Wix срещу WordPress: Нашият опит от създаването на сайт в Wix & WordPress

И така, стига до това. Не мога да преценя популярността на Wix и WordPress.com: и двете са изключително популярни системи за управление на съдържанието (CMS).


Първият е известен с това, че е основен пионер и сила в лесното изграждане на уебсайтове. Последният е известен с това, че е създател на уебсайтове за много блогове, въпреки че обикновените уебсайтове също го използват често.

Забележка: технически има два типа WordPress. Първият е WordPress.org, който е безплатен и отворен код за управление на съдържанието. Използването на WordPress.org изисква повече неща във вашия край, а именно получаване на хостинг и получаване на име на домейн от различни страни.

Вторият е WordPress.com: това е комерсиална версия на WordPress, която изглежда много подобна, но работи повече като платена CMS. WordPress.com е едно гише, което означава, че плащането за него включва хостинг и имена на домейни (като Wix).

В този отзив ще говоря за WordPress.com и ще го отнасям точно като WordPress.

Във всеки случай тези двама наистина са гиганти. Wix твърди, че е имал 110 милиона потребители през 2017 г. Често се казва, че WordPress захранва 32% от уебсайтовете в интернет (което означава както WordPress.com, така и WordPress.org), но цифрите за WordPress.com конкретно са по-трудни за постигане. Една оценка е, че 37 милиона сайта използват WordPress.com.

И така, кой е по-добър? На кой от тях трябва да се доверите при изграждането на уебсайта си? Както Wix, така и WordPress имат безплатни версии, което прави избора още по-сложен.

И двете са лесни за използване. И двамата очевидно са облагодетелствали безброй милиони потребители. Как някой може да претегля тези две велики в изграждането на сайтове един срещу друг?

Е, продължете да четете. Защото ще направя точно това.

Ценообразуване

Първият ни проблем: цената. Какво струват съответните продукти на WordPress и Wix? Отговорът има много общо с огромната им популярност.

Wix и WordPress са известни с това, че имат “freemium” модел – можете да получите безплатен акаунт и да използвате някои от инструментите, но ще трябва да платите, за да надстроите и да получите истинското нещо (име на домейн, SEO инструменти и т.н. ).

Ценовата структура на Wix е малко по-сложна от тази на WordPress, така че нека първо да се справим с нея. Ако искате да имате пълен акаунт в Wix, можете да получите или премиум планове за уебсайтове, или премиум планове за бизнес и електронна търговия.

Най-основният премиен план е $ 5 на месец и по принцип ви позволява да свържете домейн – това е най-незначителното надграждане от безплатен акаунт. Комбото, второто ниво, е $ 11 на месец, а Unlimited е третото ниво от $ 14. Четвъртото ниво, VIP, е $ 29 на месец.

wix премиум планове

Премиум плановете за електронна търговия имат три нива, а не четири: Business Basic при $ 20 на месец, Business Unlimited при $ 25 и Business VIP на $ 35. По-високите нива увеличават паметта, предлагат неограничена честотна лента и имат повече маркетингови инструменти или други бонуси.

А WordPress? WordPress има три платени плана и един безплатен. Първият платен план, Личен, започва от $ 4 на месец. Премиумът, вторият ред, е 8 долара, а Бизнесът идва на стойност 25 долара. Това е свързано с ценовата структура на WordPress.

WordPress планове

Казано накратко, Wix и WordPress имат много близки цени. И двамата имат безплатни версии, първите им платени планове са един долар, а последните нива са само няколко долара.

С цените на този близък човек не може наистина да опише една платформа като по-евтина от друга само на ценовите етикети – за това ще трябва да влезем в функции.

Характеристика

Както и досега, и двете платформи са с много висока цена и са изключително популярни. За помощ при по-нататъшното им разграничаване, нека се обърнем към функциите, които предлагат.

