Bluehost vs HostGator: 5 Ujian Berdasarkan Pengalaman Kami

Bluehost vs HostGator: 5 Ujian Berdasarkan Pengalaman Kami

Bluehost vs HostGator: 5 Ujian Berdasarkan Pengalaman Kami

Sudah tiba masanya untuk kita menyaksikan pertembungan para titan.


Bluehost dan HostGator adalah dua syarikat hosting terbesar dan paling mantap di luar sana sekarang.

Dengan satu cara, kedua-duanya saling berkaitan: kedua-duanya adalah anak syarikat Endurance International Group.

Kedua saudara lelaki ini, atau sepupu, telah bersama-sama menginang jutaan laman web, dan merupakan dua penyedia terbesar EIG.

Kebenarannya, bagaimanapun, Bluehost adalah titan yang lebih besar lagi – lebih besar dari raksasa, di sana dengan GoDaddy dengan kekuatan namanya dan jumlah laman web yang dihoskannya.

Jangkauan HostGator berada dalam ratusan ribu, sementara Bluehost kemungkinan mempunyai 2 juta atau lebih laman web yang dihidupkan pada pelayannya.

Adakah HostGator sesuai dengan saingannya yang lebih besar?

Atau mungkin persoalannya ialah: adakah ukuran Bluehost memimpinnya untuk mengabaikan perkara-perkara tertentu, perkara yang menjadi tumpuan HostGator?

Ini semua adalah soalan yang sangat baik, dan saya pasti anda mempunyai lebih banyak soalan.

Sekiranya anda telah melihat syarikat hosting mana yang ingin anda kunjungi, ada kemungkinan anda sekurang-kurangnya menemui kedua-duanya, jika anda belum memasukkannya ke dalam senarai anda.

Oleh itu, tanpa perlu membuat pertimbangan lebih jauh, mari kita bandingkan kedua syarikat hosting ini!

Jadual kandungan

Lompat untuk melihat ujian tertentu dengan klik pada pautan berikut

 1. Perbandingan Harga
 2. Perbandingan ciri
 3. Perbandingan Sokongan Pelanggan
 4. Kemudahan penggunaan
 5. Keselamatan dan Kebolehpercayaan
 6. Kesimpulannya

Ujian 1. Perbandingan Harga BlueHost vs HostGator 2018

BlueHost
HostGator

RancangAsasPenetasan
Harga / bln.$ 2.95 / bln$ 2.75 / bln
Ditubuhkan20032002
Tapak Dihoskan (Dituntut)Perkhidmatan melebihi 2 juta4 juta pelanggan
Laman web11
Ruang cakera50 GB100 GB SSD
Lebar jalurTidak bermeterTidak bermeter
Pangkalan Data MySQLTanpa hadTanpa had
Sandaran Automatik
Sembang LangsungYaYa
Waktu Penggunaan Purata Terbaik?Waktu operasi 100%Masa operasi 99.99%
Akaun e-mel percuma5Tanpa had
1 Klik Pemasangan WordPressYaYa
Sokongan pengguna24/7/36524/7/365
Khidmat Pelanggan00 1 801-765-9400(866) 964 – 2867
Panel Kawalan Bersepadu?CPanel / WHM untuk LinuxCPanel / WHM untuk Linux
1-Klik Pemasangan Keranjang BelanjaYaYa
Jaminan Wang Dikembalikan30 HARI45 HARI
Lawati BlueHostLawati HostGator

Harga adalah salah satu perkara yang paling penting bagi calon pelanggan.

Bluehost khususnya terkenal sebagai salah satu pilihan hosting yang paling berpatutan, tetapi mari kita perhatikan perinciannya.

Untuk hosting web bersama, Bluehost bermula pada $ 2.95 (harga diskaun) sebulan, kedua & tahap ketiga bermula pada $ 5.45 dan tahap terakhir bermula pada $ 13.95, walaupun harga pembaharuan akan meningkat antara yang selepas penggal pertama anda.

rancangan bluehost

Pelan hosting bersama HostGator bermula pada $ 2.75 (harga diskaun) sebulan dan berakhir pada $ 5.95 untuk dua peringkat terakhir juga.

