Wix vs Godaddy – Mana Yang “Sebenarnya” Lebih Baik? (Kajian 2020)

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, pembangunan laman web telah mengalami banyak perubahan. Sebilangan besar pembangun laman web secara sedar memberi tumpuan untuk menyediakan perkhidmatan serba boleh dan pada masa yang sama memudahkan untuk membina laman web kreatif.


Wix dan GoDaddy, kedua-duanya adalah jenama yang menyediakan pembangun laman web mereka sendiri. Kedua-dua jenama terkenal itu sama-sama tersebar di pasaran.

Tidak perlu disebutkan lagi, Wix dan GoDaddy menyediakan beberapa pilihan pembinaan laman web yang serba boleh. Namun, jika hanya terdapat satu pilihan, yang mana satu ini lebih baik?

Sebelum itu sebentar mengenai Wix dan GoDaddy.

Wix, yang terkenal dengan model freemiumnya ditubuhkan pada tahun 2006 dan beribu pejabat di Tel Aviv, Israel.

GoDaddy pertama kali dibentuk pada tahun 1997 dan beribu pejabat di Scottsdale, Arizona, AS. Kedua-dua platform ini menyediakan kemampuan hosting dan pembangunan laman web.

Di sini saya akan membawa anda melalui Wix dan GoDaddy untuk membandingkan setiap aspek di sekitarnya.

Pertama, izinkan saya memulakannya dengan membandingkan parameter terpenting iaitu waktu operasi mereka.

Waktu tamat

Sebelum anda membuat pilihan yang berhemah antara Wix dan GoDaddy, anda perlu mengetahui seberapa baik masa kerja mereka.

Memulakannya dengan Wix, ia tidak secara langsung menunjukkan jaminan masa operasi melalui laman web rasminya. Walau bagaimanapun, terdapat sebutan mengenai pelayan dan waktu operasi mereka di bahagian sokongan.

pelayan wixSaya telah menggunakan Wix untuk beberapa waktu dan telah mencatat masa operasi mereka. Inilah yang saya dapati:

wix uptime

Waktu operasi nampaknya mengagumkan dan konsisten. Anda dapat melihat waktu operasi terkini Wix di sini.

Selanjutnya, saya akan memberikan perincian mengenai GoDaddy.

GoDaddy, melalui laman web rasminya, memberikan jaminan masa operasi 99.9%.

webhosting godaddySaya telah mencatatkan metrik waktu operasi untuk GoDaddy dan begitulah rupa:

uptime godaddy

Waktu operasi adalah baik dan konsisten. Anda dapat melihat waktu terkini Godaddy di sini.

Waktu operasi purata untuk Wix adalah 99.98%, sementara untuk GoDaddy ini adalah 99.99%.

Jelas dari segi harga uptime GoDaddy lebih baik berbanding Wix dan memberikan jaminan uptime.

Bercakap tentang Waktu dan respons, ia adalah panggilan rapat antara GoDaddy dan Wix. Namun, tunggu sementara saya membincangkan lebih banyak parameter perbandingan yang lain.

Pelan dan Harga

Seterusnya, saya akan membandingkan harga dan rancangan mereka. Wix menyediakan rancangan percuma yang mengandungi Iklan Wix. Anda juga boleh memilih salah satu rancangan premium mereka.

rancangan wixIni juga mengandungi rancangan E-commerce.

rancangan perniagaan wixSalah satu kelebihan Wix ialah anda boleh memulakan secara percuma dan mendapatkan simpanan 500 MB. Pelan premium bermula dari $ 11 / bulan dan termasuk hosting.

Pelan percuma Wix tentunya merupakan kelebihan yang memberi anda semua ciri asas.

Dengan GoDaddy, anda boleh meneroka pembangun laman web mereka dengan percubaan percuma selama 1 bulan. Pelan bermula pada $ 5.99 / bulan.

rancangan godaddyPelan GoDaddy tidak terlalu mahal. Ini juga termasuk hosting. Kedua-dua Wix dan GoDaddy menyediakan sejumlah 3 rancangan untuk pembangun laman webnya.

Wix menambah 3 rancangan lagi untuk pembuatan laman web e-dagang. Dengan GoDaddy, anda boleh mulai murah berbanding Wix. Walau bagaimanapun, GoDaddy menyekat kemampuan membina laman web tertentu.

