9 Soalan Web Hosting Bodoh yang Selalu Takut Anda Tanyakan

Membuat keputusan adalah tugas yang paling tidak menyenangkan di dunia; orang umumnya mengambil keputusan berdasarkan naluri emosi dan peribadi tetapi keputusan harus selalu berdasarkan fakta dan data. Memilih web hosting adalah salah satu keputusan yang harus selalu dibuat dengan membuat fakta tidak diketahui. Segala keputusan yang dibuat berdasarkan program rujukan atau potongan besar boleh menyebabkan masalah dan kesalahan pada masa akan datang.


Sebilangan besar orang menganggap Web Hosting adalah satu set jargon yang membingungkan; mereka tidak menyedari bahawa ia mempunyai peranan penting dalam pengembangan perniagaan dalam talian mereka. Di sini kami akan menjawab 9 Soalan Web Hosting bodoh yang selalu anda takutkan:

1. Bolehkah kelajuan laman web ditingkatkan jika saya meletakkan laman web saya pada Hosting khusus berbanding hosting Bersama?

kelajuan laman web

Jawapan: Mendapatkan jawapan, Ya! Kelajuan memuatkan laman web anda akan meningkat jika anda meletakkan laman web anda pada Dedicated hosting dan bukannya Shared hosting.

Inilah sebabnya: Syarikat yang menjual hosting bersama (seperti namanya segala yang ada di hosting bersama DIBAHAGIKAN termasuk ruang cakera, lebar jalur, dll.) Telah mendapat ratusan atau mungkin ribuan pelanggan. Mereka perlu memberikan pengalaman pelanggan yang baik kepada setiap orang, oleh itu mereka akan membahagikan sumber pelayan yang mereka perolehi secara sama rata di antara setiap pelanggan. YANG menyebabkan laman web anda dimuat lebih perlahan.

Walaupun, semasa laman web anda beroperasi pada hosting khusus, sumber pelayan tidak dikongsi, mereka hanya “didedikasikan” untuk anda. Oleh itu, kelajuan laman web anda pasti akan meningkat jika anda menggunakan hosting khusus. Ketahui lebih lanjut mengenai hosting khusus, di sini.

2. Adakah kelajuan laman web saya akan berkurang jika saya mengehoskan beberapa laman web di akaun hosting saya?

Jawapan: Terdapat dua senario yang berbeza, mari kita bincangkan kedua-dua senario satu demi satu:

Sekiranya anda mempunyai hosting khusus dan kemudian anda mengehoskan banyak laman web: Jika anda mempunyai hosting khusus dan kemudian anda menginangi sehingga 10 laman web maka kecepatan laman web anda tidak akan berkurang banyak kerana pelayan hosting khusus dilengkapi dengan banyak sumber.

Sekiranya anda mempunyai akaun hosting bersama dan kemudian anda mengehoskan banyak laman web: Sekiranya anda mempunyai akaun hosting bersama dan anda menginangi lebih dari 2 laman web, maka kelajuan laman web anda akan berkurang kerana sumber pelayan anda sudah dibatasi oleh web hosting syarikat dan anda menghadkannya lebih jauh dengan mengadakan lebih dari satu laman web.

3. Sekiranya pelayan hosting web berada di dekat lokasi saya atau lokasi pengguna saya?

pelayan hosting web

Jawapan: Sekiranya kedai dalam talian anda menyasarkan kawasan atau negara tertentu, maka penting bahawa pelayan terletak berhampiran dengan pengguna / pelawat. Contohnya: Sekiranya anda mempunyai kedai dalam talian yang menjual cecair Vape di Australia, maka penting bahawa laman web ini dihoskan di pelayan di Australia, ini akan mempengaruhi SEO, Peringkat dan kelajuan pemuatan laman web anda.

