 домейн, 5 поддомейни и 25 паркирани домейни.

Техните технически конфигурации поддържат-

 • RAID 10 съхранение
 • SSD за OS, база данни и файлове
 • Turbo сървър за поддържане на 20 пъти по-бърза скорост за план Turbo
 • 1 x 2.1 GHz до 2 x 2.1 GHz ядра
 • CloudFlare безплатен CDN
 • Минимум 12 основен сървър
 • Минимум 64 GB RAM сървър

A2 хостинг функция:

Скорост – По отношение на скоростта A2 хостингът е бърз благодарение на инфраструктурата си, както и на допълнителното предимство на хостинга на Node.js.

a2hosting скорост

Тест за скорост на хостинг сървъра A2 – A +. Кредит: Bitcatcha

CloudFlare CDN заедно с минимум 12 ядрен сървър и минимум 64 GB RAM сървър добавя към скоростта.

Надеждност и бързина – A2 хостингът гарантира 99,9% продължаване. Тя има четворна излишна мрежа с балансиран брой акаунти на всеки сървър. Това помага да се балансира натоварването на всеки сървър, което прави услугите им по-надеждни.

A2 хостингът има излишна мощност, заедно с умело настроени сървъри. Всичко това е комбинирано с 24/7 мониторинг на мрежата.

Характеристики на разработчиците – A2 хостингът има широка поддръжка за различни технически спецификации. Така че, ако сте технически здрави и искате да изпробвате множество технологии, това е добър избор.

Той има поддръжка за множество PHP версии. Поддържа или 5 бази данни, или неограничени бази данни, въз основа на избрания план.

Поддържа база данни MySQL 5.6, PostgreSQL 9.6, SSH, Rsync, Node.js, Apache 2.4, Git, CVS, Subversion и Mercurial. A2 хостингът допълнително поддържа и Python 2.6, 2.7, 3,2, Ruby 1.8, PERL 5.10, FTP и SSL.

Контролен панел – cPanel, включен в A2 хостинг, е лесен за използване. Това осигурява многоезична поддръжка. Softaculous поддържа инсталирането с няколко клика на няколко приложения. CPanel поддържа бърза настройка на приложения за google, заедно с уеб-базиран файлов мениджър.a2hosting-CPANEL

С помощта на cPanel можете да получите достъп до множество функции за електронна търговия. Можете да имате инсталация с едно кликване за Magento, OpenCart, PrestaShop, AbanteCart. Други популярни настройки с едно кликване включват – WordPress, Joomla, Drupal, CubeCart, B2evolution, phpBB и SMF.

Анализ – A2 хостингът има добра колекция за електронна търговия и анализи. С това можете да получите достъп до сурови лог файлове, статистика за посетители на Webalizer и AWStats. Можете да анализирате статистиката на уебсайта и статистиката на посетителите.

Като част от промоцията на уебсайтове получавате безплатни рекламни кредити за Bing и Yahoo, свържете се с имейл маркетинговия пробен период и уебсайтът ще бъде посочен в Google в рамките на 24 часа.

A2 Хостинг поддръжка на клиенти:

A2 хостинг може да се намери по телефон, имейл, билети и чат на живо. Има отделна поддръжка за отговор на запитвания за съществуващи услуги. Отделно от това има подкрепа за продажбите и фактурирането. Той гарантира денонощна поддръжка на клиенти.

Техният уебсайт има специална база знания, която обхваща различни теми. Темите включват ръководства за настройка, ръководство за cPanel и няколко други теми.

За да проуча по-нататък това, опитах техния вариант за чат на живо. Чатът на живо беше почти незабавен и представител на поддръжката на клиенти предостави отговори на всяко запитване.

A2HOST чат

Започнете с A2 хостинг

3. Бисенд

Bisend-логоBisend бе пуснат за първи път през 2011 г. Той е популярен за хостинга си ASP.net и предоставя хостинг услуги Node.js.

Bisend е добре известен с използването на най-новите технологии, гъвкавото ценообразуване и поддръжката на клиентите.

Той има 3 различни опции за ценообразуване-

Характеристика
стандарт
професионалист
Бизнес
съхранение10GB SSDНеограничен SSDНеограничен SSD
Bandwidth50GBнеограниченнеограничен
Имейл акаунти50100неограничен
Брой сайтове15неограничен
Цена$ 2.95 / месец$ 5.45 / месец$ 9.95 / месец

Вижте пълните планове за Node.js на Bisend хостинг тук..

Всички тези планове са изключително за хостинг на Node.js. Основният план използва стандартни сървъри. Включен е безплатен SSL с този план. Той поддържа Plesk оникс за лесно управление.