Hostgator merancang

Sekali lagi, anda ingin mengira harga pembaharuan sekiranya anda merancang untuk berjanji dengan syarikat ini untuk jangka masa panjang.

Bluehost mempunyai dua jenis hosting WordPress: standard, dan dioptimumkan. Dioptimumkan terdiri daripada empat peringkat, mulai dari $ 19.99 hingga $ 49.99.

Hosting WordPress standard bermula dari $ 2.95 dan mempunyai harga yang sama dengan pakej hosting web Bluehost yang dikongsi. (Sekiranya anda ingin membina laman web WordPress dengan BlueHost maka rujuk panduan langkah demi langkah ini untuk membuat laman web WordPress)

HostGator mempunyai satu rancangan WordPress dengan tiga peringkat, dengan julat $ 5,95 hingga $ 9,95.

Hosting Virtual Private Server mempunyai tiga peringkat di Bluehost yang bermula dari $ 19.99 hingga $ 59.99. Pakej hosting VPS HostGator juga bermula pada $ 19.95, tetapi berakhir sekitar $ 39.95.

Akhirnya, ada hosting khusus: julat untuk Bluehost adalah $ 79.99 hingga $ 119.99. Julat HostGator lebih mahal, dari $ 119 hingga $ 149.

Ringkasnya, hosting web bersama antara keduanya hampir tidak berbeza, walaupun Bluehost sedikit lebih murah.

Hosting WordPress mempunyai beberapa perbezaan yang lebih besar antara keduanya: jika anda ingin mendapatkan pakej WordPress tugas berat, Bluehost mempunyai pilihan untuk anda yang berada di sisi yang lebih mahal.

Namun, jika anda mahukan rancangan yang lebih ringan untuk hosting WordPress, Bluehost juga mempunyai pilihan yang lebih murah daripada HostGator.

Hosting VPS hampir sama, tetapi hosting khusus jauh lebih mahal di HostGator.

Mendapat semua itu?

Kita belum selesai — mari kita lihat ciri-cirinya!

Ujian 2. Perbandingan Ciri

Seperti yang anda sedia maklum, ciri adalah yang menjadikan harga x atau y baik atau buruk.

Saya kebanyakannya akan menumpukan pada ciri hosting web yang dikongsi buat masa ini, tetapi jangan bimbang – anda masih akan mendapat idea yang baik mengenai apa sebenarnya yang berlaku oleh semua perbezaan harga di atas.

Pertama, Bluehost memberi anda satu laman web untuk pakej hosting bersama peringkat permulaannya, tetapi dua peringkat terakhir mempunyai laman web tanpa had.

Asas (tingkat satu) mendapat ruang 50 GB, sementara tingkat kedua, ketiga dan keempat mendapat ruang tanpa had. Lebar jalur tidak dapat diukur untuk semua peringkat!

hosting web dikongsi bluehostSebagai tambahan, Basic mendapat 5 domain terparkir dan 25 sub domain, dan storan 100 MB setiap akaun e-mel dengan maksimum 5 akaun dibenarkan.

Anda dapat menebaknya — tahap yang dilanjutkan mempunyai jumlah semua ciri ini tanpa had.

Lebih-lebih lagi, setiap rancangan hosting bersama mendapat SSL percuma.

Tahap pertama HostGator disebut Hatchling, dan ia juga dilengkapi dengan satu domain dan lebar jalur yang tidak diukur dan storan yang tidak diukur. Dua peringkat seterusnya mendapat domain tanpa had.

Hatchling sebenarnya merangkumi pensijilan SSL, yang sangat mengagumkan, serta akaun e-mel tanpa had (maksimum Bluehost adalah 5) dan subdomain tanpa had (berbanding maksimum Bluehost 25).

ciri hostgator

Dua peringkat seterusnya pada dasarnya mempunyai beberapa lagi ciri keselamatan, alat SEO, atau pelbagai tambahan untuk membezakannya.

Satu perkara terakhir: setiap rancangan hosting bersama di HostGator, bahkan Hatchling, mendapat Tawaran Google Adwords $ 100, dan kredit Iklan Bing $ 100.

SSL percuma dan banyak lagi dengan HostGator

Secara jujurnya, HostGator kelihatan lebih baik di bahagian ciri.

