Panduan Lengkap Untuk Berpindah Dari Shared Hosting Ke VPS Hosting

Pengenalan:

Apa yang boleh saya katakan mengenai hosting bersama? Shared Hosting adalah untuk pemula dan untuk pemula. Apabila anda baru mengenal dunia Internet, anda menggunakan hosting bersama untuk menghoskan laman web anda. Segelintir orang berkongsi pelayan fizikal yang sama di mana hanya memerlukan beberapa laman web yang berat untuk memakan semua sumber yang disediakan menjadikan laman web anda menderita.


Berpindah ke VPS Hosting adalah logik setelah anda berkembang sebagai syarikat atau sebagai komuniti di Internet. Hosting VPS ‘mahal’ dan ‘sangat sukar dikendalikan’ adalah beberapa mitos biasa. Seseorang boleh memperoleh perkhidmatan VPS Hosting dengan harga minimum $ 15 sebulan dari vendor seperti DreamHost.

Hosting VPS — Virtual Private Server Hosting — adalah ruang maya pada mesin yang sangat kuat. Ia seperti komputer kecil di dalam komputer super yang dikhaskan untuk laman web anda. Tidak seperti Shared Hosting, di sini anda mendapat akses penuh ke sumber yang dijanjikan. Tidak ada Webmaster lain dengan laman web berat yang dapat menggunakan sumber anda. Laman web anda akan berjalan dengan sebaik mungkin sehingga dan melainkan jika anda membebankan Hosting VPS anda dengan mengehoskan lebih banyak laman web di dalamnya.

Cara Memilih hosting VPS:

Cara Memilih hosting VPS

Semasa memilih Hosting VPS, seseorang harus selalu ingat perkara ini:

RAM (Memori Akses Rawak): Perkara terpenting yang harus anda cari semasa membeli Hosting VPS ialah RAM. Minimum 1GB adalah penting. RAM 1GB memastikan pemuatan laman yang lebih pantas dan membuat kemungkinan pengembangan terbuka.

Waktu Masa: Walaupun sebilangan besar penyedia perkhidmatan mengaku mempunyai masa operasi 99,99 peratus tetapi disarankan untuk membaca banyak ulasan asli sebelum memperoleh perkhidmatan.

Dikelola atau tidak dikendalikan: Ini adalah dua rancangan VPS Hosting yang paling popular di pasaran kontemporari. Pelan terurus telah menyelesaikan semuanya; penyedia menguruskan semua perisian, kemas kini, patch dan pemasangan pemalam. Pelan yang tidak dikendalikan memerlukan pengguna untuk membuat Cpanel dan juga menguruskan pemasangan perisian lain.

Terdapat 3 syarikat yang menawarkan Pelayan VPS berkualiti iaitu HostGator, DreamHost dan BlueHost. Berikut adalah perbandingan rancangan mereka.

ciri-ciri
HostGator
DreamHost
BlueHost
Kepantasan.5 Teras2 teras CPU
Penyimpanan25 GBStoran SSD 30 GB30 GB SAN
Ram512 MB1 GB2 GB
Lebar jalur500 GBTanpa had1TB
DomainTanpa had1
Alamat IP2 IP1 IP
Harga$ 11.97 / bln *$ 15 / bln *$ 14.99 / bln *
Beli sekarangBeli sekarangBeli sekarang

Cara memindahkan domain:

Sekiranya anda ingin memindahkan domain anda dari daftar xyz ke DreamHost, sebagai contoh, maka anda harus memastikan perkara berikut terlebih dahulu:

 • Domain tidak boleh ditahan oleh daftar semasa.
 • Domain mesti dibuka dan digunakan.
 • Anda tidak boleh memindahkan domain melainkan berumur sekurang-kurangnya enam puluh hari.
 • Akaun e-mel pentadbiran yang berkaitan dengan Domain mesti digunakan untuk mengesahkan permintaan pemindahan.

Sekarang ikuti langkah-langkah yang disenaraikan untuk menyelesaikan pemindahan domain ke DreamHost:

Langkah 1: Log masuk ke DreamHost Cpanel menggunakan kelayakan log masuk.

Dreamhost

Langkah 2: Di sebelah kanan skrin anda terdapat bar Menu. Klik ‘Domain’ dan kemudian klik ‘Reg.Transfer’.

Dreamhost

Langkah 3: Tulis nama domain yang ingin anda pindahkan ke DreamHost di ruang bersebelahan dengan ‘Transfer pendaftaran Domain kepada Kami:’ dan klik pada ‘Request Transfer’.

hos impian

P.S: Pada saat anda mengklik ‘Request Transfer’ e-mel dengan kod Keizinan dihantar ke e-mel yang berkaitan dengan domain yang anda ingin pindahkan. Ingat, surat dengan kod kebenaran sah sehingga 5 hari dari penciptaan.

Langkah 4: Halaman baru di layar menghendaki anda memasukkan ‘Kod yang dibenarkan’ yang dihasilkan dan dihantar ke e-mel rasmi yang berkaitan dengan domain. Anda perlu mengisi semua butiran WHOIS di halaman ini.

Dreamhost

Langkah 5: Sebaik sahaja anda selesai mengisi semua maklumat WHOIS, semak semula maklumat untuk kesilapan dan kemudian klik ‘Teruskan’.

hos impian

Langkah 6: Ikuti langkah selebihnya untuk menyelesaikan pemindahan dan sekiranya berlaku kesilapan atau keraguan, anda boleh menghubungi khidmat pelanggan DreamHost.

Yang perlu dan tidak boleh dilakukan semasa beralih ke hosting VPS:

Adakah:

 • Lakukan ujian kelajuan halaman sebelum beralih ke penyedia perkhidmatan baru. Gunakan Wawasan PageSpeed ​​Google untuk menjalankan ujian sebelum dan sesudah berpindah ke VPS. Dengan cara ini anda dapat mengetahui dengan pasti sama ada beralih ke VPS benar-benar membantu anda atau tidak.
 • Sentiasa ambil sandaran laman web anda. Muat turun sandaran dan selamatkan untuk penggunaan masa depan.
 • Sentiasa memilih pakej yang menyediakan ruang hosting yang besar. Memori Akses Rawak yang besar juga penting, jadi ingatlah juga.

Tidak boleh:

 • Jangan bergantung pada Auto backup. Sentiasa buat sandaran dan sentiasa berada di pihak yang selamat.
 • Jangan sekali-kali mengehos laman web daripada kemampuan pakej Hosting yang telah anda perolehi. Cuba seimbangkan peruntukan ruang dan sumber.
 • Jangan sekali-kali mengubah dengan perincian WHOIS domain anda. Pastikan juga bahawa anda tidak membiarkan akaun Hosting anda terdedah kepada penggodam.

Sekarang anda sudah siap untuk memindahkan laman web anda dari hosting bersama ke hosting VPS. Setelah anda berhijrah ke VPS Hosting, anda harus mula melihat keseluruhan prestasi laman web anda.

VPS Hosting adalah keperluan dan bukan kemewahan; jika rangkaian atau komuniti dalam talian anda berkembang pesat dan jika anda tidak beralih ke Hosting VPS dari Shared Hosting maka anda akan mula kehilangan sejumlah besar bakal pelanggan. Buat pilihan yang tepat dan jadikan perniagaan dalam talian anda mencapai had kejayaan baru.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map