Cara Melindungi Laman Web Anda dari Diretas (12 Cara yang Boleh Dilakukan)

Laman web perniagaan berfungsi sebagai kedai kerana ia sering menjadi titik kontak pertama dengan pelanggan. Atas sebab ini, kelonggaran terhadap ancaman keselamatan luaran boleh menjejaskan hubungan perniagaan yang kritikal. Di seluruh dunia, pemerintah selalu berusaha mencegah penggodam dengan membuat undang-undang pencurian data yang ketat. Walau bagaimanapun, jumlah kejadian pelanggaran data terus meningkat.


Jumlah ancaman keselamatan laman web luaran yang semakin meningkat ini seharusnya menjadi perhatian utama bagi mana-mana perniagaan. Ini kerana pelanggaran keselamatan tunggal boleh menjejaskan kepercayaan pelanggan walaupun akibatnya tidak signifikan.

Dalam artikel ini, kami akan melihat apa yang menjadi keselamatan laman web, mengapa anda perlu mengamankan laman web anda, dan petua untuk mencegah penggodam.

Kami juga akan melihat bagaimana mempunyai pasukan khusus pembangunan symfony dalam pasukan anda dapat membantu mengukuhkan keselamatan laman web anda.

Apa itu Keselamatan Laman Web?

Keselamatan laman web adalah rancangan tindakan apa pun yang bertujuan untuk mencegah akses tidak sah ke data dan kandungan laman web.

Mengenai keselamatan laman web …

85% pelanggan tidak akan pernah berurusan dengan laman web yang menghantar data mereka ke sambungan yang tidak selamat.

Lebih teruk…

82% dari mereka tidak akan mengambil risiko melayari laman web yang tidak selamat.

Walaupun terdapat statistik yang membimbangkan ini, kebanyakan perniagaan terus menganggap keselamatan laman web sebagai masalah tambahan. Menurut laporan oleh Risk Based Security, lebih daripada 3,800 pelanggaran berlaku pada separuh pertama 2019, mendedahkan lebih banyak 4 bilion rekod.

Tetapi itu bukan bahagian yang mengejutkan …

Dari lebih 4 bilion rekod yang terdedah, 3.2 bilion adalah akibat 8 ​​pelanggaran data.

Perlindungan laman web membantu melindungi laman web anda dari yang berikut:

Serangan DDoS: Ini adalah serangan jahat yang mengganggu operasi normal laman web. Ia melakukannya dengan membanjiri infrastruktur laman web dengan lalu lintas internet yang tidak perlu.

Perisian Perisian hasad: Digunakan untuk menyebarkan spam, mencuri maklumat pelanggan yang sensitif, dan mendapatkan akses tanpa kebenaran ke laman web.

Senarai Hitam: Ini memerlukan penyingkiran laman web dari hasil carian mesin secara tidak sah. Ini juga termasuk menandakannya dengan peringatan sehingga menjauhkan pengunjung.

Penggantian: Menggantikan kandungan laman web dengan kandungan berniat jahat.

Eksploitasi kerentanan: Memerlukan mengeksploitasi celah di laman web seperti pemalam lama untuk menguasai laman web.

Memandangkan penggodaman dibantu oleh skrip automatik yang menjelajahi internet untuk memanfaatkan celah keselamatan laman web, berikut adalah 12 petua teratas kami untuk membantu memastikan laman web anda selamat dalam talian.

pil hosting12 Cara untuk Mengelakkan Laman Web Anda Diretas

 1. Kemas kini Perisian anda secara berkala
 2. Gunakan HTTPS
 3. Cari Suntikan SQL
 4. Melabur dalam Sandaran Automatik
 5. Pasang Firewall Aplikasi Web (WAF)
 6. Tingkatkan Kawalan Akses anda
 7. Sembunyikan Halaman Pentadbir
 8. Hadkan Muat Naik Fail
 9. Teliti Pelabuhan Penghantaran E-mel anda
 10. Lindungi daripada serangan XSS
 11. Permudahkan Mesej Ralat anda
 12. Pasang Pengimbas Kerentanan Laman Web

Izinkan saya menerangkan setiap perkara secara terperinci.

1. Kemas kini Perisian anda secara berkala

kemas kini secara berkala

Kemas kini perisian mungkin kelihatan seperti cadangan yang jelas, tetapi yang terpenting dalam mengamankan laman web anda.

Pemilik perisian secara rutin melepaskan patch perisian dan kemas kini keselamatan untuk melindungi sistem daripada kerentanan keselamatan seperti perisian hasad dan virus .