Tidak ada apa-apa tawaran Bluehost yang tidak ditawarkan oleh HostGator — terutamanya pada titik harga terendah, seperti yang dibuktikan oleh pakej hosting bersama mereka.

Selain itu, beberapa ciri yang paling penting — storan dan lebar jalur, misalnya, jauh lebih terhad di Bluehost daripada HostGator, dan dengan harga yang hampir sama.

Corak umum ini berlaku untuk produk hosting lain yang ditawarkan oleh Bluehost dan HostGator.

Pengecualian akan dikhususkan dan hosting VPS: hosting khusus di Bluehost lebih murah daripada di HostGator, dan ciri-cirinya tidak lebih teruk.

Perhatikan dengan teliti: sebahagian daripada harga HostGator yang lebih tinggi untuk pelayan khusus mungkin kerana pilihan peringkat pertama mereka mempunyai RAM dua kali lebih banyak daripada Bluehost, dan juga lebar jalur yang tidak dimeterai (berbanding dengan BlueThost 5TB).

Selain itu, hosting VPS di Bluehost bukan hanya jauh lebih murah, ia juga menawarkan penginapan yang serupa dari segi penyimpanan dan alat.

Kesimpulannya, HostGator nampaknya mengalahkan Bluehost dalam bahagian ciri dan nilai untuk hosting web bersama dan hosting WordPress (walaupun hosting WordPress juga lebih murah dengan Bluehost).

Walau bagaimanapun, untuk VPS atau hosting khusus, Bluehost menawarkan tawaran yang lebih baik.

Ujian 3. Perbandingan Sokongan Pelanggan

Apa yang penting jika mempunyai banyak ciri jika anda tidak dapat menggunakannya? Mampu menguruskan akaun anda dengan betul dan mudah adalah mustahak.

Adakah HostGator, sebagai adik lelaki, mempunyai komuniti pengguna yang lebih erat dan disokong?

Atau adakah Bluehost, sebagai raksasa, mempunyai lebih banyak sumber yang ada?

Pertama, mari kita mengatasi sumber pendidikan dan fakta di tempat: ini bermaksud asas pengetahuan dan halaman tutorial.

Sumber HostGator sangat padat, terpusat dalam satu halaman.

Halaman sokongan adalah pangkalan pengetahuan yang mengendalikan Soalan Lazim, artikel panduan, dan juga tutorial video. Saya benci estetiknya secara peribadi, tetapi nampak senang digunakan dan berfungsi dengan baik.

Sumber daya Bluehost hampir sama seperti HostGator – yang bermaksud, tidak.

Walaupun saya mendapati halaman bantuan mereka lebih bersih dan kelihatan licin, sebenarnya halaman ini menawarkan sokongan yang lebih sedikit daripada HostGator.

Ini kerana halaman HostGator, walaupun terlihat agak usang, disusun dengan baik sehingga anda dapat dengan mudah menavigasi ke artikel atau tutorial yang anda perlukan dalam 1-3 klik.

Anda tentu boleh mencari, tetapi melayari sangat mudah.

Bluehost’s mempunyai beberapa kategori dengan subtopik, tetapi jika anda tidak melihat topik anda disenaraikan, anda perlu mencarinya.

Bahagian yang lebih baik adalah bahawa anda mungkin dapat menemui panduan, tutorial video, dan artikel teks untuk pelbagai topik.

Dalam pengertian ini, halaman sokongan Bluehost mempunyai lebih banyak maklumat, tetapi HostGator lebih senang dijelajahi.

Sejauh menghubungi perwakilan khidmat pelanggan untuk mendapatkan bantuan, Bluehost dan HostGator menawarkan pilihan yang sama: sokongan telefon, sokongan tiket / e-mel, dan sembang langsung.

Dua yang pertama hampir sama, walaupun saya harus perhatikan bahawa Bluehost lebih baik dengan sokongan telefon — mereka mempunyai lebih banyak sambungan, khusus untuk topik yang berbeza daripada HostGator.

Mengenai sembang langsung, mari kita lihat dua masa berbeza saya berinteraksi dengan wakil kedua syarikat.

