Apakah Ralat HTTP 302 & Bagaimana membetulkannya? [4 Kaedah Diuji Dijelaskan]

Setiap kali kita melakukan 302 pengalihan, soalan yang sama biasanya timbul.


Berikut adalah beberapa soalan:

 1. Adakah laman web saya sudah siap untuknya?
 2. Jenis pengalihan apa yang paling sesuai untuk kes saya?
 3. Adakah saya akan kehilangan semua kerja SEO yang saya buat setakat ini?
 4. Adakah Google akan menghukum saya? Apa yang berlaku sekiranya saya menghilangkan pengalihan?
 5. Bagaimana ia dibuat?
 6. Bagaimana saya membetulkan ralat 302? (sekiranya berlaku)

Dalam artikel ini, saya akan menjawab semua soalan ini supaya anda mempunyai lebih jelas untuk meneruskan setiap perkara.

Apakah 302 pengalihan?

Kod 302 menunjukkan pengalihan sementara. Salah satu ciri yang paling terkenal yang membezakannya dari pengalihan 301 adalah bahawa, dalam kes 302 pengalihan, kekuatan SEO tidak dipindahkan ke URL baru.

google seo

Ini kerana pengalihan ini telah dirancang untuk digunakan ketika ada keperluan untuk mengalihkan konten ke halaman yang tidak akan menjadi yang pasti.

Oleh itu, setelah pengalihan dihapuskan, halaman asal tidak akan kehilangan kedudukannya di mesin carian Google.

Walaupun tidak begitu biasa kita mendapati diri kita memerlukan pengalihan 302, pilihan ini sangat berguna dalam beberapa kes. Ini adalah kes yang paling kerap:

 • Apabila kita menyedari bahawa terdapat beberapa kandungan yang tidak sesuai di halaman. Walaupun kami menyelesaikan masalahnya, kami dapat mengalihkan pengguna ke halaman lain yang mungkin menarik.
 • Sekiranya serangan di laman web kami memerlukan pemulihan salah satu halaman, pengalihan ini dapat membantu kami meminimumkan kejadian.

Pengalihan 302 adalah kod yang memberitahu pengunjung URL tertentu bahawa halaman telah dipindahkan untuk sementara waktu, mengarahkan mereka terus ke lokasi baru.

Dengan kata lain, pengalihan 302 diaktifkan apabila robot Google atau mesin carian lain meminta memuat halaman tertentu. Pada masa itu, berkat pengalihan ini, pelayan mengembalikan respons automatik yang menunjukkan URL baru.

Dengan cara ini kesilapan dan gangguan dapat dielakkan dari mesin pencari dan pengguna, yang menjamin kelancaran navigasi.

Apakah pengalihan 302 untuk?

Pengalihan 302 berfungsi, sebagai contoh, mempunyai beberapa versi halaman utama dalam bahasa yang berbeza.

Yang utama boleh dalam Bahasa Inggeris; tetapi jika pelawat datang dari negara lain maka sistem ini secara automatik mengarahkan mereka ke halaman dalam bahasa mereka.

Pengalihan 302

Dengan cara ini, mobilisasi lalu lintas web dicapai, tetapi pada masa yang sama, pengaruh pada peringkat SEO dari halaman utama tidak dilemahkan. Ini terus berkembang, walaupun tidak ada pertukaran wewenang, seperti yang kami jelaskan sebelumnya.

Contoh pengalihan HTTP 302

Contoh contoh pengalihan HTTP 302 yang paling biasa adalah Google.

Terlepas dari negara tempat Anda mengakses, jika anda mengetik https://www.google.com/, Anda akan diarahkan ke versi Google dalam bahasa / negara yang sesuai dengan Anda.

carian Google

Sekiranya Jerman, 302 secara automatik membawa kami ke https://www.google.de/ agar kami dapat mencari kandungan dalam bahasa Jerman.

Portal syarikat yang berjaya seperti Coca-Cola atau bahkan Fujitsu juga menggunakan sistem ini untuk mengarahkan lalu lintas ke tempat yang mereka anggap paling sesuai.

Punca ralat HTTP 302

Anda tidak boleh menggunakan kod status 302 jika anda ingin memindahkan berat badan SEO ke URL tujuan.

Walau bagaimanapun, berikut adalah beberapa sebab yang paling biasa untuk ralat pengalihan 302:

 • Menggunakan 302 pengalihan semasa domain bergerak;
 • Membuat pengalihan 302 semasa anda memindahkan dokumen;
 • Menggunakan pengalihan 302 semasa perubahan protokol laman web;
 • Membuat 302 pengalihan semasa struktur laman web berubah.

