Bluehost vs GoDaddy – “6 Ujian” Berdasarkan Pengalaman Saya

Perbandingan dikemas kini: April 2019

Sekiranya anda mencari hosting, anda pasti akan mendengar dua nama ini.


Bluehost dan GoDaddy adalah dua penyedia hosting terbesar di luar sana, begitu besar sehingga mereka akan muncul di hampir setiap senarai utama pilihan hosting terbaik.

Bagaimana mungkin untuk memilih, kemudian?

GoDaddy mungkin penyedia yang lebih terkenal dari keduanya, tetapi adakah itu bermaksud lebih baik?

Halaman depan Bluehost memberikan harga permulaan $ 2,95 sebulan, dan GoDaddy memberikan harga permulaan $ 3,99 sebulan, tetapi apakah perbezaan harganya patut diperhatikan?

Akhirnya pilihan adalah pilihan anda, dan walaupun sukar untuk dipilih, kami akan membantu anda untuk sampai di sana.

Isi kandungan

Lompat untuk melihat ujian tertentu dengan klik pada pautan berikut

 1. Undian Facebook
 2. Perbandingan Harga
 3. Perbandingan ciri
 4. Perbandingan Sokongan Pelanggan
 5. Kemudahan penggunaan
 6. Keselamatan dan Kebolehpercayaan
 7. Keputusan

1. Godaddy lwn Bluehost – Poll Facebook: Keputusan

Saya telah melakukan tinjauan pendapat di Facebook di mana BlueHost mendapat 63 undi dan Godaddy mendapat 51 undi.
Bluehost_vs_Godaddy_facebook_poll

Bawa saya ke BlueHost

Sekarang, mari masuk ke tempat menarik seterusnya yang kebanyakan anda akan ada — kosnya!

2. Perbandingan Harga

Bluehost vs Godaddy

Jadi, bagaimana harga dapat dipecahkan di antara kedua-dua titan ini?

Seperti semua penyedia hosting utama, terdapat banyak jenis hosting yang tersedia.

Hosting web bersama biasanya merupakan jenis hosting yang paling murah dan paling popular, dengan pilihan yang lebih mahal biasanya hosting awan, hosting pelayan peribadi maya (VPS), dan hosting pelayan khusus.

Bagi kebanyakan orang, Google mencari maklumat asas mengenai hosting – pemula dan pengguna yang lebih kecil – rancangan web hosting bersama adalah yang paling mudah diakses.

Mereka tersedia dengan harga yang agak rendah, sambil menawarkan cukup ciri untuk kepuasan pelanggan yang kukuh.

Nota ringkas: kebanyakan harga ini hanya untuk tahun pertama perkhidmatan anda.

Harga yang disenaraikan untuk pakej hosting bersama Bluehost dan GoDaddy adalah diskaun untuk tahun pertama perkhidmatan, tetapi meningkat dengan ketara selepas tahun pertama.

Tepat: rancangan hosting web Bluehost yang dikongsi bermula pada $ 2,95 sebulan untuk rancangan “asas”. Untuk peringkat kedua hosting bersama, “Plus”, anda akan membayar $ 5,95 sebulan, dan untuk “Choice Plus” anda juga membayar $ 5,95 berkat diskaun semasa.rancangan bluehost

Terakhir, tahap “Go PRO” akan bermula pada $ 13.95 sebulan.

Sebaliknya, tahap pertama GoDaddy disebut “Ekonomi”, dan harganya sedikit lebih murah pada $ 2,99 sebulan. “Deluxe” juga sedikit lebih murah, dengan harga $ 4,99 sebulan, dan “Ultimate” berharga $ 5,99 sebulan. Tahap keempat, yang disebut “Maksimum,” berharga $ 12.99 sebulan.
Pelan Hosting Bersama Godaddy

Untuk menjadi jelas: itulah tahap “Perniagaan” hosting web bersama. GoDaddy mempunyai set peringkat harga yang terpisah untuk pakej “Business Hosting”: ini pada dasarnya adalah pakej VPS yang dipermudahkan.

Sebaliknya, Bluehost menyebutnya sebagai hosting VPS.