Sekiranya anda perasan, GoDaddy hanya memberikan 1 rancangan e-dagang. Bagaimanapun, ia tidak mempunyai fleksibiliti pada rancangannya. Pada dasarnya, ia mempunyai pilihan terhad untuk rancangan.

Wix adalah pilihan yang baik sekiranya anda mencari pembangunan laman web berskala kecil dan memerlukan pembangun laman web percuma.

Ciri

Selanjutnya, izinkan saya bercakap lebih banyak mengenai ciri-ciri di Wix dan GoDaddy. Wix mempunyai pakej all in one yang mengandungi pembinaan laman web dan juga hosting.

Ia mempunyai rancangan percuma yang menyokong pengembangan laman web asas dan mengandungi iklan Wix.

ciri wixWix memberikan jaminan wang dikembalikan selama 14 hari untuk rancangan premiumnya. Semua rancangan premium merangkumi beberapa ciri asas seperti:

 • Hosting percuma
 • Analisis dan sokongan SEO
 • Sokongan premium
 • Favicon yang disesuaikan

ciri wixWix mempunyai rancangan E-commerce tersendiri yang mempunyai senarai ciri.

rancangan e-dagang wixRancangan e-dagang menyediakan sebahagian besar keupayaan e-dagang yang berkaitan. Nampaknya anda tidak memerlukan tambahan.

Wix bukan sahaja menyediakan editor yang mudah digunakan tetapi juga membolehkan kod Wix yang dapat disesuaikan sepenuhnya.

Editor Wix menyediakan penciptaan laman web yang pantas dan menyediakan serangkaian ciri yang berkaitan dengan templat, SEO, pengoptimuman peranti, aplikasi pihak ketiga dan banyak lagi.

Dengan editor Wix, Wix juga menyediakan Artificial Design Intelligence yang juga dikenali sebagai Wix ADI. Wix ADI dilengkapi dengan banyak ciri berguna yang dapat menyesuaikan pembangunan laman web anda dengan bijak.

ciri wixWix membolehkan pengekodan awal dengan kod Wix-nya. Dengan kod Wix, anda dapat menyesuaikan rupa dan nuansa laman web dan dapat membuat reka bentuk laman web yang intuitif.

Kod Wix memberikan beberapa keupayaan yang sangat hebat dan dapat menyokong pengembangan laman web yang maju. Fleksibiliti yang disediakan oleh Wix dapat menjadikan banyak pembangunan kompleks menjadi sangat mudah.

ciri wixWalaupun ciri-ciri di atas khusus untuk editor, Wix juga menyediakan beberapa ciri lain yang berkaitan dengan analitik, hosting e-mel, pengurusan domain.

Wix mempunyai rancangan e-dagang yang berasingan dan ini dilengkapi dengan rangkaian ciri pembangunan e-dagang khusus seperti pembuatan halaman produk, pengurus kedai, kupon dan beberapa yang lain.

Selain daripada ciri-ciri yang disebutkan di atas, Wix juga menyediakan beberapa ciri tambahan untuk membolehkan penjualan muzik. Editor gambar, merancang blog, dan lebih daripada 100 templat.

Secara keseluruhan, saya mendapati Wix sesuai untuk kebanyakan pembuatan laman web. Sama ada sederhana atau kompleks, Wix dapat memenuhi kedua-duanya dengan baik.

Jadi, adakah GoDaddy juga menyediakan senarai ciri lengkap yang serupa?

GoDaddy terkenal kerana pembangun laman webnya yang mudah digunakan. Ia menyokong templat responsif mudah alih dan menyediakan pelbagai keupayaan lain dalam pelbagai rancangannya.

ciri godaddyPembangun laman web GoDaddy GoCentral adalah pembangun mudah digunakan yang direka khas untuk pemula dan orang yang kurang mempunyai kepakaran membina laman web.

Ia menyokong keupayaan merancang asas dan menyediakan ciri SEO.

ciri godaddyTemplat dapat dipilih berdasarkan domain.

templat godaddy

GoDaddy menyediakan kemampuan membina laman web asas, sementara di sisi lain, Wix menyediakan kemampuan membina laman web yang lebih maju.

