Apa itu 301 Redirect & Cara Menyiapkannya (dijelaskan 2 kaedah)

Laman web telah menjadi identiti digital bagi perniagaan dan kerana persaingan yang sengit, sangat penting untuk memastikan portal web ini sentiasa dikemas kini. Jika tidak, kerana kehadiran web yang usang, jenama dalam talian boleh keluar dari pasaran.


Untuk memastikan laman web sentiasa segar dan relevan, sangat mustahak untuk mereka bentuk semula pada selang masa yang tetap. Tetapi membaik pulih portal web anda tidak semudah yang disangka.

Anda harus mengembangkan strategi yang mantap untuk memastikan bahawa pelanggan dan mesin carian anda diarahkan ke versi terbaru URL.

Masih keliru? Mari lakukan analisis terperinci untuk menjelaskan asasnya.

Apakah 301 Pengalihan?

Sekiranya anda memutuskan untuk memindahkan perniagaan anda ke laman web baru, akan ada syarat untuk mengubah arah lalu lintas web ke URL baru.

Pengalihan 301 adalah arahan yang digunakan untuk membimbing mesin carian dan pelawat laman web anda ke URL yang berbeza yang bukan yang mereka pilih dari halaman hasil mesin pencari dan bukan yang mereka taip pada penyemak imbas mereka pada mulanya.

301 pengalihan

Sumber Imej: netdna-ssl

Untuk menetapkan 301 pengalihan dengan betul (secara teknikal) di laman web anda, anda boleh menyewa syarikat pengembangan web yang berpengalaman yang mempunyai banyak pengalaman dalam menyiapkan peta pengalihan lancar dan melaksanakannya dengan cara yang terbaik.

Tetapi walaupun mengambil profesional, sama pentingnya anda mendapatkan idea tentang bagaimana pengalihan ini berfungsi dan sebab apa anda harus menggunakannya?

Apakah Sebab-Sebab Utama Yang Mungkin Anda Ingin Melaksanakan Pengalihan 301?

 1. Anda mempunyai laman web atau laman web yang baru dan anda mahu melaksanakan pengalihan tetap
 2. Halaman atau URL yang rosak
 3. Semasa berpindah ke HTTPS
 4. Membaik pulih portal web anda (merancang semula)
 5. Mengubah URL dengan alasan apa pun
 6. Semasa membuang kandungan atau memperbaiki beberapa masalah yang berkaitan dengan kandungan
 7. Menyelesaikan masalah URL dinamik
 8. Menukar atau menggabungkan domain
 9. Memaksimumkan kuasa domain dengan menghubungkan penukaran web dengan satu URL

Bagaimana 301 Redirect berfungsi?

Pada dasarnya, arahan pengalihan 301 menunjukkan kepada pelawat laman web dan mesin carian untuk mengetahui bahawa halaman tertentu telah dipindahkan ke halaman lain secara kekal. Seluruh proses boleh dibahagikan kepada tiga langkah berikut:

 • Pengguna atau mesin carian tiba di URL asal
 • Perintah pengalihan 301 membawa mereka ke URL baru yang bukan yang mereka taipkan dalam penyemak imbas.

III. Proses menulis semula URL bermula sekali lagi

Mari kita terokai gambar yang dipamerkan di Moz untuk memahami keseluruhan proses di mana 301 pengalihan sebenarnya berfungsi:

301 pengalihan berfungsi

Bagaimana 301 Mengarahkan Kesan SEO & Kedudukan Portal Web?

Kedudukan halaman atau prestasi SEO laman web secara langsung dipengaruhi oleh 301 pengalihan. Ia boleh memberi kesan negatif atau positif pada kedudukan halaman portal web anda.

Mempunyai pengalaman dalam melaksanakan 301 pengalihan dengan betul dapat menjadi alat terpadu untuk mengoptimumkan laman web anda untuk peningkatan penukaran.

Pengalihan 301 juga dikenal sebagai pengalihan tetap dan oleh itu semua kualiti halaman yang diarahkan seperti MozRank, otoritas halaman, nilai lalu lintas, PageRank, dll. Akan dikaitkan dengan halaman jalan memutar.

Ini menjadikan halaman jalan memutar mewakili yang diarahkan sepenuhnya.

Hasil daripada 301 pengalihan, halaman lama dihapuskan dari indeks Google dan yang baru menggantikannya.

Secara beransur-ansur, Google, dan juga mesin pencari utama yang lain, mula memberikan keutamaan domain baru anda berbanding yang lama dari segi kedudukan SEO.

Mari fahami dengan bantuan carta alir:

Pengalihan 301

Sumber Gambar: Hostinger

Dengan bantuan 301 pengalihan, menjadi lebih mudah untuk menggunakan semula kandungan lama dan menjadikan reka bentuk semula laman web lancar. Juga, ini membantu dalam kelancaran pemindahan wewenang dan penyesuaian pengalihan yang betul meningkatkan prestasi SEO laman web anda.

