Wix срещу Squarespace (2020) – сравнителен преглед

Wix и Squarespace са гиганти в света на изграждането на сайтове: те са сред най-популярните платформи за изграждане на уебсайтове в света.


За разлика от традиционните хостинг компании, които включват създатели на уебсайтове, но наблягат на действителното хостинг на пространство на сървърите повече, Wix и Squarespace наблягат на процеса на създаване и проектиране на уебсайтове (въпреки че по подразбиране са и хостинг компании).

Това е част от това, което ги направи много популярни, особено за тези, които търсят много лесни и ефективни решения.

Ако например предлагате хостинг опции в Google, ще получите много резултати за компании, които наистина подчертават хостинг аспекта на уебсайтовете.

Ако например създавате уебсайтове на Google или нещо подобно – как да направите уебсайт, например, е много вероятно да получите резултати за Wix и Squarespace.

И точно тук са тези двама – титани от света на разработчиците на софтуер (като услуга) (SaaS), които се конкурират ожесточено днес, точно както са били в продължение на десетилетие.

Относно очевидния въпрос: кой тогава е по-добрият?

Кое е по-достъпно, предлага повече функции и тъй като и двете са рекламирани като лесни за използване, които са най-лесни за използване?

На всички тези въпроси и повече ще отговорим в следващите раздели, така че продължавайте да четете!

СРАВНЕНИЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕ

Направо да прочетете конкретни раздели, като кликнете върху следните връзки

 1. Сравнение на цените
 2. Сравнение на функции
 3. Сравнение за лесно използване
 4. Сравнение с поддръжка на клиенти
 5. Сравнение на сигурността и надеждността
 6. Нашата присъда

Сравнение на цените

Тъй като и двете компании рекламират своята лекота на използване и достъпност, човек би се надявал, че те ще дойдат с ниски цени – в крайна сметка това е името на играта с много SaaS платформи.

Wix е известен с това, че има модел “freemium” – можете да получите безплатен акаунт и да използвате някои от инструментите, но ще трябва да платите, за да надстроите и да получите истинското нещо (име на домейн, SEO инструменти и т.н.).

С безплатен акаунт получавате много шаблони – стотици, което е повече от десетките, които получавате с платени акаунти от първо ниво на хостинг хостинг компании и неограничени страници.

Wix-тема

По същество това е силно развит създател на уебсайтове с поддомейн wix.com.

Ако искате да имате пълен акаунт, можете да получите или премиум планове за уебсайтове, или премиум планове за бизнес и електронна търговия.

Най-основният премиен план е $ 5 на месец и по принцип ви позволява да свържете домейн – това е основно надграждане от безплатен акаунт.

Вторият ред е Combo, при $ 11 на месец, а третият е Unlimited при $ 14. Четвъртото ниво, VIP, е $ 29 на месец.

wix премиум планове

Премиум плановете за електронна търговия са съставени от три нива: Business Basic при $ 20 на месец, Business Unlimited от $ 25 и Business VIP на $ 35.

По-високите нива увеличават паметта, предлагат неограничена честотна лента и имат повече маркетингови инструменти или други бонуси.

Цените на квадратното пространство са както по-прости, така и по-скъпи от тези на Wix.

Първата голяма разлика е, че Squarespace няма налична безплатна версия на софтуера си. Squarespace също има два типа платени акаунти: уебсайтове и онлайн магазини.

Втората голяма разлика е, че има само два нива за всеки от тези видове пакети на сайтове.

Първото ниво за акаунт в уебсайта се нарича Личен и излиза за 12 долара на месец.

квадратни планове

Вторият ред се нарича Бизнес и отива за 18 долара.

За акаунти, попадащи в категорията „онлайн магазини“, Basic започва от $ 26 месечно, а Advanced е 40 USD. Увеличението на цената, очевидно, значително увеличава броя на функциите, независимо от подреждането.

На пръв поглед изглежда, че Wix се справя много по-добре с ценообразуването.

Ще ви дам, че имат превъзходна структура на цените и по-добри себестойности, но не е толкова лесна победа, както някои биха си помислили.

Функциите, включени в тези нива, правят цената още по-нюансирана от обикновено, така че нека поговорим за това, което получавате за различните профили!

Сравнение на функции

Този раздел с функции може да е малко сложен, но това е добре – трябва да подредим нещата, които наистина правят разумна цена или не.

Wix има няколко по-евтини опции, но дори си заслужават?

Както споменахме, безплатен акаунт в Wix е основният създател на уебсайтове, който не може да бъде свързан с пълен домейн без надстройка.