GoDaddy mudah digunakan dan dimulakan, tetapi masalahnya adalah apabila laman web menuntut lebih banyak fleksibiliti dan ciri yang kompleks. Ini adalah sesuatu yang memerlukan tambahan dengan GoDaddy.

GoDaddy mungkin agak mengecewakan untuk digunakan untuk pengembangan laman web yang lebih awal, kerana kemampuan merancangnya yang terhad. Setelah mengatakan ini, GoDaddy ramah untuk pemula.

Dengan ciri-ciri kedua-duanya mempunyai senarai ciri yang bagus, walaupun untuk membina laman web yang lebih maju, Wix mempunyai peluang yang lebih baik berbanding GoDaddy.

Kemudahan Penggunaan

Yang seterusnya dalam senarai saya untuk diperiksa adalah kemudahan penggunaan. Walaupun kami mempunyai ciri-ciri yang terdapat di Wix dan GoDaddy, adakah ini mudah digunakan?

Izinkan saya memberi anda lebih banyak maklumat mengenai Wix terlebih dahulu. Papan pemuka Wix mempunyai susun atur sederhana dengan pilihan yang ditempatkan dengan baik.

papan pemuka wixDari sini anda boleh mula mengedit laman web anda. Penyuntingan laman web dilengkapi dengan pelbagai pilihan di mana anda dapat menyesuaikan penampilan laman web anda.

Pilihan yang disediakan di menu atas kelihatan seperti yang disorot di bawah.

penyunting wix

Pilihan lain termasuk pemasaran e-mel, penyuntingan latar belakang, menambahkan aplikasi untuk menamakan beberapa.

Ini mempunyai pelbagai pilihan bar alat. Anda boleh mengubah penjajaran menggunakan pilihan ini.

Wix menyediakan kemampuan pengembangan laman web yang lebih awal dengan kod Wix yang dapat dihidupkan.

kod wixWix membolehkan anda menambahkan kod gambar, video, galeri, pembahagi dan HTML.

Penyuntingan asas Wix berjalan lancar kecuali anda ingin meneroka ciri penyuntingan berdasarkan kod pendahuluan mereka.

Seterusnya, izinkan saya memberikan lebih banyak perincian mengenai GoDaddy. Pembangun laman web GoDaddy mempunyai semua pilihan penyesuaian di sebelah kanan.

papan pemuka godaddyDari sini anda boleh menukar tema, susun atur halaman, skema warna, dan fon.

Anda boleh menyusun semula halaman mengikut keperluan anda atau menambahkan halaman tambahan.

GoDaddy menyediakan pilihan untuk mengurus SEO, pemasaran media sosial dan perincian lain.

Untuk pembangunan laman web e-commerce, anda dapat melihat pilihan lain untuk kedai.

pilihan kedai gdBegitu juga, anda dapat memperoleh pilihan pemasaran lebih awal.

pilihan pemasaran gdSetelah reka bentuk kedai siap, anda boleh menyediakan pilihan e-kedai lain yang berkaitan.

kedai godaddySecara keseluruhan, GoDaddy kelihatan sangat mudah digunakan. Ini adalah tempat yang bagus untuk bermula dengan kerumitan yang paling sedikit.

Sebaliknya, Wix menyediakan banyak pilihan yang boleh membingungkan, sebagai permulaan sekiranya anda hanya menjelajah pembangun laman web.

Namun, jika anda mempunyai pengalaman sebelumnya dalam pembuatan laman web, Wix nampaknya mudah.

Antara Wix dan GoDaddy, walaupun kedua-duanya kelihatan sederhana, saya harus mengakui bahawa GoDaddy lebih mudah digunakan.

Sokongan pengguna

Selanjutnya untuk ini saya akan bercakap mengenai sokongan pelanggan. Mari saya mulakan ini dengan Wix.

Wix memberikan sokongan berasingan di papan pemuka. Ini mengandungi panduan serta tutorial video.

Pusat bantuan mengandungi bahagian mengenai pelbagai topik.

pusat bantuan wixIni mempunyai senarai kandungan yang lengkap. Wix juga menyediakan Soalan Lazim. Wix tidak mempunyai pilihan sembang.

Wix mempunyai sokongan pelanggan yang baik. Seterusnya, mari kita periksa ini untuk GoDaddy.