Setelah anda menerima pemberitahuan kemas kini yang meminta anda untuk mengemas kini, pastikan anda segera mematuhi. Sebagai contoh, jika anda menggunakan CMS atau forum, selalu gunakan kemas kini keselamatan dan patch untuk melindungi laman web anda.

2. Gunakan HTTPS

gunakan https

Sentiasa perhatikan https dan gambar kunci hijau di bar penyemak imbas anda setiap kali anda memberikan maklumat sensitif. Kedua-dua tanda ini akan membantu memberi isyarat sama ada halaman web tertentu selamat atau tidak.

Sijil SSL membantu anda memindahkan maklumat sensitif seperti data peribadi, kad kredit, dan maklumat hubungan dengan selamat antara pelayan dan laman web dengan selamat.

Pada tahun 2018, Google Chrome menerapkan kemas kini keselamatan yang memberi amaran kepada pengunjung laman web sama ada laman web mempunyai sijil SSL yang terpasang atau tidak. Sekiranya laman web anda tidak selamat, pelawat akan selalu melantun walaupun anda tidak mengumpulkan maklumat sensitif.

3. Perhatikan SQL Suntikan

nantikan suntikan sql

Serangan SQL Injection berlaku apabila penggodam menggunakan parameter URL untuk membuat perubahan dalam pangkalan data anda. Akibatnya, mereka dapat memperoleh akses tanpa kebenaran ke laman web anda.

Menggunakan Transact SQL standard mendedahkan laman web anda kepada serangan SQL Injection. Ini kerana mereka memudahkan memasukkan kod penyangak ke dalam pertanyaan laman web anda.

Untuk mengelakkan serangan seperti itu, selalu gunakan pertanyaan parameter kerana ia mudah dilaksanakan. Tidak perlu dikatakan, pertanyaan parameter digunakan secara meluas dalam banyak bahasa web.

4. Melabur dalam Sandaran Automatik

sandaran automatik

Kami tidak dapat memberi penekanan lebih banyak mengenai memiliki laman web. Sifat serangan siber yang sentiasa berkembang bermaksud bahawa tidak ada laman web yang selamat 100%. Perkara terakhir yang anda mahukan adalah kehilangan semua yang ada di laman web anda hanya kerana anda lupa menyandarkannya. Atas sebab ini, anda perlu sentiasa mempunyai versi sandaran laman web anda yang dikemas kini.

Mempunyai sandaran terkini menjadikan pemulihan lebih mudah dan lebih murah walaupun terdapat kekecewaan akibat kehilangan data.

Sekiranya anda mempunyai masalah membuat sandaran data secara manual, anda boleh melabur dalam alat sandaran automatik.

5. Pasang Firewall Aplikasi Web (WAF)

firewall aplikasi web

Kaedah lain yang berkesan untuk menghalang penggodam adalah memasang firewall aplikasi web. WAF dikerahkan di depan pelayan, di mana mereka menyaring semua lalu lintas yang tidak diingini dan menyekat semua percubaan penggodaman.

Sebilangan besar firewall aplikasi web moden berasaskan cloud dan disediakan sebagai perkhidmatan plug-and-play.

6. Naikkan Kawalan Akses anda

kawalan akses persediaan

Kami selalu cenderung menggunakan kata laluan seragam yang mudah diingat. Penggodam yang menjadi manusia juga menyedari kelemahan ini dan mereka cenderung memanfaatkannya. Sebagai pemilik laman web, pastikan anda membuat kata laluan yang selamat untuk mengelakkan percubaan masuk yang tidak dibenarkan daripada penggodam.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan penjana kata laluan untuk membuat kata laluan selamat dengan gabungan watak, huruf, dan nombor khas.

7. Sembunyikan Halaman Pentadbiran

sembunyikan halaman pentadbir

Menyembunyikan halaman pentadbir anda dari pengindeksan mesin pencari adalah satu muslihat lain yang boleh anda gunakan untuk menutup laman web anda. Untuk ini, anda boleh menggunakan fail robots.txt untuk mengelakkan halaman pentadbir tidak disenaraikan di enjin carian, sehingga menyukarkan penggodam untuk mencarinya.

Selain itu, anda boleh membuat lapisan keselamatan tambahan dengan menghadkan akses masuk laman web anda ke alamat IP tertentu melalui ASP.NET.

8. Hadkan Muat Naik Fail

hadkan muat naik fail

Muat naik fail di laman web adalah kejadian biasa. Amat penting apabila pelanggan ingin memuat naik gambar atau dokumen lain. Namun, berguna seperti itu, implikasi keselamatan dari hosting kemudahan muat naik fail di laman web anda cukup ketara.

