Kajian ProtonMail (2020): Adakah Penyedia E-mel Selamat ini? Mari kita cari…

Minta mana-mana orang memikirkan perkhidmatan e-mel dan lebih kerap daripada tidak, jawapannya ialah Gmail atau Outlook, dua syarikat gergasi yang merangkumi sebahagian besar perniagaan; bahagian pasaran e-mel peribadi.


Kini seperti popular seperti mereka, tidak ada yang sempurna. Gmail mengalami kebocoran data pada tahun 2014, dengan sekitar 5 juta kata laluan telah dibocorkan dan tahun lalu keselamatan Outlook dilanggar oleh penggodam.

Sudah cukup untuk mengatakan bahawa semua yang popular di dunia teknologi akan dikelilingi oleh pelanggaran keselamatan dan penggodam. Windows Microsoft adalah OS yang paling popular DAN paling digodam sepanjang masa. Oleh itu, kemas kini.

Tetapi bagaimana jika ada alternatif sumber terbuka yang disokong oleh sekumpulan pengkod yang bersemangat yang mengutamakan keselamatan; privasi secara keseluruhan? Bagaimana jika syarikat ini diatur di bawah negara dengan undang-undang privasi yang paling regresif? Itulah ulasan ini.

Lihatlah. ProtonMail.

ProtonMail adalah perkhidmatan e-mel yang disulitkan dari hujung ke hujung yang dijumpai pada tahun 2013 di kemudahan CERN, Switzerland oleh pengaturcara Andy Yen, Jason Stockman, dan Wei Sun. Ia pada mulanya dibuat dengan tujuan melindungi kebebasan awam secara dalam talian.

Sejak permulaan perkhidmatan, ProtonMail telah berpegang teguh pada privasi penggunanya. Berisiko sejauh dilarang di Rusia kerana enggan mendedahkan maklumat kepada kecurigaan perkhidmatan yang digunakan untuk menyebarkan spam.

Kami akan membincangkan semua kos, keselamatan, kebolehgunaan, sokongan pelanggan, ciri, dan menyelesaikannya dengan ikhtisar kelebihan; keburukan menggunakan perkhidmatan. Mari kita mulakan dengan yang jelas …

Harga & ciri-ciri

Membayar perkhidmatan e-mel mungkin terdengar seperti mimpi buruk jika anda hanya memerlukannya untuk kegunaan peribadi. Tetapi adalah keperluan institusi perniagaan yang beroperasi pada skala yang lebih besar dan berurusan dengan transaksi yang mengandungi maklumat penting.

Pelan Proton_Mail

ProtonMail menawarkan 4 rancangan dengan yang pertama percuma dan selebihnya dibayar. Akaun ‘PERCUMA’ atau asas dilengkapi dengan fungsi dan ciri terhad yang disasarkan kepada pengguna peribadi.

Akaun ‘PLUS’ telah menambahkan keselamatan; ciri canggih yang merupakan langkah dari Basic. Syarikat perniagaan kecil hingga sederhana menjadi sasaran demografi di sini.

‘VISIONARY’ atau pemegang akaun lanjutan diakreditasi sebagai penyokong laman web ini dan mendapat ciri premium paling tinggi daripada rancangan lain.

Terakhir, rancangan ‘PROFESIONAL’ menawarkan e-mel dihoskan yang disulitkan khusus untuk anda atau syarikat anda. Anda boleh menggunakan nama domain khusus untuk memperibadikan akaun e-mel atau pekerja anda.

Pokok harga tetap mudah. Pelan termurah, selain PERCUMA, adalah rancangan PLUS pada 4 euro / bulan diikuti dengan rancangan Visionary termahal iaitu 24 euro / bulan dan terakhir rancangan PROFESIONAL pada 6.25 euro / bulan / pengguna.

Itu semua untuk harga. Mari kita bincangkan bagaimana ciri-ciri tersebut menampung kos, bermula dengan rancangan PERCUMA:

ProtonMail free_account

ProtonMail menawarkan akaun asas untuk pengguna peribadi yang tidak mahu melanggan / membayar akaun PLUS. Akaun asas bagus untuk orang yang tidak memerlukan kerumitan; keselamatan akaun berbayar.

Akaun asas ProtonMail menawarkan penyimpanan data 500MB untuk semua fail dan folder e-mel anda, 150 mesej e-mel yang dihantar / diterima setiap hari dan sokongan pelanggan untuk menyelesaikan sebarang masalah atau pertanyaan.