Hosting Perniagaan GoDaddy bermula pada $ 19.99 dengan tahap “pelancaran”, dan terus “Luaskan” dengan harga $ 59.99.
Pelan Hosting Perniagaan Godaddy

Walaupun Business Hosting mempunyai empat peringkat dengan GoDaddy, Bluehost mempunyai tiga tahap (ingat bahawa ini adalah hosting VPS lurus). Namun, mereka memiliki kisaran yang sama: “Standard” berharga $ 19,99 dan “Ultimate” berharga $ 59,99.

Masalahnya, sementara Business Hosting GoDaddy seperti VPS yang lebih asas, mereka juga mempunyai hosting VPS. Ini bermula pada $ 19.99 dan berakhir pada $ 74.99.

Akhirnya, ada hosting khusus. Ini adalah salah satu pilihan paling serius yang boleh anda gunakan, jadi anda mungkin akan mempunyai keperluan yang besar sekiranya anda melihatnya.

Hosting pelayan khusus GoDaddy bermula pada $ 89.99 dan berakhir pada $ 179.99 antara empat peringkat.

Hosting pelayan khas Bluehost bermula pada $ 79.99 dan berakhir pada $ 119.99 antara tiga peringkat.

Itu banyak harganya, jadi mari kita simpulkan: Bluehost dan GoDaddy sama-sama berkongsi web hosting, walaupun GoDaddy hanya menyebutnya sebagai web hosting di laman webnya.

Mereka juga mempunyai hosting Virtual Private Server, dan pilihan hosting khusus.

Namun, hanya Bluehost yang menawarkan cloudhosting, sedangkan GoDaddy adalah satu-satunya yang menawarkan “Business Hosting” – tetapi ingat, itu hanya hosting VPS yang dipotong.

Seperti yang anda lihat, harga keseluruhannya sama. GoDaddy cenderung menawarkan harga permulaan yang lebih rendah, tetapi Bluehost kadang-kadang berhadapan dengan harga akhir yang lebih rendah untuk pilihan peringkat tertinggi. GoDaddy lebih kerap mempunyai empat, bukan tiga peringkat, tetapi saya tidak pasti berapa pentingnya.

Satu perkara lagi: Bluehost hampir selalu menawarkan anda percubaan 30 hari untuk setiap produk. Sekiranya anda tidak menyukai apa yang anda dapat — walaupun itu adalah pelayan khusus — anda boleh mendapatkan wang anda semula setelah mencubanya.

Sebaliknya, GoDaddy hanya memberi anda percubaan percuma untuk pembangun laman webnya. Hanya pembangun laman web.

Walaupun GoDaddy kadang-kadang menawarkan harga yang sedikit lebih rendah, Bluehost menawarkan percubaan percuma — dan itu jauh lebih berharga memandangkan harga tidak jauh berbeza dengan permulaan.

3. Perbandingan Ciri

Sekiranya anda membaca bahagian terakhir, anda mungkin berfikir sendiri, “itu bagus, tetapi apa konteks harganya?”

Lagipun, apa yang anda dapat dengan harga tersebut?

Seperti yang anda duga, artikel yang memperincikan setiap ciri untuk setiap rencana harga akan panjang (atau ditutup).

Oleh itu, saya kebanyakannya akan melihat hosting bersama — pilihan paling popular, kerana itulah yang kemungkinan besar anda lihat.

Anda boleh melihat senarai lengkap ciri GoDaddy di sini, dan senarai lengkap Bluehost di sini.

Pertama: Bluehost. Sekiranya anda mendapat akaun Basic dengan harga $ 2,95 sebulan, anda dibenarkan satu laman web. Sebaliknya, Plus, Choice Plus, dan Prime semuanya mempunyai laman web tanpa had. Anda juga mendapat storan SSD 50 GB untuk storan SSD Asas dan tidak bermeter untuk Plus dan ke atas.ciri-ciri bluehost

Lebar jalur tidak dapat diukur (bagus kerana mereka tidak mengatakan tanpa had) untuk semua peringkat, tetapi anda hanya mendapat 5 domain terparkir dan 25 sub domain untuk Basic, serta hanya storan 100MB setiap akaun e-mel dengan maksimum 5 akaun dibenarkan (semua ini tidak terhad untuk dua peringkat terakhir).