Tidak kira seberapa teliti sistem anda dalam memeriksa keaslian fail yang dimuat naik, pepijat jahat masih boleh masuk. Untuk mengelakkan ini, selalu simpan fail yang dimuat naik di luar direktori webroot. Selain itu, selalu gunakan skrip semasa mengakses fail tersebut apabila perlu.

9. Cari Port Penghantaran E-mel anda

port penghantaran e-mel siasatan

Salah satu celah utama yang dieksploitasi oleh penyerang untuk menggodam laman web bukanlah laman web itu sendiri. Sebagai gantinya, mereka menggunakan port e-mel anda untuk memasukkannya ke laman web.

Oleh itu, penting untuk melindungi penghantaran e-mel anda. Untuk ini, anda perlu pergi ke tetapan e-mel dan memeriksa port di mana anda boleh berkomunikasi.

Sekiranya anda menghantar melalui port POP3 Port 110, IMAP Port 143, atau SMTP Port 25, kemungkinan besar penghantaran e-mel anda tidak selamat. Walau bagaimanapun, Pelabuhan IMAP 993, Pelabuhan SMTP 465, dan Pelabuhan POP3 995 agak selamat kerana disulitkan..

10. Lindungi daripada serangan XSS

melindungi daripada serangan xss

Serangan cross-site scripting (XSS) berlaku apabila skrip jahat disuntik ke dalam laman web yang jinak dan dipercayai.

Pada dasarnya, skrip berniat jahat ini dijalankan di sisi pelanggan yang memanipulasi kandungan halaman dan mencuri maklumat. Maklumat ini kemudian dihantar kembali kepada penyerang yang mungkin menggunakannya untuk tujuan berbahaya.

Terdapat banyak cara untuk mengelakkan serangan XSS seperti mengesahkan semua input luaran. Selain itu, anda juga dapat mencegah kerentanan XSS melalui pelarian input pengguna. Pelarian input pengguna memerlukan anda mengumpulkan dan mengesahkan keselamatan data yang diterima dari pihak luar sebelum menyerahkannya kepada pengguna akhir.

11. Permudahkan Mesej Ralat anda

permudahkan mesej ralat

Kesalahan adalah perubahan besar kepada pengguna laman web dan selalunya boleh menyebabkan kadar pentalan yang tinggi. Namun, anda harus mencari keseimbangan antara maklumat yang harus diberikan dan apa yang harus ditahan. Tidak ada kata lain yang sesuai dengan pepatah “tekan mana yang paling menyakitkan” selain menyusun mesej kesalahan.

Membocorkan semua rahsia anda membuat anda terdedah dan penyerang dapat memanfaatkan maklumat tersebut untuk menyerang tempat yang paling menyakitkan. Untuk mengelakkan ini, berikan arahan kesalahan minimum tanpa mendedahkan butiran pengecualian.

12. Pasang Pengimbas Kerentanan Laman Web

pengimbas kerentanan laman web

Sekiranya anda tidak dapat mengenal pasti di mana kelemahan teknikal di laman web anda, sukar untuk mengatasi masalah tersebut. Salah satu kaedah terbaik untuk mengatasi ini adalah dengan melabur dalam pengimbas kerentanan laman web.

Pengimbas ini mencari di semua laman web, mengenal pasti kerentanan, dan menetapkan ubat yang sesuai.

Peranan Pembangunan Symfony dalam Keselamatan Laman Web

Symfony adalah salah satu kerangka kerja PHP sumber terbuka yang paling popular dengan seni bina MVC. Terima kasih kepada keselamatan token API, perlindungan CSRF, dan serialisasi dinamik, ia digunakan secara meluas oleh pasukan pembangunan dalaman dan jarak jauh untuk membina aplikasi dan laman web berprestasi tinggi.

Ini ditambah dengan peningkatan tepat pada masanya menjadikannya kerangka pilihan untuk kebanyakan projek pembangunan.

Pemikiran Akhir

Seperti yang anda lihat, keselamatan laman web menyentuh pelbagai bidang. Sebagai pemilik perniagaan, penting untuk menjaga keselamatan laman web anda. Perlakukannya dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan dengan menggunakan batu bata dan mortar dengan menggunakan pengawal keselamatan. Dalam bangunan batu bata, kerosakan mungkin tidak pernah berlaku sama sekali, tetapi tidak perlu anda tetap bersedia.

Dengan petua di atas mengenai cara mengamankan laman web, anda tidak boleh kekurangan idea untuk memulakannya. Dalam keadaan malang anda tidak mahir teknologi, penyumberan luar IT membolehkan anda menyewa pasukan pembangunan yang berdedikasi untuk membantu mengamankan laman web anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map