ProtonMail plus_plan

Pelan PLUS adalah peningkatan tertentu dari pelan Asas. Ini telah menambahkan keselamatan untuk mengutamakan privasi. Sekiranya anda seorang yang peka dengan keselamatan tentang e-mel dan komunikasi mereka, maka rancangan ini adalah mustahak.

Pelan PLUS menawarkan storan 5GB, 1000 mesej, label; penapis tersuai, penyulitan mesej, domain khusus, 5 alias e-mel, dan sokongan pelanggan keutamaan dengan resolusi cepat.

ProtonMail visionary_plan

Pelan VISIARI adalah rancangan yang paling kaya dengan ciri dan mahal. Ini adalah kehebatan keselamatan ProtonMail sepenuhnya. Pelan ini sesuai untuk profesional dan pegawai keselamatan yang berurusan dengan maklumat sensitif setiap hari.

Menjadi Berwawasan, anda mendapat mesej tanpa had tetapi tanpa e-mel pukal, sokongan untuk 10 domain, sokongan berbilang pengguna, mesej yang disulitkan, 50 alias e-mel, akses awal ke ciri baru, penapis tersuai; label, dan ProtonMail ProtonMail sendiri untuk menambahkan privasi ketika mengakses web.

Pelan profesional ProtonMail

Seperti namanya, rancangan PROFESIONAL ditujukan kepada syarikat atau profesional yang memerlukan e-mel yang dienkripsi yang dihoskan khusus untuk tujuan mereka. Anda boleh menggunakan domain khusus anda untuk menentukan profesion anda atau membuat domain untuk pekerja anda.

Lihat Rancangan Semasa ProtonMail & Harga…

Itu sahaja untuk harga; ciri-ciri. Seterusnya adalah…

Kemudahan penggunaan

Kemudahan penggunaan adalah salah satu aspek yang paling diremehkan dalam perkhidmatan e-mel. Walaupun semua perkhidmatan e-mel mempunyai tujuan yang sama, tidak semua perkhidmatan e-mel sama.

Terdapat variasi tertentu yang membezakannya dari yang lain, sama ada UI, keselamatan, ciri, kelajuan, dll.

Laman web ProtonMail

Rupa asas; nuansa laman web sangat mudah dan minimum. Palet warna asas yang digunakan sangat menyenangkan, ikonnya juga ringkas, tidak ada animasi, navigasi lancar dan laman web berfungsi dengan pantas.

Mari kita lihat sendiri perkhidmatan e-mel. Kami akan melihat rancangan PERCUMA untuk menguji kemudahan penggunaannya. Mari mulakan dari bahagian atas dengan halaman pendaftaran.

Halaman_panduan ProtonMail

Halaman pendaftaran adalah forma pro standard anda. Cukup masukkan 3 butiran dan anda memasukkan. Nama pengguna, Kata Laluan dan surat pemulihan yang telah disimpan sebagai pilihan.

E-mel sekunder pilihan jarang berlaku kerana banyak laman web suka menyimpannya. Tetapi terdapat juga kesimpulan bahawa pemulihan e-mel menjadi mustahil sekiranya kata laluan terlupa.

Oleh kerana kami hanya akan menguji perkhidmatan, kami memutuskan untuk melangkau pilihan alamat e-mel pilihan dan diminta dengan peringatan sekiranya berlaku pemulihan e-mel. Seterusnya, laman web tersebut meminta pengesahan manusia melalui e-mel yang pelik.

protonmail adalah_anda_human

Mereka hanya boleh menggunakan verifikasi captcha tetapi kerana ProtonMail menganggap dirinya sebagai asas keselamatan, kami mematuhinya. Setelah memasukkan kod pengesahan, persediaan selesai.

ProtonMail logged_in

ProtonMail dapat dengan mudah memenangi anugerah kerana menjadi salah satu perkhidmatan e-mel pendaftaran terpantas. Keseluruhan persediaan dapat dilakukan dengan mudah dalam masa 4 minit. Lebih-lebih lagi, adalah bahawa e-mel tidak dihubungkan dengan e-mel atau nombor telefon lain yang menjadikan anda lebih selamat.

Bercakap mengenai antara muka, rasanya sangat premium. Tidak ada yang menyebutnya ‘PERCUMA’ atau asas tetapi fungsinya sama seperti yang anda dapat dengan alternatif lain yang percuma. ProtonMail juga Bebas Iklan yang merupakan bonus pasti.

Anda mempunyai susun atur skrin split anda untuk disusun; baca e-mel yang juga boleh diubah ke mod halaman penuh. Anda mempunyai panel sisi yang memaparkan Kotak Masuk, Draf, Dihantar, Dibintangi, Arkib, Spam, Sampah, Semua Mel dan Folder / label.

