Kira Waktu

Apa itu Uptime?

Uptime adalah salah satu parameter penting yang digunakan untuk mengukur prestasi platform hosting web. Dalam istilah yang paling mudah, ini adalah masa di mana hos web anda terus beroperasi dan lebih khusus lagi tidak mempunyai waktu henti.


Sering kali anda menjumpai hos web yang memberikan jaminan masa operasi tertentu seperti 99.9% atau 99.99%. Ini akan membantu anda menilai downtime kes terburuk yang mungkin dihidapi oleh hos web anda.

Uptime juga disebut sebagai ketersediaan hos web biasanya disediakan selama 30 hari.

Masukkan peratusan SLA untuk mengira peruntukan waktu henti.

%

Hari1 minit 26 saat
Setiap minggu10 minit 4 saat
Bulanan43 minit 11 saat
Tahunan8 jam 45 minit 35 saat

Statistik Uptime Sebenar Syarikat Hosting Popular

Statistik Masa Masa:
Hosting
Harga
Jan’20
Feb’20
Mar’20
Hosting A2$ 3.92 / bln99.98%99.99%99.95%
BlueHost$ 2.95 / bln100%99.95%99.96%
DreamHost$ 2.59 / bln99.64%99.35%100%
FastComet$ 2.95 / bln99.93%99.71%99.93%
Tuhan$ 2.49 / bln99.99%99.99%99.97%
GreenGeeks$ 2.95 / bln100%99.87%98.97%
HostGator$ 2.75 / bln99.93%99.91%99.89%
Dalam gerakan$ 3.99 / bln99.96%99.83%99.83%
iPage$ 1.99 / bln99.89%99.97%99.95%
NamaCheap$ 2.88 / bln98.97%98.92%99.93%
Tapak Tapak$ 3.95 / bln99.73%99.99%99.92%

Perjanjian Tahap Perkhidmatan (SLA):

Beberapa syarikat web hosting menawarkan Perjanjian Tahap Perkhidmatan. SLA akan mempunyai syarat yang tepat mengenai tahap waktu operasi yang dijamin.

Dalam kebanyakan kes, jika host web gagal mengekalkan tahap waktu operasi yang diperlukan, maka web host bertanggungjawab untuk memberikan pengembalian dana atau kredit hosting.

Ini adalah bahagian penting dalam perjanjian kerana ini menentukan apa yang akan anda terima sebagai pampasan sekiranya terdapat masa berhenti yang melebihi.

Terma dan syarat SLA berbeza dari satu host web ke yang lain dan oleh itu adalah penting untuk melalui semua syarat sebelum memilih mana-mana platform hosting.

Jaminan Masa Masa:

Jaminan masa yang diperlukan semestinya penting untuk hos web dan juga pelanggan. Host web menentukan jaminan masa operasi dalam gandaan 9 dan ditakrifkan sebagai peratusan.

Jaminan masa kerja yang biasa diberikan adalah 99,99%, 99,9% atau 99%. Ini ditentukan untuk jangka masa 30 hari.

Setiap metrik masa operasi juga menentukan waktu henti terburuk. Contohnya, waktu operasi 99% juga bermaksud waktu henti terburuk 7 jam 12 minit.

Begitu juga, waktu operasi 99.9% akan menunjukkan waktu henti 43 minit dan 12 saat. Ini adalah sesuatu yang ditawarkan oleh kebanyakan host web.

Sementara waktu operasi 99.99% menunjukkan waktu henti selama 4 minit dan 19 saat. Sebilangan besar hos web tidak memberikan jaminan melebihi nilai ini.

Pertukaran Antara Masa dan Kos:

Walaupun terdengar menarik untuk memilih hos web yang menjamin waktu operasi yang tinggi, seseorang juga perlu mempertimbangkan harganya. Dalam kes tertentu, jaminan uptime yang lebih tinggi bermaksud kos yang lebih tinggi.

Ini adalah pertukaran umum antara masa dan kos dan seseorang perlu memilih penyelesaian perantaraan. Hampir tidak mungkin bagi host web untuk menjamin 100% masa operasi.

Beberapa host web menyediakan waktu operasi yang baik dan dalam kebanyakan kes menyediakan waktu operasi 100%, tetapi tidak menjamin waktu operasi 100% yang konsisten. Berdasarkan keperluan dan anggaran perniagaan anda, anda perlu memilih hos web.

Jaminan masa operasi hos web memberikan rasa lega. Walau bagaimanapun, pada masa yang sama, seseorang perlu memastikan ini tidak melebihi anggaran anda.

Anda boleh memilih hos web yang baik yang menyediakan waktu operasi yang besar bersama dengan ciri berguna lain seperti sandaran, pengurusan cache, dan pemulihan cepat.

