The G Suite Sucks: 5 Alternatif G Suite Terbaik untuk Beralih daripadanya! (2020)

The G Suite Sucks: 5 Alternatif G Suite Terbaik untuk Beralih daripadanya! (2020)

The G Suite Sucks: 5 Alternatif G Suite Terbaik untuk Beralih daripadanya! (2020)

G Suite adalah perisian yang mengemas diri dengan pengkomputeran awan, alat berkolaborasi, perisian, dan produk yang dikembangkan oleh Google Cloud pertama kali pada 28 Ogos 2006. Ia dianggap sebagai rangkaian aplikasi web yang dirancang oleh Google untuk tujuan perniagaan.


Ini adalah koleksi produk berasaskan firma seperti Gmail, dokumen, helaian, kalendar, pemacu, foto, dan lain-lain; berdasarkan langganan yang disediakan oleh Google.

Secara sederhana, jika anda bekerja di sebuah syarikat perniagaan, anda semua mesti mempunyai ID e-mel syarikat anda. Inilah yang dilakukan oleh G Suite; ini memberi anda alamat e-mel yang boleh mempunyai nama domain syarikat anda yang dimenangi.

Nah, ia adalah salah satu ciri yang telah disediakan oleh G Suite. Masih banyak ciri dan aplikasi yang tersedia dan juga digunakan oleh kami.

Walaupun G Suite telah menyediakan banyak fitur dan perkhidmatannya melalui Google, itu belum sempurna. Walaupun sangat berguna, ia tidak memberi anda aplikasi desktop yang dapat digunakan di komputer walaupun anda berada di luar talian.

Oleh itu, jika anda terjebak di tempat yang kurang mendapat akses internet, G Suite tidak dapat banyak membantu anda. Juga, tidak ada borang terbina dalam untuk e-mel anda; anda mesti menggunakan aplikasi pihak ketiga untuk perkara yang sama.

Terdapat banyak lagi kekurangan G Suite lain yang mempersoalkan apakah itu harus dilanjutkan jika anda bekerja untuk perniagaan. Berikut adalah beberapa alternatif G Suite yang boleh difikirkan sebagai pilihan.

1. Ruang Rak

Ruang Rak

Sama seperti Google, Rackspace juga merupakan usaha global yang beroperasi di sekitar 150 negara. Mencari aplikasi berasaskan e-mel yang mudah, ini adalah perkara yang mesti anda lalui. Harganya sekitar $ 2,99 sebulan untuk pengguna, ia adalah yang termurah, dan jika dibandingkan dengan G Suite, harganya hanya separuh.

Ini memberi anda ciri seperti kotak surat 25GB, pemulihan e-mel, sokongan 24 × 7 untuk pelanggan, dan yang paling penting, ia merangkumi lampiran e-mel hingga 50 MB yang untuk G Suite hanya 25 MB.

Walaupun ada keliru bahawa Anda tidak dapat berbagi kalendar atau berkolaborasi dokumen yang mungkin dilakukan melalui G Suite. Namun ia boleh dianggap sebagai pilihan yang bagus.

Rackspace mempunyai banyak kelebihan seperti berikut:

 • Rackspace memberikan bantuan pelanggan 24 × 7 kepada penggunanya.
 • Rackspace boleh bermanfaat untuk menjalankan perniagaan kecil dengan perkhidmatan yang lebih murah.

Rackspace mempunyai beberapa kekurangan seperti berikut:

 • Tidak ada storan awan OneCloud yang dikaitkan dengan Rackspace. Untuk mendapatkan simpanan awan OneCloud, anda perlu membeli Langganan OneDrive yang mahal.

2. Zoho

Zoho

Salah satu alternatif G Suite yang paling disyorkan ialah Zoho. Sekiranya perniagaan anda kehabisan anggaran dan anda memerlukan penyelesaian yang lebih murah daripada G Suite, maka Zoho adalah pilihan yang sangat baik. Hanya berharga satu dolar sebulan, Zoho memberi anda semua akses ke e-mel perniagaan anda.

Ia dianggap mesra pemaju dan juga memberi anda kelonggaran, aplikasi yang paling banyak digunakan di syarikat sekarang dengan harganya. Anda juga mendapat ciri kreatif lain dengan harga yang sama dengan Zoho Cliq.

Zoho Cliq membantu meningkatkan produktiviti dan juga memastikan semua pekerja anda sentiasa terhubung. Beberapa ciri-cirinya termasuk penyimpanan 5GB, lampiran 25MB untuk e-mel, sokongan sembang, sokongan storan awan 30GB, dll.

Zoho adalah nama yang hebat dengan beberapa perkhidmatan bermanfaat seperti:

 • Zoho mempunyai sistem sembang yang terpisah sehingga pengguna dapat menanyakan pertanyaan mereka dengan sewajarnya. Juga, terdapat perkongsian fail dan penjadualan kalendar untuk pengguna Zoho.
 • Ini adalah salah satu alternatif paling selamat dengan tembok tahan Peluru untuk melindungi privasi penggunanya.

Zoho mempunyai beberapa kelemahan kecil, seperti berikut:

 • Zoho memberikan perkhidmatan terbaik, tetapi harga yang berkaitan dengan setiap perkhidmatan agak mahal. Untuk mendapatkan ruang simpanan 100 GB, anda harus membeli Pelan Profesional, yang cukup mahal.

3. GoDaddy

GoDaddy

Kita semua telah mendengar nama GoDaddy sebagai syarikat hosting web, dan sekarang telah beralih ke arah perkhidmatan produktiviti. Syarikat ini kini telah mula menyediakan perkhidmatan untuk pengeluaran.