Ще започна с WordPress. Безплатният план за WordPress се предлага с функциите „Jetpack Essential“ – което е най-основните инструменти за поддръжка на сайта, като например да видите активност на вашия сайт, посетители и т.н. – някои безплатни теми и основни персонализиране. Всички следващи планове идват с Jetpack Essentials.

Безплатните планове също получават 3 GB пространство за съхранение, нямат свои собствени домейни и имат реклама в WordPress.com. Можете да ги премахнете, като надстроите до платен план.

Функции на WordPress.com

Първият реален план / платен, Личен, е много подобен. Той обаче идва с поддръжка по имейл и чат на живо, 6 GB пространство за съхранение, премахване на реклами и персонализирано име на домейн.

Premium и Business, последните две нива (съответно при $ 8 и $ 25) правят по-значителни промени в функциите.

Потребителите получават достъп до всички премиум теми, получават по-разширено персонализиране на дизайна, повече пространство за съхранение и някои инструменти за електронна търговия (като осигуряване на приходи от сайта, проста обработка на плащания).

Мисля, че за обикновените блогъри WordPress е чудесен – затова в крайна сметка е толкова популярен сред блогърите. Безплатният му пакет е доста щедър, а първият ред е доста добре – но мисля, че трябва да имат повече инструменти или шаблони за персонализиране, които да се предлагат на клиентите, които плащат на входно ниво.

Освен това, ограничаването на съхранението до само 13 GB за Premium акаунти ми звучи малко смайващо. Фактът, че можете да премахнете само марката на WordPress, да инсталирате плъгини или да използвате SEO инструменти, като надстроите до най-високо ниво, също е малко несправедлив за моя ум.

Безплатният акаунт на Wix е подобен на WordPress по това, че най-вече е основният създател на уебсайтове с поддомейна на компанията.

Първият платен слой, Connect Domain, ви позволява да добавите собствено име на домейн и позволява 1 GB честотна лента и 500MB място за съхранение.

Combo, вторият слой, удвоява допустимата честотна лента и увеличава съхранението до 3GB. Той също така премахва реклами, подобно на Personal в WordPress.

Функциите на Wix се сравняват с WordPress

Неограничени и VIP са последните две нива за плановете за уебсайтове на Wix за първокласни услуги и те предимно увеличават, правят ограничението за честотна лента неограничено, увеличават паметта (до 10GB и 20GB), увеличават количеството видео време, което може да бъде качено, и подобряват поддръжката на клиенти и възможностите за електронна поща (включително маркетингови кампании по имейл).

Всички премиум акаунти за бизнес и електронна търговия в Wix имат неограничена честотна лента, анализи на Google, обработка на плащания, безплатни домейни за първата година, рекламни ваучери, още по-добри възможности за електронна поща и повече място за съхранение (20—50 GB).

Излишно е да казвам, че ако мисля, че WordPress е малко смаян със своето съхранение, разпределения, мисля, че Wix е още повече. Трябва да се откъсна от тези двама, защото те са предимно създатели на уебсайтове и системи за управление на съдържанието и не се фокусират толкова много върху самия хостинг.

С WordPress може да се предположи, че потребителите обикновено добавят съдържание редовно – особено блогърите. Това може да не е толкова много с Wix, така че може би разликите в съхранението са оправдани в този смисъл.

Отстраняване на съхранението и честотната лента настрана, мисля, че WordPress е по-добре представен за своите безплатни и първостепенни планове.

Въпреки че WordPress може да е приблизително по-добър за безплатните и първите нива, Wix има много по-добри възможности за изграждане на сайт и възможности за дизайн / персонализиране на тези нива.

Wix го приема и с останалите нива, а също така е хубаво да имате повече възможности за избор. По-специално тези, които имат интереси към електронната търговия, ще намерят силни страни с Wix.

Бих казал, че само въз основа на функциите WordPress е по-добър за блогърите като цяло (това вероятно е очевидно). Wix обаче е по-добър за създаване на повечето други уебсайтове, включително малки и лични. За целите на електронната търговия Wix го сваля с ръце.

