Ulasan HostPapa (2020): Anda telah mendengarnya. Tetapi Sekiranya Anda Menggunakannya?

Apa itu HostPapa?

HostPapa adalah salah satu syarikat hosting yang lebih bersemangat di luar sana.


Mungkin itu namanya, mungkin ini adalah komuniti pengguna kecil hingga sederhana, tetapi HostPapa menganggap saya sebagai platform yang mesra.

Ini adalah perkhidmatan hosting yang lebih kecil, tetapi masih berjaya mencipta nama untuk dirinya sendiri.

Walaupun syarikat hosting yang lebih besar telah menyediakan berjuta-juta laman web, jumlah HostPapa hampir 200,000 (ia 160,000 dua tahun lalu, jadi sebutir garam).

HostPapa menuntut

Sudah beroperasi sejak 2006 dan nampaknya tidak melakukan apa-apa selain berkembang sejak itu.

Ini menjual dirinya sebagai platform keluarga, di mana semua orang terhubung dalam komuniti HostPapa yang ramah.

Saya suka melihat tarikan itu – sebenarnya, HostPapa membuat saya memikirkan tempat pizza tempatan yang popular, tetapi untuk dunia hosting.

Tetapi adakah ia?

Adakah HostPapa adalah penyedia hosting bersaiz kecil yang masih berjaya menyampaikan perisian terkemuka?

Teruskan membaca untuk mengetahui!

Keseluruhan: Kekurangannya

Mari kita selesaikan bahagian paling kegemaran saya dengan cepat: apa yang buruk mengenai HostPapa?

Sedikit, malangnya, tetapi hanya sedikit!

Isu penting pertama adalah mengenai harga: secara keseluruhan saya dapati banyak produk berharga untuk HostPapa … kecuali hosting VPS.

Hosting VPS di kebanyakan platform lain jauh lebih murah, termasuk harga pembaharuan.

Isu lain ialah estetika: Saya secara peribadi berpendapat HostPapa kelihatan agak hambar dan boleh menggunakan kemas kini — mungkin membuat navigasi cPanel dan menggunakan pembangun laman web terasa sedikit lebih moden.

Ini tentu saja bersifat subjektif.

Akhirnya, saya dapati alat keselamatan mereka sedikit mengecewakan.

Ini terutama kerana mereka perlu dibeli sebagai tambahan kepada rancangan hosting anda, dan ia dapat menambah keselamatan asas dengan HostPapa.

HostPapa menawarkan rancangan tambahan untuk keselamatan

Terdapat beberapa rancangan hosting, dengan tahap yang lebih tinggi, yang merangkumi alat keselamatan ini, tetapi melainkan jika anda mendapatkannya, anda perlu membeli alat tambahan untuk memiliki laman web yang selamat.

Ini adalah alat yang boleh didapati dengan kos yang jauh lebih rendah, atau mungkin juga disertakan dengan pakej peringkat rendah di laman web lain.

Berita baiknya, itu sahaja!

Selain dari peringatan ini, HostPapa banyak melakukan hal itu, jadi mari kita selami hal itu!

Keseluruhan: Kelebihan

HostPapa mengejutkan saya dengan berapa banyak kelebihan yang ditawarkannya.

Pertama sekali, hosting VPS mungkin mahal, tetapi banyak jenis hosting lain mempunyai tawaran yang baik.

Hosting reseller jauh lebih murah daripada tawaran syarikat pesaing utama, misalnya.

Hosting WordPress lebih murah atau setanding dengan harga persaingan, tetapi ia menawarkan sekumpulan ciri yang sangat mantap.

Selain itu, hosting WordPress tidak mempunyai harga yang lebih tinggi semasa pembaharuan, yang menjadikannya tawaran yang sangat baik — mungkin salah satu tawaran terbaik untuk hosting WordPress yang pernah saya lihat.