Pengalihan HTML 302 tidak digalakkan ketika metode permintaan asli diterapkan pada permintaan URL tujuan – misalnya, memindahkan URL arahan formulir yang menggunakan kaedah POST untuk jangka waktu tertentu.

Cara mengenal pasti ralat HTTP 302

Mengesahkan bahawa tetapan pengalihan 301 dan 302 betul adalah sangat mudah. Semasa memasuki bar alamat dari alamat lama, kita melihat apa yang berlaku.

Perubahan alamat menunjukkan bahawa semuanya baik-baik saja dengan pengalihan. Alamatnya tetap sama – anda perlu mencari sumber masalahnya, tetapi pertama, kami menasihati anda untuk membersihkan cache dan cuba lagi.

nama domain

Terdapat pilihan lain – untuk memohon memeriksa kod respons pelayan ke perkhidmatan dalam talian, misalnya, http://example.com/e_redirect/.

Sekiranya anda menetapkan pengalihan dengan betul, setelah memasukkan nama domain, anda akan melihat kod respons 301 atau 302. Ini bergantung pada jenis pengalihan yang anda rencanakan untuk menerima pada mulanya.

Sebilangan perkhidmatan juga menunjukkan kod yang diberikan oleh pelayan setelah pengalihan, dan di sini hanya ada satu pilihan yang sah – 200 OK.

Pembetulan ralat HTTP 302

Kaedah 1: Periksa konfigurasi pelayan

Aplikasi boleh berjalan di pelayan yang menggunakan salah satu daripada dua program pelayan web yang paling biasa, Nginx atau Apache. Kedua pelayan web ini menyumbang lebih daripada 84 peratus daripada program pelayan web global!

Oleh itu, langkah pertama dalam menentukan kod respons 302 adalah memeriksa arahan pengalihan mandatori dalam fail konfigurasi program pelayan web.

Untuk Pelayan web Apache

Langkah 1: Buka fail .htaccess di pelayan

Untuk mengenal pasti pelayan web, anda perlu mencari fail utama. Sekiranya anda menggunakan pelayan web Apache, cari fail .htaccess di sistem fail root laman web anda.

Pengurus Fail cPanel

Sekiranya program anda berada di host bersama, anda mungkin mempunyai nama pengguna anda yang dipautkan ke akaun host, misalnya. Dalam kes ini, biasanya, direktori root aplikasi terletak di jalan:

/ home // public_html / path, dengan demikian fail .htaccess terletak di /home//public_html/.htaccess.

Langkah 2: Cari arahan mod_rewrite

Sebaik sahaja anda menjumpai fail .htaccess, buka dalam penyunting teks dan cari baris yang menggunakan arahan RewriteXXX yang tergolong dalam modul mod_rewrite Apache.

mod_rewrite

Walau bagaimanapun, idea intinya adalah bahawa arahan RewriteCond menggariskan model teks yang dibandingkan dengan URL yang didaftarkan. Apabila pengunjung meminta URL yang sesuai di laman web, arahan RewriteRule yang melacak satu atau beberapa arahan RewriteCond sebenarnya akan mengalihkan permintaan ke URL yang sesuai.

Sebagai contoh, berikut adalah gabungan mudah RewriteRule dan RewriteCond yang memenuhi semua syarat contoh.com, tetapi sebaliknya memasukkan pengalihan sementara ke URI yang sama dalam domain sementara – example.com:

Tulis semulaEngine dihidupkan
Tulis semula%% {HTTP_HOST} ^ contoh \ .com $
Tulis semula Peraturan ^ (. *) $ HTTP://www.temporary-example.com/$1 [R = 302]

Perhatikan sepanduk tambahan di bahagian bawah RewriteRule, yang dengan jelas menggambarkan bahawa kod respons mestilah 302, menunjukkan kepada ejen penyemak imbas bahawa itu adalah pengalihan sementara.

Langkah 3: Tetapkan semula arahan dalam fail .htaccess

# MULAKAN WordPress
Tulis semula Enjin Hidup
Tulis semula Dasar /
Tulis semula Peraturan ^ indeks \ .php $ – [L]
Tulis semula%% {REQUEST_FILENAME}! -F
Tulis semula%% {REQUEST_FILENAME}! -D
Tulis semula Peraturan. /index.php [L]
# TAMAT WordPress

Oleh itu, jika anda mendapat arahan RewriteRule atau RewriteCond yang tidak biasa dalam fail .htaccess anda yang sepertinya tidak sesuai dengannya, cuba buat anotasi buat sementara waktu (awalan dengan #) dan mulakan semula pelayan web untuk memeriksa apakah masalah itu diselesaikan.