Bar_cari carian ProtonMail

Bar Carian mempunyai pilihan penapis untuk menyusun e-mel secara menyeluruh. Anda boleh menggunakan kata kunci, lokasi, pengirim / penerima, tarikh mula / akhir, alamat, dan lampiran untuk mencari apa sahaja.

ProtonMail new_message

Mengklik ‘Compose’ akan membuka kotak ‘New message’ tempat anda menaip. Kotak ini entah bagaimana tidak boleh bergerak. Mengklik anak panah di sudut kanan atas mengembangkannya sedikit tetapi tidak ada skrin penuh. Tidak terlalu besar kesulitan tetapi boleh menggunakan lebih banyak ruang.

Mengetiknya terasa lebih memuaskan, cukup untuk mengatakan bahawa e-mel sama sekali tidak menjadi masalah. Semua alat penyuntingan teks asas ada.

Melampirkan fail; dokumen semudah yang diperoleh. Anda boleh menetapkan masa tamat pada e-mel dan juga menambahkan lapisan penyulitan untuk keselamatan tambahan.

ProtonMail dpa_and_dpo

Itu merangkumi kemudahan penggunaan. Menyiapkan akaun sangat pantas; senang. Tidak perlu melampirkan sebarang ID luaran. UI terasa premium; lancar dan merangkumi penyulitan untuk keselamatan tambahan.

Oleh itu, ProtonMail dapat menangani e-mel harian anda dengan mudah tanpa kerumitan.

Keselamatan

Sejak kempen presiden Hillary Clinton 2014 dimusnahkan sepenuhnya kerana kontroversi e-mel, keselamatan telah menjadi topik penting.

Berpusat di Switzerland, ProtonMail mempunyai undang-undang privasi terkuat di bawah tindakan perlindungan yang ketat seperti DPA dan DPO untuk individu dan syarikat.

ProtonMail dpa_and_dpo

Itu cukup untuk undang-undang, mari kita bincangkan tentang jenis keselamatan yang sebenarnya ditawarkan oleh ProtonMail:

Penyulitan Akhir-ke-Akhir

ProtonMail end-to-end_encryption

Apa yang dimaksudkan dengan enkripsi end-to-end adalah bahawa data yang dipindahkan dari satu tempat ke tempat lain adalah kata laluan dilindungi pada SEMUA masa.

Data di pelayan ProtonMail, data di peti masuk anda dan data di akaun penerima ditutup rapat melalui penyulitan.

Oleh itu, kemungkinan berlakunya pelanggaran pihak ketiga tidak seberapa. Lebih-lebih lagi, ProtonMail sendiri tidak dapat menyentuh data anda kerana klausa penyulitan yang menjadikan pemulihan data tidak mungkin dilakukan.

Kebenaran yang pahit tetapi mengingati kata laluan adalah tanggungjawab anda sendiri, melindungi akaun anda adalah milik mereka.

Keselamatan Tahap Perkakasan

Keselamatan tahap perkakasan ProtonMail

Selain menggunakan kod sumber terbuka yang dijamin pakar, ProtonMail mempunyai pelayan di seluruh Switzerland untuk tidak membiarkan data anda masuk ke ruang awan yang bermaksud hanya HANYA dapat diakses oleh anda.

Pusat data utama mereka terletak 1000 meter di bawah tanah untuk melindungi pelayan dari sebarang bahaya semula jadi atau buatan manusia dan dilindungi dengan keselamatan.

Semua data disimpan pada cakera keras berkepadatan tinggi yang dienkripsi hingga penuh, jadi walaupun lokasi data disita, maklumat anda tetap tidak tersentuh.

Tanpa Nama

ProtonMail vendetta-4822543_1920

Inilah yang benar-benar memisahkan ProtonMail dari yang lain: Tanpa penjejakan atau pembalakan. Sebilangan besar laman web yang menjanjikan privasi sekurang-kurangnya menyimpan log IP anda.

Tidak berlaku di sini, ProtonMail bahkan tidak tahu apa yang ada dalam e-mel anda kerana semuanya disulitkan.

Tidak ada alamat IP, tidak ada metadata, tidak ada iklan yang disasarkan, tidak ada maklumat peribadi untuk mengesan anda. Bagi orang yang mati kerana privasi, sepertinya mimpi menjadi kenyataan.

Pengambilan di sini dapat disimpulkan kerana enkripsi tidak dapat dikalahkan, data anda dijamin dengan undang-undang yang kuat; pelayan dan tiada rekod data atau gangguan apa pun.