Perkara yang sama berlaku untuk hosting bersama. Walaupun pakej hosting bersama bermula dari rata-rata harga yang lebih mahal, ciri-ciri yang diperuntukkan kepada akaun peringkat pertama sangat mengagumkan.

Ciri Hostpapa untuk pors

Selain itu, sokongan pelanggan secara keseluruhannya cukup mantap dan bahkan melampaui standard.

Walaupun saya tidak menyukai estetika, HostPapa cukup mudah digunakan, dan itu adalah kelebihan yang pasti.

Secara keseluruhan, perkara kelihatan baik untuk HostPapa!

Tapi hei — jangan terlalu gembira!

Kami hanya membahas asas-asasnya, dan sekarang saatnya untuk mengetahui butirannya.

Harga HostPapa

HostPapa berbunyi dan bertindak seperti perniagaan kecil yang mesra dan biasa.

Tetapi bolehkah ia menjadi perkhidmatan hosting kejiranan anda dengan harga yang berpatutan?

Terus terang, saya agak terkejut ketika pertama kali melihat rancangan HostPapa: mereka sama kompetitifnya dengan syarikat hosting arus perdana yang lain.

Mari kita lihat hosting web asas (hosting bersama) terlebih dahulu sebagai contoh.

“Permulaan,” tahap pertama, adalah $ 3,95 sebulan untuk penggal pertama, dan harga semasa pembaharuan adalah $ 7,99.

“Perniagaan,” tahap kedua, “juga $ 3,95 untuk penggal pertama dan kemudian berkembang menjadi $ 12,99. Tahap ketiga (“Business Pro”) adalah $ 12.95 sebulan dan $ 19.99 setelah pembaharuan.

hosting web hostpapa

$ 3.95 sebulan bukanlah harga peringkat pertama termurah untuk hosting web bersama, tentu saja.

Memang di sisi yang lebih tinggi; namun, jauh dari kebiasaan hari ini dan jika perkhidmatannya baik, harganya boleh dibenarkan.

Hosting WordPress juga bermula pada $ 1.95, walaupun harga pembaharuan adalah $ 8.99, dan berakhir pada $ 12.95.

Ini adalah tawaran yang cukup baik; Bluehost, pesaing yang jauh lebih besar, memulakan rancangan hosting WordPressnya pada harga $ 19,99. Rancangan WordPress GoDaddy hampir sama, jadi ini meletakkan rancangan WordPress HostPapa dengan kos rendah yang dapat dijumpai.

hosting wp hostpapa

Hosting Virtual Private Server mempunyai pelbagai pilihan: enam peringkat berbeza, bermula pada $ 19,99 sebulan dan berakhir pada $ 249,99. Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa harga ini bukan untuk penggal pertama, tetapi untuk bulan pertama.

Harga biasa untuk hosting VPS HostPapa bermula pada $ 49.99, lebih dari 2x $ 19.99, dan berakhir pada $ 299.99 dan bukannya $ 249.99.

rancangan hostpapa vps

Julat keseluruhan tidak terlalu sesuai dengan persaingan, tetapi harga permulaannya sangat mahal.

Ia hanya berharga pada bulan pertama — sekurang-kurangnya syarikat lain memberi anda potongan tahun sebelum harga naik.

Melanjutkan: HostPapa sebenarnya tidak menawarkan pilihan hosting khusus.

Namun, mereka menawarkan rancangan hosting reseller, dan dengan harga yang cukup lumayan.

Lima peringkat hosting reseller HostPapa bermula pada $ 24.95 sebulan dan berakhir pada $ 99.95 sebulan. Itu jauh lebih murah daripada Siteground, yang bermula pada $ 42 sebulan, dan hampir sama dengan harga HostGator.

hosting penjual semula hostpapa

Yang penting di sini ialah harga penjual semula HostPapa adalah konsisten. Maksudnya, mereka tidak bangkit selepas jangka masa tertentu.

Sekiranya apa yang anda lihat adalah yang anda dapat, maka itu adalah perjanjian yang sangat luar biasa.