Свържете Домейн с Wix (5 долара на месец) изненадващо ви позволява да свържете домейн и също така предоставя 1 GB честотна лента и 500 MB памет..

Connect Domain наистина е най-малкият минимум – първоначално надграждане до безплатния акаунт.

Вторият слой е Combo, на 11 долара на месец, което увеличава честотната лента до 2GB и съхранението до 3GB и премахва рекламите.

Той също така включва безплатен домейн за една година и позволява до 30 видео минути на вашия сайт.

Третото ниво е неограничено – предназначено за фрийлансъри – и както подсказва името, има неограничена честотна лента и 10 GB пространство за съхранение, заедно с рекламни ваучери от 300 долара, повече видео време и приложение за създаване на формуляри и приложение за създаване на сайтове.

Четвъртият слой е VIP, което увеличава паметта до 20 GB, увеличава разрешеното време за видео до 2 часа, добавя кампании по имейл (до 10 на месец), позволява до 50 000 имейла на месец и дава приоритетна поддръжка на клиенти.

Функции на Wix

Всички премиум акаунти за бизнес и електронна търговия в Wix имат неограничена честотна лента, приемат плащания онлайн, премахват реклами от Wix, съдържат Google

Analytics, безплатен домейн за една година, 300 ваучера за валута от $ 300 и са 100% без комисионна.

Докато надграждате между тези акаунти, получавате главно по-добри функции за електронна поща, по-добра поддръжка, повече видео часове (от 5 до 30) и повече място за съхранение (от 20 GB до 50 GB).

Сега за Squarespace: всички сайтове на Squarespace се предлагат със SSL сертификати и DDoS защита. Личните акаунти на уебсайтове получават неограничени страници, галерии и блогове с неограничена честотна лента и съхранение.

Те също така получават оптимизация за мобилни четци, показатели на сайта и включен безплатен домейн.

Това е скъпото първо ниво на Squarespace, но с неограничените страници, блогове, честотна лента и съхранение – е, много по-разумно е, отколкото можеше да звучи в началото.

Планът за уебсайтове от втория слой – Бизнес – съдържа всичко по-горе, както и Gmail, 100 долара кредит за Google Ads, инструменти за електронна търговия, възможност за продажба на неограничени продукти, възможност за редактиране чрез CSS и JavaScript и няколко други второстепенни инструмента.

Функции на SquareSpace

Двете нива за онлайн магазини – основни и разширени – съдържат всички гореспоменати функции на бизнес плана, както и няколко други.

По принцип са по-оптимизирани за електронната търговия: разполагат с по-добри показатели, инструменти за инвентаризация и поръчка, печат на етикети, счетоводен инструмент, клиентски акаунти, карти за подаръци и без такси за транзакции.

Профилът в Advanced Online Store има всичко по-горе, плюс клиентски акаунти, изоставено автоматично възстановяване на количката (което увеличава вероятността клиентът да купи нещо), доставка в реално време на превозвача, карти за подаръци и отстъпки.

Уау – това са много неща.

Това имах предвид под хитростта на ценовите етикети между тези две компании: въпреки че Wix има повече видове акаунти и по-евтини акаунти, тези по-евтини сметки не са почти толкова добре запазени, колкото входния акаунт на Squarespace..

Освен това всички акаунти на Wix имат ограничения за съхранение, дори и тези, които са значително по-скъпи.

Wix не премахва ограниченията на честотната лента, докато не е $ 14 на месец, което е по-скъпо от $ 12 на Squarespace.

И двата сайта са добри с функции, но Squarespace предлага като цяло по-добри сделки с тях.

Всеки пакет Squarespace е напълно представен – или добре снабден в долния край, или оборудван в горния край.

С Wix не получавате наистина пълнофункционални акаунти до второ или трето ниво.

Освен това, докато и двата сайта имат специализирани акаунти за електронна търговия, Squarespace разполага с по-стабилен набор от инструменти за справяне с нуждите на електронната търговия и мисля, че те печелят в тази категория.

Моята преценка е, че Squarespace като цяло има повече и по-добри характеристики от Wix, доколкото разликите в цените са доста незначителни – а в някои случаи Squarespace може дори да бъде по-добрата сделка.

Сравнение за лесно използване

Може би можете да се досетите, че сравняването на лекотата на използване между тези големи снимки е трудно.

Всички големи хостинг компании се опитват да бъдат лесни за използване, но ако вашият основен продукт е създател на уебсайт, тогава наистина трябва да сте лесни за използване.

И Wix, и Squarespace главно се предлагат на пазара като лесни решения.

