Domain Google vs GoDaddy; Diuji dan Dibandingkan, 1 Pemenang

Sekiranya anda telah meneroka pilihan untuk mencari pendaftar domain yang paling sesuai, maka domain Google dan GoDaddy adalah nama yang tidak akan anda terlepas.


Kedua-duanya, Google Domains dan GoDaddy tersebar di seluruh pasaran. Terutama, terdapat beberapa persamaan dengan sedikit perbezaan antara domain Google dan GoDaddy.

Domain Google seperti namanya ditawarkan oleh Google, perkhidmatan pendaftaran domain. Ini mula dimulakan pada tahun 2014.

Selain pendaftaran domain, domain Google juga menawarkan sejumlah perkhidmatan lain.

google-domain-sepanduk

Sekarang bergerak di sebelah GoDaddy. GoDaddy adalah jenama popular yang terkenal dengan perkhidmatan hostingnya.

Dalam rangkaian perkhidmatan yang disediakan, GoDaddy juga menyediakan perkhidmatan pendaftaran domain. Bermula pada tahun 1997, ini sudah lama berada di pasaran.

sepanduk domain godaddy

Domain Google adalah perkhidmatan pendaftaran dan penyelenggaraan domain yang murni, tidak seperti GoDaddy yang juga menyediakan perkhidmatan hosting.

Jadi, Google Domains atau GoDaddy mana yang harus anda pilih?

Baiklah, untuk mengetahui ini, anda perlu mendapatkan inti perkhidmatan yang ditawarkan oleh kedua-dua jenama ini. Di sini, saya akan memberikan perbandingan antara apple ke apple antara kedua-dua perkhidmatan pendaftaran domain ini.

Bercakap mengenai sebarang perkhidmatan pendaftaran domain, menyebut TLD yang disokong dan pilihan domain lain adalah inti asas perbandingan.

Pilihan Domain:

ICANN yang merupakan badan pengatur domain telah mengizinkan beberapa domain tingkat atas (TLD), yang lebih relevan dengan perniagaan anda.

TLD ini lebih fleksibel dan lain daripada TLD yang biasa berlaku seperti .com atau .net.

Walaupun ICANN menyediakan fungsi ini, seseorang juga harus sedar jika ini adalah sebahagian daripada perkhidmatan pendaftaran domain yang anda pilih.

Domain Google memang menyediakan koleksi peluasan domain yang baik. Ia menyokong hampir 272 peluasan domain. Sebilangan kecilnya termasuk sambungan seperti .cafe, .photography, .restaurant.

tld

Domain Google mempunyai koleksi peluasan domain yang baik. Mari kita periksa yang sama untuk GoDaddy.

GoDaddy mempunyai beberapa sambungan yang tersedia dengan segera, sementara beberapa yang akan segera hadir.

godaddy-sambungan

Secara keseluruhan GoDaddy menyediakan 644 sambungan. Ini tersebar di pelbagai perniagaan yang boleh anda pilih.

godaddy-kategori

Memilih sesuatu seperti .yoga adalah mungkin menggunakan GoDaddy. Ini tidak tersedia di domain Google.

godaddy-yoga

Sudah jelas sekarang, bahawa walaupun domain Google, dan juga GoDaddy, menyediakan senarai TLD yang bagus, GoDaddy secara khusus lebih serba boleh dibandingkan dengan domain Google.

Kemudahan pemilihan domain:

Domain Google di tingkat atas mempunyai antara muka yang mudah digunakan untuk pemilihan domain.

Ia mempunyai tab carian mudah, di mana anda boleh menaip domain pilihan.

kemudahan-pemilihan-domain

Anda juga boleh menambah penapis dan memperhalusi carian anda.

memperhalusi-mencari

Jadi, anda boleh memilih peluasan anda dan memilih domain. Ini akan meminta anda dengan banyak cadangan yang relevan dengan pemilihan nama domain anda.

pilih-peluasan

Oleh itu, secara keseluruhan, domain Google tidak mempunyai sesuatu yang sangat kompleks dalam pemilihan domainnya. Di antara muka, anda boleh mengurus domain, memindahkan domain, dan butiran penagihan.

Melangkah ke GoDaddy, ini juga mempunyai tab carian.

carian domain godaddy

GoDaddy juga membolehkan anda memperhalusi carian anda dengan menyediakan penapis dan membuang carian yang tidak diperlukan.

cadangan domain

GoDaddy memberikan cadangan domain lain bersama dengan domain yang anda pilih.

pemilihan domain godaddy

GoDaddy juga memberi anda sedikit petunjuk mengenai seberapa popularnya domain anda. Ini memberi anda beberapa pandangan mengenai kata kunci.

mengapa-hebat

Secara keseluruhan domain Google serta GoDaddy mudah digunakan dari segi pemilihan domain.