Akhirnya, HostPapa menawarkan jaminan pulangan wang selama 30 hari untuk semua rancangan hostingnya, kecuali hosting WordPress.

Adalah tidak biasa untuk mengecualikan satu, tetapi boleh dimaafkan, terutama memandangkan harga rendah untuk hosting WordPress.

Secara keseluruhan, HostPapa sangat berpatutan.

Pengehosan web biasa dan biasa adalah harga yang lebih mahal daripada harga arus perdana, tetapi sama sekali tidak mahal.

Hosting VPS dengan HostPapa sayangnya cukup mahal, dan saya akan mengesyorkan pergi ke tempat lain untuk hosting VPS dengan harga sahaja.

Walau bagaimanapun, hosting WordPress cukup murah, dan hosting reseller adalah tawaran yang sangat baik – salah satu yang terbaik yang pernah saya lihat.

Gabungkan dengan jaminan pembayaran balik 30 hari, dan HostPapa kebanyakannya merupakan pilihan yang berpatutan.

Lihat rancangan penuh HostPapa di sini …

Gambaran keseluruhan ciri

Walaupun begitu, ciri-ciri adalah segalanya, tidak kira seberapa “baik” harga pada mulanya. Seperti biasa, saya akan lebih fokus pada rancangan hosting web yang dikongsi kerana popularitinya.

Pelan hosting bersama Starter ($ 1,95) membolehkan dua laman web, domain percuma, ruang cakera 100GB, dan lebar jalur tanpa had.

Ia juga dilengkapi dengan pembangun laman web, banyak aplikasi percuma, dan bahkan latihan satu-satu percuma, antara item lain.

hostpapa starter berkongsi hosting

Terus terang, saya boleh berhenti di sini: mungkin ini adalah salah satu pakej hosting peringkat kemasukan paling lengkap yang saya temui.

Lebar jalur yang tidak terhad dan ruang cakera yang jauh melebihi persaingan, apatah lagi mendapatkan dua laman web dan bukannya laman web biasa.

Perniagaan, tahap kedua, meningkatkan anda ke ruang cakera tanpa had, laman web tanpa had, akaun e-mel tanpa had, dan domain tambahan tanpa had (antara lain).

Business Pro hadir dengan beberapa peningkatan keselamatan: SiteLock mengesan, pengimbasan laman web automatik, sandaran laman web, Wildcard SSL premium, dan beberapa peningkatan yang cukup besar untuk perkhidmatan anda dengan pelayan bersama.

Hosting WordPress juga setara dengan pakej hosting web yang dikongsi dari segi memiliki toolkit yang kuat, menjadikannya tawaran yang sangat baik.

Hosting VPS dan pengecer terutamanya menawarkan penginapan yang lebih baik dan lebih banyak sumber daya setiap titik harga, dan bukannya alat yang lebih sedikit – ini biasanya berlaku.

Kesimpulan saya memberikan lebih banyak penghargaan kepada HostPapa daripada yang saya harapkan. Hosting bersama dan hosting WordPress sangat lengkap walaupun dari pilihan yang paling murah.

Digabungkan dengan kenyataan bahawa hosting WordPress di HostPapa agak murah, kedua-dua jenis hosting ini menawarkan tawaran yang sangat baik.

Sokongan pengguna

Sokongan pelanggan sangat penting, dan HostPapa telah mengambil perhatian khusus untuk menanganinya dengan baik.

Sebilangan besar syarikat hosting menyambut anda dengan pangkalan pengetahuan dan halaman yang memberi anda pilihan untuk berkomunikasi secara langsung dengan wakil perkhidmatan pelanggan. HostPapa melakukan ini dan banyak lagi.