Кой от тях печели тогава?

С риск да прозвуча така, сякаш извеждам лесния изход, те наистина се равняват равномерно.

И Wix, и Squarespace са много плавни платформи.

Те се съсредоточават около наличието на инструмент, който ви позволява да имате достъп до множество шаблони и да персонализирате собствения си уебсайт, а те предлагат също толкова лесни и здрави строители.

Обзор на таблото за управление на Wix:

табло за управление на wix

Преглед на таблото за управление на квадратното пространство:

Лесно за проектиране квадрат

Що се отнася до управлението и изпълнението на спецификациите на вашия акаунт или сайт, може да кажа, че Wix е по-проста в зависимост от вашия акаунт. Ако използвате Connect

Домейн или безплатен акаунт, Wix става по-простата услуга.

Това е просто, защото имате по-малко функции, а ограниченията правят всичко възможно най-ясно.

Ако вземете Wix на ниво със съответен акаунт в Squarespace обаче, те дори отново излязат, така че не считам Wix за по-лесен за използване.

Като цяло, съжалявам, че разочаровам – истината е, че и двете услуги са толкова лесни, колкото може да бъде, и единственият фактор, който наистина може да се промени, е дали използвате един от безплатните акаунти на Wix или Domain Connect.

Сравнение с поддръжка на клиенти

Както обикновено, ще говоря за два различни типа поддръжка на клиенти: първият е материал, който можете да търсите и разглеждате на уебсайта на компанията, а вторият – представители на обслужване на клиенти.

Що се отнася до материалите на място, и двете компании имат много здрави страници за поддръжка, които центрират по-голямата част от тяхното информационно съдържание.

Въпреки това, Squarespace също предлага уеб семинари за тези, които искат ръководена помощ, и форум на общността, наречен Squarespace Answers.

Помощният център на Wix има много повече категории за теми и има групирани групи много по-конкретно, отколкото в Squarespace.

Wix Help Center

Например, има категории за сайтове за фотография на Wix, сайтове за ресторанти в Wix и т.н. Wix предлага и софтуер за помощно бюро, наречен Wix Answers, но това е допълнителна покупка.

Базата знания на Squarespace има значително по-малко теми за статии; това обаче не означава, че им липсва информация.

База знания за квадратното пространство

Няма нищо лошо да има по-широки категории; в известен смисъл, това е малко по-малко завладяващо – предпочитам задълбочения подход на Wix, но това съм само аз.

Истинският интерес за мен са Squarespace Answers и тяхната възможност за уебинар. Въпреки че Wix може да има по-добра база от знания, страниците на форумите са много полезни и могат да попълнят пропуски в базите знания.

Поради тази причина ще кажа, че Squarespace води в информационната поддръжка на място.

Какво ще кажете за представителите на обслужването на клиенти?

Ето малко лоши новини: Wix няма.

Е, те го правят, но нямат чат на живо.

Те имат поддръжка по телефона, но ще трябва да плащате за VIP акаунт, за да го получите.

Ако имате акаунт с по-ниско ниво, просто разполагате с информационни ресурси на място или използвате система за издаване на билети.

Системата за издаване на билети е добра и обикновено отговаря в рамките на 5-10 минути.

Въпреки това, не винаги можете да го направите, а понякога искате отговори бързо.

Squarespace, от друга страна, има поддръжка по имейл и чат на живо.

Поддръжката за чат на живо не е 24/7, за съжаление – въпреки че е поддръжката по имейл – и няма поддръжка по телефона.

В сравнение с традиционните хостинг компании, Squarespace е в долния край на опциите за връзка с представители.

В сравнение с Wix?

Квадратното пространство вече печели. Сега, нека да разгледаме тест на чата на живо, който проведох наскоро.

квадрат чат 1

Погледнете внимателно … това е правилно. Позиция номер 5 на опашката: чатът на живо наистина е само по-бърз от имейла, но не е толкова бърз, колкото това, което другите компании са в състояние да предложат.

В 14:35 ч. Представител най-накрая се присъедини към чата.

Аз обаче получих отговор чак в 14:37.

квадрат чат 2

Както виждате, отговорът беше добър – но отне известно време.

Сега като цяло имах добър опит с поддръжката на клиенти на Squarespace.

Тъй като обаче представителите могат лесно да се редят на опашка, обикновено използвах поддръжка по имейл, където навременността е по-неотложна.

Поддръжката на клиенти на Squarespace като цяло е добра, но няма телефонна поддръжка и чатът на живо може да бъде бавен, ако не сте щастлив.