Untuk pakej Ekonomi GoDaddy dengan harga $ 2,99 sebulan, anda juga mendapat satu laman web, tetapi storan dua kali lebih banyak dan lebar jalur yang tidak dimeterai. Untuk rancangan Deluxe ke atas (ingat Deluxe adalah $ 4,99 berbanding $ 5,95 Bluehost untuk Plus) anda mendapat laman web tanpa had dan storan tanpa had.
Ciri-ciri Godaddy

Seperti rancangan Dasar Bluehost, rancangan Ekonomi GoDaddy membenarkan 25 subdomain.

Semua bahagian atasnya mempunyai subdomain yang tidak terhad. Akhirnya, kedua-dua GoDaddy dan Bluehost dengan mudah memasukkan nama domain percuma dengan pembelian anda.

Setakat ini, sepertinya GoDaddy memenangi pertempuran ciri, betul?

Lagipun, ia sedikit lebih murah ¬ malah pilihannya yang paling murah mempunyai ruang cakera dua kali lebih banyak daripada Bluehost… dengan semua yang lain sama.

Akhirnya, walaupun kedua Bluehost dan GoDaddy memberi anda akaun e-mel dengan pakej hosting anda, Bluehost hanya menawarkan storan 100MB setiap akaun untuk akaun Asas dan 5 e-mel – dengan jumlah 500MB.

GoDaddy menawarkan 5GB untuk Ekonomi, Bluehost yang kerdil.

Setelah itu, GoDaddy 5GB berterusan di semua peringkat, sedangkan Bluehost membenarkan penyimpanan tanpa had jika anda menaik taraf, dan GoDaddy hanya memberikan satu peti mel percuma.

Ya, saya akan mengakui, di sebalik pilihan peribadi saya untuk Bluehost, GoDaddy terdengar lebih kompetitif pada mulanya.

Berikut adalah perkara lain yang perlu dipertimbangkan: Bluehost menawarkan sijil SSL percuma dari pelan Asas ke atas.

GoDaddy hanya menyertakan sijil SSL untuk rancangan Ultimatenya.
Godaddy SSL

Sijil SSL adalah yang memastikan pelawat anda — pelanggan anda benar-benar merasa aman di laman web anda.

Tidak mempunyai sijil SSL bukanlah akhir dunia, melainkan jika anda fikir anda mahu transaksi dilakukan di laman web anda.

Sekiranya anda menjual apa-apa di laman web anda, lebih baik anda mendapatkan sijil SSL entah bagaimana.

Dan Bluehost menjadikannya sangat mudah untuk mendapatkannya, dengan memasukkannya dalam pakej $ 2.95 sebulan.

GoDaddy memberikannya dengan harga $ 7,99 sebulan, lebih dari dua kali harga — dan itu adalah untuk salah satu ciri terpenting yang anda dapat.

Secara keseluruhan, saya rasa GoDaddy kelihatan lebih baik dari segi ciri, sekurang-kurangnya di atas kertas dan untuk akaun yang lebih murah.

Walau bagaimanapun, sijil SSL yang disertakan Bluehost adalah sumbangan penting, dan perbezaan harga tidak begitu ketara antara keduanya.

Saya akan membiarkan GoDaddy meluncur dengan yang satu ini, tetapi terus membaca, kerana masih banyak lagi yang sedang dipertimbangkan!

4. Perbandingan Sokongan Pelanggan

Sokongan pelanggan yang kukuh sangat penting untuk penyedia hosting apa pun, tetapi terutama untuk kedua-dua ini.

Oleh kerana mereka begitu besar, mereka mesti menanggung beban sokongan pelanggan yang jauh lebih besar daripada platform lain. Jadi bagaimana mereka menumpuk?

Seperti kebanyakan perkhidmatan hosting, terdapat banyak sumber yang tersedia bagi pelanggan.

Pertama, terdapat dokumentasi dan sumber pendidikan di lokasi.

Kedua, ada wakil yang ditunjuk untuk membantu pelanggan dengan masalah tertentu, atau menambahkan sentuhan manusia.

Yang pertama biasanya terdiri daripada pangkalan pengetahuan, Soalan Lazim, video panduan, dan sebagainya. Yang terakhir ini biasanya terdiri daripada telefon, e-mel, dan sokongan sembang langsung.

Bluehost menjadikan sokongan pelanggannya sangat jelas.