Harga:

Setiap domain yang anda pilih mempunyai harga yang melekat padanya. Ini boleh berbeza berdasarkan pendaftar domain yang anda pilih.

Domain Google juga memberikan perlindungan privasi bersama dengan pendaftaran domain.

privasi domain godaddy

Pembaharuan juga berlaku pada harga awal yang sama. Com asas akan menelan belanja kira-kira $ 0,99 / tahun.

Pilihan serupa di GoDaddy bermula rendah pada $ 27,99. Walau bagaimanapun, GoDaddy hanya menawarkan harga pertama yang rendah. Harga seterusnya jauh lebih tinggi.

harga domain godaddy

Rancangan ini merangkumi perlindungan privasi asas.

privasi domain godaddy

Privasi dan perlindungan domain penuh tersedia pada harga $ 9,99 / tahun pada mulanya dan diperbaharui pada $ 9,99 / tahun.

privasi penuh domain godaddy

Bersama dengan pemilihan domain, anda boleh memasukkan hosting dan e-mel hosting dengan harga yang berasingan jika diperlukan.

Dengan GoDaddy, .com asas berharga $ 0.99 / tahun pada mulanya dan pembaharuan berharga $ 17.99 / tahun. GoDaddy menyediakan pautan yang menunjukkan batasan produk.

godaddy domain .com

Di antara keduanya, GoDaddy berharga sedikit berbanding domain Google.

Pemindahan Domain:

Domain Google menyokong pemindahan domain menggunakan antara muka.

pemindahan domain

Harganya sekitar $ 0.99. Perkara ini mudah dimulakan dan memerlukan masa sekitar 20 minit untuk proses selesai.

GoDaddy menyokong pemindahan domain individu dan pelbagai. Anda boleh memindahkan .com dengan harga $ 1.17 selain daripada bayaran ICANN dan cukai tambahan.

Dengan GoDaddy, kelebihannya ialah anda dapat melakukan pindahan pukal. Kedua-dua domain Google dan GoDaddy hampir serupa ketika berkaitan dengan pemindahan domain.

Sokongan pengguna:

Bercakap mengenai kedua-dua sokongan pelanggan, walaupun pengurusan domain agak lebih sederhana, namun anda mungkin memerlukan bantuan sokongan pelanggan dalam keadaan tertentu.

Domain Google menyediakan bahagian bantuan yang tersedia di antara muka.

sokongan pengguna

Terdapat pelbagai topik yang terdapat di bahagian bantuannya.

menolong

Selain daripada itu, domain Google menggabungkan sokongan Google.

terima kasih-halaman

GoDaddy mempunyai sokongan pelanggan yang dapat dihubungi melalui panggilan atau sembang langsung. Sembang langsung tidak tersedia 24/7.

Ia mempunyai bahagian bantuan yang merangkumi domain.

domain-pertolongan

Di antara domain Google dan GoDaddy, khusus untuk domain anda akan mendapati bahawa domain Google merangkumi lebih banyak topik. Ini disebabkan oleh fakta bahawa domain Google adalah murni pendaftar domain.

Di antara keduanya, walaupun dengan sebilangan kecil, domain Google mempunyai sokongan pelanggan yang lebih baik dibandingkan dengan GoDaddy.

Alat tambah:

Domain Google mempunyai sokongan 24/7 bersama dengan perlindungan privasi dan pengurusan domain yang mudah. Anda boleh menggunakan GSuite dengan domain Google anda. Ini adalah proses lurus ke hadapan.

Walaupun domain Google tidak menawarkan perkhidmatan hosting, ia bermitra dengan pelbagai penyedia hosting.

GoDaddy menyediakan semua di bawah satu bumbung. Ia memiliki pendaftaran domain bersama dengan hosting web, hosting email dan pembuatan laman web menggunakan GoCentral.

GoDaddy juga menyokong lelongan domain bersama dengan beberapa perkhidmatan pengurusan domain yang lain.

godaddy-footer

Kesimpulan:

Pilihan antara domain Google dan GoDaddy sangat dekat. Tidak perlu disebutkan kedua-duanya memberikan serangkaian perkhidmatan luar biasa yang sesuai sebagai pendaftar domain.

Domain Google mudah digunakan dengan syarat anda tahu di mana mencari hosting laman web anda. Ia mempunyai sokongan pelanggan yang baik yang merupakan kelebihan tambahan.

Sekiranya anda memulakan semula, GoDaddy adalah pilihan yang lebih sesuai. Kelebihannya, anda mendapat semua di bawah satu bumbung.

GoDaddy berharga tinggi berbanding domain Google. Walau bagaimanapun, dari segi perkhidmatan lain, pendaftaran domain GoDaddy menyediakan koleksi TLD yang tersedia.

Walaupun pilihannya bergantung pada keperluan anda, jika anda seorang pemula maka GoDaddy adalah pilihan yang baik untuk hosting dan pendaftaran domain.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map