VPN percuma vs VPN Berbayar: Mana yang lebih baik? (2020)

Sekiranya anda tegas mengenai sebarang aktiviti dalam talian anda, mendapatkan perkhidmatan VPN tidak dapat dielakkan.


Perkhidmatan ini akan mewujudkan untuk anda sambungan yang selamat, peribadi dan disulitkan di internet terutamanya sambungan yang tidak begitu selamat.

Semasa mempertimbangkan pilihan VPN untuk digunakan, anda perlu meneliti untuk satu yang mempunyai keseimbangan protokol sambungan, ciri hebat dan lokasi pelayan.

Perkhidmatan VPN mempunyai faedah besar lain yang diperlukan oleh banyak pengguna dan oleh itu perlu mendapatkan perkhidmatan VPN yang ideal yang akan menawarkannya kepada anda.

Cara memilih VPN percuma atau VPN berbayar

Pilihan utama sama ada untuk mendapatkan VPN percuma atau berbayar akan sangat bergantung pada apa yang anda ingin capai.

Sebagai contoh, jika anda hanya memerlukan VPN yang akan memberi anda akses ke beberapa perkhidmatan seperti Netflix atau ke kandungan geo-terhad maka VPN percuma cukup..

Walau bagaimanapun, jika anda mencari VPN yang lebih serius yang akan memberi anda keselamatan dalam talian yang lebih baik, maka satu-satunya pilihan anda ialah menggunakan VPN berbayar.

Perkhidmatan VPN percuma

Perkhidmatan VPN percuma adalah pilihan terbaik bagi orang yang mengurangkan kos atau melihat perkhidmatan mesra saku.

Mendapatkan VPN percuma sangat mudah kerana proses memuat turun dan memasang jika sangat mudah.

Ini akan menjadi cara yang baik untuk melindungi diri anda semasa anda dalam talian terutamanya ketika anda membeli-belah di Wi-Fi awam atau melakukan sesuatu yang tidak terlalu serius.

Kelemahannya adalah, jika anda mencari keselamatan tahap tinggi, ia tidak akan dapat menawarkannya kepada anda.

Beberapa VPN seperti Hola adalah contoh yang sempurna untuk ini dan tinjauan VPN Hola menyatakan dengan jelas mengapa.

Walaupun ini adalah kaedah yang mudah dan murah untuk melindungi anda dari penggodam, ia sangat goyah dan tidak boleh dipercayai untuk sebahagian besarnya.

Walaupun ia melayani anda di beberapa kawasan, anda tidak boleh bergantung kepadanya untuk menyediakan protokol keselamatan yang anda cari.

Kekurangan menggunakan VPN percuma

 • Anda akan mendapat iklan jahat

iklan jahatSebilangan besar VPN percuma menjana wang dengan menunjukkan iklan kepada pengguna sepanjang masa yang boleh menjadi sangat mengecewakan.

Namun, yang lebih mengecewakan ialah sebilangan iklan mereka berniat jahat dan akhirnya memperkenalkan perisian hasad ke peranti anda.

 • Data anda boleh dijual kepada pihak ketiga

Oleh kerana VPN percuma ini juga ingin mendapatkan sejumlah wang dan terus bertahan, kadangkala mereka mengumpulkan data dalam talian anda dan menjualnya kepada pihak ketiga.

Ini biasanya berlaku melalui iklan yang selalu anda lihat di penyemak imbas anda kerana mereka menjual data kepada syarikat dan pengiklan yang berminat untuk mendapatkan maklumat tertentu.

 • Mereka menawarkan lebar jalur, ciri dan protokol lokasi yang terhad kepada anda

Semasa menggunakan VPN percuma, anda akan berkongsi lebar jalur dengan banyak pengguna lain yang akhirnya membawa kepada kelajuan sambungan yang lebih perlahan dan bukan pengalaman melayari yang baik.

VPN percuma, tidak seperti yang berbayar, tidak mempunyai begitu banyak ciri berguna seperti suis membunuh Internet dan berbilang log masuk.

Terakhir, mereka menawarkan protokol keselamatan ketinggalan zaman yang membuat anda terdedah kerana banyak pihak ketiga dapat memperoleh data peribadi anda.

 • Kebocoran alamat IP

Semasa menggunakan perkhidmatan VPN percuma, terowong yang secara ideal menjadikan pengguna tidak dikenali sehingga kelihatan tidak ada atau mungkin tidak cukup selamat.

Ini membawa ke alamat IP anda dan akhirnya data peribadi anda tetap terdedah dan dapat dijejaki atau dipantau oleh pihak ketiga.