Di bahagian bawah setiap halaman, ada sedikit menu dengan sumber laman utama: sokongan mendapat bahagiannya sendiri, dengan pautan cepat ke halaman perbualan, tiket, pangkalan pengetahuan, dan sistem.

Tiket / sistem tiket pada dasarnya adalah sokongan e-mel: nampaknya cukup mudah dan kukuh.

Talian sokongan telefon mereka tidak jelas, bergantung pada halaman yang anda buka, tetapi mereka mempunyai satu. Halaman ini menyenaraikan nombor telefon yang berlainan untuk kategori soalan yang berlainan.

Akhirnya, pangkalan pengetahuan mereka – yang mereka sebut sebagai Pusat Bantuan – dapat diakses dan menyeluruh.

Saya mendapati sembang langsung Bluehost responsif secara keseluruhan. Catatan: waktu di sudut kiri bawah adalah beberapa saat dari mesej terbaru dalam sembang.
Sembang BlueHost 1

Perwakilan “menyertai” sembang dalam beberapa saat selepas saya memulakannya.
Sembang BlueHost 2

Saya cukup yakin bahawa jawapan asal disalin dengan salinan. Setelah saya mengulangi soalan saya, saya mendapat jawapan dalam beberapa minit.
Sembang Bluehost 3

Secara keseluruhan, 2-3 minit bukanlah masa menunggu yang teruk — dan sangat bagus kerana saya menyertai sembang tanpa menggunakan akaun, tetapi sebagai pelawat laman web biasa.

GoDaddy mempunyai lebih kurang set sumber yang sama dengan Bluehost.

Terdapat nombor yang sangat mudah diakses untuk sokongan telefon di bahagian atas halaman utama mereka, dan halaman bantuan mereka (juga dikenali sebagai pangkalan pengetahuan mereka) juga mudah dicari.

Sejauh yang saya dapat tahu daripada berpusing-pusing, pusat bantuan GoDaddy setanding dengan Bluehost’s; satu-satunya sebab anda lebih suka yang lain adalah pilihan rasa peribadi.

Fungsi sembang langsung GoDaddy disajikan secara salah, namun; walaupun butang “sembang sekarang” ditunjukkan di sebelah nombor sokongan 24/7, sepertinya tidak dapat digunakan.

Apabila saya mengkliknya, ia hanya memberitahu saya untuk menghubungi nombor sokongan. Saya tidak dapat mengakses medan sembang langsung.
sembang godaddy 1

Baiklah, saya log masuk untuk mengujinya menggunakan akaun laman web peribadi saya, dan saya dapati … hasil yang sama.

Perlu diingat bahawa GoDaddy mempunyai jam tertentu untuk penggunaan sembang langsung (ya, mereka mempunyai sokongan telefon 24/7 tetapi bukan sokongan sembang 24/7 — go go), tetapi ini berlaku dalam beberapa jam.
Sembang Godaddy 2

Mungkin ada masalah dengan penyemak imbas saya … tetapi saya meragukannya, kerana ini tidak pernah menjadi masalah sebelumnya, dan saya sering bercakap dengan orang yang bersembang langsung.

Saya harap ia tidak kontroversial, oleh itu, jika saya memberi Bluehost lebih banyak kredit untuk sokongan sembang.

Secara keseluruhan, kedua-dua laman web ini mempunyai sokongan pelanggan yang baik. Tetapi jika saya ingin bersikap jujur, sokongan GoDaddy terasa kurang mantap dan lebih banyak pendekatan asas dan minimum.

Bluehost nampaknya lebih proaktif untuk menyokong pangkalan pelanggannya. Plus, Bluehost jelas mempunyai sokongan sembang yang lebih baik.

5. Kemudahan Penggunaan

Kemudahan penggunaan adalah mustahak, dan terutama bagi penyedia hosting terbesar: mereka sangat besar kerana menarik bagi sejumlah besar orang.

Sebaliknya, jenis itu sudah memberi anda jawapan: mereka berdua mudah digunakan. Terus terang, saya tidak mempunyai banyak lagi yang boleh saya katakan.

Apabila perkhidmatan mudah digunakan, dan mempunyai pengalaman pengguna yang hebat, tidak banyak yang boleh dikatakan — kemudahan penggunaan adalah sesuatu yang hanya akan anda komen sekiranya ada yang tidak kena.