Включените технически спецификации са-

 • Поддържане на SSD дисково пространство между 10 GB до неограничен на базата на плана
 • 50 GB до неограничена честотна лента
 • Плановете включват стандартен сървър, 2x по-бързи сървъри и 4x по-бързи сървъри
 • Два центъра за данни – САЩ и Хонконг
 • Поддържа PHP 7.x, MySQL 5.6

Характеристики на Bisend:

Скорост – Bisend има добра скорост, за да поддържа хостинг на Node.js. Разполага с пълно SSD устройство за съхранение. Сървърите са 24 ядра и имат около 64 GB памет, което осигурява добра скорост и висока производителност.bisend

Тест за скорост на хостинг сървъра на Bisend – A +. Кредит: Bitcatcha

Добавки – Plesk onyx е лесен за използване и осигурява инсталиране с едно щракване на няколко приложения. Можете лесно да добавяте приложения Node.js от тук.

Това осигурява поддръжка на различни инструменти за WordPress. Човек може лесно да вземе архивиране и възстановяване оттук. Можете да прехвърляте сайта на WordPress, да актуализирате автоматично WordPress теми, изходни кодове и приставки.

Връщане на пари: Bisend предлага 30-дневна гаранция за връщане на парите. Това е включено и за хостинг на Node.js.

Сигурност: Bisend осигурява автоматично архивиране на данни. Освен това има антивирусна и анти-спам защита. Това предотвратява хакерството на уебсайтове.
Включен е и SSL сертификатът.

Поддръжка на клиенти на Bisend:

Уебсайтът има блог раздел, който също служи като база от знания. Включен е и FAQ. Отделно от това, можете да достигнете до тях чрез чат на живо, телефон, имейл или чрез повишаване на билет.

Опитах опцията им за чат на живо и става изключително бързо. Те гарантират 24/7 поддръжка и това е вярно. Представителят на поддръжката на клиенти бързо предостави някои подробности на запитванията.BISEND ~ 1

Започнете с Bisend

4. Fastcomet

fastcomet-лого-FOR-строителFastComet бе пуснат за първи път преди 9 години и пусна обществена услуга за хостинг в облак през 2013 г. Той има над 45000 клиенти в 83 държави.

FastComet интегрира най-новите технологии, за да осигури висока скорост и производителност.

FastComet има 3 различни плана:

Характеристика
FastCloud
FastCloud Plus
FastCloud Extra
съхранение15 GB SSD25 GB SSD35 GB SSD
BandwidthUnmeteredUnmeteredUnmetered
CPU ядра2 ядра4 ядра6 ядра
RAM2 GB3 GB6 GB
Брой сайтове1неограниченнеограничен
Цена$ 2.95 / месец$ 4.45 / месец$ 5.95 / месец

Вижте пълните планове на Node.js за FastComet хостинг тук..

С основния план получавате 15 GB SSD съхранение, 2 GB RAM и неметриран трафик. Основният план започва от $ 2,95 / месец и има подновяване от $ 9,95 / месец.

Техната техническа конфигурация поддържа-

 • SSD памет от 15 до 35 GB
 • 2 ядра до 6 ядра
 • 2 GB до 6 GB RAM
 • Безплатно управление на DNS
 • Поддръжка за Bash, Python, Perl, MySQL

Характеристики на FastComet:

Ценообразуване – FastComet има много достъпни цени. Основният план започва от $ 2,95 на месец. Ако по някаква причина смятате, че вашият уебсайт Node.js ще изисква повече ресурси, тогава можете да надстроите до по-висок план, който струва $ 5,95 / месец.

Скорост – Скоростта определено е допълнително предимство, което получавате с FastComet. Излишно е да казвам, че използва най-новите технологии, за да осигури висока производителност и надеждни услуги, заедно с голяма скорост.бърза скорост

Тест за скорост на хостинг сървъра FastComet – A +. Кредит: Bitcatcha

Тя включва CloudFlare CDN, пакетиране с JavaScript, оптимизация на браузъра, оптимизация на заглавната част на кеша, gzip, компресиране на данни без загуби, асинхронно зареждане на ресурси за осигуряване на оптимизирана производителност.

Сигурност – Сигурността е нещо, което FastComet заема висок приоритет. Той има повечето основни функции за сигурност като част от плана. Това включва мрежовата защитна стена, защитната стена на уеб приложението, грубата сила.