Mari kita lihat beberapa faedah utama untuk melaksanakan pengalihan 301 yang tepat:

 • Tidak ada kemungkinan kandungan digandakan kerana mesin pencari akan menganggap halaman yang diarahkan sebagai entiti yang terpisah.
 • Pengunjung laman web harian anda tidak akan berkurang dan mereka tidak akan mendarat di halaman dengan “404 halaman tidak dijumpai ralat”.
 • Kedudukan halaman anda akan tetap utuh dan anda dapat dengan mudah mengalihkan wewenang URL lama ke yang baru yang akan membantu anda mengekalkan pengikut anda dengan mengarahkan mereka ke halaman jalan memutar.

Cara Menyiapkan 301 Redirect?

Nah, ada beberapa cara yang boleh digunakan oleh pakar web untuk menetapkan 301 pengalihan. Pengalihan ini dapat disediakan dengan mudah untuk kedua laman web tunggal atau keseluruhan domain.

Menyiapkan 301 pengalihan adalah sangat penting kerana pengubahsuaian ini dapat memberikan pengalaman lancar kepada pengunjung laman web anda. Juga, ia dapat mengelakkan mereka terjebak dalam jalan buntu.

Kaedah 1. Mengedit Fail .htaccess Anda Untuk Melaksanakan 301 Redirect

Anda boleh membuat pengalihan 301 dengan mengedit fail .htaccess dan untuk melakukan ini, anda mesti log masuk ke Pusat Kawalan Akaun (ACC) anda dan pergi ke bar sisi kiri dan klik pada Domain.

Pilih ciri “Urus Domain Anda” dari senarai juntai bawah dan pilih yang anda mahu ubah hala.

Sekarang anda harus pergi ke “Kelola Tetapan Web” yang dapat anda temukan dari senarai drop-down bahagian Tetapan Web.

Anda perlu mengklik pilihan “Lihat atau Edit File .htaccess Anda” sekiranya anda sudah memiliki fail .htaccess.

Tetapi jika anda belum pernah membuat file seperti itu, Anda dapat mengklik opsi “Buat File .htaccess”. Mari fahami proses ini dengan bantuan tangkapan skrin:

301 htaccess ubah hala

Sumber Gambar: Sepasang

Akhirnya, untuk menyediakan 301 pengalihan, anda perlu memasukkan beberapa baris ke dalam fail .htaccess anda yang boleh dibahagikan lagi kepada dua kategori utama:

 • Ubah hala 301 / http://www.new-domain.com/ (Menyiapkan pengalihan untuk satu laman web)
 • Redirect 301 /old-file.html http://www.domain.com/new-file.html (Menyiapkan pengalihan untuk seluruh domain)

Setelah menyelesaikan langkah ini, anda hanya perlu mengklik Simpan Perubahan jika anda sudah mempunyai fail .htaccess. Atau, ketuk Buat Fail untuk menambahkan fail .htaccess baru.

Kaedah 2. Memanfaatkan Plugin WordPress Untuk Menyiapkan Pengalihan 301

Plugin pengalihan WordPress juga dapat membantu webmaster dalam mengatur 301 pengalihan. Juga, pemalam ini dapat membantu mengesan 404 kesilapan. Anda boleh mendapatkan plugin ini di direktori plugin WordPress.

301 mengarahkan pemalam wordpress

Sumber Imej: Masuk Sekarang

Untuk melakukan ini terlebih dahulu anda perlu memasang dan mengaktifkan pemalam. Setelah menyelesaikan proses pengaktifan, Anda harus mengunjungi bagian “Alat” dan klik “Pengalihan” untuk mengatur pengalihan anda.

Di sini anda boleh memasukkan URL lama dan juga URL tujuan baru. Setelah memasukkan kedua-duanya, Anda hanya perlu mengetuk “tambah pengalihan” untuk menyelesaikan proses penyiapan 301 pengalihan.

Anda boleh melihat gambar yang diberikan di bawah ini dan memahami cara melaksanakan keseluruhan proses.

301 proses pengalihan

Sumber Imej: WPBeginner

Pengalihan 301 dapat membantu portal web anda berkinerja lebih baik dari segi SEO dan mengekalkan asas pelawatnya jika dilaksanakan dengan betul.

Tetapi pendekatan yang tidak sesuai untuk menetapkan pengalihan ini boleh merosakkan kedudukan halaman anda dan dapat membuat anda kehilangan pelanggan berharga anda.

Kesimpulannya

Ringkasnya, pengalihan 301 dapat disiapkan dengan mudah dengan mengikuti amalan terbaik yang disebutkan di atas. Lebih-lebih lagi, ia boleh menjadi salah satu alat terbaik untuk mengoptimumkan laman web anda untuk keterlihatan maksimum.

Juga, melalui 301 pengalihan, anda dapat memastikan bahawa lalu lintas dalam talian dipandu ke arah versi URL anda yang paling terkini.

Tetapi, untuk memastikan bahawa pengalihan ini tidak akan memberi kesan buruk pada kedudukan dan lalu lintas organik anda, mempunyai pendekatan yang sesuai untuk menetapkannya adalah wajib.

Oleh itu, kami mengucapkan semoga berjaya dengan strategi pengalihan portal web anda yang seterusnya dan semoga ia memberi anda peluang untuk menuai hadiah yang lumayan di masa hadapan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map