Satu-satunya kekurangan adalah yang tidak dapat dielakkan: hosting boleh menjadi rumit, kerana terdapat banyak perkara yang perlu anda atasi.

Terdapat proses hosting yang sebenarnya, kemudian mengurus nama domain, serta membina laman web itu sendiri, dan seterusnya dan seterusnya.

Walau bagaimanapun, Bluehost dan GoDaddy menjadikannya semudah ini; sekurang-kurangnya, ia tidak menjadi lebih mudah di platform lain.

GoDaddy cPanel:

Godaddy cPanel

BlueHost cPanel:

bluehost hosting cPanel
bluehost cPanel 2

Jangan lupa bahawa kedua-dua platform ini mempunyai tutorial, Soalan Lazim, dan panduan panduan dalam pangkalan pengetahuan mereka.

Sebilangan besar bahan ini dapat diakses tanpa akaun, jadi jika anda benar-benar ingin merasakan faktor kemudahan penggunaan perkhidmatan tanpa mendaftar, anda boleh membaca pusat bantuan dengan teliti.

Secara keseluruhan, saya tidak mengira perbezaan yang ketara antara kemudahan penggunaan untuk GoDaddy atau Bluehost.

6. Keselamatan dan Kebolehpercayaan

Sekarang, mari kita bincangkan keselamatan dan kebolehpercayaan. Ini adalah salah satu perkara paling penting yang perlu diperhatikan untuk perkhidmatan hosting: bolehkah mereka melindungi kehadiran anda dalam talian?

Berita baiknya adalah penyedia utama, seperti Bluehost dan GoDaddy, cukup mapan sehingga anda mungkin keseluruhannya selamat.

Walau bagaimanapun, kita tidak boleh terlalu berhati-hati, dan waktu operasi laman web yang sangat penting. Dengan itu, mari kita selami!

Sandaran adalah ciri yang cukup penting untuk perkhidmatan hosting. Sekiranya, di sisi Tuhan, apa-apa berlaku dan laman web anda tidak berfungsi, anda tidak mahu kehilangan kerja atau perubahan penting.

Bluehost secara automatik membuat sandaran setiap hari, minggu, dan bulan akaun anda. Anda boleh yakin memulihkan akaun anda tidak akan terlalu banyak tugas.

Bluehost juga mempunyai halaman yang dapat diakses yang melaporkan kemas kini mengenai gangguan pelayan. Ini bagus jika anda mementingkan ketelusan (anda seharusnya).

Mereka juga menyebutkan alat yang melindungi laman web pada pelayan bersama (yang sebaliknya mungkin lebih berisiko daripada VPS atau pelayan khusus).

Terdapat tambahan tambahan yang juga menambah keselamatan anda, seperti: kunci situs, alat privasi domain, dan IP unik.

Semasa saya mencuba maklumat keselamatan lain di laman web mereka, saya tidak dapat menjumpainya. Ini tidak sama dengan Bluehost yang tidak mempunyai protokol keselamatan yang baik – tetapi kekurangan maklumat rasmi mengecewakan.

GoDaddy, sebaliknya, mempunyai halaman yang boleh diakses mengenai keselamatan laman web.

Malangnya, ini lebih merupakan panduan berinformasi / instruktif untuk pelanggan, dan bukannya dokumentasi yang kukuh mengenai keselamatan mereka sendiri.

Oleh itu, walaupun kedua-dua pembekal gagal membuat halaman yang mudah didapati dan diakses untuk mendokumentasikan protokol keselamatan mereka, kami masih dapat melihat masa operasi.

Waktu sibuk cukup penting – bagaimanapun, anda mahu laman web anda dimuat sebanyak mungkin.

Kami mendapati bahawa dalam dua bulan terakhir, GoDaddy mempunyai waktu operasi yang lebih baik.
Masa Masa Godaddy

Bandingkan dengan peratusan Bluehost.
sejarah masa operasi bluehost

Nasib baik, dalam dua bulan sebelumnya, Bluehost mempunyai waktu operasi 100%.

Tetapi sekali lagi, malangnya, terdapat beberapa waktu henti yang mengecewakan pada bulan-bulan awal tahun ini.