GoDaddy juga telah berkolaborasi dengan Microsoft dan menawarkan dalam program 365 aplikasi Microsoft Office. Satu-satunya kelemahan yang dimilikinya ialah, ia tidak menyediakan sebarang ciri pesanan. Oleh itu, anda harus bergantung pada aplikasi lain untuk itu.

Ini memberi anda kemudahan penyimpanan awan 1 TB untuk menyimpan fail dan barang-barang anda yang lain. Oleh kerana GoDaddy selalu tepat mengenai keselamatannya, cara yang sama akan diberikan dalam e-mel juga. Oleh itu, ia menjadi pilihan yang sangat baik untuk G Suite kerana ia menawarkan e-mel, kemudahan, dan sokongan Microsoft juga tanpa had.

GoDaddy mempunyai beberapa kelebihan seperti berikut:

 • Pengguna boleh mendapat sokongan panggilan 24 × 7 sekiranya mereka menyaksikan masalah berkaitan perkhidmatan yang diberikan.
 • Sebagai GoDaddy bekerjasama dengan Microsoft Office, ini adalah alternatif yang jauh lebih baik dari segi penyediaan e-mel tanpa had.

GoDaddy gagal dalam beberapa parameter seperti berikut:

 • GoDaddy tidak mempunyai aplikasi pesanan segera. Sekiranya anda terjebak dalam situasi yang mengerikan, anda perlu mencari Outlook sebagai pilihan.

Bermula dengan Godaddy

4. Halaman Sama

Halaman Sama

SamePage agak serupa dengan G Suite ketika membuat kandungan dan perkongsian, tetapi tidak menyokong hosting e-mel. Oleh itu, jika anda sudah menggunakan aplikasi pihak ketiga untuk menyelesaikan tujuan tersebut, SamePage adalah pilihan terbaik untuk bekerjasama.

Ini menyediakan anda dengan rangkaian aplikasi pejabat seperti kalendar, penyunting teks, dan lain-lain dan juga membolehkan anda menggabungkan sekumpulan orang dalam satu dokumen dan menjadikannya berfungsi sama. Terdapat juga komen, pilihan video call dan chat yang terdapat di aplikasi pejabatnya.

SamePage membolehkan anda menyegerakkan ke awan anda, dan dengan itu anda tidak perlu menyeret dropbox anda, anda harus memautkannya, dan itu saja. Ini adalah tempat yang membolehkan anda berinteraksi dengan semua aplikasi pihak ketiga dalam satu halaman.

SamePage menyediakan perkhidmatan tanpa gangguan dengan beberapa kelebihan seperti berikut:

 • SamePage membolehkan beberapa orang di halaman dokumen yang sama untuk tujuan perubahan. Jadi, SamePage tidak mempunyai masalah dengan kerosakan sistem.
 • Anda juga boleh bekerja dengan mana-mana aplikasi pihak ketiga jika anda menggunakan SamePage.
 • SamePage menjadi portal bersatu jika anda menggunakan banyak perkhidmatan dalam satu masa.

SamePage mengandungi satu masalah yang berkaitan:

 • SamePage tidak menawarkan hosting e-mel kepada penggunanya.

5. Microsoft Office 365

Microsoft Office 365

Mencari serba lengkap yang mengandungi semua ciri seperti G Suite? Inilah dia. Office 365 oleh Microsoft adalah sekumpulan semua alat dan perkhidmatan yang diperlukan untuk perniagaan anda.

Ini membolehkan anda membuat e-mel peribadi anda dengan nama domain rasmi seperti yang lain untuk berkomunikasi di seluruh dunia dengan pengiktirafan perniagaan anda.

Kelemahan utama G Suite untuk tidak tersedia di luar talian telah diselesaikan oleh aplikasi ini kerana menyediakan akses dalam talian dan luar talian.

Juga, seperti G Suite, ia membolehkan anda membuka dokumen anda di penyemak imbas tanpa menggunakan aplikasi pihak ketiga. Ini memberi anda ciri seperti skype untuk berbual dan menelepon dan memberi anda pandangan untuk e-mel juga.

Ia juga menyediakan pemacu 1TB untuk penyimpanan awan dalam rancangan perniagaannya. Ia juga dilengkapi dengan ciri keselamatan perlindungan Ancaman canggih terbaik seperti Google. Oleh itu, setelah melihat semua elemen di atas yang sama dengan elemen Google, Office 365 boleh menjadi alternatif yang baik untuk G Suite.

Kelebihan

 • Pengguna dapat mengakses sebarang Aplikasi Microsoft Office kapan saja dengan lebih sedikit kemungkinan kecurian data.
 • Dengan Microsoft Office 365, anda boleh berkolaborasi dengan beberapa pelanggan dan juga rakan sekerja.
 • Anda boleh mengakses Microsoft Office 365 anda dalam penyemak imbas web.

Keburukan

 • Microsoft Office adalah platform yang hebat, tetapi mempunyai masalah keserasian dengan aplikasi pihak ketiga, menyukarkan pengguna untuk menguruskan pekerjaan.

Kesimpulannya

Agar tepat, G Suite adalah pilihan terbaik di antara mana-mana aplikasi ini, ia menjadi sedikit mahal bagi syarikat yang bekerja di platform kecil atau tidak mempunyai banyak pendapatan untuk membelinya.

Oleh itu, dalam kes seperti itu, anda boleh menggunakan alternatif di atas yang dapat berfungsi untuk perniagaan anda dan terbukti cukup berguna.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Adblock
  detector