Mereka bersembang secara langsung, yang saya bereksperimen sebentar.

sembang hostpapa 1

Sebaik sahaja saya memulakan permintaan sembang langsung, saya diberi ucapan automatik.

sembang hostpapa 2

Saya mengambil masa beberapa minit untuk menaip soalan.

sembang hostpapa 3

Soalan ini dijawab dalam masa kurang dari satu minit. Ya, soalannya cukup mudah – tetapi jawapannya tetap pantas.

Jadi bagus! Selain itu, mereka menawarkan sejumlah untuk sokongan telefon jika diinginkan, dan sistem sokongan tiket / e-mel (walaupun anda perlu log masuk untuk menggunakannya).

Mereka juga mempunyai pangkalan pengetahuan standard, yang nampaknya cukup komprehensif. HostPapa mungkin tidak mempunyai komuniti pengguna terbesar, tetapi mereka nampaknya dijaga dengan baik.

Terdapat juga pusat tutorial video yang terpisah dari pangkalan pengetahuan, yang sangat berguna.

Ciri menarik yang ditawarkan HostPapa adalah kemampuan untuk memeriksa status rangkaian secara langsung, pada bila-bila masa. Dan tidak, anda tidak perlu log masuk untuk melihatnya.

Secara keseluruhan, saya kagum! Sembang langsung yang pantas, keupayaan untuk memeriksa status rangkaian dengan mudah, dan asas pengetahuan yang komprehensif merangkumi sistem yang kukuh untuk menangani masalah pelanggan.

HostPapa bukan syarikat terbesar tetapi menawarkan perkhidmatan sokongan pelanggan setanding dengan nama terkemuka.

Kemudahan Penggunaan dan Pilihan

Perkhidmatan hosting yang lebih hebat adalah menjadikan produk mereka mudah digunakan.

Lagipun, mereka besar kerana berjaya menarik minat banyak orang, dan mempunyai sesuatu dengan keluk pembelajaran yang mudah adalah cara yang baik untuk sampai ke sana.

HostPapa, sedikit lebih kecil, mungkin kelihatan seperti jenis perkhidmatan untuk mendapatkan lebih banyak teknikal pada penggunanya.

Mungkin asasnya lebih menengah atau maju, betul?

Lihat menu ini di bahagian bawah laman web mereka, dan beritahu saya ini tidak akan menakutkan pemula untuk menjadi tuan rumah:

perkhidmatan hostpapa

Betul. Ketakutan seperti itu tidak menggelikan. Nah, HostPapa mudah digunakan secara keseluruhan, tetapi kadang-kadang terdapat sedikit keluk pembelajaran.

Ini ditambah dengan estetika: HostPapa tidak kelihatan sangat baru, dan anda dapat melihatnya hanya dalam tutorial video dan artikel pengetahuan mereka.

Ini bukan perkhidmatan atau papan pemuka yang paling cantik, dan itu dapat membuat navigasi sedikit menyakitkan di sana sini.

Tapi hei, ini bukan tahun 90an, dan anda boleh menggunakan cPanel dengan HostPapa semudah yang anda boleh dengan perkhidmatan lain, memberi atau mengambil beberapa langkah tambahan.

hosting web hostpapa-cpanel

Estetika HostPapa mungkin tidak sesuai dengan keinginan semua orang, tetapi tidak ada orang yang harus menghadapi masalah yang signifikan semasa menggunakan perkhidmatan ini.

Keselamatan dan Kebolehpercayaan

Keselamatan adalah mustahak untuk sebarang perkhidmatan hosting. Hampir semua syarikat menyertakan ciri keselamatan tambahan untuk pembayaran tambahan, tetapi kadangkala beberapa barang menjadi lalai dengan pakej hosting anda.

Malangnya, sebahagian besar alat keselamatan HostPapa nampaknya merupakan ciri tambahan yang perlu anda bayar.

Saya tidak dapat memperoleh banyak maklumat mengenai infrastruktur dan protokol sebenar yang digunakan untuk melindungi pelayan, tetapi masa operasi kami dengan mereka cukup kukuh, jadi saya menganggap keselamatan pelayan dengan HostPapa sekurang-kurangnya standard.