Лесно използване

Масовата популярност както на WordPress, така и на Wix е нещо, което дава възможност за това колко лесни за използване са те. Ако не знаете вече, вероятно сте се досетили: и двете са много лесни за използване.

Освен това лекотата на използване е част от тяхната идентичност. Така че кой печели?

За да бъда откровен, не мога да сравня наистина. И двете са невероятно лесни за използване: единствените разлики са в дизайна им и потребителските интерфейси, които биха могли да се харесат на потребителите по различен начин.

Мога да кажа, че Wix е по-лесен за създаване на общи сайтове, докато WordPress е по-лесен за водене на блогове. Очевидно, нали? Не ме разбирайте погрешно Ако го търсите, можете да блогвате с Wix без много проблеми. А WordPress разполага с много лесни инструменти за създаване на сайтове.

табло за управление на wix

Въпреки това, Wix ви позволява да получите много повече ръце с уебсайта си по-рано в играта (което означава с по-ниски нива) без никакви проблеми. Работите с повече шаблони и много повече опции за редактиране дори от безплатния акаунт – и той все още е толкова лесен за използване като WordPress, ако не и повече.

Wix шаблони

За разлика от тях, WordPress ви подтиква да направите първия си пост от момента, в който сте настроили акаунта си.

Преглед на таблото за управление на WordPress

Не е лошо, но лекотата на използване разкрива съответните силни страни на тези две платформи.

Като цяло просто ще кажа, че е вратовръзка: и Wix, и WordPress са отлични примери за това как трябва да изглежда лесното използване на онлайн решенията.

Поддръжка на клиенти

Ако и двамата са супер лесни за използване, вероятно няма твърде голяма нужда от поддръжка на клиенти … просто се шегувам! Това е малко вярно, но силната поддръжка на клиенти винаги е важна. Дали тези двамата поддържат тясната си конкуренция?

Да.

Първо, представителите на двете платформи са много солидни, въпреки че вашите възможности за връзка с тях се различават донякъде. WordPress няма поддръжка по телефона, но има чат на живо и поддръжка по електронна поща за всички планове за плащане.

За разлика от тях Wix предлага само телефонна поддръжка и поддръжка на билети и няма опция за чат на живо. Това е доста жалко, но в крайна сметка и WordPress, и Wix покриват две от трите основни опции – така че просто зависи кой предпочитате.

Ще кажа обаче, че както чатът на живо, билетите / имейла, така и поддръжката по телефона бяха доста страхотни както с WordPress, така и с Wix. Мисля, че представителите на Wix са били малко по-полезни, но не съм сигурен доколко трябва да приписвам това на случайността или на самата Wix.

Що се отнася до информацията на място, Wix и WordPress се представят добре, само по различни причини.

И двамата имат добра колекция от информационни статии, но според мен Помощният център на Wix е много по-добре организиран и съдържа по-добро съдържание.

Wix Help Center

Страницата за поддръжка на WordPress все още е полезна, но не е толкова здрава като Помощния център на Wix.

Страница за поддръжка на WordPress

Там, където WordPress се отличава, е неговата невероятна онлайн общност. Поради огромната си популярност, WordPress.com и WordPress.org имат вероятно най-полезните форуми и страници за отговори в интернет. Разбира се има официален форум на WordPress, но това е само част от нещата в интернет.

Неофициално може да се намери много поддръжка на най-различни места. Един бърз Google ще илюстрира смисъла добре. Wix има и жизнена онлайн общност – една от най-добрите и най-големите в света на SaaS – но огромната общност на WordPress е трудно да се конкурира.

Накратко, бих казал, че и Wix, и WordPress имат много добри представители за поддръжка на клиенти, но Wix може да поеме лека роля.

За онлайн информация Wix има по-добра официална документация и поддръжка, но WordPress има по-голяма и по-полезна онлайн общност от Wix. Казано по-общо, и двамата имат страхотна поддръжка на клиенти.