Sebaliknya, jika anda menyasarkan khalayak seluas Amazon, yang mana seluruh dunia tidak penting bagi anda untuk menjadikan laman web anda dihoskan di pelayan di seluruh dunia. Dalam kes seperti itu, CDN (Rangkaian Penghantaran Kandungan) akan dimainkan dan mereka akan menyimpan data yang sering diakses pada pelayan yang terdekat dengan klien. CDN akan melakukannya secara automatik; anda tidak perlu risau. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai faktor penting lain yang berkaitan dengan pelayan, di sini.

4. Sekiranya saya mendaftarkan domain saya dengan satu penyedia hosting dan menghoskan laman web tersebut dengan syarikat hosting web yang lain, adakah ia akan mempengaruhi kelajuan laman web?

Jawapan: Tidak akan ada kesan pada kelajuan pemuatan laman web jika DNS dan web dihosting di pelayan yang berlainan.

5. Pelayan Windows vs Pelayan Linux – Mana yang harus saya pilih dan mengapa?

Windows-vs.-Linux

Jawapan: Syarikat dan Master Web harus selalu memilih Linux Server ke Windows Server untuk hosting laman web mereka kerana Linux memberikan keselamatan yang lebih baik, kestabilan yang tinggi dan lebih banyak TCO – Total Cost of Ownership – memandangkan pakej perisian Linux selalu tersedia secara percuma. Anda boleh mencari lebih banyak alasan memilih pelayan Linux ke pelayan windows, di sini.

6. Sekiranya saya bimbang untuk membuat sandaran laman web walaupun syarikat hosting web menyediakan kemudahan sandaran automatik?

Jawapan: Tidak kira laman web anda dihoskan pada hosting khusus atau hosting bersama, anda harus selalu membuat sandaran dari laman web anda walaupun syarikat hosting web menyediakan kemudahan sandaran automatik.

Setiap sandaran Auto baru menimpa sandaran automatik sebelumnya, oleh itu sangat disyorkan untuk mengekalkan sandaran peribadi. Sandaran jauh / peribadi akan berguna untuk pemulihan bencana.

7. Sekiranya saya menukar syarikat hosting web saya, adakah ini akan mempengaruhi kedudukan Google saya?

Jawapan: Beralih dari satu syarikat hosting ke syarikat yang lain tidak akan mempengaruhi SEO atau Peringkat Google anda selagi hosting DNS dan Web hosting tetap berada di negara yang sama. 1% Peringkat Google anda mungkin terjejas jika anda beralih ke hosting web yang buruk. Pastikan Waktu Henti rendah dan kualiti kandungan di laman web anda tinggi dan Peringkat Google anda tidak akan merosot.

8. Saya menjumpai laman web yang menawarkan Web Hosting PERCUMA. Sekiranya saya mencarinya?

Pengehosan web percuma

Jawapan: Laman web yang menawarkan hosting web percuma secara amnya memberikan kelajuan pemuatan yang sangat rendah dan waktu henti yang sangat tinggi. Faktor-faktor ini akan membunuh Peringkat Google anda. Anda tidak boleh menjadi tuan rumah laman web yang direka secara profesional di hosting percuma seperti itu. Oleh kerana kos hosting telah turun selama bertahun-tahun, hosting di server Shared Hosting masih cukup menjimatkan.

9. Saya akan melancarkan laman web baru saya. Sekiranya saya pergi untuk hosting bersama atau hosting khusus?

Jawapan: Semasa melancarkan laman web baru, seseorang harus selalu mengira anggaran, keperluan masa depan dan asas pelanggan sebelum memilih perkhidmatan hosting khusus atau bersama. Sekiranya anda berhasrat untuk menjadi besar pada masa akan datang dan juga merancang untuk menjadi tuan rumah lebih daripada satu laman web, maka pilih Dedicated Hosting tetapi jika anda seorang individu dan keperluan anda terhad maka teruskan dengan Shared Hosting dan nikmati kehadiran dalam talian anda.

Sekarang kami telah menjawab semua soalan ini, inilah masanya untuk anda meneruskan usaha dalam talian anda yang seterusnya.

Selamat menjalani Hosting!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map