Sekali lagi: anda boleh memeriksa kekuatan rangkaian HostPapa pada bila-bila masa, jadi mereka pasti tidak merasa perlu banyak bersembunyi.

Bagaimanapun, terdapat tiga jenis ciri keselamatan tambahan yang ditawarkan di sini: SiteLock, Backup Laman Web Automatik, dan sijil SSL.

keselamatan hostpapa

HostPapa nampaknya cukup baik dengan mengintegrasikan sijil SSL jika anda bersedia membayarnya.

Nampaknya kelebihan utama HostPapa adalah membuat pensijilan SSL cepat dan mudah, selain hanya kuat.

Cadangan Laman Web Automatik (AWB) adalah persis seperti: ciri ini menyimpan sandaran laman web anda secara automatik setiap hari.

HostPapa nampaknya melakukan pekerjaan yang baik dengannya, tetapi harganya $ 35.88 setahun — itu kira-kira tambahan $ 3 sebulan.

Hostpapa Pelan Sandaran Laman Web Automatik

Itu tidak menggelikan, tetapi agak mahal. Beberapa pakej hosting peringkat lebih tinggi di platform lain termasuk sandaran harian, jadi ini terasa agak pelit.

Terakhir, terdapat SiteLock. SiteLock adalah perisian keselamatan yang disatukan oleh banyak perkhidmatan hosting ke dalam pakej mereka.

HostPapa menawarkan empat pilihan berbeza: anda boleh membeli SiteLock untuk kerja imbasan dan pembersihan kecemasan sekiranya laman web anda dijangkiti perisian hasad. Ini akan memberi anda $ 199 per acara.

Selain itu, terdapat pakej tiga peringkat dengan persembahan pada harga $ 2,99, $ 8,99, dan $ 25,00 sebulan.

Pelan Keselamatan HostPapa

Pakej ini masing-masing menawarkan imbasan malware, penghapusan malware, dan pencegahan malware (walaupun setiap pakej juga menawarkan alat sebelumnya).

Saya tidak ragu bahawa kualiti alat keselamatan HostPapa adalah yang terbaik; masalahnya ialah ini boleh menjadi mahal dengan cepat, terutama untuk laman web kecil, kerana ciri tersebut tidak termasuk dalam pakej hosting bertingkat lebih tinggi.

Ringkasnya, keselamatan HostPapa bagus, tetapi mahal untuk digunakan.

Adakah saya mengesyorkan HostPapa?

Wah! Selamat membaca sejauh ini — mari dapatkan sintesis terakhir kami.

HostPapa mempunyai harga keseluruhan yang hebat: hosting reseller adalah murah, hosting bersama mempunyai banyak alat dan tempat penginapan berbanding harganya, dan hosting WordPress adalah salah satu tawaran terbaik yang saya lihat setakat ini. Hosting VPS, sayangnya, agak mahal.

Sokongan pengguna? Berdasarkan pengalaman saya, dan dari ujian pelawat-sembang langsung saya, semuanya berjalan lancar. Tidak ada yang luar biasa, tetapi pasti melebihi rata-rata.

Kemudahan penggunaannya baik, walaupun saya rasa antara muka pengguna kelihatan agak ketinggalan zaman.

Keselamatan? Cukup bagus, tapi boleh jadi lebih baik. Sangat menjengkelkan kerana mempunyai banyak alat keselamatan yang penting tetapi diturunkan menjadi tambahan yang menaikkan harga pakej hosting anda.

Secara keseluruhan, HostPapa adalah perkhidmatan hosting yang sangat baik walaupun saiznya kecil. Saya percaya ia dapat memenuhi semua saudara-saudaranya yang jauh lebih besar di dunia hosting.

Sekiranya anda mencari hosting VPS, HostPapa mungkin bukan yang terbaik untuk anda, tetapi selain itu — ya, saya cadangkan sekurang-kurangnya mencubanya.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map