Sembang langsung Bluehost sangat membantu: Saya mendapat respons dengan segera, walaupun itu mungkin salinan / tampalan atau bot.

sembang sokongan bluhost 1

sembang sokongan bluehsot 2

Selepas 2-3 minit, saya mendapat jawapan yang tulen.

sembang sokongan bluehost 3

Dengan HostGator, saya juga mendapat sambutan dalam kira-kira satu minit, walaupun ini mungkin juga salinan / tampal atau bot.

sembang sokongan hostgator 1

sembang sokongan hostgator 2

sembang sokongan hostgator 3

Masa yang saya perlukan untuk mendapatkan jawapan yang saya cari adalah sekitar 1 minit.

Secara keseluruhan nampaknya HostGator mempunyai masa tindak balas yang lebih pantas untuk ujian sembang langsung.

Namun, saya teragak-agak untuk menyatakan bahawa mereka mempunyai perkhidmatan pelanggan yang lebih baik berdasarkan perbezaan 2 minit — bagaimanapun, itu mungkin untung.

Untuk mengambil kira halaman sokongan / bantuan, saya akan mengatakan bahawa Bluehost mungkin sedikit lebih baik daripada HostGator untuk sokongan pelanggan.

Ya, sembang langsung HostGator menjadi sedikit lebih baik, tetapi halaman sokongan Bluehost mempunyai maklumat yang lebih terkini, serta pelbagai format pengajaran.

Setelah itu, HostGator masih mempunyai sokongan pelanggan yang kukuh — anda mungkin ingin memilih pilihan saya dengan sebilangan garam, dan meneroka sendiri halaman sokongan mereka untuk melihat mana yang anda sukai.

Ujian 4. Kemudahan Penggunaan

Anda tidak mahu menghabiskan terlalu banyak masa atau tenaga mempelajari cara menggunakan perkhidmatan yang seharusnya menjadikan hidup lebih sederhana.

Seperti yang berlaku, Bluehost dan HostGator sama-sama senang digunakan. Dengan Bluehost, tidak begitu mengejutkan — mereka begitu besar namanya — tetapi HostGator sebenarnya tidak lebih sukar daripada kakaknya.

Saya mungkin mengatakan bahawa antara muka pengguna dan panel kawalan Bluehost kelihatan sangat anggun dan moden, lebih daripada HostGator (yang kadang-kadang kelihatan agak ketinggalan zaman).

bluehost hosting cPanel

HostGator tidak kelihatan buruk, tetapi mungkin lebih mudah untuk menavigasi di Bluehost.

Sembang HostGator 3

Oleh itu, saya rasa tidak cukup untuk membuat keputusan yang serius dalam keputusan sesiapa. Sekiranya kemudahan penggunaan penting bagi anda, Bluehost dan HostGator cukup kukuh. Saya tidak dapat mengesyorkan yang lain hanya berdasarkan faktor ini.

Ujian 5. Keselamatan dan Kebolehpercayaan

Harga mungkin sukar dibandingkan kerana setiap pembaca mempunyai batasan harga yang berbeza, dan ciri-ciri sukar kerana setiap pembaca mungkin sedikit lebih peduli dengan ciri ini atau ciri itu.

Tetapi membandingkan keselamatan jauh lebih mudah: langkah-langkah apa yang melindungi data dan pelayan anda, dan bagaimana penampilan masa operasi?

Mari kita mulakan dengan kaedah perlindungan. HostGator, sayangnya, tidak banyak mengatakan tentang keselamatannya, selain menawarkan alat keselamatan untuk dibeli selain pakej hosting anda.

Pakej keselamatan HostGator

Alat yang ditawarkan HostGator pada dasarnya adalah sandaran automatik, imbasan / pencegahan malware, dan privasi domain.

Terdapat sedikit halaman yang tersimpan di halaman sokongan mereka tentang bagaimana pelayan HostGator dilindungi dari serangan DDoS, tetapi itu saja.

Saya harap saya dapat mengatakan bahawa keselamatan Bluehost lebih telus, jika tidak kukuh, tetapi sayangnya tidak.

Mereka menawarkan tambahan keselamatan juga, tetapi itu sahaja; lebih dari itu, anda hanya perlu percaya bahawa mereka berjaya seperti mereka kerana mereka berjaya melindungi pelanggan mereka.