GoDaddy dapat dihubungi melalui telefon, e-mel, dan berbual. Ia memberikan sokongan 24/7. Walaupun sembang tidak tersedia 24/7.

Bahagian bantuan menyediakan tutorial topik yang luas.

pertolongan godaddyGoDaddy juga menyediakan Soalan Lazim.

faq godaddyWix atau GoDaddy hampir setanding dengan sokongan pelanggan. Kedua-duanya mempunyai konten bantuan yang diartikulasikan dengan baik untuk memberikan pengalaman pelanggan yang lebih baik.

Dengan kedua-duanya, anda mendapat banyak bantuan dari sokongan pelanggan.

Tema dan Templat

Wix terutamanya mempunyai banyak koleksi templat. Ini adalah responsif mudah alih dan intuitif.

Terdapat bahagian templat berasingan yang menunjukkan templat kategori bijaksana.

templat wix

Anda boleh menemui templat di pelbagai domain.

GoDaddy juga mempunyai koleksi templat responsif mudah alih yang banyak. Ia mempunyai lebih daripada 16000 tema.

templat gdUntuk templat, GoDaddy dan Wix mempunyai koleksi serba boleh, walaupun Wix menyediakan reka bentuk templat lebih maju.

Kedua-duanya mempunyai reka bentuk yang responsif pada peranti dan dapat disesuaikan secara besar-besaran.

Fleksibiliti Reka Bentuk

Sekiranya anda mahukan reka bentuk yang memberi kesan visual, maka dalam kebanyakan kes anda mungkin perlu menyesuaikannya mengikut pilihan anda.

Jadi betapa baiknya penyesuaian reka bentuk menggunakan Wix dan GoDaddy?

Wix mempunyai editor laman web yang mudah namun memberikan pelbagai pilihan. Permulaan ini mungkin tidak begitu mudah bagi pemula. Namun, bagi seseorang yang berpengalaman dengan merancang laman web pasti mudah.

Wix menyediakan ADI, yang membantu anda memperibadikan dan merancang laman web dengan cepat. Dengan ciri-ciri yang berguna ini, Wix juga menyediakan kod Wix untuk memenuhi lebih banyak penyesuaian. Dengan menggunakan Wix, anda dapat melakukan penyesuaian tahap kod.

reka bentuk wixSebaliknya, pemula akan menganggap GoDaddy mudah. Pembangun GoCentral menyediakan pendekatan DIY.

Walaupun GoDaddy sederhana berbanding dengan Wix, GoDaddy tidak mempunyai penyesuaian tahap kod dan fleksibiliti reka bentuk.

Dari segi fleksibiliti reka bentuk, Wix pastinya menang atas GoDaddy. Dengan menggunakan Wix, anda boleh mengaktifkan beberapa penyesuaian lanjutan.

Kesimpulannya

Saya telah memberikan perbandingan antara titik dengan titik antara Wix dan GoDaddy. Oleh itu, yang manakah merupakan pembangun laman web yang lebih baik?

Memilih salah satu daripada yang lain mungkin bukan pilihan yang mudah. Masing-masing mempunyai positif tersendiri yang pastinya tidak dapat dinafikan.

Dengan GoDaddy, ia mudah dan penuh ilustrasi. Anda boleh mengembangkan reka bentuk laman web yang baik dan menyediakan penyesuaian asas. GoDaddy membolehkan anda merancang laman web anda dengan cepat.

Wix, sebaliknya, memerlukan kepakaran asas dan merupakan tempat yang baik untuk memulakan sekiranya anda mencari pembangunan laman web berskala kecil. Ia mempunyai rancangan percuma.

Dengan Wix, anda dapat membuat penyesuaian yang lebih baik dan reka bentuk yang lebih berkesan.

Oleh itu, mana yang lebih saya cadangkan?

Di antara keduanya saya akan terus maju dengan Wix berbanding GoDaddy. Mungkin jika anda mula memulakan pembangunan laman web maka GoDaddy adalah pilihan yang boleh anda cuba.

Wix menyokong reka bentuk yang fleksibel dan disesuaikan. Oleh itu, jika ini sebenarnya yang anda cari, teruskan dan terokai Wix.

Apa sahaja pilihan yang anda gunakan, kedua-dua pilihan mempunyai banyak tawaran.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map