Освен това всички хостинг планове включват безплатна мрежа за доставка на съдържание (Cloudflare CDN).

fastcomet ssd

Други включени функции за защита са защита от злонамерен софтуер, защита с парола, двуфакторна автентификация, сигурност на сървъра на BitNinja, изолиране на акаунта, CageFS сигурност. Плановете за хостинг на Node.js включват ежедневно архивиране, както и постоянен мониторинг на сървъра.

Безплатна пробна версия – FastComet има 45-дневна гаранция за връщане на парите за всички планове. В допълнение към това за хостинг на Node.js обаче получавате и 14-дневна безплатна пробна версия.

Това е част само от хостинга на Node.js и позволява на потребителите да изпробват уебсайта си през хостинг на Node.js, преди да се ангажират с конкретен план.

Поддръжка за клиенти на FastComet:

FastComet има добра поддръжка на клиенти чрез имейл, чат на живо и телефон. Осигурява 24/7 поддръжка. На техния уебсайт ще намерите няколко полезни ресурси и безплатни уроци, които могат да ви помогнат да стартирате своя уебсайт.

Опитах опцията им за чат на живо. Това е изключително бързо и агентът за поддръжка на клиенти бърза да предостави някаква удобна информация.fastcomet nodejs чат

Започнете с FastComet

5. SiteGround

SiteGround-логоДруга добре известна хостинг платформа Node.js включва SiteGround.

SiteGround бе пуснат за първи път през 2004 г. и обслужва повече от 1 000 000 домена по целия свят.

Това е със седалище в София, България.

Node.js се поддържа само на специализирани сървъри, а не на споделени сървъри.

SiteGround Node.js хостинг има три плана-

Характеристика
влизане
мощност
Суперсила
съхранение480GB SSD960GB SSD2x960GB SSD
Bandwidth10TB10TB10TB
CPU ядра4 процесора4 процесора4 процесора
RAM16GB DDR332GB DDR364GB DDR3
CPU кеш8MB8MB8MB
Цена$ 269.00$ 349.00 / мес$ 729.00 / мес

Вижте пълните планове на Node.js за хостинг на SiteGround тук..

Тъй като това е посветен хостинг, вие получавате висока скорост и производителност. Основният план включва активен мониторинг на сървъра, безплатен CloudFlare CDN, два безплатни специализирани IP адреси, root достъп.

Техните технически конфигурации поддържат:

 • Скоростта на процесора варира между 2,00 GHz и 3,50 GHz
 • Плановете поддържат 4 Core CPU до 2 x 6 CPU ядро
 • Други включени CPU конфигурации са от 8 CPU нишки до 2 x 12 CPU нишки
 • Конфигурацията на RAM варира между 16 GB и 64 GB DDR3
 • Поддържаната лента е 10 TB

Характеристики на хостинг на SiteGround:

Скорост – Тъй като SiteGround използва специализиран хостинг за Node.js, това има значително висока скорост. Високата му RAM конфигурация заедно с CloudFlare CDN гарантира, че уебсайтът ви има добра скорост.скорост на площадката

SiteGround хостинг тест на сървъра за хостинг – A +. Кредит: Bitcatcha

Сигурност и надеждност – Хостингът на SiteGround Node.js по всякакъв начин е надежден и поддържа постоянен ъптайм. Гарантира 99,99% продължаване. SiteGround обикновено поддържа 100% време на работа.

SiteGround има добри функции за защита и включва изолиране на акаунта. Той гарантира редовни актуализации на сигурността и се прилагат корекции. Това също има постоянен мониторинг на сървъра с ежедневни архиви.

SiteGround е една от малкото хостинг платформи, която има анти-бот AI за предотвратяване на груби атаки.

Допълнителни услуги – SiteGround предоставя няколко добавъчни услуги. Това включва пълно управление на сървърите и поддържане на софтуера актуализиран.

Други включени предварително инсталирани функции са – WHM и cPanel, Exim Mail Server, Softaculous auto installer, 5 PHP версии, SSH достъп, 5 безплатни специализирани IP адреси, частна настройка на DNS сървъра.

cPanel – SiteGround има интуитивен и лесен за използване cPanel. Това дава възможност за автоматично актуализиране и инсталиране с няколко клика на няколко приложения. С помощта на cPanel можете да добавяте нови функции, както и да правите промени в задния ред.SiteGround-вашият бизнес

cPanel softaculous дава възможност с едно кликване да инсталирате множество приложения, заедно с лесната инсталация на Joomla, WordPress, Magento, PrestaShop и много други.

Поддръжка на клиенти на SiteGround:

SiteGround позволява билети, обаждания, чатове и имейли да достигнат до поддръжката на клиентите си. Той също има специален блог. Отделно от това, можете да използвате техния усъвършенстван опит за всяка техническа помощ.