Host Web Mana Yang Anda Sukai?

Senario 1
Senario 2
Senario 3
Senario 4
Senario 5

Host web menyediakan jaminan 99.9% masa operasi pada SLA. Ini juga menyatakan bahawa laman web harus ditutup sekurang-kurangnya setengah jam secara berterusan untuk mendapatkan kredit automatik. Juga dinyatakan dalam cetakan halus adalah bahawa anda boleh menghantar waktu henti yang didokumentasikan yang direkodkan di akhir anda. Sekiranya ini sesuai dengan log mereka maka anda akan mendapat kredit

Host web menyediakan uptime 99,99% hanya apabila anda menjadi sebahagian daripada kontrak perkhidmatan. Untuk memilih ini, anda harus memilih rancangan yang lebih mahal dengan tambahan yang tersedia untuk memastikan anda mendapat masa yang dijamin.

Host web menawarkan jaminan 99.9% masa operasi pada SLA. Sekiranya tuan rumah gagal mengekalkan waktu operasi yang diinginkan, maka kredit terus ditambahkan ke akaun anda. Tidak ada soalan yang diajukan. Host menghitung waktu henti dan memberitahu setiap pengguna secara terbuka, dengan itu memberikan perkhidmatan yang telus.

Host web menyediakan jaminan masa upah 99,99% kepada semua dan juga menyatakan bahawa anda berhak mendapat kredit sekiranya laman web ini ditutup selama lebih dari 15 minit. Sekali lagi di sini anda perlu menghantar bukti waktu henti yang didokumentasikan. Dan kemudian anda mempunyai cetakan yang baik yang menyatakan bahawa tidak lebih daripada 1 gangguan sebulan dapat dikreditkan.

Host web menawarkan jaminan 99.9% masa operasi pada SLA. Namun, untuk menerima kredit untuk waktu henti yang terlalu tinggi, anda perlu mengemukakan dokumen terperinci yang menyatakan waktu henti laman web anda. Ini akan diperiksa semula oleh tuan rumah sebelum memberikan sebarang kredit. Di sini anda menanggung kos dan kos pemantauan pelayan

Beberapa Perkara yang Perlu Dipertimbangkan:

Jaminan masa pakai sentiasa luar biasa dan menarik perhatian. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang harus anda pertimbangkan-

 • Jaminan masa operasi host web tidak bermaksud ia tidak akan menurun. Jaminan masa operasi adalah nilai hipotesis berdasarkan prestasi masa lalu dan infrastruktur terbina dalam.
 • Baca cetakan halus dengan teliti. Lebih baik selamat daripada menyesal. Sahkan setiap perincian terma dan syarat perkhidmatan.
 • Sebagai peraturan ibu jari, cukup buat kajian sebelum mengecilkan pilihan tertentu. Layari laman web rasmi host web untuk mengumpulkan lebih banyak maklumat melalui ulasan.
 • Pertimbangkan untuk bertanya kepada pengguna hos web yang ada mengenai prestasi dan senario di mana mereka menghormati jaminan masa pakai. Dengan segala cara, hubungi pakar industri untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut.
 • Hati-hati, jangan bergantung sepenuhnya pada ulasan pemilik laman web. Oleh kerana jika pemilik laman web tidak memantau laman web 24/7, maka ada kemungkinan kehilangan beberapa waktu henti.
 • Sekiranya anda perlu menyerahkan log masa henti anda, maka pertimbangkan seberapa tepat anda mendapat kredit. Adakah waktu henti tambahan yang tidak dikira juga akan dipertimbangkan semasa menambah kredit.

Jaminan Masa Pantas dari Perspektif Lain:

Jaminan masa pakai meletakkan anda di zon yang lebih selamat. Host web yang perlu membayar downtime yang belum pernah terjadi sebelumnya akan menjadi lebih serius untuk memastikan mereka mengekalkan waktu operasi yang diperlukan.

Apabila hos web menyediakan pampasan untuk semua laman web yang dihoskan, sudah tentu ia memastikan laman web anda tetap beroperasi dan dijamin sesuai dengan jaminan waktu operasi. Tidak perlu disebutkan lagi, jika tidak mematuhi masa kerja yang diperlukan dapat membakar lubang pada poket mereka dalam jangka masa panjang.

Pastikan anda memilih hos web yang dapat memberikan jaminan waktu operasi di mana waktu henti terburuk adalah berpatutan dan berada dalam had yang diharapkan.

Berbual dengan sokongan pelanggan atau hantarkan e-mel kepada mereka untuk memastikan jaminan masa pakai memenuhi keperluan anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map