Преглед на CrashPlan: Трябва ли да закупите тази онлайн услуга за архивиране?

Тук на HostingPill данните и нейните движения са много важни за нас. Който искате постоянно да добавяте съдържание към вашия сайт или да работите офлайн, цифровото съхранение е съществена част от ежедневието сега.


Един компютър може да съхранява и обработва огромно количество информация и прави почти всичко за информацията (създаване, достъп до нея, споделяне) по-ефективно.

Разбира се, недостатъкът е, че ако устройството ви се срине, счупи или ви открадне – може да сте загубили всички тези файлове, които сте съхранявали на едно място.

Оттук и важността на подкрепянето на всичко. Но ей, това е по-лесно, отколкото е направено – може да създаваме резервни копия от време на време ръчно, но се съмнявам, че всеки редовно прави ръчни резервни копия достатъчно последователно, за да запази всички нови неща на устройството си.

Въведете CrashPlan.

CrashPlan е продукт, разработен от Code42, софтуерна компания, която се занимава със софтуер за архивиране.

Code42 предлага два основни продукта: Code42 Enterprise, който е софтуер за архивиране за големи бизнеси, и CrashPlan, който е за малки предприятия.

По-конкретно, CrashPlan е насочен да побере до 200 служители (или 200 устройства – има разлика!).

CrashPlan сега е специално за малкия бизнес, макар че преди това е бил и за лична употреба.

Според моето скромно мнение можете да използвате текущия CrashPlan за вашите лични устройства, както и за вашия бизнес.

Всичко това звучи страхотно – но дали CrashPlan наистина е толкова добър?

Е, Expedia смята така. Както прави службата за национален парк на Съединените щати. Както и Square, Adobe и Yelp – ако някога сте чували за тях.

Така че ясно софтуерът на Code42 се справя добре с по-големите клиенти. Може ли софтуерът му за малки предприятия да се държи също толкова добре?

Нека да разгледаме!

Против

CrashPlan звучи добре външно. След като се потопите вътре, има няколко нещастни недостатъци. За щастие те не са главни, но все пак трябва да погледнем първо.

Един от проблемите, които имам с CrashPlan, е, че той обхваща само компютри.

минуси

Притежаването на приложение CrashPlan за таблети и смартфони ми звучи нещо като основно – представител ми каза, че CrashPlan предлагаше тези опции – така че мисля, че е много жалко, че се ограничава до настолни компютри.

Освен това, поддръжката на клиенти на CrashPlan може да използва известна работа.

Основният ми проблем тук е с ресурсите на място. Тъй като CrashPlan е част от резервните услуги на Code42, той получава половината от страницата за поддръжка на Code42.

страница за поддръжка

Няма много статии и не е добре за сърфиране. Можете да търсите, но така или иначе не е много тежък ресурс.

И накрая, докато представителите са полезни, те могат да бъдат малко трудно достъпни. Понякога може да посетите уебсайта и да намерите изскачащ прозорец, но друг път той няма да го има, дори и в работно време.

Също така няма лесни опции за връзка с поддръжката в самия софтуер, така че трябва да направите всичко на сайта.

И накрая, часовете за разговори по телефона и на живо наистина са ограничени. Нито е 24/7, а само билетната система.

Това е основно. Както можете да видите, недостатъците са концентрирани най-вече в поддръжката на клиенти.

Въпреки че покритието за повече устройства би било страхотно, повечето фирми използват предимно компютри, така че не е твърде голяма загуба.

Готови за позитивите?

Професионалисти

CrashPlan има много, за да компенсира тези слабости.

За начало ценообразуването е много просто и гъвкаво. Това е (разумна, според мен) фиксирана цена на продукт и можете да добавите куп продукти.

цена на катастрофата

Разходите са точно пропорционални на количеството устройства, които искате да покриете от CrashPlan.

Второ, много ми харесва, че CrashPlan не натоварва услугата си с боклуци. Получавате това, което искате, и дори за този продукт, той е изключително гъвкав.

Можете да редактирате тон от предпочитания и настройки, за да направите услугата CrashPlan възможно най-оптимална за вашия график и предпочитания..

Въпреки че поддръжката на клиенти е по-слабата страна на CrashPlan, намерих представителите за особено полезни.

И накрая, CrashPlan е много лесен за използване и освен това има страхотна производителност.

Като цяло, бих казал, че CrashPlan има много за това. Но това не означава, че е за всички – така че продължавайте да четете, за да получите подробности, които са ви важни.