Опитах опцията им за чат на живо. Чатът отне около 30 секунди. Поддръжката на клиенти предостави бързи отговори на моите запитвания. Като цяло добро взаимодействие.SITEGR ~ 2

Започнете с SiteGround

3 БЕЗПЛАТНИ хостинг на Node.js

На следващо място, нека проверим безплатни опции за хостинг на node.js. Като начало ще ви дам подробности за Heroku.

1. Heroku:

Heroku картичкиHeroku е популярна услуга, базирана на облачна платформа, която поддържа няколко езика, включително Node.js.

За първи път стартира през 2007 г. и е със седалище в Сан Франциско, Калифорния, САЩ. Поддържаните езици включват – Java, Scala, Clojure, Python, PHP, Node.js и GO. Heroku има няколко продукта.

Хероку: плюсове

 • С Heroku можете да започнете безплатно. За разлика от други хостинг платформи Node.js, които имат конкретна хостинг цена.
 • Heroku е базирана на облаци и има архитектура, която може да поддържа висока скорост. Получавате висока скорост на ниска цена
 • Той поддържа оптимизирано и ефективно съхранение. Нещо, което е необходимо за хостинг на Node.js. Той предлага оптимизирана комбинация от процесор, RAM и SSD
 • Heroku е лесно да се започне с и има достатъчно поддръжка за документация, особено за по-технически потребители
 • Подходящ за уеб сайтове с нисък трафик на Node.js

Heroku: Минуси

 • Цените за боравене с голям трафик са скъпи
 • Комплекс за начинаещи
 • Ниска за поддръжка на клиенти

2. RedHat OpenShift:

червена шапкаТова е продукт на RedHat за внедряване на софтуер, базиран на контейнери.

Първоначално е стартиран през 2011 г. и е с отворен код. Той има множество архитектури, базирани на модели.

RedHat OpenShift: плюсове

 • Безплатен за нисък трафик. За управляем трафик това е достъпна опция
 • Осигурява огромна поддръжка на общността
 • Бързо за изграждане и внедряване
 • Поддържа лесно мащабиране на приложения
 • Архитектурата поддържа многоядрени, за да осигури висока скорост.
 • Осигурява база от знания и поддържаща литература за хостинг на Node.js

RedHat OpenShift: Минуси

 • Той има стръмна крива на обучение. По-подходящ за напреднали потребители
 • Няма опция за чат на живо, за да се свържете бързо с поддръжката на клиентите

3. Openode:

opennodeOpenode е посветен хостинг услуга Node.js. Това е облачен хостинг.

Това е с отворен код и осигурява поддръжка на общността.

С Sandbox можете да имате няколко внедрения.

Openode: плюсове

 • Openode има достъпни цени, дори ако не изберете пясъчник
 • Осигурява поддръжка на общността
 • Той има достатъчна поддръжка за документация през официалния си уебсайт
 • Гъвкави планове с достъпни цени
 • Осигурява поддръжка за скалиране на приложенията

Openode: Минуси

 • Стръмна крива на обучение. Изисква някои усилия за кодиране
 • Няма директна поддръжка за чат на живо

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Node.js е модерна технология и мнозина предпочитат да мигрират към Node.js. Node.js изисква повече ресурси по отношение на паметта и съхранението в сравнение с конвенционалните форми на хостинг.

Чрез този преглед ви предоставих 5 платени опции за хостинг на Node.js, заедно с 3 добре известни безплатни хостинг услуги Node.js.

Е, докато безплатните услуги имат няколко предимства, недостатъкът е липсата на поддръжка на клиенти и сложността на започване на работа.

Това е нещо, което изисква повече техническа експертиза и задълбочени познания по темата. Определено не е избор, ако искате уебсайтът ви да работи и работи в много ограничени срокове.

Другите платени опции като SiteGround са по-скъпи поради специалната инфраструктура, която поддържат за хостинг на Node.js. Това е добър избор за уебсайт с доста голям мащаб, при условие че бюджетът не е ограничение.

Smarterasp.net и Bisend са сравнително по-достъпни в сравнение с A2 хостинг и FastComet. От вас зависи кой ще изберете.

Както и да е, A2 хостингът, както и FastComet е подходящ избор за хостинг на Node.js и предоставя широк спектър от допълнителни услуги. Между двете, FastComet е по-предпочитан избор благодарение на своя бюджет, свободен пробен вариант и множество функции за сигурност.

Най-добър Node js хостинг инфографики

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map