Kekecewaan kerana kekurangan maklumat, mari kita bandingkan waktu operasi kerana ini adalah ukuran keselamatan yang langsung dan jelas.

waktu operasi bluehost

Untuk menyemak statistik masa operasi terkini untuk Bluehost, klik di sini

waktu operasi hostgator

Untuk menyemak statistik waktu operasi terkini untuk HostGator, klik di sini

Waktu sibuk adalah penting, cukup penting sehingga sebilangan kecil peratus juga penting. Tetapi ini cukup dekat, dan dengan catatan hanya dua bulan,

Saya rasa juri masih belum keluar (walaupun secara teknikal, HostGator menang).

Pada akhirnya, saya akan mengatakan bahawa Bluehost dan HostGator berkaitan dengan keselamatan.

Kesimpulannya

Ketika kedua titan ini bertembung, Bluehost nampaknya bersedia untuk menang melawan adik lelakinya. Lagipun, laman web ini dihoskan lebih banyak laman web daripada HostGator, dan ini semestinya bermaksud Bluehost menawarkan perkhidmatan yang lebih kuat dalam beberapa bentuk.

Tetapi hasil perbandingan saya berbeza. Bluehost melakukan beberapa perkara dengan lebih baik: halaman sokongannya lebih baik, dan mempunyai saluran yang lebih khusus untuk sokongan telefon.

Wakil perkhidmatan pelanggan sama-sama membantu, walaupun mungkin HostGator mempunyai lebih banyak responsif dalam sembang langsung.

Secara keseluruhan, Bluehost mempunyai estetika yang lebih baik dan saya dapat menavigasi di sekitarnya menjadi lebih mudah. Namun, HostGator sebenarnya tidak begitu sukar untuk digunakan – mereka hampir terikat, dan kemenangan apa pun adalah kecil.

Perkara yang sama berlaku untuk keselamatan, walaupun HostGator adalah yang mesti dilalui. Kedua-dua perkhidmatan boleh mempunyai garis besar keselamatan mereka yang lebih telus, dan kedua-duanya lebih memusatkan perhatian pada tambahan keselamatan daripada perlindungan lalai.

Markah uptime mereka sangat dekat, dengan HostGator hampir tidak menang. Walaupun begitu, itu mungkin kebetulan — ketika mereka berada di dekat itu, sukar untuk mengatakannya.

Keistimewaan dan harga inilah yang menjadikan keadaan lebih rendah bagi kedua-dua syarikat.

Bluehost menawarkan harga yang lebih murah untuk hosting khusus, tetapi sama ada tawaran yang lebih baik atau tidak bergantung pada penginapan yang anda perlukan – secara amnya, ini mungkin tawaran yang lebih baik daripada pakej hosting khusus HostGator.

Dengan hosting VPS, Bluehost menang lagi, dengan lebih banyak keuntungan berbanding HostGator.

Tetapi dengan WordPress, dan hosting web yang dikongsi – mungkin beberapa pilihan yang paling popular untuk kemampuan mereka – HostGator mengambil kek.

Ia menawarkan sebahagian besar perkara yang sama dilakukan oleh Bluehost, tetapi menambah lebih banyak lagi, dan mempunyai sedikit sekatan bahkan pada pakej tahap kemasukan.

HostGator melakukan semua itu dengan harga yang hampir sama.

Oleh itu, mana yang lebih saya cadangkan?

Buat masa ini, saya katakan HostGator telah memperoleh kemenangan yang sukar diperoleh sebagai perkhidmatan hosting yang lebih baik secara keseluruhan, tetapi Bluehost boleh menjadi pilihan yang lebih baik bagi mereka yang mencari pilihan hosting yang lebih berat seperti VPS atau Dedicated hosting.

Yakinlah; mana sahaja yang anda pilih, anda masih boleh berada di tangan yang baik!

Catatan berkaitan:
 1. Bluehost Vs Godaddy: Web Hosting Yang Menang?
 2. Bluehost vs InMotion Hosting – Mana Yang Lebih Baik untuk Anda?
 3. SiteGround Vs Bluehost: Hosting Terbaik, Cepat dan Boleh dipercayai?
 4. HostGator Vs GoDaddy: Perbandingan Berdasarkan Kelajuan, Harga & Sokongan
 5. Perbandingan DreamHost Vs BlueHost – FAKTA Berdasarkan Pengalaman Saya
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Adblock
  detector