Sokongan pengguna

Ingat kali terakhir anda memerlukan sokongan pelanggan kerana terdapat masalah dengan e-mel anda? Ya, saya juga tidak. Sekarang masuk akal mengapa kebanyakan orang cenderung melangkau bahagian ini. E-melnya, apa yang paling teruk yang boleh berlaku?

Sekiranya anda membaca sepanjang masa, saya telah menyebut beberapa kebocoran e-mel; pelanggaran. Masalah berlaku sepanjang masa. Tiada perkhidmatan yang sempurna dan apabila tiba masanya untuk meminta pertolongan, inilah satu-satunya tempat yang dapat menyelesaikannya.

Customer_support ProtonMail

Bahagian Sokongan boleh didapati di laman web utama ProtonMail. Seperti yang anda lihat, terdapat 5 bahagian untuk mengkategorikan masalah anda dengan anotasi seperti ‘Saya ada’, ‘Saya memerlukan pertolongan’ dan ‘Saya mahu’. Ini adalah pangkalan pengetahuan ProtonMail.

ProtonMail web_app

Mengklik pada tab aplikasi web turun 2 pilihan untuk ‘Masalah log masuk atau Daftar’ dan ‘Masalah lain’.

ProtonMail web_app

Mengklik ‘Masalah lain’ membuka 4 pilihan lagi yang mengandungi subtopik untuk artikel terperinci yang menyelesaikan masalah itu.

ProtonMail support_form

Selain pangkalan pengetahuan, terdapat ‘Formulir Sokongan’ atau sokongan e-mel sistem tiket yang dapat digunakan untuk melaporkan masalah / masalah.

Terdapat juga halaman luaran yang dapat digunakan untuk melaporkan bug di laman web ini.

Itu membungkus bahagian keselamatan. Anda mendapat pangkalan pengetahuan terperinci dan sokongan e-mel untuk melaporkan dan mendapatkan bantuan mengenai apa sahaja.

Kelebihan

 • UI yang kelihatan premium dan mudah digunakan yang tidak menjejaskan keselamatan
 • Pilihan untuk tidak menggunakan e-mel sekunder atau nombor telefon untuk mendaftar memberikan pengalaman yang sepenuhnya terpencil
 • Tidak ada log IP, penjejakan, tidak ada iklan, tidak ada metadata, oleh itu tidak ada catatan peribadi apa pun
 • Enkripsi End-to-End untuk tahap keselamatan tertinggi. Tidak ada yang tahu apa yang ada di peti masuk anda kecuali anda
 • Salah satu prosedur pendaftaran terpantas yang pernah dilihat. Keseluruhan proses memakan masa lebih kurang 4 minit atau kurang
 • Pelan VISIARI dilengkapi dengan ProtonVPN untuk mengenkripsi rangkaian anda dan memerangi penapisan

Keburukan

 • Sokongan pelanggan merasa kurang kerana tiada pilihan untuk sembang langsung yang lebih disukai daripada sokongan e-mel
 • E-mel sekunder pilihan menjadikan pemulihan tidak mungkin dilakukan. Lebih selamat kerana akaun tidak dipautkan ke perkara lain tetapi juga sedikit berisiko
 • Oleh kerana kurang kawalan oleh syarikat itu sendiri, penyederhanaan menjadi sukar. Sebagai contoh, spam boleh menjadi masalah kerana data dienkripsi setiap saat.

Kesimpulannya

Oleh itu, setelah kita membentangkan semua yang membuat ProtonMail berdetak, adakah patut dicadangkan dan beralih pada tahun 2020 dan seterusnya? Sederhananya:

YA. 100% YA.

Di dunia hari ini di mana privasi dan keselamatan menjadi keutamaan, kita memerlukan ProtonMail. Di mana kebanyakan perkhidmatan e-mel gagal dibandingkan adalah bahawa mereka bergantung pada pautan e-mel / telefon luaran untuk menyambung ke akaun anda.

Pautan luaran ini sering dimanipulasi untuk dijejaki; log maklumat anda dan sering menggunakan perincian ini (melihat Gmail anda) untuk menyasarkan iklan kepada anda.

ProtonMail menahan diri dari sebarang pautan luaran dan memberi anda perkhidmatan e-mel yang anda layak. Penyulitan data total, tanpa ciri; UI yang pantas dan tanpa nama yang lengkap menjadikan ProtonMail sebagai cadangan yang wajar.

Adakah anda mencuba ProtonMail atau sudah lama menggunakannya? Bagaimana pengalaman anda? Ada idea yang mungkin ingin anda kongsi? Sila komen di bawah dan beritahu kami.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map