7 Petua Nama Domain untuk Laman Web Anda

Inilah 7 petua Nama Domain saya apabila anda tersekat dalam menentukan nama domain untuk laman web anda.


Memilih nama domain tidak kurang rumit daripada memilih nama untuk syarikat atau anak anda; anda perlu relevan, bijaksana dan bertimbang rasa.

Nama domain anda adalah identiti anda di Internet, yang luas dan tidak berkesudahan seperti luar angkasa. Nama domain anda akan membantu orang mengenal pasti anda dan perniagaan anda. Tidak ada yang lebih penting daripada nama domain ketika memulakan perniagaan dalam talian.

Anda perlu memperbaikinya jika tidak, ia akan melakukan banyak kerosakan.

Saya akan membantu anda mencari nama domain yang sesuai untuk perniagaan anda.

7 petua Nama Domain ini akan membantu anda memahami paradigma yang diikuti oleh orang; lihat dan mulakan dengan mencari domain yang sempurna:

Petua Nama Domain

Petua 1. Nama Domain Yang Unik dan Mudah Diketik:
Anda harus mengekalkan nama domain yang unik seperti organisasi anda, jika tidak, ia akan kehilangan kredibilitinya. Walaupun anda mencari nama domain yang unik, sangat penting anda memastikannya ringkas.

Sebagai contoh, www.example.com adalah nama domain yang menarik tetapi www.xample.com unik. Inilah dilema, anda harus menggunakan sedikit inovasi di sini dan menjadikannya www.examplestore.com kerana orang pada umumnya mengeja contoh sebagai ‘contoh’ dan bukan sebagai ‘contoh’.

Dengan menambahkan perkataan lain ke domain anda, anda dapat menjadikannya lebih relevan dan unik.

Petua 2. Gunakan Alat Domain:
Mengalami sekatan penulis? Jangan risau, ada alat di Internet yang akan memberi anda cadangan terbaik. Anda boleh memberi makan dengan cadangan yang relevan dan mengambil nama domain yang indah. Sebilangan besar alat domain ini tersedia secara percuma.

Saya mengkaji pelbagai alat untuk menghasilkan idea nama domain yang akan membantu anda memilih yang betul.

domainpill
Petua 3. Sebutkan Kata Kunci di Domain anda:
domain kedai

Membina kedai khusus? Menambah kata kunci ke nama domain akan menjadi idea yang baik. Kata kunci dalam domain mempunyai lebih banyak kredibiliti di mata mesin pencari dan mempromosikannya lebih mudah. Orang dapat mengingati nama-nama ini dengan senang hati.

Sebagai contoh, hostingsecrets.com, nama domain ini banyak memberitahu pelawat mengenai laman web. Memasukkan Kata Kunci dalam nama domain akan selalu menjadi salah satu amalan SEO terbaik dan akan banyak membantu anda untuk mendapat ranking di semua mesin pencari.

Petua 4. Elakkan Pelanggaran Hak Cipta dan penggunaan nombor atau tanda hubung
Jangan sampai ke masalah hak cipta dengan menggunakan jenama atau nama syarikat lain dalam domain anda kerana ini akan sangat merosakkan perniagaan anda. Jangan pernah menggunakan domain yang dilindungi hak cipta, jangan lakukannya. Anda boleh menjalankan pemeriksaan sebelum menyelesaikan dengan nama domain yang diinginkan. Lakukan pemeriksaan di sini http://www.copyright.gov/records/ dan berhati-hati.

Menggunakan Nombor dan Kata Hubung dalam nama domain adalah kaedah hitam yang lain. Apabila anda menggunakan nombor dan tanda hubung dalam nama domain, anda menyukarkannya untuk pelawat. Terdapat kebarangkalian besar bahawa mereka akan mengelirukan ‘6’ dengan ‘enam’ dan anda akhirnya akan kehilangan semua lalu lintas anda.

Menggunakan tanda hubung dalam nama domain adalah salah satu perkara terburuk yang boleh anda lakukan dengan perniagaan anda. Sebilangan besar orang mengelirukan Hyphens (-) dengan Underscore (_). Itu perlu dielakkan dengan segala cara.

Petua 5. Fahami kepentingan peluasan domain
kepentingan peluasan domain

Beberapa peluasan domain yang paling popular adalah .com, .org, .net dan .biz; semasa membeli sambungan .net akan membantu anda menjimatkan wang tetapi penjimatan itu tidak akan berguna dalam jangka masa panjang. Membeli .biz akan membawa banyak faedah dan kebaikan untuk perniagaan anda.

Setiap peluasan domain mempunyai nilai dan faedah tertentu. Kembangkan pemahaman yang sama dan pilih yang paling sesuai dengan anda dan perniagaan anda.

Petua Tambahan: Apabila anda menggunakan www.xyz.net sebagai URL standard untuk laman web anda, akan bermanfaat sekiranya anda membeli Domain yang serupa seperti www.xyz.com dan www.xyz.biz dan mengarahkannya ke www.xyz. bersih, dengan cara ini anda dapat mengekalkan lalu lintas yang salah arah atau keliru.

Makna peluasan domain yang bervariasi:

.co: bermaksud syarikat, komuniti, perdagangan

.info: laman web maklumat

.net: laman web teknikal

.org: organisasi bukan keuntungan

.biz: laman web perniagaan kebanyakannya laman web e-dagang

.saya: laman web peribadi

Petua 6. Bersikap Langsung:
Nama domain yang mengelirukan akan membawa anda banyak lalu lintas secara berkala tetapi kemudian kadar pentalan laman web anda akan meningkat, yang tidak akan membantu dalam jangka masa panjang. Selain daripada itu, tahap pantulan yang tinggi tidak baik untuk SEO laman web anda.

Pilih nama domain yang secara langsung mendorong pengunjung mengenai perniagaan anda dan berkaitan dengan perniagaan anda.

Petua 7. Sasarkan Kawasan anda:
sasarkan pelanggan anda

Membangun kedai khusus atau kedai khusus kawasan memerlukan pendekatan yang berbeza untuk pemilihan nama domain. Anda mesti ingat kawasan yang disasarkan semasa memilih nama domain. Cuba sertakan nama kota atau nama bandar jika perniagaan anda akan melayani pelanggan tempatan.

Setelah mengetahui semua faktor yang perlu dipertimbangkan semasa memilih nama domain untuk perniagaan anda, penting bagi anda untuk BERTINDAK CEPAT. Penting untuk bertindak pantas kerana Nama Domain murah dan cepat dijual.

Sekiranya anda masih menghadapi masalah memilih nama domain, kunjungi HostGator atau BlueHost, isikan kata kunci yang berkaitan dan anda akan mempunyai banyak cadangan untuk dipilih.

Saya harap anda dapati Petua Nama Domain ini berguna dalam usaha mencari nama domain yang sempurna.

Sekiranya anda mempunyai cadangan atau petua yang lebih baik, kongsikan dengan memberi komen di bawah.

Semoga berjaya dengan usaha dalam talian anda!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map