Ценообразуване

Цената на CrashPlan е един от най-очевидните от всеки продукт, който прегледах досега. Това е така, защото в общи линии има един ценови маркер.

Магическото число е 10 долара.

цена на катастрофата

Цената на CrashPlan е 10 долара на месец на устройство, така че колко плащате, до голяма степен зависи от вас – можете да покриете само вашия лаптоп само за 10 долара на месец или всички компютри, използвани от хората във вашия бизнес, колкото и по-много на месец.

Като изключим това, мисля, че по-големият въпрос остава дали има някакви скрити разходи.

Обикновено може да се очакват опции за надграждане на хранилището или може би скрита такса за реално възстановяване на файлове.

CrashPlan успява да не ви таксува за нищо от това (всъщност имате и неограничено място за съхранение). Също така няма такси за добавяне на устройства, с изключение на прага от 200+ устройства.

В този момент трябва да надстроите до Code42 Enterprise, което има перфектен смисъл. За повечето малки фирми ограничението от 200 компютъра е повече от достатъчно.

CrashPlan има едномесечна безплатна пробна версия за тези от вас, които не сте сигурни в това. Лично аз използвам CrashPlan от няколко месеца и честно мога да кажа, че не съм виждал промени в плащането.

безплатен пробен период на катастрофата

Същият месец до месец и нищо не се появи, което да ме накара да платя допълнителна такса или необходим ъпгрейд.

Мисля, че това вероятно е, защото услугата на CrashPlan е толкова ясна, че няма много място за криене. Това не е куп инструменти, опаковани в един пакет: това е архивиране на данни и възстановяване.

Като цяло е облекчение да можем да отчитаме прозрачна структура на цените.

Характеристика

CrashPlan е проста услуга. Това в никакъв случай не е лошо, но все пак е важен факт от същността на CrashPlan.

CrashPlan е инструмент за архивиране и възстановяване. Тя е насочена към малкия бизнес, но можете да го използвате и за личния си компютър. Всичко това звучи добре, но има ли нужда да се говори за функции освен „архивиране“ и „възстановяване“?

Да. Тъй като инструментите за архивиране и възстановяване са доста често срещани, сами по себе си или като незадължителни добавки при изграждане на сайтове или хостинг пакети. Услугата може да бъде както проста, така и добре представена, а CrashPlan е отличен пример за това.

Да започнем с основните положения.

Характеристиката, която е продаваната точка на CrashPlan, е достъпно разширение. Можете да добавяте устройство след устройство без допълнителни такси, докато не натиснете 200 устройства.

функции на катастрофата

Най-важното е, че по-специално резервният капацитет е неограничен. Това важи за всяко устройство, но още по-добре е, че няма ограничения за размера на файловете.

Не е нужно да разделяте голям файл, например, на по-малки части, което може да бъде наистина полезно.

Една функция, която CrashPlan предоставя е доста проста, но много полезна. Това би била възможността да редактирате резервния си график. Много резервни добавки, предоставени от хостинг или компании за изграждане на уебсайтове, нямат тази функция.

Можете също така да персонализирате колко дълго се съхраняват файловете и какви версии трябва да се съхраняват или изхвърлят.

архивиране на бизнес

Таблото за управление на софтуера за настолен компютър ви позволява да разгледате състоянието на съхранение и архивиране на всички компютри във вашия план – аз просто използвах моя собствен, но това е добра функция за бизнес настройките.

Други неща, които можете да направите, включват обширни настройки и превключване на опции.

Тоест, можете да персонализирате софтуера си CrashPlan, за да работи близо до това, което е идеално за вас: можете да редактирате връзката / настройките на мрежата, да добавите задължителни пароли за отваряне на софтуера на първо място, да зададете сигнали за себе си, да спрете резервните копия когато батерията на компютъра ви достигне x количество и много повече.

Въпреки че софтуерът за настолни компютри работи добре, бих искал CrashPlan да е наличен и за таблети или телефони. Дори да не е да архивирате нещата директно от тези устройства, най-малкото би било полезно да редактирате настройките и предпочитанията си, като използвате приложения на други устройства.

И накрая: въпреки че трябва да се разбира, CrashPlan използва най-добрите, стандартни за индустрията мерки за криптиране, за да защити вашите данни.

данни за сигурност

Общо взето казвам, че CrashPlan е най-отличният функция. Отново самата услуга е много проста. Други компании могат да се опитат да го подправят чрез добавяне на разширен софтуер или ненужни инструменти.

CrashPlan поддържа правилно функцията си, но я прави изключително използваема и податлива. Това е мощен софтуер, който оставя потенциала си напълно отворен за потребителя.