Untuk VPN percuma, kebocoran lalu lintas IP sangat biasa, tidak seperti VPN berbayar.

VPN percuma tidak disertakan dengan ciri internet kill switch yang dimiliki VPN berbayar yang bermaksud bahawa identiti anda tidak selalu dilindungi sepanjang masa.

VPN Berbayar

VPN berbayar, tidak seperti VPN percuma, menyelesaikan lebih banyak masalah yang mereka buat.

Sebilangan besar VPN berbayar mempunyai versi percubaan percuma seperti ExpressVPN yang pada dasarnya mempunyai jaminan wang dikembalikan.

Sekiranya anda menaik taraf dari perkhidmatan percuma ke perkhidmatan berbayar, anda akan melihat kesan ketara dari segi kerahsiaan dan protokol keselamatan.

Kelebihan

 • Kelajuan lebih pantas

Mempunyai VPN berbayar akan memberi anda pengalaman melayari yang lebih baik dari segi kelajuan internet.

Ini kerana, untuk VPN berbayar, mereka mengendalikan begitu banyak sambungan secara serentak tanpa lambat kerana ia diletakkan secara strategik di mana sahaja untuk membolehkan anda mendapatkan halangan digital dengan kelajuan tinggi.

 • Keselamatan terkemuka

Sekiranya ada satu perkara, VPN berbayar dapat menjamin anda adalah keselamatan terbaik kerana mereka menggunakan enkripsi 256-bit AES untuk menyembunyikan semua aktiviti dalam talian anda.

Ini menawarkan keselamatan bukti semua data anda kerana apa sahaja yang anda kongsi melalui internet akan dirahsiakan.

 • Tiada had lebar jalur

Dengan pilihan VPN berbayar, anda akan mendapat lebar jalur tanpa had di semua pelayan VPN.

Ini sempurna kerana jika tidak ada kelajuan sambungan yang cepat, anda boleh melakukan aktiviti dengan mudah tanpa perlu risau tentang kuota.

 • Sokongan pelanggan yang hebat

Oleh kerana anda membayar langganan ketika menggunakan VPN berbayar, mereka sebagai gantinya telah melabur dalam sokongan pelanggan terkemuka.

Penjagaan pelanggan tersedia selama 24 jam yang bermaksud anda boleh menghubungi mereka sekerap yang anda mahukan dan bila diperlukan.

 • Ciri kedudukan tertinggi

Sekiranya anda ingin meningkatkan pengalaman dalam talian anda, VPN berbayar akan sangat berguna kerana mereka memberi anda akses kepada pelbagai jenis ciri.

Ini sempurna kerana ciri-ciri yang lebih hebat anda mempunyai lebih banyak kelebihan yang akan anda perolehi semasa menggunakan internet.

 • Sokongan pelbagai platform

Oleh kerana kebanyakan pengguna pasti mempunyai lebih dari satu peranti yang mereka sambungkan ke internet, VPN berbayar adalah pilihan yang sesuai kerana mereka boleh disiapkan pada mana-mana peranti dan digunakan secara serentak.

Keburukan

 • VPN mahal

vpn mahalMemiliki VPN berbayar mungkin dilengkapi dengan ciri dan kelebihan yang hebat tetapi anda perlu masuk ke dalam poket anda.

Beberapa VPN berbayar lebih mahal daripada yang lain kerana ciri tambahan yang mereka tawarkan dan ini tidak semestinya mampu dimiliki atau dapat diakses oleh semua orang.

 • Tidak semua VPN berbayar 100% boleh dipercayai dan selamat

Terdapat banyak penyedia VPN di luar sana dan penting untuk diperhatikan bahawa tidak semuanya menjamin keselamatan dan tidak semuanya dapat diandalkan 100%.

Oleh itu, ini bermaksud bahawa anda masih perlu melakukan penyelidikan dengan baik untuk mendapatkan VPN berbayar yang ideal agar dapat memperoleh nilai wang.

Kesimpulannya

Menggunakan VPN percuma pasti menjejaskan keselamatan dan privasi dalam talian anda.

Walau bagaimanapun, ia tetap berguna apabila anda tidak mempunyai wang kerana ia akan membantu anda dengan beberapa perkara lain terutamanya ketika menggunakan WiFi awam.

Mendapatkan VPN berbayar sangat disyorkan kerana mempunyai lebih banyak ciri, ia cekap dan kebanyakannya akan menjamin keselamatan dalam talian anda.

Walau bagaimanapun, masih penting untuk melakukan penyelidikan mendalam untuk mendapatkan VPN yang ideal untuk mendapatkan nilai wang melalui pengalaman yang baik.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map