Laman ujian ditutup selama 9 minit pada bulan September dan 1 minit pada bulan Oktober, dan juga selama 6 minit pada bulan Januari.

Sekarang, secara keseluruhan ini bukanlah akhir dunia, tetapi Bluehost dapat melakukannya dengan lebih baik.

Saya tidak fikir GoDaddy jauh lebih baik dalam hal ini; seperti yang telah kita bincangkan sebelumnya, GoDaddy tidak menggunakan CloudSites.

CloudSites pada dasarnya menunjukkan salinan laman web anda yang disimpan ke awan sekiranya berlaku kegagalan pelayan.

Sekiranya perkakasan gagal, awan masuk untuk menyelamatkan anda — sesuatu yang tidak ditawarkan oleh GoDaddy dan sesuatu yang tidak diwakili oleh skor uptime ini.

Walau apa pun, anda boleh terus mengesan masa operasi laman web ujian kami dengan GoDaddy di sini dan Bluehost di sini.

Secara keseluruhan, saya akan mengatakan Bluehost menang untuk Tapak Awan, tetapi tidak jauh dari GoDaddy dengan sebarang metrik.

Bluehost vs GoDaddy: Keputusan

Jadi, apa keputusannya?

Untuk merakam: Bluehost mempunyai rancangan murah yang sedikit lebih mahal daripada GoDaddy, tetapi perbezaannya cenderung sama atau beralih untuk pilihan yang lebih mahal atau premium.

Sejauh ciri-ciri, mereka hampir sama. Walau bagaimanapun, GoDaddy secara keseluruhan menawarkan lebih banyak ciri untuk rancangannya yang paling murah, atau lebih banyak jumlah ciri yang sama (mis., Ruang penyimpanan).

Pengecualian penting adalah seperti sijil SSL, dan CloudSites, yang ditawarkan Bluehost secara kompetitif (GoDaddy bahkan tidak menawarkan yang terakhir).

Pangkalan pengetahuan kedua-dua syarikat adalah sama komprehensif. Walau bagaimanapun, Bluehost mempunyai sokongan yang lebih baik dalam bentuk sembang langsung.

Bluehost dan GoDaddy sama-sama senang digunakan; sebenarnya hanya soal pilihan peribadi pada ketika ini.

Sejauh keselamatan dan kebolehpercayaan, GoDaddy mungkin memanfaatkan Bluehost.

Bluehost secara keseluruhan mempunyai waktu operasi yang padat, tetapi terdapat beberapa bulan dengan 2 atau lebih minit waktu henti dalam rekod kami — yang kami tidak nampak terlalu baik.

Secara keseluruhan, saya akan mengesyorkan GoDaddy bagi mereka yang tidak begitu serius mengenai hosting.

Bagi orang yang lebih berminat untuk melangkah ke hosting, yang tidak mempunyai keperluan hosting atau perniagaan yang besar, atau yang hanya menginginkan blog atau laman web kecil — GoDaddy mungkin merupakan pilihan yang lebih baik.

Ia lebih murah secara keseluruhan, dan menawarkan lebih banyak keuntungan.

Namun, bagi mereka yang lebih serius, tetapi masih mahu menjimatkan wang, saya rasa Bluehost adalah pilihan yang baik.

Ia mungkin tidak semurah GoDaddy, tetapi ia menawarkan kebanyakan ciri yang sama dengan harga yang masih rendah berbanding syarikat lain, serta beberapa ciri yang sangat penting seperti sijil SSL dan CloudSites.

Ini beg campuran!

Pada akhirnya, fikirkan tentang keperluan hosting anda.

Sekiranya anda tahu apa yang anda perlukan dan apa yang anda mahu lakukan dalam talian, anda akan baik-baik saja.

Catatan berkaitan:
 1. Bluehost vs HostGator – Mengapa BlueHost Lebih Baik
 2. SiteGround Vs Bluehost: Hosting Terbaik, Cepat dan Boleh dipercayai?
 3. HostGator Vs GoDaddy: Perbandingan Berdasarkan Kelajuan, Harga & Sokongan
 4. BlueHost Vs GreenGeeks – PEMENANG Berdasarkan Pengalaman Saya
 5. Perbandingan DreamHost Vs BlueHost – FAKTA Berdasarkan Pengalaman Saya
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map