Лесно използване

Ако сте мислили, че софтуер, който се центрира около една или две основни функции, би бил доста лесен за използване софтуер … вие по принцип бихте били прави. Поне от страна на потребителите, това обикновено е вярно. Но не винаги е вярно!

И дори дадена услуга да не е точно технически трудна, тя може да бъде проектирана толкова лошо, че да стане разочароваща и неефективна за използване, особено по отношение на други опции. Попада ли CrashPlan в този капан?

Не. Вижте сами.

създайте резервен избор с планове за катастрофа

Избрах папка за архивиране. Когато не пиша за хостинг, обичам да чета – напоследък четох в съзнание – така че ето ме резервирайте лекото си четене.

архивиране с Crashplan

След като бях доволен от избора си на файлове / папки, просто натиснах бутона „Запиши“ и зачаках как се качват нещата. Беше доста бързо (макар да признавам, че използвах Ethernet кабел) и много лесен за използване.

CrashPlan е изключително лесен за използване. Всички функции, за които говорих по-рано, могат да бъдат достъпни в раздела „инструменти“ по-горе или бутона „настройки“ от резервните копия.

Не знам дали потребителският интерфейс е интуитивен за вас, но ми се е случвало. Към днешна дата не съм имал никакви обърквания при навигация или превключване на опции (няма толкова много за навигация).

В заключение бих казал, че CrashPlan е много лесен за използване и освен това интуитивен за потребителя.

Поддръжка на клиенти

Ще бъда честен с вас. Както подчертах, CrashPlan е много лесен като продукт – така че поддръжката на клиентите не е толкова важна, колкото за по-сложния и многофункционален онлайн софтуер.

Независимо от това, никога не знаете кога ще се появи нещо – всъщност имах въпрос, който уебсайтът CrashPlan не адресира добре. И така, как поддръжката на CrashPlan се измерва?

За този отговор ще разгледам както представителите, така и ресурсите на място, които CrashPlan предоставя. Да започнем с първата.

Иска ми се представителите на обслужването на клиенти да са малко по-лесни за достъп. Може би това е, защото CrashPlan е сравнително лесен инструмент, но така или иначе трябва да направите още няколко кликвания, за да стигнете до необходимите страници за контакти.

Друга малка неприятност е, че часовете на живо и разговорите по телефона са ограничени до понеделник до петък и от 7 до 19 часа (централно американско стандартно време). За щастие билетната система е денонощна, но мисля, че поне телефонните или чат услугите на живо могат да бъдат отворени по-дълго.

Забележка: Ако получите достъп до уебсайта в подходящите часове, може да намерите изскачащ прозорец за чат на живо. Това не е моят опит всеки път, когато посещавам сайта, дори и по време на официални часове за чат – така че разберете.

След като се сдобиете с представител, вероятно ще го намерите добро преживяване. Попълвате основна форма за чат на живо и след това изчаквате някой да вземе вашия случай.

поддръжка за крах

краш чат

крашплан чат

крашплан чат

Както можете да видите, чатът на живо беше като цяло доста отзивчив. Въпреки че по това време се чувствах по-дълго, чаках само няколко минути и тогава получих отговор.

Между другото, въпросът ми беше дали CrashPlan е наличен за други устройства, като телефони или таблети. Техният уебсайт се отнася предимно до компютри, но също така казва „устройства“. Не бях сигурен дали е очевидно CrashPlan наличен за други устройства или очевидно не е.

Бях допълнително впечатлен от един вид отговор на служителя, който се чувстваше много персонализиран. Чувствах се, че представителят е човек, който е работил в същинската компания, може би в действителните им офиси, а не някой да копира отговорите от случайно местоположение.

Дали това е вярно или не, беше добър отговор.

Докато съм доволен от техния чат на живо, ще повторя, че ограничените часове и допълнителните стъпки, необходими, за да стигнете до страница за контакти, са разочароващи и не са стандарт за индустрията. Със сигурност не е краят на света, но поне малка неприятност.

Страницата за поддръжка на клиенти на CrashPlan е страницата за поддръжка на Code42, която сама по себе си е разделена на половината на CrashPlan и половината на Code42 for Enterprise. Половината на CrashPlan не е много добра за сърфиране.

Можете да разгледате само няколко ръководства и ресурси и „най-важните статии“, но само това, което ви е изброено в тези категории.

Има функция за търсене, но тя се прилага за цялата информация на страницата за поддръжка на Code42. Можете да приложите CrashPlan филтър към функцията за търсене, но той все още е много по-малко, отколкото бихте получили с други страници за поддръжка. Дори не знам дали бих го нарекъл база от знания.