Този разговор на живо отне 10 минути; представянето на билет на Wix може да отнеме подобен период от време или по-кратко, в зависимост от това колко сте късметлии.

От друга страна, информацията на място в Squarespace е страхотна, а форумът е приятен бонус.

За разлика от тях, поддръжката на клиенти на Wix няма много предимство пред Squarespace.

Те имат малко по-здрава база от знания, но им липсва форум и представителите на клиентите са необичайно недостъпни встрани от билетната система.

Поради тази причина, макар и да няма нито една звездна поддръжка на клиенти, Squarespace е много по-добър за това да има по-достъпни представители и повече информационно съдържание на своя уебсайт.

Сравнение на сигурността и надеждността

Не на последно място, нека поговорим за сигурността на Squarespace и Wix.

И двете компании се фокусират повече върху дизайна и изграждането на уебсайтове, отколкото върху хостинга – доколкото това, което рекламират на своите клиенти – но естествено и двете компании по подразбиране хостват уебсайтовете на своите клиенти.

Като се има предвид, че те не предлагат много опции за хостинг, може да не е изненадващо да ги видим, че се променят малко, когато става въпрос за продължаване.

Вместо това открих, че Squarespace и Wix имат много добри резултати.

wix ъптайм табло

Можете да видите последните актуализации тук.

Wix има феноменален ъптайм дори по-добър от някои големи хостинг компании.

Същото се отнася и за нашия опит с Squarespace: за наша изненада тези компании, базирани на облак и дизайн, се представят отлично.

Нещо друго, което намерих възхищение в Squarespace е тяхната прозрачност.

Освен детайлизиране на техните протоколи за сигурност, те имат страница, която информира професионалистите как най-добре да сигнализират Squarespace за пропуски в сигурността.

Наистина не съм виждал същото ниво на откритост или подробности с Wix.

Те поне имат имейл адрес, посветен на получаване на проблеми със сигурността, но това е свързано с него.

Като цяло Wix и Squarespace се справят добре в отдела за сигурност. Бих казал, че Squarespace е по-прозрачен и изглежда актуален със своите протоколи за сигурност.

И Wix, и Squarespace обаче имат голям ъптайм и за това ги препоръчвам.

заключение

Покрихме много земя и сега е време да завършим пътуването.

Wix и Squarespace са двете топ компании в областта на лесното създаване на уебсайтове.

Сравнително, Wix има повече опции за ценообразуване и може би по-добри цени като цяло.

Фактът, че Wix има безплатна, макар и много ограничена, сметка, както и премиен акаунт от 5 долара на месец, е отличен и със сигурност е част от неговата популярност.

Въпреки че, въпреки че в Squarespace липсват опции за план, той все повече се зарежда с функции. Планът му за входно ниво е приблизително по цена спрямо плана на Wix за премиите от второ ниво.

Въпреки това, Squarespace се предлага с по-добри функции и тенденцията се увеличава с последващите нива.

Това не означава, че на Wix липсват функции – той се справя добре в отдела за функции като цяло.

Просто квадратът не е толкова скъп, колкото изглежда в началото, в сравнение с Wix, благодарение на факта, че зарежда някои допълнителни инструменти и предимства, които Wix не.

И двете услуги за еднакво лесни за използване и наистина се свежда до кой потребителски интерфейс предпочитате. По същество и двамата идват с малки криви на обучение.

За поддръжка на клиенти бих казал, че Squarespace се справя значително по-добре. Въпреки че Wix вероятно има по-добра база от знания, двете компании изглеждат равностойни.

Въпреки това, Squarespace също има форум на общността, уебинари, видео уроци и по-достъпни представители на обслужването на клиенти. Не е перфектно, но определено бие Wix.

И накрая, те са свързани със сигурността, въпреки че Squarespace е по-прозрачен.

В заключение, докато и двете компании носят много на масата, те не са еднакво полезни за всеки човек.

Бих препоръчал Wix на хора, които търсят по-достъпни и лични уебсайтове.

И Wix, и Squarespace са създадени, за да приспособяват фрийлансъри и фирми, но бих казал, че Squarespace се зарежда с по-добри инструменти за електронна търговия, независимо от степента на вашия акаунт; поради тази причина препоръчвам Squarespace повече за фрийлансъри и онлайн фирми.

Въпреки че нито една компания не е перфектна, аз вярвам, че и двете се справят много добре.

Горещо препоръчвам да опитате и за себе си, тъй като Wix има безплатни акаунти (Try Wix), а Squarespace има безплатна пробна опция.

wix vs suarespace

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map