Untuk pelayan web Nginx

Langkah 1: Buka fail nginx.conf

konfigurasi ngix

Sekiranya pelayan web anda beroperasi di Nginx, anda harus mencari fail konfigurasi yang sama sekali berbeza. Fail ini dinyatakan sebagai nginx.conf secara lalai dan terdapat di salah satu direktori biasa yang disenaraikan di bawah:

/ usr / local / nginx / conf, / etc / nginx atau, / usr / local / etc / nginx.

Langkah 2: Tulis semula arahan pada fail nginx.conf

Setelah mengesan, buka fail nginx.conf di editor teks anda dan cari arahan menulis semula yang berkaitan dengan penunjuk pengalihan.

Skema 301

Sebagai contoh, ini adalah arahan blok biasa (dinyatakan sekumpulan pernyataan) yang menyediakan pelayan maya dengan menghasilkan pengalihan sementara dari abc.com ke sementara-abc.com:

pelayan {
dengar 80;
dengar 443 ssl;
nama_pelayan www.abc.com;
tulis semula ^ / $ http://www.temporary-abc.com redirect;
}

Arahan menulis semula Nginx selari dengan Apache RewriteRule dan
Tulis semula kerana ia biasanya terdiri daripada corak carian berorientasikan teks yang lebih rumit.

Langkah 3: Periksa dasar penggantian fail nginx.conf

Walau apa pun, periksa fail nginx.conf untuk dasar penggantian pengecualian yang mengandungi bendera ubah hala (kod respons pengembalian bendera tetap 301 yang lain).

parameter ngix

Harap perhatikan pengecualian sebelum anda memulakan semula pelayan untuk memeriksa apakah masalahnya diselesaikan.

Kaedah 2: Cari perisian yang sudah lapuk

Dokumen spesifikasi RFC untuk HTTP 1.0 menyatakan bahawa tujuan kod respons “302 Found” dimaksudkan untuk menunjukkan bahawa klien harus melakukan pengalihan sementara.

risiko peranti

Namun, banyak penyemak imbas baru akan memproses kod 302 yang diterima melalui permintaan POST sebagai permintaan GET yang tidak sah.

Ini telah mencetuskan kekacauan dan kekeliruan dengan program pelayan web tertentu yang berusaha memaksa penyemak imbas melakukan kerja yang betul ketika perlu diarahkan sementara.

Untuk menyelesaikan masalah ini, dokumen spesifikasi RFC HTTP 1.1 mengembalikan 303 kod respons, 307 pengalihan sementara yang lain, yang merupakan cara yang dapat difahami untuk menguruskan POST-to-GET atau sementara, tindak balas sementara.

Kaedah 3: Membersihkan Log

Hampir semua aplikasi web menyimpan rekod di pelayan. Log aplikasi biasanya mewakili sejarah aplikasi, seperti halaman mana, pelayan diminta dan dihubungkan, yang diperoleh dari pangkalan data yang disediakan, dan sebagainya..

bersihkan balak

Log pelayan disambungkan ke peranti semasa yang menjalankan program dan biasanya mengandungi maklumat mengenai status dan kesihatan semua perkhidmatan yang disambungkan, dan juga maklumat mengenai pelayan.

Rekod Google [PLATFORM_NAME] di CMS atau gunakan [PROGRAMMING_LANGUAGE] untuk mendaftar dan mendaftar [OPERATING_SYSTEM] ketika melancarkan aplikasi khusus untuk mendapatkan lebih banyak maklumat untuk mendapatkan rekod ini.

Kaedah 4: Betulkan kod aplikasi

Sekiranya, semua kaedah yang dibincangkan di atas gagal, masalahnya mungkin ada pada kod pengguna aplikasi yang menyebabkan masalah.

pelayar web

Cuba tentukan punca masalah dengan mencari aplikasi secara manual dan menganalisisnya di pelayan dan fail log aplikasi.

Adalah idea yang baik untuk menyalin aplikasi lengkap ke komputer pembangunan tempatan anda dan melaluinya untuk melihat dengan tepat apa yang berlaku pada 302 imbasan dan melihat kod untuk setiap aplikasi.

Kesimpulannya

Akhirnya, seperti yang anda lihat, kita tidak perlu takut banyak mengenai ralat pengalihan HTTP 302. Tanpa melangkah lebih jauh, mereka adalah kaedah yang hebat untuk mengelakkan kehilangan lalu lintas di laman web kami dengan perubahan yang tidak dapat dielakkan yang muncul selama bertahun-tahun.

Saya harap, setelah membaca artikel ini, setiap kali anda tidak akan menggigil tentang bagaimana saya membetulkan 302 kesilapan sementara yang dipindahkan.

Sama ada anda ingin memberikan sumbangan pada siaran atau jika anda mempunyai pertanyaan atau hanya ingin memberikan pendapat anda, jangan ragu untuk memberi komen di bawah!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map