След като прегледах статиите на страницата за поддръжка – което означава, че извършвам търсене – мога да кажа, че съм виждал по-добре. Основните неща се грижат най-вече, но ако имате странен въпрос, най-вероятно ще трябва да се свържете с представител.

Те също имат страница с ресурси, която не е супер свързана с CrashPlan и е насочена повече към малкия бизнес и техните данни. Може да е полезно, но така или иначе можете да намерите много неща от този извън CrashPlan в интернет.

Като цяло поддръжката на CrashPlan е наред. В техните информационни ресурси на място липсват както съдържание, така и по-изчерпателен потребителски интерфейс.

Представителите са много добри, но часовете са ограничени, ако искате незабавна помощ. Което не би било лошо, ако информацията на място беше по-добра.

Но ей, нищо не е идеално. CrashPlan е проста услуга, така че би било неразумно да очаквате пълноценна поддръжка на клиенти за нея. И ако всичко се получи добре, вероятно така или иначе няма да се нуждаете от поддръжка на клиенти …

След като прегледах статиите на страницата за поддръжка – което означава, че извършвам търсене – мога да кажа, че съм виждал по-добре.

Основните неща се грижат най-вече, но ако имате странен въпрос, най-вероятно ще трябва да се свържете с представител.

Те също имат страница с ресурси, която не е супер свързана с CrashPlan и е насочена повече към малкия бизнес и техните данни. Може да е полезно, но така или иначе можете да намерите много неща от този извън CrashPlan в интернет.

Като цяло поддръжката на CrashPlan е наред. В техните информационни ресурси на място липсват както съдържание, така и по-изчерпателен потребителски интерфейс.

Представителите са много добри, но часовете са ограничени, ако искате незабавна помощ. Което не би било лошо, ако информацията на място беше по-добра.

Но ей, нищо не е идеално. CrashPlan е проста услуга, така че би било неразумно да очаквате пълноценна поддръжка на клиенти за нея. И ако всичко се получи добре, вероятно така или иначе няма да се нуждаете от поддръжка на клиенти …

надеждност

След като го използвам няколко месеца, мога искрено да кажа, че CrashPlan се представя така, както бихте очаквали, ако току-що завършихте да преглеждате сайта им. Добре, може би не е толкова съвършено, колкото компанията го прави, но това е даденост.

Все още намирам CrashPlan като цяло бърз. Моят лаптоп не е с тежка категория и се тревожих за това каква част от ресурсите на моя компютър ще бъдат изтеглени за постоянната фонова активност на CrashPlan – въпреки че направих някои редактиране на настройки, открих, че компютърът ми не е засегнат от CrashPlan.

Когато създавам резервно копие на папки, не открих конкретни файлове да изпъкват неподкрепени (което понякога се случва, когато използвам резервни добавки в други услуги). Всичко се прехвърля просто наред.

Функции Функции Непрекъснато архивиране Crashplan

В крайна сметка се свежда до това дали забелязах нередности, неуспешни резервни копия, повредени файлове или ниска скорост.

Засега не съм. Което ме кара да кажа, че освен ако нямам изключителен късмет, CrashPlan работи точно по предназначение.

Препоръчвам ли CrashPlan?

Ако сте го направили досега, или сте чели (или обезмаслено) много. В случай, че всичко е объркано, позволете ми да обръщам всичко за вас.

Продуктите на Code42 за Enterprise са били използвани от водещите световни марки, имена, за които почти определено сте чували.

CrashPlan за малкия бизнес може да има по-малко от тези клиенти в тежка категория, но все пак се справя добре.

Ценовата му структура е много проста – 10 долара на устройство на месец. Смятам, че цената е доста разумна и със сигурност е гъвкава – можете просто да я използвате за едно устройство, ако сте фрийлансър, например.

Можете да добавите куп устройства, колкото може да се нуждаят от повечето малки фирми според мен, а услугата е много адаптивни. Можете сериозно да редактирате неща, които не бихте помислили да редактирате (но ще разберете по-късно, че е полезно).

Да не говорим, производителността е много солидна, а софтуерът е супер лесен за използване.

Иска ми се представителите на обслужване на клиенти да са по-достъпни и информацията на място да е много по-добра, но представителите са страхотни, ако можете да ги намерите.

Той е сигурен, надежден, много ковък и според мен добре струва цената. Ако не сте сигурни, винаги можете да го изпробвате за един месец безплатно и да го отмените, ако решите, че не е за вас!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map