Сигурност и надеждност

От ценообразуването до поддръжката на клиенти, Wix и WordPress просто няма да изоставят от близката си конкуренция. На всеки етап те изглеждат решени да се отличат, а сигурността и надеждността са едни от най-добрите примери за това.

Wix не говори много за сигурността си на своя уебсайт – това е жалко, но не е рядкост при някои компании. Според мен сигурността на Wix се оправи.

WordPress посочва няколко от своите мерки за сигурност: криптиране по подразбиране за всички сайтове, защитни стени, мерки за DDoS атака, редовно архивиране на данни и други подобни. Можете също да изтеглите данните си в WordPress на всяко ниво на акаунт, нещо като ръчно архивиране.

Какво ще кажете за редовното изпълнение на Wix и WordPress? Как е продължителността им? Тествахме както за тази солидна мярка за ефективност, така и за сигурността на сървъра.

време за тестване на wix сайта

Можете да видите последното Uptime на нашия сайт на Wix тук

Както можете да видите, както нашето време за работа, така и времето за реакция с Wix беше много добро.

Продължителност на сайта на WordPress

Можете да видите най-новото Uptime на нашия сайт WordPress тук.

Както можете да видите, нашето време и време за реакция с WordPress също беше отлично – може би малко повече.

Колебая се да обявя WordPress за прям победител. Както WordPress, така и Wix разполагаха с три месеца перфектна продължителност. Въпреки че Wix има един месец с няколко минути престой, ние също официално тестваме Wix с месец по-дълго.

Също така не мисля, че разликата в 100 м е толкова забележителна – когато разликата е в стотиците, които вземам под внимание.

Като цяло както Wix, така и WordPress имат страхотни времена за работа и реакция при нашите измервания – по-добри от повечето хостинг сайтове, които сме тествали, което е изненадващо.

Бих казал, че WordPress води малко за сигурност и надеждност, но като цяло и Wix, и WordPress са много сигурни и се представят много добре.

заключение

Дори и да сте се занимавали само със ски, вероятно разбирате колко са най-добрите WordPress и Wix в моделите за изграждане на сайтове и freemium. Нека да преминем към големите точки …

Wix и WordPress са на много висока цена. Когато някой вземе предвид характеристиките, WordPress може да е по-добър за безплатен подредба и първи платен план. Най-общо казано, WordPress е по-добър за случайни блогъри, изненадващо.

Wix обаче е много по-добре за всеки, който се интересува от печелене на пари от своя сайт, с повече планове и инструменти за електронна търговия, от които да избира. Wix е по-добър и за цялостния дизайн на сайта, така че тези, които искат да правят блог, но са силно инвестирани в дизайн, могат да намерят по-добър вариант в Wix.

Що се отнася до лекотата на използване, двете са еднакво лесни за използване – Wix е по-впечатляващ за това колко лесно е да създавате и персонализирате страници, а WordPress е по-лесен за всеки, който иска да започне блог веднага, без никакви стъпки.

Що се отнася до поддръжката на клиентите, нещата са близки, но по-нюансирани. И Wix, и WordPress имат солидни представители, поне според моя опит. WordPress има по-добра онлайн общност, дори извън официалните ресурси на сайта, но Wix има много по-добра официална документация и ресурси.

И накрая, що се отнася до сигурността и надеждността, те все още са обвързани. WordPress може да има по-добри времена за реакция, но с тънък запас и според мен журито все още е в сравнение с актуалните сравнения.

Добрата новина е, че и двамата имат по-добри времена и време за реакция от повечето големи хостинг компании в нашите тестове.

Накратко, бих препоръчал WordPress на тези, които се интересуват от ежедневни, лични или иначе казано малки блогове.

Бих препоръчал Wix на всички останали: на тези, които искат всеки друг тип сайтове, на тези, които искат силно адаптивни и добре проектирани блогове, и всеки, който иска да спечели пари от своя сайт.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map